redakcia
25. máj 2020
4629 

Jednoduché kreatívne hry pre deti, ktoré zabavia celú rodinu

Deti potrebujú stále nové aktivity, vďaka ktorým sa nebudú nudiť a ešte sa aj niečo naučia. Čím kreatívnejšie hry sú, tým viac sa učia, zabávajú, spoznávajú.

Jar so sebou prináša množstvo nápadov ako sa zabaviť. V tomto období, keď sa príroda prebúdza k životu, môžeme svoje ratolesti naučiť rozoznávať bylinky alebo si vytvoriť vlastnú mini záhradku. Týmto spôsobom si osvoja nielen nové návyky, ale priradia ich aj ku konkrétnemu ročnému obdobiu. 

Mini záhradka v byte

Malá záhradka v byte? To nie je problém. Stačí nápad a viete si spolu s deťmi vytvoriť svoju vlastnú záhradku priamo v interiéri svojho domova. Touto kreatívnou hrou sa všetci nielen zabavia, ale deti sa aj priučia niečomu novému. Bonusom je, že budú chcieť každý deň sledovať, ako sa ich záhradke darí.

Na vytvorenie mini záhradky budeme potrebovať: 

  • dve rozrezané PET fľaše = recyklácia (ak nemáme po ruke kvetináč)
  • zeminu
  • cibuľku
  • fazuľu
  • vlhčené utierky
  • rozprašovač s vodou.

Rozrezané fľaše si naplníme pripravenou zeminou. Následne na to do jednej z nich zasadíme cibuľku a na záver vodou z rozprašovača navlhčíme, polejeme. Ak sme sa zašpinili, nevadí. Použijeme vlhčené utierky a očistíme si ruky, prípadne dočistíme stolík, ak sme ho neprikryli igelitom.

To isté spravíme s fazuľou. Zasadíme ju do fľaše vyplnenej zeminou a na záver polejeme. 

Všetko takto pripravené odložíme na parapetnú dosku alebo na balkón a pravidelne zalievame. Deti touto formou vďaka priesvitnému obalu každý deň pozorujú, ako sa cibuľa s fazuľou zakorení, ako naklíči a ako vyrastie. 

Spoznávanie byliniek a priraďovanie farieb

Prostredníctvom byliniek, ktoré na jar ako prvé rastú v lesoch a na lúkach, môžeme deti zabaviť ich spoznávaním. Zoberme ich so sebou na prechádzku, nazbierajme si napríklad prvosienku, podbeľ, pľúcnik a naučme ich, aké sú to bylinky. Nazbierať môžeme čokoľvek, čo sa dá pekne vďaka kvetu rozlišovať. Menšie deti sa učia priraďovať farby, tie väčšie spoznávať a triediť bylinky rovnakého druhu. Takto môžete spolu stráviť mnoho krásnych chvíľ, ktoré sa zapíšu do vašich spomienok. Stačí dobrá nálada, nejaké to občerstvenie do ruksaku, spoľahlivú plienku, ktorá udrží zadok v suchu po celý čas, a hor sa za objavovaním nepoznaného!

Týmito aktivitami deti pozorujú, spoznávajú a vzdelávajú sa. Pracujú jednotlivo alebo s pomocou rodičov. Učia sa novým návykom a skúmajú nepoznané. Rozvíjajú si jemnú motoriku, vnímanie i orientáciu v priestore.

Vyskúšate to aj vy?

----------

Tento článok vyšiel s podporou Pampers

Začni písať komentár...

Odošli