redakcia
27. jún 2019
2399 

Kam s deťmi v lete? Dilema vyriešená

Leto je tu, po upršanom máji prišlo celkom rýchlo a poviem úprimne, že už som sa ho nemohla dočkať. Okej, leto a teplo už máme, no po dvoch víkendoch sme akosi vyčerpali nápady, kam vypadnúť po práci a cez víkend zo sídliska.

Image title

Pri jednej z návštev ihriska, keď som Maťovi naniesla už tretiu vrstvu krému proti komárom a na svojej spálenej nohe zavraždila asi piateho parazita, prisadla si ku mne kamoška a suseda v jednej osobe. Skrátim to, naplánovali sme si spoločnú sobotu s deckami v Malom Slovenskom raji aj s návštevou blízkej jaskyne. To som ešte netušila, že sme sa upísali našej novej rodinnej závislosti... cestovaniu s legendami.

Sobota, hurá do prírody

Vyrazili sme z Prešova ráno po diaľnici smerom na Branisko a už o pol hodinku sme boli v Lipovciach. Odtiaľ sme sa po červenej značke dostali až k ústiu Lačnovského kaňona. Nazývajú ho aj Malým Slovenským rajom. Čakala nás zhruba hodinová prechádzka medzi skalnými stenami a strmými svahmi. Decká si užili drevené lávky a rebríky a miesta, kde bolo treba preskočiť potok alebo sa doň ako ja trošku zošmyknúť a ďalej pokračovať s jednou mokrou nohou. Vyšli sme von na lúku a naši chlapi odtiaľ pokračovali do blízkej dedinky Lačnov s drevenými domcami ako z čias dedka Večerníčka.

Image title

My s deťmi sme sa cez kaňon vrátili späť k autu a vyrazili sme smer Jaskyňa Zlá diera. O jaskyňu sa stará pán Košč, otec ex superstar Katky Koščovej. Veľmi vtipný chlapík, ktorý nás hneď navliekol do jaskyniarskych montérok a na hlavy sme dostali baterky. Decká boli hotové. My s kamoškou tiež, ale od strachu, čo nás čaká.

Ešte skôr, než sme vstúpili do jaskyne, decká dostali deti do rúk zelené knižočky a nálepky. Sú to komiksy Legendarium s príbehmi o legendách a s tipmi na výlety. Ku každej legende môžete zbierať na výletoch nálepky, my sme v jaskyni dostali nálepku Kamenná baba. Ústrižky z nálepiek potom zašlete do žrebovania o rôzne ceny (pobyty v hoteloch, wellness, aquaparky a pod.).

Image title

Za zozbierané nálepky dostanete rôzne zľavy. Spolu tak dostanete viac ako 50 rôznych tipov na výlety. Sú tam aj Tatry, rôzne kúpaliská, hrady, múzeá a miesta pre rodiny, o ktorých som ani netušila, že existujú. Ale späť k Zlej diere.

Jaskyňa nie je osvetlená, celý čas si svietite baterkami. Bol to zážitok, deti si namočili prsty aj do zázračného jazierka Šťastia, poobzerali výzdobu aj kosti po dávnych zveroch. V areáli pri jaskyni sme si naplnili žalúdky a pobrali sa späť k autu.

Image title

Nabudené deti chceli hneď ďalšiu nálepku, a tak sme vyzdvihli tatkov a cestou do Prešova sme stihli navštíviť kaštieľ vo Fričovciach. Za pátračku v záhrade dostali ďalšie nálepky. Ja som si dala kávu a dobre som spravila. Keďže bolo ešte len niečo po druhej, rada starších rozhodla, že dnes dáme ešte jeden úlovok. Na moje veľké počudovanie decká prisľúbili, že naozaj zvládnu túru na Šarišský hrad za šašom Jašom. Na nádvorí sme za výstup dostali nálepku veselého šaška, ktorý na hrade zbieral bylinky, aby vyliečil svoju milovanú babku. Z hradu sú krásne výhľady na okolie a tí, ktorí ešte vládzu, sa tu môžu do sýtosti vybehať (čítaj moje deti).

Image title

O tom, že deti večer zaspali do 10 minút asi netreba písať. Legendarium ich dostalo. Pred nami sú letné prázdniny a my sme radi, že máme vymyslený program na celé leto. Budeme cestovať s legendami a spoznávať východ našej krásnej krajiny. V nedeľu sme si dali biokúpalisko v Levočskej doline aj s nálepkou, ktorá sa viaže k legende o bielej pani. Najbližšie plány sú jednoznačne Tatry (víla Kvetuška) a potom mierime do Pienin splavovať Dunajec. S kým sa vidíme? 🙂

Tipy na výlety a miesta, kde získate nálepky, môžete nájsť na webe projektu: www.legendarium.info

Janka Č.

----------

Tento článok vyšiel s podporou Severovýchod Slovenska Krajská organizácia cestovného ruchu

Naozaj krásny projekt, ktorý motivuje deti a pomáha rodičom ako naplánovať prázdninové dni. Palec hore 🙂

28. jún 2019

Super, dakujem za inspiraciu. Moj syn je sice este maly, ale na niektore miesta sa s nim da ist.

29. jún 2019

Toto som ja tu robila reklamu minimálne 4-5 rokov dozadu 😀 my sme tam išli ako hlavný cieľ lacnovska anomália a lacnovska tiesňava. A samozrejme Jaskyňa Zlá diera 😊

29. jún 2019
Autor komentár zmazal
Autor komentár zmazal
Autor komentár zmazal
Autor komentár zmazal
Autor komentár zmazal
29. jún 2019

Inak som prekvapená, že ste to mali tak blízko a neboli ste ešte pozrieť tu panensky nedotknutú prírodu. Škoda, že sa o tom tak málo vie, sj keď jasné, že potom by to tam vyzeralo zrejme inak 😏 my sme o tom vedeli dávnejšie a jeden víkend sme si naplánovali, pretože je to od nas ďaleko. Jeden deň sme dali Slovenský raj Prielom Hornádu, presunuli sme sa večer bližšie k cieľu a ráno vyrazili spoznávať panensky krásnu prírodu.

29. jún 2019
29. jún 2019

Inak je toho neskutočne veľa na Slovensku. My sme už pochodili toho neskutočne veľa, aj keď ani zďaleka nie všetko. Nakoľko máme z juhu Slovenska všetko čo nás ešte láka ďaleko a robíme často aj soboty. Ale určite odporúčam aj Zadielsku tiesňavu, známa je aj tým, že tam nakrúcal nedávno známy seriál Betliar 😉 Teda pár najkrajších záberov je práve zo Zadielskej doliny a tiesňavy 😊😊

29. jún 2019

Zadielska tiesňava

29. jún 2019

Slovenský národný kras/ Zádielska tiesňava

29. jún 2019
29. jún 2019

Pekný nápad, nálepky zbierame radi, tak niečo vyskúšame.

29. jún 2019

môj prváčik dostal v škole Komiks Kalendárium, ale kedže sme mali iba jeden, a dve deti, naša prvá cesta v nedeľu bola do Múzea v Prešove na Výstavu kuriozít, kde sme dostali druhý komiks a nálepky. V rámci výletovania v meste sme ešte boli na výstup na kostolnú vežu. Teraz keď máme kam lepiť- plánujem výlety aspoň na pár hradov

5. júl 2019

my sme boli v nedelu v solivare, tiez zbierame nalepky 😀 chystame sa do Bardejova

8. júl 2019

My tiež cestujeme ostošesť 😊

25. aug 2019

Začni písať komentár...

Odošli