sabusik321
23. jan 2022
1305 

Kalórie sem, kalórie tam…aký majú význam?

Viete čo je základom chudnutia či priberania? Koľko kalórií prijmeme a tiež v akej forme. Ak viac, ako dokážete spáliť, telo má prebytok energie a tú uloží v podobe tuku. Naopak, ak viac kalórií vydáš ako prijmeš, chudneš. Jednoduchá matematika, no v praxi to už také jednoduché nie je 🙂 Určité množstvo energie telo potrebuje len pre základné životne funkcie a na trávenie.

A čo sú tie kalórie? Kalórie sú meradlom toho, koľko energie obsahujú potraviny v našom jedálničku a koľko energie sa z nich uvoľní počas trávenia.

Kalorický príjem má každý z nás iný. Na internete nájdete množstvo online kalkulačiek ktoré vám pomocou základných informácii vypočítajú váš denný príjem 🙂 s ktorým potom viete pracovať a nastaviť podľa toho či chcete priberať alebo chudnúť. Áno priznávam, všetko to znie zložito, ale všetko chce čas. Ak Vás zaujíma ako si kalorický príjem vypočítať kliknite sem.

Každej z Vás odporúčam aspoň pár dní sledovať, vyhľadať si kalorický obsah jedál, alebo daných potravín - pri potravinách je ich energetická hodnota uvedená na obale. Niektoré hodnoty Vás veru viac než prekvapia. 🙂

Napríkad nevinný 100g muffin s čokoládou a malinovou náplňou obsahuje 417 kcal. Maličká 12,5 g kinder čokoládka má 70 kcal a klasické 150 g jablko 85 kcal. Pre predstavu ja som 30 minútovým intenzívnym cvičením spálim približne 200-300 kcal.

Niekedy stačia menšie zmeny v strave ako vylúčenie jedla ktoré obsahujú tzv. prázdne kalórie - tvojmu telu nedajú doslova nič. (Ak nerátam nabudenie mozgu cukrom, či pocit ukľudnenia pri pohári vínka).Medzi zdroje prázdnych kalórií patria obľúbené napr. sladené nápoje alebo alkohol ( 250 ml pohár coly má 113 kcal, pohár bieleho vínka na “nervy” (250 ml)  pre nás matky napr 205 kcal 😅) Takže ak Vás najbližšie dostanú deti do vývrtky - odporúčam dychové cvičenie, yogu alebo pilates na ukľudnenie.

A keďže život je o rovnováhe, tak ak sa dnes chystáte k babke,svokre na obed a koláčik, alebo doma pečiete, namiesto dvoch si dajte jeden, či vybehnite na dlhšiu prechádzku alebo sánkovačku.

Na záver tip na koláč, z ktorého zaručene nepriberiete, Ninka ním ponúkla aj Oľgu, kým som sa ja potila 🤭 

#fitshaker #kalorie #stravovanie 

👍❤️

28. jan 2022

ja som si az pri pouzivani appky na ratanie kalorii uvedomila, ze kde je pes zakopany :D clovek si povie ved si nedam cokoladu, dam si tuto kus syra a k tomu zahryznem zeler a super usetrim kalorie. A nakoniec tabulka vypluje ze ten kus syra som s kludom Anglicana mohla vymenit za ten muffin :D minimalne vacsiu radost by mi urobil.

28. jan 2022

@simca06022011 len je rozdiel aké sú tie kalórie 🙂 ver že lepší je syr a zeler muffin 🙂
Super článok k tomu :
https://fitshaker.sk/nie-kazda-kaloria-je-rovna...

28. jan 2022

(Než muffin)

28. jan 2022

keby som tak zarabala peniaze ako viem priberat tak som milionarka.Niektori sa divia ako si mohla pribrat 30 kilo 😅 ale to len jedna torticka denne..

28. jan 2022

Hmm, ja som doma na materskej, a ja by som taaak chcela pribrat aaspon 5kg, niekomu sa to zda málo (mozno vela) ale ja by som ruky nohy bozkavala. A to som si takych appiek viedla na zapisovanie si kalorii zopár. Denny prijem doslova natrieskany- zapisany samozrejme aj výdaj, aktivity... No s vahou som sa nahor nepohla ani o pol kg. Kde je problém? 😢

29. jan 2022

@amis89 ahoj mala si ten denný príjem navýšený? Aktivity netreba nahadzovat v tomto prípade 🙂
Ale toto už je skôr otázka na trénera alebo výživného poradcu

30. jan 2022

@sabusik321 ahojky, noo mala som to nastavene na tolko kg kolko chcem nabrať, s tym ze samozrejme na zaciatku som uvadzala svoju vysku, aktualnu vahu, veku, pohlavie a vsetko co bolo potrebné, automaticky sa to nastavilo namna kolko kcal mam prijať na deň, zapisovala som do bodky vzdy vsetko co som do ust vložila-ked som nevedela presnu váhu danej potraviny dala som priblizne aj to menej ako by isto bolo. Na konci dňa som mala vsetko vzdy v cervenych, prekrocene hranice, okrem vlakniny no.. takto to kazdy den, asi 3 mesiace po sebe, a vaha stojí. Ani pol kg. A to musim este spomenut, ze najvacsi prijem som mala vecer a minimalne 3x do tyzdna takto vecer i ribezlove vinko za pohar, hamburger, ci bageta, pizza to uz som az takto isla na to ze fras do toho ze nezdrave len nech idem s vahou hore. 🤷

30. jan 2022

@amis89 a cvičiš? najlepší je silový trening

31. jan 2022

@sykoroka_dizajn necvicim pri malom som rada ked mam chvilu na sadnutie si s kavou, cvicila som pred tehu, kedze sval je tazsi ako tuk tak samozrejme som isla s vahou hore ale vyzorovo som nebola spoko vsetko len vyrisovane.

31. jan 2022

@amis89 ono priberanie nezdravou stravou nie je cesta
Fakt by som si dohodla stretnutie s výživovým poradcom 🙂 mala som kamosku na VŠ čo bola chuducka a nevedela pribrať a bol tam zdravotný problém…plus jej nasadili nejaké drinky z lekárne a neviem čo všetko aby sa to pohlo

31. jan 2022

@sabusik321 no len nerozumiem ked som otehotnela pri oboch tehotenstvach som isla s vahou hore ako nič..v 7 mesiaci som mala o 20kg viac ako bežné mám,fakt som sa citila velmi dobre ked som mala tych 55kg ked som po porodoch chudla mohla som si to aspoň vyskusat ake to je mat 55 😁. Je sice pravda, ze mam autoimun och.stitnej ale kedze mam hormon hladiny na hranici neuzivam lieky. A stve ma to pretoze si myslim ze 5kg nechcem vela, ine zeny zjedia jednu tycinku a uz maju kilo hore 😁.

31. jan 2022

@amis89 presne to platí aj opačne :D ja chcem dať 5 kg cca a držia saa, keby sa dalo posuniem s radosťou 🙂 ono pri tehu to je iné…väčšinou čo som si všimla štíhle zienky nabrali bežne 15-20 kg ale aj bez problémov zhodili neviem čím to je

31. jan 2022

@sabusik321 ano a to tie kg xomna vyfucali behom dvoch troch mesiacov bez vynalozenia nejakej namahy 🤷😁, takze smelo posli mi svojich 5kg a sme spokojné 😊😀

31. jan 2022

@amis89 Oki adresu poprosím do IP 😅

31. jan 2022

Začni písať komentár...

Odošli