redakcia
28. apr 2020
3003 

Materstvo: najväčšia zmena v živote

Keď som na tehotenskom teste zbadala dve čiarky, netušila som, ako sa môj život zmení a čo všetko so sebou prinesie. Ako tehotná som sa snažila zdravo stravovať, jesť dostatok vitamínov, vyhýbala sa zafajčenému alebo znečistenému prostrediu a usilovala sa byť vyrovnaná a pokojná. Nie vždy sa mi však darilo byť v psychickej pohode. Hormóny si občas robili, čo chceli. Niekedy ma dokázala rozplakať aj obyčajná reklama na šampón. Televízne správy som pre istotu ani nesledovala. A čo sa týka tehotenských chutí, o tom radšej pomlčím.

S blížiacim sa pôrodom som si stále častejšie kládla otázku, či budem dobrou mamou. Na internete a z knižiek pre nastávajúce matky som denne nasávala množstvo informácií, takže teóriu som mala v malíčku. V praxi to však bolo o dosť horšie, ťažšie, vyčerpávajúcejšie. Prvé týždne (skôr mesiace) s bábätkom boli pre mňa ako prvorodičku doslova masaker. Návod na rodičovstvo neexistuje. Učila som sa, tak ako každá mama, za pochodu.

Martinko sa narodil spontánne pár dní pred termínom, bol krásny a krehký ako porcelánová bábika. Bála som sa, aby som mu svojimi nemotornými pohybmi neublížila. Mala som stres z prezliekania, kúpania a najviac z dojčenia. Aká som si bola v tehotenstve istá, že mi to pôjde samo od seba, tak som narazila na tvrdú realitu. Najprv bol problém s prisatím. Ten sme vyriešili s laktačnou poradkyňou. Čo sme však už nerozlúskli, bol môj nedostatok mlieka. Napriek všetkej snahe a podpore byliniek malý chudol. Bol nervózny a uplakaný. Ja, samozrejme, tiež. Celé dni som s ním, vyzlečeným a priloženým na mojej nahej hrudi, pochodovala, pila litre čaju a jedla neskutočné množstvo zapražených polievok. Toľko som ich nepojedla za celý svoj doterajší život. A nič. Cítila som bezmocnosť, ale aj zlosť, že mu neviem dať to, čo potrebuje. 

Dnes už viem, že dobrú matku z nás nerobí to, či dojčíme, ale ten pocit zlyhania bol hrozný. Pre synčekovo dobro som sa rozhodla, že stačilo, a začala som prikrmovať. 

Na výbere mlieka som si dala záležať a poradila sa s Martinkovou doktorkou. Ja som alergička a môj manžel mal v detstve astmu. Keď som si vďaka tejto kalkulačke vyrátala riziko rozvoja alergie u nášho dieťatka, skoro som odpadla. Bolo až 90 %. Bola som však odhodlaná aj horu preniesť, len aby synček v budúcnosti netrpel potravinovými alergiami alebo atopickým ekzémom. 

Po rozhovore s pediatrom som zistila, že rozvinutiu alergie sa dá zabrániť, a to napriek genetickej predispozícii. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré pomáhajú predísť jej vzniku, je vhodná výživa bábätka a budovanie imunity od ranného veku. Najlepšou prevenciou je, samozrejme, materské mlieko. Keďže to moje nestačilo a máme v rodine alergiu, bolo jasnou voľbou hypoantigénne mlieko. 

Vybrala som Nutrilon HA PROSYNEO, ktorý má naozaj unikátne zloženie. Obsahuje čiastočne naštiepenú bielkovinu (hydrolyzovanú bielkovinu HB), ďalej SYNEO™ - unikátnu zmes GOS/FOS a Bifidus Breve. 

Viem, že kvôli hydrolyzovanej bielkovine majú HA mlieka o niečo horkejšiu chuť ako bežná dojčenská výživa. Martinkovi však na moju veľkú radosť mliečko zachutilo a dobre ho znášal. Keď som ho videla spokojného a usmiatho, nič viac mi nebolo treba. Momentálne má 15 mesiacov a mliečko Nutrilon HA PROSYNEO 3 pije každé ráno aj večer. Je to prvá vec, ktorú chce po zobudení, a posledná pred spánkom. Teda okrem pusy odo mňa😊

Za výhodnú cenu sa dá kúpiť, napríklad, TU.

Okrem výberu vyhovujúceho mlieka (v prípade, ak dojčenie nie je možné), sú pri predchádzaní alergiám dôležité vhodne zvolené prvé príkrmy. Keďže Martinko bol čiastočne dojčený a čiastočne na umelom mlieku, začala som so zeleninovými príkrmami, keď mal päť mesiacov. Z prvého starostlivo pripraveného mrkvového menu zjedol asi pol lyžičky. Ale časom sa to zlepšilo. Zo začiatku som do jeho jedálničku pridávala málo druhov potravín a každú som zavádzala samostatne, aby som pri prípadnej neznášanlivosti vedela, ktorá potravina bola jej príčinou. Taktiež som všetko tepelne upravovala v pare, až neskôr som skúšala dávať surovú zeleninu alebo ovocie. Vyberala som najprv menej alergizujúce potraviny, potom aj tie potenciálne alergizujúce. Samozrejme, spočiatku v malej dávke, a keď ich dobre toleroval, som ju zvýšila.

Na budovanie imunity, okrem správnej výživy, vplývajú aj životné podmienky a vonkajšie prostredie. Čistý domov (ale nie sterilný) s čistým ovzduším je samozrejmosťou. Manžel je príležitostný fajčiar, ale nikdy v byte nefajčil. Popravde, ak by si vnútri zapálil cigaretu, letel by (obrazne povedané) von zatvorenými dverami. 

Imunitu tiež posilňujeme každodenným pobytom na čerstvom vzduchu a dostatkom spánku. Keďže vonku sa spí najlepšie, chodíme s kočíkom na dlhé prechádzky. Odkedy Martinko začal chodiť a objavovať svet zblízka, ideme von za každého počasia. Neexistuje predsa zlé počasie, len nesprávne oblečené dieťa 😊

Na záver by som napísala, že dieťatko je veľký dar a jeho zdravie treba chrániť. Ako rodičia by sme pre to mali urobiť všetko, čo je v našich silách a možnostiach.

------

Dôležité upozornenie: Nutrilon 3 HA PROSYNEO je potravina na osobitné lekárske účely určená na diétny režim pre deti s alergiou v rodinnej anamnéze. Prípravok musí byť používaný pod dohľadom lekára.

Spôsob použitia a ďalšie informácie na obaloch a webových stránkach www.nutriklub.sk.

Tento článok vyšiel s podporou značky následných a batoľacích mliek Nutrilon

Začni písať komentár...

Odošli