sjuzocka
24. okt 2012

O (nielen) detskom oblečení

Včera sa mi podarilo zachytiť v Tv dokument Pekné, ale škodlivé. Bolo to o škodlivosti oblečenia, ktoré sa dostáva k nám do nám známych obchodných reťazcov. Šik, moderné - a neskutočne toxické. Ľudia, ktorí s týmto oblečením pracujú, či už pri jeho výrobe alebo jeho predaji, majú obrovské zdravotné problémy. Veľmi deprimujúcim bolo pre mňa zistenie, že i to, čo máva označenie BIO, napr. v predajniach HM, či CA, má na míle ďaleko od toho, čo som si predstavovala. Človek pestujúci biobavlnu v Indii sa len smial... Políčko biobavlny hneď vedľa tej "normálnej", pesticídmi striekanej, zafúka vetrík a každému je jasné, ako to pokračuje. Ale aj sami priznali, že úplne bio to nejde, lebo by boli veľmi stratoví. Čo však bolo dôležitejšie, bolo to, čo sa s biobavlnou ďalej dialo. Keď totiž bavlnu následne švacnú do toxického koktejlu - nazvime to "proces farbenia" - tak je v konečnom dôsledku úplne jedno, či bavlna bola alebo nebola bio... No, možno sa môžeme utešiť, že tam tých pesticídov bude o čosi menej, ale ďalšie chuťovky, ktorých chemické názvy som nebola schopná si zapamätať, tam zostávajú v dôsledku farbenia.
Spomenula som si potom na svoj mail, ktorý som kedysi adresovala do ekoporadne Živica, keď som mala pred pôrodom druhého potomka.Podelím sa s vami o obsah našej konverzácie, nakoľko si myslím, že je celkom užitočný:

Moje otázky:

Dobry den,
zaujala ma tema bio oblecenia pre deti. Verim, ze skutocne oblecenie moze mat aj negativny vplyv, hoci to na prvy pohlad nemusi byt vobec viditelne. V suvislosti so "zdravym oblecenim" pre nasich najmensich ma napadlo niekolko otazok. Velmi by ste ma potesili, keby ste aspon na niektore z nich vedeli najst odpoved:
1) Pokial vlastnim nejake nebio oblecenie (ako asi drviva väcsina rodicov) napriklad z bavlny, ktora potencialne mohla obsahovat pesticidy, pripadne ten textil mohol byt farbeny skodlivymi chemikaliami, straca sa "skodlivost" tohto oblecenia, pokial ho vela krat vyperiem v nejakom ekologickom prostriedku a vymacham napr. v octe? Bude potom pre citlivu pokozku dietatka prjatelny?
2) Akym textiliam sa udeluje certifikat Oko text Standard? Mnohe z tychto obleceni nie su bio a predsa sa pise ze su nezavadne. Ich cena je pritom o dost prijatelnejsia ako cena bio oblecenia.
3) Mala som v plane kupit nejake funkcne oblecenie pre svoje babätko (kedze ho rada nosim v babysatke a lahko sa spoti). Mnohe tieto funkcne oblecenia byvaju z umelych vlakien, pochopitelne, vzhladom k funkcii, aku maju plnit... Avsak opät prave kvoli tomu vaham - patri taketo oblecenie na pokozku maleho dietatka ktora je ovela menej odolna nez ta nasa dospelacka? Su taketo umele vlakna bezpecne?
Dakujem Vam velmi pekne.

Odpoveď:

Dobry den,
  1) nebio oblecenie - nove - treba vyprat zhruba 15 krat, aby sa z neho vymyli vsetky pesticidy, farbiva a pod. (zdroj: casopis ZDRAVIE). Preto je vyhodne oblecenie zo second-handu. Pozor si treba dat najma na spodne pradlo, ktore sa dotyka priamo sliznic a pradlo pre mimnka, co si ho davaju do ust a zuju. Viac ako ine su problematicke aj niektore farby - napr. cervena a modra. Ale aj biele pradlo bielene chlorom. Najvhodnejsie je oblecenie v prirodnych farbach, nebielene a bez divokych odtienov.
  2) Oko Text Standard a BIO su dve rozdielne oznacenia. Zjednodusene povedane - EKO a BIO su dve trochu odlisne veci. Eko hladi viac na celkove setrenie zivotneho prostredia (spotreba zdrojov) a BIO na pestovanie podla standardov eko-polnohospodarstva - bio je co sa tyka oblecenia prisnejsie ako eko. Samotna znacka Öko-Tex Standard 100 je medzinárodný testovací a certifikačný systém určujúci limity používania chemických látok pri výrobe textílií. Oeko-Tex® Standard 100 celosvetovy uniformny testovaci a certifikacny system pre suroviny na vyrobu textilu, medzi produkty a konecne produkty vo vsetkych stupnoch vyroby. Testy na skodlivny zahrnaju latky, ktore su zakazane alebo regulovane zakonom, chemikalie ktore su zname ako skodlive pre zdravie a parametre, ktore patria k predbeznym opatreniam pri zabezpeceni zdravia. Existuju styri triedy produktov - podla toho, ako blizko na kozu sa produkt dostane - cim viac prichadza produkt do styku s kozou, tym prisnejsie normy musi dodrzat. Trieda I. - produkty pre babatka, male deti do 3 rokov, napr. spodne pradlo, obliecky, hracky ... Certifikat plati jeden rok a potom sa obnovuje.Viac najdete na - http://www.oeko-tex.com/OekoTex100_PUBLIC/index.asp?cls=02  (stranka je v anglictine).
O bio obleceni predajcovia tvrdia toto -
Textil, ktorý je vyrobený zo surovín pochádzajúcich z ekologicky kontrolovaného poľnohospodárstva, sa zvyčajne označuje ako organický alebo biotextil. Toto označenie v sebe skrýva nielen kontrolovaný pôvod surovín, ale aj prísnu kontrolu výrobných procesov.  Rozkošné bio-oblečenie pre bábätká a deti , ktoré Vám ponúkame, je vyrobené buď zo 100% bio-bavlny alebo z bambusu. Pri každom výrobku uvádzame podrobnosti o zložení. Oba materiály sú pre vaše dieťatko lepšie, než "štadardné "oblečenie.
Oblečenie zo 100% bio-bavlny je oveľa jemnejšie a priateľskejšie k pokožke detí, ktoré trpia ekzémom. Keďže sa pri jeho výrobe nepoužívajú žiadne škodlivé chemikálie alebo pesticídy, látka nebsahuje nič, čo by dráždilo pokožku. Bio-bavlna je mäkšia už na dotyk, vonia čistejšie a je šetrná k citlivej pokožke. Pri jej výrobe sa používajú rôzne biosuroviny rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Vlákna v bio-bavlne sú hrubšie a silnejšie a keďže v procese spracovania nie sú tak doničené, sú na dotyk i oveľa jemnejšie.
Bio-bavlna je lepšia nielen pre deti, ale aj pre farmárov, ktorý ju vyrábajú, a ich rodiny. Oblečenie z bio-bavlny, ktoré vám ponúkame, je tzv. "Frair Trade", to znamená, že farmárom sú platené riadne mzdy a práca detí je absolútne zakázaná. Kúpou oblečenia z bio-bavlny zároveň šetríte životné prostredie, pretože metódy bio-pestovania podporujú biologickú rôznorodosť.
ZDROJ: http://www.organicbaby.sk/25,0,Preco-bio-oblecenie.html
3) Co sa umelych vlakien u deti tyka - neodporucaju sa kvoli zvysenemu poteniu, elektrostatike (mozu "kopat"). Ale ak si vyberiete funkcne oblecenie s Oeko-Tex Standardom a nebude ho dietatko nosit nestale, tak si mysim, ze by to nemalo az tak vadit. Treba hlavne najprv kupit jeden kus a vyskusat, ci dieta nema alergiu na umelu hmotu - moze sa stat. A vyhnite sa obleceniu s nano-technologiami - nano-castice striebra a podobne!
 Pekny den, Durisova.

Tak dúfam, že tento článok bude nápomocný. A ak by niekoho zaujímal dokument Pekné, ale škodlivé, tak dnes - v stredu 24. októbra, ho reprízujú na STV 2 o 13:15.

Dakujem za clanok - kedze som vcera nestihla, resp. nevedela o tomto programe, dnes si ho s urcitostou pozriem.

24. okt 2012

dávam návrh do vybrali sme, dúfam, že nebudem jediná 🙂

24. okt 2012

pripájam sa k návrhu, vidím že u nás to dobre vyšlo dcérka nosí oblečenie po staršej hlavne, dobre veľa krát oprané, aj ušetríme aj jej to tuším zdravotne prospeje ako vidím, strašné veci

24. okt 2012

pekny clanok, aj ja sa pripajam :D my mame 90% oblecenia "z druhej, mozno aj tretej ruky"...a aj tak mame, zial, dost podrazdenu pokozku, hlavne v prechodnom obdobi, samozrejme, nielen z oblecenia...a idem mrknut dokument, lebo vcera som nestihla 😉

24. okt 2012

Teraz to opakuju ☹ Hroza ☹

24. okt 2012

Aj aj ďakujem za doplňujúci článok, aj za linky, idem kuknúť tie vecičky 🙂 Budem sa tešiť na ďalšie takéto obohacujúce príspevky.

24. okt 2012

Zuzi ,, tak tomuto sa hovori hroza,, my mame nastastie vecicky po svagrininej malej a to sa tesim lebo ako som citala cim viac je pradlo prane tym menej pesticidov .... a niet divu ze sa casto hovori ,, ludstvo sa znici aj same ,, cista pravda podla tohoto clanku .. smutne .......

24. okt 2012

aj ja som to v utorok pozerala.Bola som riadne prekvapená s tým bio.Hoc si človek aj priplatí aj tak nemá istotu,že je to naozaj čisté.A to pieskovanie džínsov....nuž moda je zabijak a presne ako píše ellusy ľudstvo sa zničí aj same

25. okt 2012

ešte šťastie že vela nakupujem na bazáre 🙂

25. okt 2012

veru je na tom dosť pravdy o škodlivosti farbených vecí, mne naša imunoalegrologička stále prizvukuje aby malý nosil len svetlé respektíve biele oblečenie len s prímesou bavlny, lebo všetko farbené dráždi pokožku a hlavne tú jeho s ekzémom. Nie na darmo sa hovorí že aj u žien čierne spodné prádlo vyvoláva alergie.

25. okt 2012

čo sa týka funkčného oblečenia treba zabudnúť na "umeliny" a sústrediť sa na vlnu a merino - prírodný funkčný materiál 🙂

25. okt 2012

@kryska5 no po pravde merina mam dost ale nezdalo sa mi ze by naozaj fungovalo :-/ :( a to som zan dala nemalu ciastku :(

26. okt 2012

@sjuzocka júj a v čom máš pocit že nefunguje? Ja teda v zime nič inô nenosím a pri špotre na bajk tak isto 🙂

26. okt 2012

@kryska5 no jednoducho bejby bolo spotene az az 🙂)mokrô, povedala by som. ale to by bolo asi aj tak ze :-/ a potom som si nebola ista ci na kozi nepocituje tu vlnu tak nejak nie celkom prijemne

26. okt 2012

@sjuzocka ono, spotené možno bolo, ale určo mu nebolo mokro, vlna funguje tak že hreje a odvádza vlhko, v bavlnenom spotenom tričku ti môže byť zima lebo ostane mokré a chladí, to sa pri vlne nestane 🙂

26. okt 2012

tak teraz som naozaj rada, ze moje deti nosia veci po starsich sesterniciach

26. okt 2012

aj ja som pozerala, velmi dojemne to bolo

26. okt 2012

v ten vecer ame aj my s manzelom videli ten dokumnet a bolia sme v soku....rada som kupovala veci z h&m ako biobavlnu, ked som to videla, aj tak to farbia chemiou, je to smutne, ti ludia umieraju, nicia si zdravie za kolko to hovorili? za 10 eur na den ci kolko? ziju v hroznych podmienkach, ked som videla, ako to farbia, celi su od farby, no hroza.....co s tym??? sama neviem, lebo len nakupovanie nosenych veci tu na MK ci inde to nevyriesi....

27. okt 2012

ja som toto vsetko vedela, ale podla mna toto je este mensie zlo, ovela horsie su nase potraviny, minuly tyzden sme objavili, ze jeden z najdrahsich BIO olivovych olejov urcene pre deti obsahoval toxicke latky, ja uz radsej ani nechcem vediet, ze co jeme...

29. okt 2012

nemam slov, tiez som si myslela, ze z Hm co mam oblecko je fajn...bio :( no parada :(

29. okt 2012

no je to hrôza, tento dokument som nevidela a prekvapilo ma to HM a CA, kde zvyknem kupovať "bio" oblečenie. No videla som týžden pred tým tu relaciu, vtedy rozprávali o topánkach, o škodlivých materiáloch z ktorého sa vyrábajú a dosť často spomínali predajňu Deichman...

29. okt 2012

...ekologicke "nalepky " treba naozaj vzdy kontrolovat..teda kto a ako ich vydava.....realtivne nizka cena je vzdy podozriva! netreba hned zialit ze nemozme byt pekne a zaroven "inak" obleceni lebo aj farbenie môze byt bezpecne ...low impact colors existuju....ako aj spolahlive textilne certifikaty...treba ale ratat s podstatne vyzsou cenou,nez na aku sme pri "handrach" zvyknuti....inak tento dokument mozno zhliadnut aj v kosickych autobusoch ;)

30. okt 2012

...my niesme obetami Mody...my sme obetami nasej zasadnej vlastnosti mat vela muziky za malo penazi....a to vo vsetkom, jedle,obleceni, v byvani (architekture) ...a to je zivne pole pre vsetkych tych nalepkovacov,ktori v nasej tuzbe po zmene nasli len dalsi zdroj zarobku. to ze hm nieje skutocne bio nam nesmie zabranit v hladani toho jedneho percenta ktore bio( alebo eko) je...

30. okt 2012

@plutvicka Ano ale povedz mi, kto si dovoli kupit napr. pyzamko, ktore vyjde na 30 eur... :(

30. okt 2012

ake pyzamko stoji 30 eur? dovezene z finska?pri vyuzitii lokalnejsich zdrojov to bude mozno 20 eur. ja si sijem doma sama a pyzamko z certifikovanej biobavlny by ma vyslo povedzme narychlo 10 eur.ak si clovek nedokaze sam usit su to prave male "firmicky" zalozene maminami ktore ponukaju uz hotove vyrobky.ak by vsetky pyzamka stali 20 eur tak by nikoho ani nenapadlo uvazovat o tom ze to je vela.lenze normalny vyrobca sa snazi skresat cenu vyrobku a tak ide po vyslapanej ceste ,ktora je lacna.pesticidy a pracovna sila v rozvojovych krajinach....

30. okt 2012

problem je ze vsetci sme zvyknuti na nizku cenu oblecenia...a to je este dost vysoka vzhladom na jeho vyrobne naklady.....

30. okt 2012

...teda ak mam priamo odpovedat na otazku tak "malokto".ale to je prave kvoli vsetkym tym zazitym veciam...situacia je urcite neradstna,ale nie neriesitelna.

30. okt 2012

http://www.sijemdetem.cz/katalog/hotove-vyrobky........
napriklad...naslo by sa toho urcite viac ,ale nechcem robit reklamu...a toto viaceri uz poznaju....

30. okt 2012

Myslela som napr. pyzamko od firmy Frugi, s postovnym, po preratani kurzu... vyjde tak nejak cca. Ak nemaju akciu (ale to uz su zväcsa vypredane potom). No dajme tomu ze by cena 20 eur za pyzamko bola taka bezne akceptovatelna. Potom ale naozaj je strasny nepomer medzi takymito cenami a nasimi platmi :( ale to sme uz inde. Keby sme chceli ist do detailu a mat to bio vsetko, naozaj sa to neda utiahnut. Ak nemate vyssi prijem. A aj to by bolo mozno nadoraz. Ja sama som z toho nestastna. A uprimne, nie som si vobec ista, ci to, co sa prezentuje ako BIO, je naozaj bio.. :( co sa tyka oblecka, tak mam hlavne veci z druhej ruky, bio z vypredaju, a slovenskych(ceskych) vyrobcov. Tam sice neviem, ake su standardy na farbenie, ale je to aspon podpora lokalnych zdrojov, ako si spominala. Sitie mam rada, ale nemam nan cas. Tym, ze som amater, mi jedny teplaky zaberu niekolko hodin...

30. okt 2012

@plutvicka vdaka za link ;)

30. okt 2012

chapem,mate uplnu pravdu.je to komplexny problem...vsetko funguje jedno s druhym...sorka ze uz tu tolko rozpisujem...ja len nechcem aby si ludia povedali, ze je to aj tak jedno a sli dalej ako doteraz....ked som videla cast tohoto dokumentu v autobuse tak som sa citila uplne mizerne, ze svojou zalubou v mode nicim niekomu v indii zivot...tak som potom sla doslednejsie a nasla som moznosti.

30. okt 2012

...mimochodom este k tym cenam.. ..uplety su drahsie, cena tkanej bavlny je lacnejsia(myslim stale certifikovane materialy) , aj takej s nadhernou potlacou(low impact colors, GOTS certifikat) ...takze saticky alebo suknicka vychadzaju lacnejsie ...niektore, napriklad skandinavske bio uplety su uz naozaj mimo moj zaber...ale su rodicia ktori chcu uz aj taky lepsi pestrejsi dizajn a peniaze na to maju...tak este prihodim jeden link , su to hotove handmade vyrobky ktore mozno najst na sashe.sk alebo fler.cz http://www.veselajehlicka.cz/galerie.html vsimnite si napriklad tie tricka s cervenou karkulkou...tak to je bio uplet...taky riadne drahy uz...(da sa na obrazky kliknut a vyhodi to aj link kde to mozno priamo zakupit)

30. okt 2012

@plutvicka ale ako som pochopila, niektore farby (tmave, napr. cierna) sa "low impact" vobec dosiahnut nedaju.... tak neviem, ako mozu robit take pestre bio veci potom...

30. okt 2012

preco by sa nedali?cierna moze byt zlozena z inych farieb alebo cista...to je ale uz veda o farbach...ak sa daju vyrobit rozne farby da sa cierna namiesat z nich.nieje cierna ako cierna.rozdiel je samozrejme vidno. a je rozdiel vo farbeni(namacani) a potlaci-to su dve rozne veci...ale toto je debata uz o inaom.vsetko sa da.cela podstata vyroby a farbenia je ale ina -tak ako to tam ten chlapik z nemecka potom aj rozprava v tom dokumente. rozdiel je v technologii.chapete,ved to ako to farbenie prebieha v indii...ze ludia stoja v tom hnuse...nikto z nas si hadam nemysli ze takto sa do farby postavi nejaky europan...to su uz jednoducho nove vyzvy pre vedu a techniku. lenze na to zese treba peniaze a ochotu ich minut,a preco by to mali textilne korporacie robit,ked im to dobre funguje aj na predpotopny sposob.....

30. okt 2012

navyse low impact neznamena -uplne neskodne.....ani "bio" neznamena 0 neziadanych latok,ale ze tych latok je od nula do nejakeho cisla,preto sa tie certifikaty od seba lisia a to prave tym kriteriom ...to je ako s benzinom...bezolovnaty a olovnaty....isty vplyv tu stale je ...nase telo je dennodenne vystavene urcitemu mnozstvu znecistenia, ale rozhodne sa jedna o alternativu a nikto kvoli tomu nezomrie ,nedostane sa do komy a ani mu chlpy nevypadnu...chapete.nejde len o to ci moje dieta bude mat exem...

30. okt 2012

(boooze...zase pisem...uz vidim ako tu vsetkym co tu nahodou prispeli vkuse nieco svieti nacerveno)....ale nevadi.....chcem to len zhrnut aby sa to lahsie chapalo...vyrobit sa da kadeco...aj pestra low impact farba,len technologia je draha a vysledny produkt je drahy...a "malokto" si ho moze dovolit...preto do toho "maloktory" vyrobca pojde...rozhodne nie taka firma ktora chce mat obrovske zisky a ma vela zamestnancov po celom svete...pojde do toho niekto,kto si najde isty pocet zakaznikov a bude vediet ze zisk mu postaci...skandinavec ma iny plat a jeho cenovy strop je inde ako slovakov. producent v indii do toho asi nepojde,pretoze sa mu to neoplati....on taku farbu "nevie" vyrobit,lebo na to nema potrebnu technologiu,stroje...atd....jedine co ma je vela ludi, ktori jednoduche farbiace stroje nahradzaju .....a kym nikto nezainvestuje inak to nebude...nieje nahoda ze tieto eko/bio veci funguju len vmalom a len lokalne...a tam kde su peniaze a ochota platit.

30. okt 2012

dá sa pozrieť niekde na nete ten dokument ?

30. okt 2012

tak som sa trošku z toho "potešila" kupujem väčšinou v sekáčoch 😀 a vidím, že robím dobre

31. okt 2012

no neda mi neprispiet ;) ja som tento dokument videla uz davnejsie a pozrela som si ho znova aj som pisala na fotoblog mamickam nech pozeraju. Tolko sa vsade pise o skodlivosti ockovania, kolko jedov, toxinov atd obsahuju sera a popritom si kopec skutocnych jedov obliekame denodenne a co je horsie obliekame to nasim detom. O pretekoch v albumoch co chceme, mame nosime surne zhaname tu ani nepisem pridam radsej svoju skusenost. Zopar rokov som pracovala v anglicku, moje spolubyvajuce s ktorymi som este stale v blizkom kontakte su uz taktiez doma. Obe pracovali vo fabrike kde podstata spocivala vo vybalovani kontajnerov z oblecenim z ciny indie a kto vie odkial (nie len HM a CA ako bolo v dokumnete ale aj mamickami zboznovane ostatne anglicke znacky isto kazdy vie ktore, tie vsak nespomenuli ale kto pozorne sledoval pocul aj vetu o ochrane korporacii) ktore nasledne vyzehlili, ovisackovali a povesali na vesiaky a tie so potom odoberali znacky priamo do obchodov. Poviete si praca ako kazda ina, anglictina im velmi nesla boli radi za kazdu pracovnu prilezitost. Po 4 rokov tejto prace je prva astmaticka popritom tieto problemy nikdy nemala a druha skoro zomrela po operacii zlcnika lebo ma poskodenu pecen. Mozno len zhoda nahod mozno nie. Je tazke zisti povod oblecenia ci ako bolo farbene, svojmu dietatu sa snazim obliekat veci co najmenej farbene a podla moznosti nasej vyroby, co sa da a viem aj usijem aj tak viem ze ho nedokazem ochranit ale pretekanie sa v modnych kuksoch pre deti mi je proti gustu.

31. okt 2012

plutvicka super linky dakujem

31. okt 2012

ten dokument som pozerala a už aj davnejšie som videla podobný.otrasné podmienky na pracu a už len to, ako sa mágali v tej hnusnej farebnej vode od farby aleo s chloŕomm a stal espomínali prave vychytené značky, do ktorých ide ten tovar. ja som malej vela vecí daval auž použitých po deťoch z rodiny a vela som kupovala prave aj v sekači, doma oprala a funo´govali veci dalej.ešte tu vtedy nebolo vychytená ankupne centrum a ani tie v dokumente spomínané značky dostupné v naom meste. alebo som kupovala jednoducho slovenské veci, aj ked drehšie...aj v činaku som našla veci, ale obyčajen tepla a veci, čo sa vela prali, veci na von...naštastie alergie nemala, no kto vie, či sa o pár rokov neukažu skryté problémy....len mi je luto, že sa už nerobia hlavne topanky také, ako za našich čias, už ani naši vyrobcovia tak tvarované topanky nevyrabaju, čo je škoda, koli nožkam našich detí. a tie materialy, to tiež nie je kto vie čo. obuv do snehua vody a na vysačke napisané, že sa neodporuča mačat vo vode....zimná obuv, a čo im mam dať do snehu gumaky?

1. nov 2012

v cexach existuje kampan "usili to na nas" ...ide tam sice hlavne o fair trade,ale clovek sa coto dozvie najma teda o praktikach firiem stale sa vystupuju tam prave tie mena firiem...ako aj next a dalsie ,ktorych vyrobky mamky produkujuce superkuskove albumceky najradsej fotia ...http://www.svetvnakupnimkosiku.cz/vyroba-obleceni/ , http://www.nazemi.cz/odpovednost-firem/263-znam... , http://www.svetvnakupnimkosiku.cz/novinky-3/108...

2. nov 2012

uvazujem aj o "vyrobe" nejakeho recesneho albumceka,kde by som nafotila ,tie veci ktore povazujem za alternativu (mali /lokalnivyrobci,sekac,bio bavlna,ekoprodukcia,domasite...) zda sa ze mk bojuje proti formam reklamy,ale vysacky na chcem mat alebo uz mam albumoch vobec nevadia...a to je podla mojho nazoru az nemiestna reklama...

2. nov 2012

pripajam sa k napadu recesneho albumceku, pohladam fotky s nasimi lukrativnymi modelmi oblecenia 🙂 next asi vyprskne smiechom. Ale priznavam, ze aj take mam, hm, ca; next... ale ja som magor na luxusnejsie veci. Som fanda do frugi oblecka. Zakazdym ked bol vypredaj, uz som snorila... vtedy este u nas moc bio ani sitie nebolo rozbehnute, zda sa mi ze to az posledne dva roky sa trosku zacalo rozvijat. Aj latkove plienky, pri prvom synovi som bola za magora, vyber bol maly, teraz uz to pozna kazdy a plienok je ajajaaaj. Osveta je stale väcsia skoda ze napr. o ockovani som zachytila info az pri druhom synovi. a to su medzi nimi dva roky..

3. nov 2012

Baby, mne v suvislosti s tymi "sekacmi" napadlo, ze neviem, ci je to az taka vyhra, pretoze kym sa oblecko dostane do sekaca, tak je chemicky cistene - a to tiez clovek nema ani potuchy, cim sa to cisti... ☹

5. nov 2012

Tiez ma sklamali tie 'bio' z H&M, C&A a podobnych velkych retazcov. Samozrejme som neocakavala, ze to bude rovnako bio ako mensie znacky zamerane vylucne na bio textil, ale ze to je take zle som nevedela. ☹ Par veci som v dobrej viere malemu odtial kupila, ale ako vidim v buducnosti sa tomu radsej vyhnem. Len otazka je kde nakupit aby to bolo naozaj bio a farbene setrne. Co presne si vsimat pri nakupe (vacsinou cez net)? Aka certifikacia mi zaruci skutocnu kvalitu aj co sa farbenia tyka? Vacsinou kupujem znacky ako Frugi, Bamboo baBy, Piccalilly, a pod. Oblecenie vyzera kvalitne, tak snad je naozaj aj take setrne ako pisu.
@plutvicka Vdaka za linky. Skoda len, ze su to ceske stranky. To tu na Slovensku nic nie je? V Cechach je kopec malych firmiciek, co siju kvalitne oblecenie pre deti, ci latkove plienky. Len na Slovensku sa akosi neviem dopatrat. Iste najdu sa sikovne mamicky, co posiju a cosi z toho popredaju, ale to je vacsinou len po par kusoch. Ale nejaka lokalna mensia firma, co ma sirsi sortiment mi chyba. Najma by sa nam momentalne zislo pre deti 2+, nie len pre male babatka. Ja som bohuzial na sitie uplne lava. ☹ Takze nakupujem, a ci uz dam peniaze za postovne z Ciech alebo Britanie, tak to vyjde priblizne rovnako. V UK maju akurat castokrat lepsie ceny.
@sjuzocka Ja kupujem spominane znacky skoro vyhradne vo vypredajoch. Ked konci kolekcia, tak tie ceny su naozaj o hodne mensie. Ano, treba pocitat s tym, ze nemaju vsetko co chcem v takej velkosti ako prave potrebujeme. Tak ak sa mi nieco paci a je to za rozumnu cenu, tak kupim vacsiu velkost. Ved maly do toho za 2-3 roky dorastie. Ked uz si spominala pyzamka, minuly mesiac som kupila vo vypredaju Bamboo baby pyzamko za £6 (+ postovne, ale brala som viac veci, tak aj to postovne sa dalo prekusnut).

8. nov 2012

@eridani a odkial kupujes bamboo baby?

9. nov 2012

tak takový názor jako ten Ind mám i na ostatní BIO,po tolika letech kdy se pořád uměle přihnojovalo si myslím,že se nenajde pořádně kousek půdy kde by se BIO dalo pěstovat,ale hodně maminek se tak kasá jak svým dětičkám kupují BIO potraviny,jedy jsou všude kolem nás a ještě hodně dlouho budou,a i když mám doma slepice a králíky tak jejich vajíčka a maso za BIO rozhodně nepovažuju,protože pro ně nemám BIO zrní,za barákem pole které určitě hnojí nějakou chemií,takže ani když jdeme na zelené tak rozhodně čisté není,ale na druhou stranu většinu věcí zatím kupujeme na bazárku,takže snad jsou už větší části škodlivin zbavené

9. nov 2012

@sjuzocka Bezkonkurencne najnizsie ceny maju na svojej stranke www.bamboo-baby.com ku koncu vypredaja, tesne pred prichodom novej kolekcie. Nevyhodou je vyssie postovne, tusim £15. Takze bud spravim vacsiu objednavku pocas vypredaja priamo od nich alebo snorim po roznych inych strankach, kde je sice cena produktu o nieco vyssia, ale postovne zas nizsie. Napr. tu je teraz za 12€ a bez postovneho http://www.bionos.eu/spodne-pradlo-pyzama/pyzam... Len ano, v ruzovej sa ti asi velmi nehodi. :-/

9. nov 2012

@marecek4 Tiez si nemyslim, ze zelenina vypestovana u nas v zahrade je uplne bio. Na druhej strane si ale myslim, ze je to lepsie ako kupovane z obchodu. Mas pravdu, ze jedy su vsade okolo nas, ale ked ma clovek moznost ako ich znizit, tak preco to nespravit? Aj ked ich uplne neodstrani. Okrem samotneho pestovania suroviny (napr. bavlna) ma velky vplyv aj nasledne spracovanie (napr. spominane farbenie textilu).

9. nov 2012

pri detskom textile pozor aj na aviváže...

20. nov 2012

...a okrem uz spomenutych farieb cervena, modra sa vyhybat vseobecne tmavym (hneda, cierna...). tieto farby obsahuju tazke kovy. az ma zmrazi ked vidim male dievcatka doobliekane v ciernom.... ☹

20. nov 2012

@plutvicka Pozerala som tu stranku a trochu ma odradza, ze posledne novinky su tam z roku 2008.

20. nov 2012

@kryska5 ahoj, vlnu a merino kozni lekari neodporucaju pre deticky...iba bavlnu

21. nov 2012

@eniuch prosím ťa a prečo neodporúčajú?

21. nov 2012

nesplna kriteria ako bavlna: priedusnost, lahkost, vzdusnost, prijemnost na dotyk... ekzematikom sa vlna neodporuca kvoli tomu, ze ma "vlas"

21. nov 2012

Tiež si myslím, že výber detského oblečenia na slovensku je veľmi skliesnený a čo sa týka "zdravého detského oblečenia" tým viac. Organická bavlna je naozaj mäkšia na dotyk . Mala som tú možnosť si to ohmatať a na prvý dotyk ma to presvedčilo, hoci cena tohto oblečenia je oveľa vyššia...

2. apr 2013

nuz vsetky vlakna sa upravuju a farbia...prirodna bavlna je kremova a uz len nafarbit ju na bielo da poriadnu fusku vybrat ten spravny recept...takze o com to bio je ak je to len o pestovani...je to len zrnko v mori piesku co je ale dobra reklama pre predaj....

30. apr 2014

Začni písať komentár...

Odošli