Výsledky vyhľadávania pre slovo #stravovanie

avatar
sabusik321
12. máj 2022    Čítané 2854x

Naozaj viete čo kupujete?

Pripravila som si pre vás malý potravinový špeciál, kde vám vysvetlím, čo znamenajú jednotlivé údaje na etiketách výrobkov, a čo si treba všímať pri nakupovaní jednotlivých základných potravín, aby ste zbytočne neplatili za niečo, čo vlastne nechcete či vôbec nepotrebujete.

Mlieko
Na mlieku a výrobkoch z mlieka sa nachádza takýto „ovál" s číslom a kódom. Písmenká v tomto kóde predstavujú krajinu pôvodu mlieka. Takže sa pokojne môže stať, že si vezmeme nejaký mliečny výrobok od slovenského výrobcu, no krajina pôvodu mlieka bude napríklad Poľsko či Nemecko. Je to možné, keďže niektorí slovenskí výrobcovia si dávajú mlieko dovážať.

Už viackrát som sa stretla s názorom, že UHT mlieko nie je dostatočne dobré, a že všetky živiny v ňom boli „zabité". To však nie je pravda. UHT - je kontinuálne zahriatie mlieka na vysokú teplotu po krátky čas, a to na teplotu najmenej 135 °C v trvaní najmenej 1 sekundu, aby sa zničili všetky mikroorganizmy spôsobujúce kazenie mlieka a ich spóry, ale zároveň aby chemické a fyzikálne zmeny mlieka boli minimálne. Takže ide o proces, ktorý zabezpečí zdravotnú nezávadnosť. Vstrebávanie vápnika z mlieka je cca 30 %, čo je dosť v porovnaní s inými potravinami. Takže ak vám niekedy niekto ohundral mlieko, nemal na to dôvod, pretože aj  mlieko stále patrí k vhodným potravinám.

Mliečne výrobky
Pri mliečnych výrobkoch si čítajte zloženie. Často totiž platíte za pridaný cukor, farbivo a arómy. Nie, ovocný jogurt vám nedodá vitamíny z ovocia, keďže väčšinou je obsah ovocnej zložky z celého výrobku 15 %. A jahody z nej predstavujú 25 % takže v 145g jogurte nájdete cca 5 g jahôd. Ak vám chutí, fajn, no v jednom takomto kelímku je napríklad 15 g cukru (predstavuje 3 kocky cukru).

Pozor, jogurt musí obsahovať jogurtové kultúry. Všetky ostatné sú preto označené ako ochutené, tvarohové či mliečne dezerty. Napríklad taký jeden pribináček obsahuje až 3 kocky cukru. Celkom dosť nie?
Toto sú všetko skryté kalórie, ktoré tak nevnímame. Takéto ochutené dezerty skôr naše trávenie zaťažia než potešia. Pri výbere jogurtov voľte také, kde sú jogurtové a probiotické kultúry a radšej si ich doma oslaďte medom či ovocím. Výborný je skyr, v ktorom nájdete viac bielkovín. Jednak kúpou bielych jogurtov ušetrite a zároveň svojmu tráveniu doprajete lepšiu variantu.

Aby som nezabudla na maslo. V obchode som sa už viackrát stretla s rôznymi masielkami či maslenkami, ktoré boli o dosť lacnejšie než klasické maslo. Ak sa lepšie pozriete na etiketu, ide o zmesnú nátierku s mäkšou konzistenciu, keďže obsahuje pridané (z dôvodu zníženia ceny) rastlinné tuky vo väčšej miere ako mliečny tuk. Kým klasické maslo obsahuje 82 % mliečneho tuku, maslenko len 12 %. Takže sa nenechajte oklamať cenou, obalom či názvom.

avatar
sabusik321
25. feb 2022    Čítané 1524x

Bruško – problémová partia väčšiny žien

Začneme tak zvesela, vetou z obrázka ktorý ma pobavil: „Všetko v živote raz pominie. Peniaze, krása, mladosť priatelia... Ale brucho nie, brucho s vami ostane navždy.“ Pravda pravdúca. Ak sa to práve teba netýka, si šťastný človek. Ak áno, vitaj v mojom svete. Dnes si posvietime na to, prečo bruško nevyzerá podľa našich predstáv a ako sa dopracovať k lepšej verzii. 🙂 

Tuk môžeme mať podkožný, ale aj viscerálny, nazývaný aj medziorgánový alebo vnútrobrušný. Podkožný tuk je ten, čo si pekne viete chytiť respektíve je viditeľný. Viscerálny tuk už tak ľahko nezmeriame, pretože ide o tuk, ktorý sa ukladá v okolí vnútorných orgánov. Pre organizmus je viscerálny tuk nebezpečnejší ako podkožný. Viscerálny tuk si orientačne viete odmerať jednoduchým testom doma – a to zmeraním obvodu pása v okolí pupku. Ak ako žena máte viac ako 87 cm, ako muž viac ako 100 cm považuje sa to za znak nadmerného viscerálneho tuku. Presnú hodnotu viscerálneho tuku vám odborníci zmerajú prístrojom na to určeným. Z čoho sa nám v tele hromadí? Pri vysokom príjme nezdravých tukov (nasýtených mastných kyselín) – obľúbený fast food, tučné a mastné mäsá, údeniny, stužené tuky a maslá, pri prejedaní sa, nadmernom príjme alkoholu, nedostatočnom pohybe, obezite, nadváhe. Ako ho redukovať alebo predchádzať jeho ukladaniu? Vyhnite sa všetkému v predošlej vete, pridajte HIIT cvičenie, cvičenie s váhou, majte dostatok spánku, nižší príjem ako výdaj, skúsiť môžete aj prerušovaný pôst. Zbaviť sa viscerálneho tuku je dôležité hlavne po zdravotnej stránke. No pozor, celkovo tuky netreba zatracovať alebo úplne redukovať, pretože nenasýtené tuky  – tzv. dobré tuky, naše telo potrebuje. K ich zdrojom patria orechy, semienka, ryby a oleje. Ich príjem je, naopak, pre telo dôležitý.

Podkožný tuk je na druhej strane skôr estetický problém. Je to ten tuk, ktorý vadí každej z nás, pretože je viditeľný. A ako s ním bojovať? Tento tuk sa „topí“ v kuchyni. Inak povedané strava je veľmi dôležitá. Je potrebné vyvarovať sa sladkému a nadmernej konzumácii sacharidov (vo forme cukru, nadmerného množstva bielej múky, spracovaných potravín), pridať do stravy viac vlákniny a bielkovín a samozrejme cvičenie. Niekoho možno poteším, niekoho nie. Brušáky a sklápačky vám brušný tuk neodbúrajú. Skôr je vhodné aeróbne cvičenie – beh, chôdza, cyklistika, HIIT, tabata – cvičenia, kde sa potíte, a kde sa cviky rytmicky a pravidelne opakujú.

Ak ste ten tip, ktorý síce nemá veľa podkožného tuku, no chce bruško spevniť. Skúste si pri domácom cvičení zapnúť videá z programu Sixpack, ktoré Fitshaker ponúka. Prikladám aj zopár cvikov od našej šikovnej Diany, s ktorými si môžete vypracovať také bruško, aké má ona, alebo aspoň také, s ktorým budeš spokojná.

Ďalším veľmi častým dôvodom, prečo naše bruško nevyzerá tak, ako by sme chceli, je prítomnosť diastázy. Spája sa s oslabeným jadrom tela – hlbokým stabilizačným systémom (HSS), ktorý je tvorený hlbokými svalmi chrbta (multifidus), bránicou, priečnym svalom brucha a panvovým dnom. V tomto prípade sa vôbec neodporúčajú cviky na priame brušné svalstvo, keďže si takýmto cvičením môžete viac uškodiť než pomôcť. Fitshaker ponúka program Diastasis, kde je pekne vysvetlené, ako s diastázou pracovať, ako si ju diagnostikovať. Samozrejme, pre pokoj v duši odporúčam aspoň raz vyhľadať odborníka a poradiť sa v tejto oblasti. Pripájam článok s cvikmi, ktoré treba pri diastáze zaradiť do našej pohybovej aktivity.

Nás, ženy, často trápi aj nafúknuté bruško. Dôvodov, prečo k tomuto stavu dochádza je hneď niekoľko ako napríklad: veľmi tesné oblečenie, stres, potravinové intolerancie a alergie, rýchla konzumácia jedla, predmenštruačný syndróm, niektoré lieky a potraviny, náhly prechod na iný štýl stravovania, či problémy s trávením. A ako eliminovať tzv. nafukovanie? Do stravy je potrebné pridať probotiká, vo forme kvapiek alebo z potravín, ktoré obsahujú probiotické baktérie. Preto je vhodné konzumovať napríklad kyslomliečne produkty a fermentovanú zeleninu. Pri nadúvaní je dôležite zvýšiť príjem vlákniny. Odporúčaná denná dávka pre ženy je 21-25 gramov, pre mužov 30-38 gramov. Pri prekročení odporúčanej dávky, naopak, nastávajú tráviace problémy. Medzi zdroje rozpustnej vlákniny patrí: psýlium, ovsené vločky, jablká, čučoriedky, hrušky. K zdrojom nerozpustnej vlákniny patrí: celozrnné výrobky, natural ryža, cuketa, prevažná časť surovej zeleniny (listová zelenina, koreňová zelenina). A že je potrebný pohyb, je asi každému jasné. Občas postačí aj kratšia prechádzka na čerstvom vzduchu, aby sa dali črevá do pohybu.

avatar
sabusik321
23. jan 2022    Čítané 1317x

Kalórie sem, kalórie tam…aký majú význam?

Viete čo je základom chudnutia či priberania? Koľko kalórií prijmeme a tiež v akej forme. Ak viac, ako dokážete spáliť, telo má prebytok energie a tú uloží v podobe tuku. Naopak, ak viac kalórií vydáš ako prijmeš, chudneš. Jednoduchá matematika, no v praxi to už také jednoduché nie je 🙂 Určité množstvo energie telo potrebuje len pre základné životne funkcie a na trávenie.

A čo sú tie kalórie? Kalórie sú meradlom toho, koľko energie obsahujú potraviny v našom jedálničku a koľko energie sa z nich uvoľní počas trávenia.

Kalorický príjem má každý z nás iný. Na internete nájdete množstvo online kalkulačiek ktoré vám pomocou základných informácii vypočítajú váš denný príjem 🙂 s ktorým potom viete pracovať a nastaviť podľa toho či chcete priberať alebo chudnúť. Áno priznávam, všetko to znie zložito, ale všetko chce čas. Ak Vás zaujíma ako si kalorický príjem vypočítať kliknite sem.

Každej z Vás odporúčam aspoň pár dní sledovať, vyhľadať si kalorický obsah jedál, alebo daných potravín - pri potravinách je ich energetická hodnota uvedená na obale. Niektoré hodnoty Vás veru viac než prekvapia. 🙂

Napríkad nevinný 100g muffin s čokoládou a malinovou náplňou obsahuje 417 kcal. Maličká 12,5 g kinder čokoládka má 70 kcal a klasické 150 g jablko 85 kcal. Pre predstavu ja som 30 minútovým intenzívnym cvičením spálim približne 200-300 kcal.

Niekedy stačia menšie zmeny v strave ako vylúčenie jedla ktoré obsahujú tzv. prázdne kalórie - tvojmu telu nedajú doslova nič. (Ak nerátam nabudenie mozgu cukrom, či pocit ukľudnenia pri pohári vínka).Medzi zdroje prázdnych kalórií patria obľúbené napr. sladené nápoje alebo alkohol ( 250 ml pohár coly má 113 kcal, pohár bieleho vínka na “nervy” (250 ml)  pre nás matky napr 205 kcal 😅) Takže ak Vás najbližšie dostanú deti do vývrtky - odporúčam dychové cvičenie, yogu alebo pilates na ukľudnenie.

z blogu - MARGIT SLIMÁKOVÁ PHARMDR. – AKO VYBRAŤ SPRÁVNE PRINCÍPY VÝŽIVY DETÍ A NESTRESOVAŤ

Ak by ste mali identifikovať 3 najväčie riziká výživy detí do 3 rokov, ktoré by to boli?

Zbytečné podávání umělých kojeneckých mlék.
Upřednostňování speciálních vysoce průmyslově upravovaných a dochucovaných dětských potravin před čerstvými domácími jídly.
Naučení dětí pít slazené nápoje.

#vyzivadeti #jedlopredeti #zivotosprava #stravovanie #obed #vecera #odbornik #vyziva #prikrmi #triroky #cerealie #bezlepku #paleo #blog #deti #chybyprijedle #ranajky #bio #mamicky

MARGIT SLIMÁKOVÁ PHARMDR. – AKO VYBRAŤ SPRÁVNE PRINCÍPY VÝŽIVY DETÍ A NESTRESOVAŤ
Sama máte deti… akými prírkmami ste začínali a na čo ste si dávali v prvom roku vyslovene pozor?

Všechny děti jsou do jednoho roku věku kojenci a proto úplně nejdůležitější je první 4 až 6 měsíců plné kojení a až do konce roku stále dostatečné kojení. Všechny příkrmy jsou při dostatečném kojení jen doplňkem, u mnoha dětí jsou příkrmy více než jídlem prostředkem k učení se jíst.

Pro vše, co dítěti nabízíme k jídlu, pak platí úplně stejná nejdůležitější zásada jak pro kohokoliv z nás a to upřednostňovat kvalitní potraviny. Sama jsem dětem vždy přednostně nakupovala kvalitní základní potraviny a z těch připravovala vlastní příkrmy. Jako první jsme podávali jednotlivé druhy lokální bio zeleniny anebo ovoce. Takže třeba v době, kdy jsme žili v Číně náš nejmladší jako první dostával sladké brambory a mango, které se v okolí pěstovali.

celý článok môžete si dočítať tuto: https://www.dusanplichta.com/blog/ako-vybrat-sp...

#vyzivadeti #jedlopredeti #zivotosprava #stravovanie #obed #vecera #odbornik #vyziva #prikrmi #triroky #cerealie #bezlepku #paleo #blog

Pomôžete mi pri mojom hľadaní? 🙂
Odmenu si vymyslíme neskôr,
Aké su vaše top články pre deti?,kde hľadate tieto veľmi dôležité a dôverne info? aj rovno s linkom! 🙂
#deti #clanok #mudrosti #stravovanie #jedlo

Strana