redakcia
21. jún 2021
2882 

Aj atopické leto môže byť bezstarostné a plné dobrodružstiev

Horúce slnečné lúče, vysoké teploty, pohoda pri bazéne alebo pri mori, zmrzlina...To všetko sa s letom neodmysliteľne spája. Aj uplynulé dni nás nabádajú k tomu, aby sme vytiahli zo skrine plavky, opaľovacie krémy, napustili vodu do bazénov alebo narýchlo hľadali dovolenku. Nie každému však „letné radovánky“ spríjemňujú život. Nástrahy počas leta číhajú najmä na detičky s citlivou pokožkou. My to máme v rodine „pekne“ podelené. Staršia, štvorročná, dcéra zdedila alergiu po otcovi a mladšia, takmer ročná, atopický ekzém po mne. Ale inak zdedili aj to lepšie z nás 🙂 

S atopickým ekzémom sa musí bojovať s menšími prestávkami počas celého roka. Neviem, ktoré obdobie nám vyhovuje najlepšie. Možno jar alebo jeseň, keď je mierne počasie aj teploty. V zime nás páli mráz, pokožku vysušuje aj zapnuté vykurovanie v dome. V lete nás zase všetko štípe, pot s ekzémom tiež nie je kamarát. Vysoké teploty v kombinácii s chlórovou vodou už radšej ani nespomínam. Aby sme si spoločne leto užili, musíme si dávať pozor hneď na niekoľko „letných nástrah“. Cenné rady sme dostali nielen od pediatričky, ale aj od kožnej lekárky, ktorú pravidelne navštevujeme.

Pozor na bazény

Ekzém sa v lete zvykne vďaka teplejšiemu počasiu zlepšovať, no pokožka je zároveň vystavená viacerým vplyvom, ktoré môžu vyvolať nepríjemnú reakciu alebo zhoršiť jej stav. Veľkým lákadlom je počas leta nepochybne voda. Ako sme si však viackrát vypočuli a už aj otestovali, pre atopikov je balzamom na dušu more. Jeho účinky sú aj u mňa, ako dospelej, naozaj úžasné. Keď sa nám podarila dovolenka pri mori, mala som od ekzému pokoj aj trištvrte roka. Na druhej strane, počas pandemických opatrení je cestovanie o poznanie náročnejšie a viacerí uprednostnia domácu terasu, záhradu alebo bazén. Pre atopikov je najväčším postrachom chlór, ktorý dokáže jemnú a citlivú pokožku oslabiť a vysušiť. Šarapatu vedia narobiť aj prírodné kúpaliská, ktorých vodu nekontroluje Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Aj preto nám kožná lekárka poradila radšej napustiť malý bazénik čistou vodou, ktorú treba pravidelne meniť. Krátky pobyt v ňom našej malej neškodí, nevyhnutnou je však po každom kúpaní sprcha a následné nakrémovanie pokožky.

S priamym slnkom opatrne, nezabudnite na kvalitné oblečenie 

Tých najmenších neodporúčajú pediatri vystavovať priamemu slnku vo všeobecnosti. O to viac to platí u detí s citlivou pokožkou. Neoddeliteľnou súčasťou našej výbavy sú preto počas leta opaľovacie krémy, klobúčiky či okuliare. Deti sa snažím pri hrách udržať v tieni alebo polotieni, čo je však takmer vždy problém a lezú kade tade. Mimoriadne dôležitý je počas horúčav aj výber oblečenia. Ja sa snažím po kúpaní pokožku ihneď osušiť a dievčatám dať jemné, priedušné kúsky, najlepšie z biobavlny. Osvedčili sa nám voľné strihy a svetlé farby. Okrem ekzému totiž naša najmenšia často bojuje so zapareninami pod kolienkami či krčkom. Aj preto sa snažím vyberať kvalitné oblečenie, najlepšie z certifikovanej biobavlny.

Osvedčila sa nám značka Kuniboo®, na ktorú som natrafila len prednedávnom. Ich roztomilé kúsky sú vyrobené z kvalitných certifikovaných materiálov a nájdete ich za výhodné ceny nielen vo vybraných týždňoch, ale i po celý rok v Kauflande. My sme si naposledy kúpili trojbalenie tielok, ktoré sú ľahučké ako pierko a už teraz šípim, že nás budú sprevádzať počas celého leta. Vo výbave pribudli aj ponožky, ktoré naša najmenšia nosí, keď skúšame prvé kroky v topánočkách.

Užite si leto naplno 

Nás tento rok čaká konečne more a verím, že v kombinácii s overenou kozmetikou, kvalitným oblečením a ochrannými pomôckami si ho aj skutočne užijeme. Lebo nič nie je horšie, ako bojovať počas obľúbeného ročného obdobia s nepríjemnosťami a zdravotnými komplikáciami. A vám prajem, aby ste si leto tiež užili naplno. Či už doma, v bazéne, na chate alebo v zahraničí pri mori. Hlavne v zdraví a v pohode!


Tento článok vyšiel s podporou Kuniboo®

ak este mozem poradit (mozno som to prehliadla v clanku) pred nakremovanim dietatka opalovacim kremom je dobre dieta nakremovat kremom hydratacnym (u nas bud la roche posay lipikar ap+m alebo kyselina mliecna).. castokrat detske opalovaky obsahuju mineral, ktory vysusuje, napr bioderma 50ka pre deticky

21. jún 2021

Myslela som si, že si prečítam zaujímavý článok, ale bohužiaľ zas ide len o skrytú reklamu. ☹️ A rady, ktoré tu dávate, sú len slabým zovšeobecnením ako sa chrániť v lete pred slnkom, čo už aj tak každý vie.

22. jún 2021
mravenek
AMBASÁDORKA

@zuzkaraz my sme už dostali toľko rád, vyskúšali toľko krémov, byliniek...a práve tie najjednoduchšie rady nám zaberajú. Môj kožný mi raz povedal že čo chcem stále riešiť, že ekzém je na celý život. Že som sa mala narodiť pri mori 😁😁😁 po dvoch rokoch nám to aspoň toto leto vyšlo. Tak užívame.

22. jún 2021

Ekzem nie je na cely zivot, len bohuzial lekari ho neliecia, ale len potlacaju. A na volnom trhu je tiez kopec nevhodnych kremov obsahujucich parafin. Problem treba riesit vnutorne a mazanie je len doplnkova liecba.

22. jún 2021

Ekzem možno vyliečiť alebo udržiavať v čo najmenšej miere, Tak isto alergie.Chce to len iný prístup. Viem o tom svoje. Telo treba liečiť zvnútra vhodne zvolenou doplnkovou výživou.

25. jún 2021

Začni písať komentár...

Odošli