redakcia
2. mar 2019
5171 

Chlapci v puberte: Trápi ich mnoho fyzických i psychických zmien. Ako spoznať, že je u syna všetko v poriadku?

    Zmena hlasu je najčastejšie spomínaný znak nastávajúcej puberty u chlapcov. Je to však len jedna z mnohých zmien, ktorá rodičom napovie, že ich ratolesť sa mení a to nielen fyzicky, ale aj osobnostne.

Pubertálne obdobie u chlapcov sa zvyčajne začína prejavovať medzi 11. a 16. rokom, ale tak ako u dievčat, aj u chlapcov je veľa prípadov, keď puberta nastáva skôr.

"U nás to začalo tak pred rokom, teda okolo 12, ale už predtým mal obdobia rýchleho rastu počas krátkeho času, doslova cez noc narástol, teraz meria tak 175 cm a úžasne mu preskakuje hlas," napísala do diskusie o chlapčenskej puberte jedna z mamičiek.

"Na jedného z mojich synov prišla puberta neskoro, až okolo 13 rokov, na druhého zase pomerne skoro, už v 10. rokoch a u najmladšieho si ešte chvíľu počkám. Prvý zo synov bol celkom v pohode povahovo, aj čo sa týkalo akné, len tak rýchlo rástol, až mu z toho popraskala kože na bokoch a na chrbte. Druhý mal zase strašné správanie, sústavne odvrával, všetkých učiteľov mal za hlupákov a o akné ani nehovorím," opísala vo fóre nástup puberty u svojich synov ďalšia mamička.

Fyzické zmeny chlapcov v puberte sú pre mnoho mám veľmi prekvapujúce

    Niektoré fyzické zmeny, ktoré sa stanú v krátkom čase, dokážu chlapca zmeniť na nepoznanie. Napríklad nie je ničím výnimočným, že počas dvoch-troch mesiacov sa chlapec veľmi "vytiahne" do výšky a všetky veci zo skrine sú mu zrazu malé. Aj rast chodidiel môže byť obdivuhodne rýchly a nejedna mamička zostane prekvapená, keď v rozmedzí pol roka narastie o dve až tri čísla. Chlapcom začne veľmi chutiť a namiesto jedného obloženého rožku ich naraz dokážu zjesť trikrát toľko, neustále sú v chladničke a hľadajú si niečo pod zub a tí viac pohodlní trvalo rodičia upozorňujú, že sú hladní.

"Môj syn má 11 rokov a už pol roka to s ním trieska. Akné nemá, vždy mal čistú tvár, ale pusu nezavrie, prehltol všetku múdrosť sveta, za rok narástol o 10 cm a vyrástol zo všetkého oblečenia v skrini, nohu má číslo 40, zje viac ako ja a za hodinu je znovu hladný, " podelila sa s priebehom puberty u svojho syna mamička na fóre.

"U môjho syna nastal začiatok puberty v 10. rokoch vo forme ochlpenia v podpazuší a okolo genitálií, krátko na to v 13. rokoch veľmi vyrástol, teraz má 182 cm a váži 58 kg. Je úplne vychudnutý a to bežne zje 7-8 veľkých parených buchiet alebo 5-6 odrezkov s ryžou, 10 palaciniek so silnou vrstvou marmelády a s čokoládou a ľahko v ňom zmizne aj polovica kurčaťa. Neviem, kam to dáva a prečo nepriberie," zamyslela sa v diskusii na fóre nad obrovskou chuťou do jedla u svojho "puberťáka" ďalšia mamička.

Aj chalanom sa menia prsia a môžu v nich pociťovať bolesť

    Chlapcom síce nerastú prsia, tak ako dievčatám, ale aj u nich prebiehajú v tejto časti tela hormonálne zmeny a niekedy pre nich môžu byť veľmi nepríjemné.

"Ja mám 12-ročného syna a toto som riešila teraz cez leto. Mal bolestivé obe bradavky a tiež boli dosť zdurené, ja som bola vyľakaná a utekala som s ním k lekárke a ani nebudem písať, aké diagnózy sa mi v tej chvíli preháňali hlavou. Tá mi povedala, že to súvisí s dospievaním - u chlapov síce prsia nerastú, ale majú prsné tkanivo rovnako tak ako ženy a v puberte, keď sú zbláznené hormóny, sa to aj takto môže prejavovať. Poradila mi, nech si pri športe, pretože môj syn aktívne hrá futbal, prelepí bradavky náplasťou, nech sa snaží nenosiť tesné oblečenie a nech sa vyhýba oblečeniu s umelými vláknami, ktoré by ho mohli dráždiť. Tiež si má dávať pozor na prechladnutie, môže to byť dosť bolestivé, tým sme si prešli približne 3 týždne dozadu," opísala v diskusii starosti s boľavými bradavkami u svojho syna jedna z mám.

Ako prvé sa chlapcom zväčšujú semenníky

    Hoci sa o tejto zmene medzi matkami príliš veľa nehovorí, prvý príznak znamenajúci nástup puberty je zväčšenie semenníkov. Veľkosť penisu sa začne meniť o niečo neskôr, spolu s rastom prvého ochlpenia na genitáliách a potom na tvári. S týmito zmenami súvisí aj prvá ejakulácia, ktorá sa nazýva polúcia. Erekcia sa začína vyskytovať častejšie a chlapci skúšajú aj prvé masturbácie.

"U nás to začalo v 10,5 -11 rokoch najskôr rastom ochlpenia na pindíku, potom jemnými fúzikmi a teraz v 12,5 rokoch má 172 cm, váhu 80 kg, za rok narástol o 15 cm, nohu má číslo 45. Začal mutovať, má veľa kecov a zistil, že ruky nie sú len k jedlu, manžel mi totiž povedal, že ich využíva aj na mužskú sebaobsluhu. Z toho som bola paf najviac," napísala svoju skúsenosť do diskusie s priebehom puberty u svojho chlapčenského potomka ďalšia mamička.

Mutovanie a zmena ohryzku

    Súčasťou pubertálneho obdobia u chlapcov je zmena hlasu, ktorá môže byť pre rodičov niekedy úplne fascinujúca. So zmenou hlasu je priamo spojený vývoj hrtana, ktorý sa v puberte zväčšuje a spôsobuje zhrubnutie hlasu. Okrem hrtanu a zmeny hlasu sa chlapcom v puberte mení aj takzvaný ohryzok, ktorý výrazne vyrastie.

"U môjho syna mám pocit, že má období rýchleho rastu, nestačím variť, denne toho zje toľko, čo ani dospelý nie, len neviem, kam sa to do neho zmestí. Narástli mu chĺpky na nohách, aj hlas sa mu mení, spočiatku som si myslela, že je chrapľavý, niekedy hovorí normálne, inokedy má hlas piskľavý a potom zase hrubý, takže zmena tam je a veľká. Ramená a stavba tela mu zmužněla a papula má pekne rozkrojenie, aj takto opísala priebeh puberty jedna z diskutujúcich mamičiek.

Mastná pleť aj vlasy, potenie

    Chlapcom v puberte sa nevyhýbajú ani kozmetické a hygienické problémy. Vyrážky a mastná pleť vedia poriadne znepríjemniť toto celé vývinové obdobie. Dnes je ale mnoho vynikajúcich kozmetických produktov, ktoré dokážu zmierniť problémy s akné či s mastnými vlasmi.

Pri intenzívnejšom potení, ktoré je pre chlapcov v tomto veku charakteristické, pomáha častá hygiena a vhodné sú aj deodoranty na prírodnej báze, ktoré neobsahujú škodlivé látky. V tomto období sa chlapci začnú intenzívnejšie zaujímať o kozmetické prípravky, čo znamená, že bežná detská kozmetika sa im už nemusí pozdávať a budú túžiť po niečom mužnějšom, napríklad po tom, čo používa ich otec.

"Môj syn sa už pol roka nadmerne potí, čo mu veľmi vadí. Spomenuli sme to detskej lekárke a ona na to povedala, že je potrebné sa osprchovať aj ráno pred školou. Ale to pomôže len na hodinku. Zvyšných 6 hodín sa v škole cítil nepríjemne. Začali sme teda používať prípravok z lekárne, ktorý je zdravotne nezávadný, bezfarebný a vhodný pre ošetrenie kože so zvýšenou potivosťou, ktorý bol od prvého dňa účinný. Písala som priamo výrobcovi, či mu to nemôže uškodiť, pretože je to ešte dieťa. Odpovedali mi, že nie, pretože spomínaný prípravok upchá póry iba čiastočne a potíme sa aj na iných častiach tela. takže raz za mesiac si to aplikuje a potom má pokoj. Aj nohy sa mu veľmi začali potiť, takže spreje do topánok tiež musíme používať," opísala úskalia pubertálneho obdobia, ktoré môžu chlapca potrápiť, diskutujúca mamička vo fóre.

Správanie puberťáka môže byť pre rodičov veľmi vyčerpávajúce

    S nástupom puberty, kedy sa chlapci menia fyzicky, sa mení aj ich psychika. Zlepšia sa im rozumové schopnosti, pokúšajú sa o samostatnosť, budujú si svoju vlastnú identitu, a tiež si začínajú dôkladnejšie všímať dievčatá. Hormóny sú ale veľmi nevyspytateľný aspekt ľudského života a tak môže byť správanie chlapcov veľmi kolísavé.

Nie je ničím výnimočným, že chlapci prechádzajú obdobím vzdoru či obdobím precitlivenosti, osvojujú si nové vzory správania, odporujú, urážajú sa a vzápätí na to potrebujú, aby ich ich milované mamičky pohladili alebo im iným spôsobom dokázali, že ich milujú.

Niektorí chlapci majú tendenciu veľa o všetkom hovoriť, chcú, aby im rodičia vysvetlili všetko, čo im nie je jasné, chcú rozoberať rôzne situácie alebo sa chcú utvrdiť, že niečo, čo urobili, bolo správne a tak podobne. Niekedy to môže byť pre rodičov naozaj veľmi únavné - neustále so svojou ratolesťou hovoriť a diskutovať stále dookola o rovnakých veciach.

 

"My sme boli tak do 11. rokov OK, ale potom hotová katastrofa, hlavne správanie a náladovosť. Fyzicky to začalo asi tak od 12-12,5 rokov s rastom ochlpenia, do toho sa mu urobilo akné, ale najhoršia je tá náladovosť. Niekedy je normálny, ale niekedy sa sama seba pýtam, ako to vlastne môžem vydržať," posťažovala sa mamička v diskusii.

"Môj starší syn bude mať vo februári 12 rokov, našťastie má tú lepšiu povahu, s ktorou sa dá komunikovať a nechá si veci vysvetliť, ale tiež má svoje muchy. Urážky máme na dennom poriadku a tiež jeho posledné slovo, bez ktorého by som si už asi ani nedokázala predstaviť deň," pridala sa so svojou skúsenosťou do diskusie ďalšia mamička.

Ako zistiť, či je s vývinom chlapca všetko v poriadku

    S rastom semenníkov a ochlpenia na genitáliách sa chlapci začnú o svoju hygienu starať sami. Už nechcú, aby ich starostlivá mama sprchovala, krémovala, česala a podobne. Chcú sa zavrieť do kúpeľne a o svoje telo sa postarať sami.

Lenže ako starostlivá mamička zistí, či sa u jej milovaného dieťaťa vyvíja všetko tak, ako má? Je to komplikované, ale bezbolestným a pre chlapcov nezahanbujícím riešením je spoločný vzťah vybudovaný na dôvere, premyslené taktické rozhovory, počas ktorých nenápadne rodičia zistia, či je všetko v poriadku, alebo dohoda, že ak bude mať chlapec pocit, že niečo nie je v poriadku alebo sa to vymyká normálnemu vývinu, tak sa s tým zverí rodičom.

"Mám 12-ročného syna, chlapci v tomto veku sú citliví, nebehám za ním a neočumujem mu pindíka, len mu stále hovorím, že keby ho náhodou niečo bolelo, alebo by sa mu nejako zmenili semenníky, tak nech mi to hneď povie," opísala na fóre svoj prístup k dospievajúcemu synovi jedna z mamičiek.

Návšteva lekára je pri akomkoľvek probléme najlepším riešením

    Aj v tomto prípade platí, že najlepším radcom pri problémoch, ktoré počas puberty u chlapcov nastanú, je lekár. Internet je dnes bezodnou studňou informácií, ale nezabúdajte, že internet nedokáže urobiť odborné vyšetrenia, ktoré sú v mnohých prípadoch potrebné, aby sa vylúčila podozrenie na niektoré choroby.

Prečo sa nedá článok zdielať?

2. mar 2019

Ako pomoc pri potení odporúčam kamenec! Kamenec nepotláča pot, čím by mohli vzniknúť nejaké iné zdravotné problémy, ale zabraňuje rozkladu baktérií, čiže zápachu. Kryštál kamenca sa len namočí do vody a potom sa ním potrú pazuchy, potom si môžete strieknuť aj nejaký parfém alebo sprej na prevonanie. To je už na Vás. Ja mám obdĺžnik kamenca ešte po dedkovi z komunistických čias a funguje rovnako skvelo. Dedko kamenec používal aj ako dezinfekciu po holení.

7. sep 2021

Začni písať komentár...

Odošli