shilou
14. apr 2017
2479 

Domáci kysnutý koláč

Roky moja mamka na sviatky, či už Veľká noc alebo Vianoce, pečie tento koláč. Je chutnejší ako v obchode. Hlavne žiadne hodinové miesenie cesta a bez vajíčok. Kto ho raz vyskúša, už si bude stále len sám robiť.

Potrebujete:

  • 10 ks umelé sladidlo (spolarin, aspartámové sladidlo, sacharínové sladidlo, cyklamátové sladidlo) (môžete vynechať)
  • droždie
  • 1 kg polohrubá múka
  • 1 KL soľ 
  • 2 PL cukru
  • 6 - 7 dcl vlažné mlieko
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vlažná voda 

Postup

Do malej misky dáme spolarin, droždie, 1 dcl vlažnej vody, 1 ČL cukru. Necháme podkysnúť.

Do druhej misky si dáme 1 kg polohrubej múky, vykysnuté droždie, 7 dcl vlažného mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 1 KL soli, rukou zmiešame všetky suroviny a nakoniec primiešame 1 dcl oleja.

Takto pripravené cesto rozvaľkáme na doske a prerežeme na dve časti. Jednú časť prerežeme na tri časti a rozvaľkáme na okrúhle pásiky a prepletieme ako vrkoč. Preložíme do vopred vymastenej a vysypanej múkou truhlice takto spravené obe cestá. Necháme podkysnúť 40 - 45 minút už v truhlici. 

Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 150 °C približne na 45 minút, závisí od rúry. 

Dobrú chuť.

TOP TIP

Môžeme pridať hrozienka, nasekané orechy alebo aj iné sušené ovocie.

#kysnuty_kolac #pecenie #velka_noc #recept #recepty

Začni písať komentár...

Odošli