sasienka1
24. júl 2017
2748 

Naša chorvátska dovolenka - Zaton

Tak  som to prežila. A aj obe deti a celá rodina. Bolo nás 9 a ďalšia rodina so siedmymi členmi. Inak mať doma 5 chalanov vo veku od 3 do 18 rokov, to je taký záhul, že kam sa ja hrabem s dvojičkami? Ale o tom inokedy...

Tento článok píšem len tak, možno to z vás niektorú inšpiruje, ak by ste sa rozhodovali pre dovolenku v blízkosti.

Po dlhom zvažovaní sme si vybrali Zaton Holiday Resort:

https://www.zaton.hr/en/gclid=Cj0KEQjwtdbLBRCLuOLC2PGWzo8BEiQAm8pA5dxPpNLPF-w1kxYLIgyzttpnnunYpC6-h4j6Ak5pJoYaApIT8P8HAQ

Rezort to nie je hotelový, ale ponúka viac typov ubytovania - apartmány, mobilné domy aj kempovanie. Na kemp ani mobilné domy som sa tento rok ešte necítila a pravdupovediac, dovolenku si predstavujem aj v pokoji na teraske pri dobrých raňajkách a s istým komfortom. Ale musím povedať, že po prieskume v kempe, je výborne vybavený, všetko je nové a veľmi čisté, majú práčky, sušičky, veľa wc aj sprchy, takže so staršími deťmi to môže byť celkom milé dobrodružstvo. Apartmány boli dobre vybavené, čisté, no malé. Mala som naozaj problém natrepať do spálne dve detské postieľky. Ale keďže sme tam chodili len spávať a baby nakoniec v nich aj tak nespali, až tak to nevadilo. Každý apartmán má veľkú terasu a čo je najlepšie, pred každým sa nachádza detské ihrisko, takže môžete len z terasy dohliadať na deti pri pití kávy. Toto je na nezaplatenie najmä pri menších deťoch. Vďaka takémuto usporiadaniu som stihla pripraviť na terase večeru kým deti sa hrali na dvore.

Pláž je piesková, ako jedna z mála v Chorvátsku. Bola naozaj preplnená, no na vedľajšej pláži s kamienkami nebol nikto, takže voľba bola pre mňa jasná.

Okrem toho je v areáli bazénový komplex, prístupný len ubytovaným hosťom. Ten je rajom pre deti, veľkým plusom je, že nezabúdajú aj na malé detičky, ktoré tam majú plochu so sprchami a fontánkami a protišmykovým povrchom. Bazény sú tiež rozdelené na detské a hlboké, navyše staršie deti tam majú tobogán a šmykľavku.

V komplexe je aj veľa reštaurácií rôznych cenových kategórií aj úrovne kulinárskeho umenia. Na obedy sa mi najviac osvedčila All you can eat reštaurácia Kužina, kde deti do 3 rokov neplatia nič, jedlo je hotové v podobe bufetov, výber veľký a cena primeraná. A to najmä kvôli deťom, pretože tie boli na obed už také zničené, že nezvládali čakať v bežnej reštike hodinu na jedlo. Čiže rýchlo najesť a spinkať a mama si potom konečne vyložila nohy na terase. 

Dovolenky typu "ležím na pláži a dobre mi je" ma veľmi nebavia a nikdy nebavili. Preto sme pomerne veľa chodili aj na výlety, jednak by mi bolo ľúto nič nezažiť a potom tá história je skrátka krásna.

Prvý výlet sme absolvovali do Zadaru, čo je krásne mesto samo o sebe, historické centrum nemá chybu. Okrem toho je momentálne považované aj za mesto, ktoré žije a za Chorvátsku Ibizu. To sa prejavilo najmä na službách a podnikoch, ktoré sú veľmi nápadité. Napríklad aj takáto Garden lounge, s výhľadom na more a raw stravou či drinkami. 

Ak ste (ako ja) milovníci hadov, momentálne tam prebieha výstava tých najjedovatejších hadov na svete, nenechajte si ju ujsť. Pre mňa jeden z top zážitkov z dovolenky, pretože sme na ňu narazili úplnou náhodou.

Zadar je nádherné mesto, aj keď si iba pozriete západ slnka za zvuku Morského organu, stojí to za to. 

Okrem Zadaru treba vidieť mestečko Nin. Je veľmi malé, zo Zatonu aj napešo, alebo vláčikom, ktorý odchádza z rezortu o každej celej hodine. 

Toto mestečko však má také neopakovateľné čaro, že slovami sa ťažko opisuje. Vďaka tomu, že jeho centrum je na ostrove a žije tam asi len 500 obyvateľov, má krásnu starobylú architektúru a úzke uličky. Jeho dominantou je katedrála z 9. storočia, ktorá ako jedna z mála pamiatok prežila tureckú inváziu v 17. storočí. 

Okrem toho, že sa poprechádzate a naskytnú sa vám výhľady ako tieto:

odporúčam navštíviť aj archeologické múzeum a hlavne Soľné Múzeum. My sme zhodou okolností natrafili na deň otvorených dverí aj s výkladom a tak to bolo aj veľmi poučné. Zistili sme ako sa zbiera morská soľ, že dážď je ich najväčším nepriateľom a deti samozrejme aj ochutnávali 🙂

Posledným výletom, ktorý som ale absolvovala bez detí, pretože som si nebola istá, nakoľko je to pre ne vhodné, bola plavba na Dugi Otok, ktorú ponúkajú miestne plavebné turistické spoločnosti. Nakoniec som zistila, že by to v pohode dali, ale to neznamená, že som si ten deň bez nich neužila 😉 Plavba trvala dve hodiny, na väčšej lodi, kde sa podávali aj raňajky a obed. 

Dugi Otok je nádherný a mali sme tri hodiny na fotenie, kúpanie a šnorchlovanie, ktoré tam stálo za to.

Panenské pláže, krásny maják, veľmi málo ľudí: 

Celkovo, až na tomto výlete som zistila, prečo Chorvátsko navštevuje tak veľa ľudí. Pre mňa nebolo nijako zaujímavé až do tohto roku. Budúci rok dáme určite Plitvické jazerá a Split, kam sme sa nedostali kvôli požiarom. Zaton odporúčam veľmi, stojí to za to.

A už teraz sa teším na augustovú Prahu a októbrový výlet do Albánska. 

Najlepšie foto vždy tu: https://www.instagram.com/sasienka/

Parada 👍

24. júl 2017

👍👍👍

24. júl 2017

Vďaka za článok, Chorvátsko ako dovolenkovu destináciu pre mňa som už zavrhla, no po tvojich skúsenostiach, ktoré vyzerajú byť veľmi dobre, si to možno rozmýšľam. Normálne ma začalo znova lákať.

24. júl 2017

ja som stále verná Chorvátsku 🙂 krásny článok

24. júl 2017

Keďže sme ešte neboli takto na dovolenke🏖🏝...a už mame doma drobuľu....možno snáď o rok😍😍fotky aj tvoje skúsenosti ma presvedčili a nalákali

25. júl 2017

Wau krasne napisane a urcite pouvazujem sice to mame dalej kedze mi ideme vzdy cez Bosnu ale tych cca300 km stoji za to ist tam aspon na 3-4dni 😉

25. júl 2017

Paráda ...😍

25. júl 2017

Super potešila si ma. My do Zatonu cestujeme v sobotu a máme v pláne navštíviť aj Zaton a nin tak dúfam sa nam to podarí.

25. júl 2017

Super článok 👏a tie Plitvucke jazera naozaj stoja zato 👍

25. júl 2017

Plitvicke

25. júl 2017

Vdaka za skvely clanok!

25. júl 2017

Ja velmi dakujem za skusenosti priamo v Zatone a jeho okoli 👍, mozes este prosim doplnit informaciu ako je to s tymi borovicovymi hajmi? Iba v okoli apartmanov? Ci aj na plazi sa najde? A primarne ma zaujima kamienkova, pieskove velmi nemusim. Dakujem

25. júl 2017

Super clanok dakujem,prave zaton sme zvazovali,a si ma presvedcila,ze to bude dobra volba.😉 a krasne fotky 🙂

25. júl 2017

jaaaj krásna spomienka na minuloročnú dovolenku. zaton holiday rezort je naozaj úžasná voľba pre rodiny s deťmi. my sme bývali v mobilných domoch a som bola max spokojná, grilovacie zóny, ihriská pre deti sú aj v tej časti. tento rok to krásne všetko prerobili, min. rok ešte nebol taký bazén ako je tento rok. 🙂

25. júl 2017

@janka_v na kamienkovej nie je, ale pri pieskovej ano.

25. júl 2017

Super článok! Dakujem 😉🙂

25. júl 2017

prosím ťa, nemáš odfotenú pieskovú pláž? je určito piesková? či štrkopiesok?

25. júl 2017

Split milujem a aj plitvicke su uzasny zazitok. Ak rada vyletujes, vyhrad si urcite na plitvice minimalne cely den nech aspon nieco vidis. Ja mam hr rada len uz som tam bola tolkokrat ze normalne neviem na 100% povedat ci som bola aj tam kde ty alebo nie 😂

25. júl 2017

Malo tam byť zadar a nin.

25. júl 2017

@matka1984 piesok, ale po vsetkych tych ludoch skor blato.

25. júl 2017

@sasienka1 na rabe si nebola? Aj odtial by sa mi hodila recenzia 😂

25. júl 2017

@sasienka1 dík moc ... presne toho som sa obávala.... to bolo aj na rabe, že v tej plytkej vode a z toho množstva ľudí bolo na lopare skôr blato.... ale nám to vtedy dovolenku nepokazilo... našli sme si kúsok ďalej lepšiu pláž.... zaton som už obzerala a páčil sa mi veľmi rezort a ako som videla tvoje foto aj recenziu... aj to okolie ma veľmi zaujalo... som človek, čo okrem oddychu potrebuje aj čo to vidieť.... ..

25. júl 2017

@muguet moji rodičia tam chodia každý rok, je to vhodne pre deti a neplavcov 😁 my sme tiež raz boli, detom je tam vsetko prisposobene.

25. júl 2017

v sobotu sme sa vratili z Viru, boli sme aj v nine a zadare

25. júl 2017

Vďaka ti za tento článok.Zvazujeme ísť 1x k moru s tromi malými detmi a dodala si mi odvahu😝

25. júl 2017

@fidorka221 urcite chodte, neoddychnes si, ale budu super zazitky. Deti sa budu velmi tesit 🙂

25. júl 2017

@matka1984 aj ja, kazdy den na plazi ma to nebavi...

25. júl 2017

@bonnie1 a pacilo sa vam? my ideme v auguste, ak mozes porad 🙂 co sa vam pacilo, restiky, hocico co ta napadne...
@sasienka1 a teda po tvojom článku, viem kam pôjdeme určite na výlety, len asi bude aj málo času... prosím ťa tie detské bazény sú len pre tých, čo sú ubyt. v tom rezorte? za poplatok nás tam nepustia ak by sa krpcom žiadala zmena?

25. júl 2017

My sme boli tiez tento rok v tomto rezoete a bolo super. Davam 10z10 😉

25. júl 2017

vdaka velka za clanocek. to sa hodi 😉 akurat balim do zatonu 😉

25. júl 2017

👏👍

25. júl 2017

@blumka zavidiiiiiiim! 😍

25. júl 2017

Super napísané ... normálne už vyberáme termín... koncom augusta, dúfam že počasie vinde ... ďakujeme.😉

25. júl 2017

dakujem za clanok. Boli sme v Zatone uz 2x, buduci rok ideme zase (deti maju 2 a 4 r a preto nam to more vyhovuje). Prosim ta, nepamatas si nahodou ktory den bol ten den otvorenych dveri v Solane Nin ?? Velmi ma laka tam ist, len som s detmi zatial nechcela, myslela som ze by ich to nebavilo....

25. júl 2017

@dadamka 20.7 to bolo. Ale neviem ci je to kazdy mesiac. Nie je to dlho inak a deti mozu slobodne behat pomedzi slane kopce 🙂

25. júl 2017

Super článok. My sme boli v Zatone hneď na začiatku júla s 8 mesačnou dcérou a 7 ročným synom. Bývali sme v dedine ale prvé dva dni sme sa boli kúpať v holiday rezorte. Potom sme boli na pláži v Nin. Bolo tam menej ľudí a teda aj ruchu co nam vyhovovalo hlavne ked malá spala a tiez piesková pláž s dlhým plytkým morom vhodným pre deti.

25. júl 2017

ahoj... wau... velmi krasne zdokumentovane a napisane... fotky nadherne.... tesim sa s tebou ze ste sa mali vsetci fajn>suprovo>vynikajuco>tisko zavidim 😉👏❤👍👏💃

26. júl 2017

Chorvátsko je super kým človek nejde do Talianska 🙂 a ďalej 🙂 pre deti je určite lepšie Taliansko

29. júl 2017

@lucka_ke myslis akoze plnka v Bibione alebo tak? Pre deti je uplne najlepsi Zanzibar, no to si este musim pockat 😂

29. júl 2017

@sasienka1 ahoj prosím ťa tá plavba na dugi otok išli ste z Holiday resortu cena na osobu náhodou nepamätáš?

31. júl 2017

@mmaarrttiinnaa 400 pre dospelych, 150 pre deti, do 3-4r zdarma

31. júl 2017

@sasienka1 tak Taliansko je dosť veľké na to, aby sa človek tlačil niekde... Zanzibar nepoznám 🙂

31. júl 2017

@sasienka1 aj my sme boli presne v tom case na tom mieste 4dni v mobil home 4dni apartman 😉

3. dec 2017

@sasienka1 ahoj, pozerám ze ste boli na ostrove Dugi otok, prosím prosím vedela by si mi povedať odkiaľ tam ide trajekt? Asi zo Zadaru ale v ktorej časti Zadaru asi, bojím sa ze sa stratíme v Zadare, asi je to veľké mesto🙂

28. apr 2018

@jessennykvet ahoj, my sme brali normalnu vyletnu lod priamo zo Zatonu, predavaju taky jednodenny vylet na promenade...

28. apr 2018

@sasienka1 aha ďakujem 🙂

28. apr 2018

Začni písať komentár...

Odošli