strapco13
5. mar 2011

Nosná - nosohltanová mandľa

Nosná mandľa (nosohltanová mandľa, adenoidné vegetácie) je lymfatické tkanivo v nosohltane, ktoré má svoju úlohu v budovaní imunity dieťaťa. V puberte prestáva túto svoju úlohu plniť a postupne atrofuje, čiže sa zmenšuje.

Spôsobuje choroby

Na každý infekt (ktorý sa môže, ale aj nemusí prejaviť) reaguje zväčšením a produkciou látok a buniek pomáhajúcich imunite. Po odoznení infektu sa stiahne. Pokiaľ je ale s infektami v častom kontakte, tak sa postupne po prekonaní infektu zmenšuje menej a menej, až nakoniec ostane zväčšená. A začne robiť problémy.

Tým, že blokuje čiastočne alebo úplne nosohltan, zhoršuje až zabraňuje dýchaniu cez nos. A teda vyradí z funkcie čistiacu stanicu tela - nos, lebo pri dýchani nosom sa vzduch v nose a prínosových dutinách oteplí, očistí a zvlhčí. Pokial nos nefunguje tak ako má, tak dýchame ústami studený, neočistený a suchý vzduch, čo sa môže postupom času prejavovať zápalmi hrdla a priedušiek, čiže deti bývajú často choré. A rodičia sa sťažujú, že dieťa vydrží v škôlke maximalne týžden a zase je choré.

Zväčšená nosná mandľa sa môže prejavovať aj dlhotrvajúcim kašlom. Buď zo zatekajúcich hlienov z nosohltana, ktoré dráždia hrdlo a dieťa sa ich snaží vykašlať. Alebo je to spôsobené tým, že dieťa dýcha ústami, zadná stena hrdielka sa vysuší a to dráždi na suchý záchvatovitý kašel, ktorý je najsilnejší vačšinou ráno. Ale najčastejšie je to kombinácia oboch prípadov, čiže suché hrdielko a zatekajúce hlieny.

Dýchanie nosom podporuje rast prínosových dutín, dýchame aj nimi, čiže sa zväčšuje priestor na dýchanie a je to dokopy veľká čistiaca stanica. A je tým aj ovplyvnený náš výzor. Ústna dutina nemá takú kapacitu ako nos s prínosovými dutinami a preto, aby sa zväčšila veľkosť nádychu ústami, tak sa mení tvar podnebia z pekného plochého na tzv. gotické  - má vysokú klenbu, čo vplýva na tvar zuboradia a rôzne zubné problémy (predkus, zlý zkus a pod.). Zároveň so zvyšovanim klenby tvrdého podnebia sa toto podnebie vtláča do nosových dutín a zmenšuje ich priestor. Dieťa dýcha otvorenými ústami, čo okrem iného má za následok, že dieťa vyzerá "prihluplo".

Správne je teda dýchať nosom, pokiaľ dýchame ústami, nedostáva telo toľko kyslíka ako by malo. 

Následky nedostatočného dýchania

Jeden z následkov nedostatočného dýchania je aj chrápanie, nočné nepokojné spanie - dieťa putuje po posteli, prehadzuje sa, budí sa, škrípe zubami, mrnčí, lebo telo si podvedome hľadá polohu, v ktorej sa mu lepšie dýcha. Dieťa môže byť cez deň pre nedostatočne kvalitný a pokojný spánok nervózne, podráždené, unavené, niekedy napriek únave je paradoxne hyperaktívne, neposedné, na nič sa nevie sústrediť, lebo mozog si v noci dostatočne neoddýchol.

Ďalšia podstatná vec je, že v nosohltane je vyústenie vnútorných sluchových trubíc (Eustachova trubica), čo je prepojenie medzi nosom a stredným uškom. Toto prepojenie zabezpečuje odtekanie sekrétu, ktorý sa tvorí v strednom ušku (ako na každej sliznici, žiadna zdravá sliznica nie je suchá), zabezpečuje vyrovnanie tlakových pomerov v strednom uchu.

Pokiaľ stojí hlien (sopeľ) na nosnej mandli, môže tento hlien (kedže nevie ztiecť dole, kedže je tam zväčšená nosná mandľa) prejsť cez tú sluchovú trubicu do stredného ucha a je na svete zápal stredného ucha. Viac o mechanizme vzniku a možnosti liečby zápalu stredného ucha je v mojom ďalšom článku.

Príznaky choroby

Ak nosná mandľa tlačí na to prepojenie, tak sa zastaví ventilovanie stredného ucha, vznikne podtlak, blana bubienka sa vpáči. Následkom toho môže byť, že dieťa udáva buď bolesť uška, alebo zhoršený sluch (alebo si to všimnú najbližší, že dieťa nereaguje na prvé oslovenie, púšťa si hlasno telku, opakovane sa pýta na to isté, robí chyby vo vyslovovaní slov, nerozumie dobre a pod.). Pri dlhotrvajúcom podtlaku sa začne nasávať tekutina z okolia a hromadí sa v uchu (kedže nemá ako odtiecť cez sluchovú trubicu, ktorá je blokovaná zväčšenou nosnou mandľou), tým sa zhorší sluch (zvuk sa horšie prenáša cez tekutinu ako vzduchom), môže dojsť k porušeniu hybnosti sluchových kostičiek, a znovu môžu byť bolesti ucha.

Niektoré deti sú odoslané na vyšetrenie logopédom pre poruchy reči, problémy s vyslovovaním niektorých hlások. Často je to následok poruchy sluchu, čiže dieťa nevie rozoznať niektoré hlásky, mýli si ich a nepočuje samo seba dobre pri ich vyslovovaní.

Medzi menej časté príznaky patrí aj nočné pomočovanie. Súvisí to pravdepodobne s nekvalitným spánkom. Tu treba okrem nosnej mandle vylúčiť príčinu v infekte močovych ciest či v nevhodnom režime.
Nie každé dieťa reaguje na zväčšenie nosnej mandle častými infektami, niektoré deti majú "len" poruchu sluchu, niektoré "len" chrápu a preto nie sú dostatočne odpočinuté a nevedia sa nič sústrediť (a ani ich rodičia), niektoré majú "len" zápaly ušiek. A niektoré deti majú všetko naraz.

Diagnostika

Diagnózu zväčšenej mandle musí vysloviť Otorhinolaryngológ (ORL, ušno-nosno-krčný doktor) na základe vyšetrenia dieťaťa. Mal by vyšetriť pohľadom uši, nos, ústnu dutinu a prehmatať  krk, či nie sú zväčšené krčné uzlinky. To je základné vyšetrenie pri každej návšteve ORL.

Samotná nosná mandľa nie je viditeľna pri otvorení úst, pokiaľ teda nie je enormne zväčšená. Preto ju musí vyšetriť endoskopicky. Endoskop je opticky prístroj, taká "rúrka" so svetielkom, cez ktorú lekár pozerá, alebo je napojená na monitor a tam sa zobrazuje vyšetrovaná oblasť. Môže sa vyšetrovať cez nosnú dutinu alebo cez ústa. Pri oboch spôsoboch je nutná aspoň trošku spolupráca dieťaťa. Ani jeden spôsob nie je bolestivý, ale deti sa ich boja, čo je ale pochopiteľné.

Pri vyšetrovaní cez nos sa môžu pred vyšetrenim naložiť do nosa vložky s lokálnou anestézou, ktoré nosnú dutinu znecitlivejú, ale zároveň to spôsobí odpuchnutie nosovej sliznice, čo môže viesť k tomu, že sa napr. nediagnostikuje alergický opuch sliznoce v nose.

Pri vyšetrovaní cez ústa by dieťa malo byť uvoľnené, nemalo by sa napínať, malo by dýchať otvorenými ústami, ale nie rýchlo, normálne pokojne si dýchať. Pokiaľ dieťa nedýcha ústami pri vyšetreni, je veľmi výrazný napínací reflex, čím sa uzavrie nosohltan a nosná mandľa sa nedá dobre vyšetriť.

Nosná mandľa sa dá ešte vyšetriť zrkadielkom cez ústa. Rovnako si dieťa dýcha ústami ako pri endoskopickom vyšetrení. Zrkadielko je ale nutné pred vyšetrením nahriať na telesnú teplotu, aby sa nezarosovalo. Je dobré dieťa na to pripraviť, aby sa nezľaklo, hlavne keď má ambulancia staršie vybavenie a nahrieva sa nad kahanom. Lekár vždy skúša či je zrkadielko teplé tak akurát, takže popálenie dieťaťa určite nehrozí.

Pri extrémne nespolupracujúcom dieťati (či už pre vek, alebo strach) sa dá nosná mandľa vyšetriť aj pohmatom. Lekár prstom cez ústa nahmatá nosnú mandľu a tak posúdi jej veľkosť.

Vyšetrovanie sluchu dieťaťa

Pri problémoch s uškami treba vyšetriť uši pod mikroskopom, treba vyšetriť sluch dieťaťa - šeptom, audiometricky, tympanometricky. Audiometria sa robí u spolupracujúcich detí, ktoré už chápu, čo sa od nich vyžaduje (stlačiť tlačítko, keď počujú zvuk), zistíme tak o akú poruchu sluchu sa jedná (teda či je postihnuté stredné alebo vnútorné ucho) a vieme určiť veľkosť poruchy. Tymanometriou zistíme, ako sa prenáša zvuk cez stredné uško, či je alebo nie je v strednom ušku tekutina.

Ďalšie možné vyšetrenia podľa problémov dieťaťa a nálezu pri vyšetrení sú - výter z krčných mandlí, nosa, nosohltana. U starších detí v ramci pátrania po ložisku infekcie rentgen prínosovych dutín.

Liečba

Pokiaľ je nosná mandľa hraničnej veľkosti, je možné skúsiť ju zmenšiť medikamentózne. Dôkladnou toaletou nosa (pozri môj druhý článok), povzbudením inunity (otužovanie, vitamíny, bylinky, lieky na imunitu, či už voľnopredajné alebo na predpis), prevencia ochorení, adekvátne preliečenie infektov a môžu sa použiť lieky antihistaminiká a do nosa lokálny kortikoid alebo lokálne antihistaminikum. Tieto pomáhajú odpuchnúť sliznice, nielen pri alergickom podklade, lieky ale treba nechať zatiecť do nosohltanu, čiže po ich aplikácii treba záklon hlavy. Pokiaľ býva dieťa často choré, bolo by dobré spraviť výteri aspoň u najbližšej rodiny, či niekto nie je bacilonosič.

Táto liečba môže ale nemusí pomôcť zmenšiť nosnú mandľu, mala by trvať aspoň mesiac a potom zhodnotiť efekt liečby.

Pokiaľ liečba nezaberá alebo je nosná mandľa veľmi veľká, tak je potom doporučená operačná liečba.

Operačná liečba

 Pokiaľ lekar zistí, že je nosná mandľa zväčšená a robí problémy, tak ju treba operačne zmenšiť. Operačný zákrok sa nazýva Adenotómia. Nakoľko nosná mandľa nemá svoj vlastný obal (ako majú krčné madle), tak sa nedá odstrániť úplne (vždy je riziko, že tam nejaká bunka ostane) a teda je určité riziko znovudorastenia.

Predoperačné vyšetrenie zahŕňa odber krvi, čiže krvný obraz, základná biochémia, zrážanie krvi, kompletné pediatrické vyšetrenie a ak je v pláne operácia v celkovej narkóze, tak je potrebné aj predanesteziologicke vyšetrenie (čiže vyšetrenie lekárom, ktorý uspáva dieťa). Tento lekár zároveň aj určí, či treba dieťa nejako špeciálne pripraviť na operáciu (lieky, či treba nejaké podať - to závisí už na ostatných ochoreniach dieťatka - alergia, srdiečko a pod.). Tieto vyšetrenia môžu byť maximálne 14 dní staré. Presne ale všetko vysvetlí konkrétne zdravotnícke zariadenie, kde sa operácia vykoná, každá nemocnica má svoj vlastný systém.

Dieťa musí byť na zákrok aspoň 2 týždne zdravé (bez akútnych, nových ochorení) a bez antibiotík (pokiaľ sa nejedná o dlhodobú liečbu). Lieky, ktoré berie dieťa dlhodobo nie je potrebne vysadiť, ale upresni to predoperačné vyšetrenie.

Na zákrok, či už v celkovej alebo lokálnej enestéze, treba byť aspoň 4 hodiny nalačno.

Operácia prebieha v lokálnej alebo celkovej anestéze.

Lokálna anestéza

Lokálna anestéza, čiže dieťa nespí a je pri vedomí, ale je pod vplyvom sedatív, "oblbovákov", aby dieťa veľmi nevnímalo, čo sa s ním deje. A veľmi dobrý účinok týchto liekov je, že vo vačšine prípadov spôsobujú krátkodobý výpadok pamäti, čiže dieťatko si na zákrok nepamätá.

Po podaní lieku dieťatku (sirup, tabletka, injekcia) je dieťatko sledované a pri vrchole účinku (niektoré deti plačú, iné su vysmiate, niekedy je prechodné dvojité videnie, niekedy sú deti hyperaktívne, niektoré deti su take omámené akoby "pripité") sa dieťatko odvedie na operčnú sálu, kde sa prevedie zakrok.

Ten sa robí cez ústa, dieťa sedí, je pevne držané zdravotníckym personálom, aby sa nemyklo. Zákrok je rýchly, potom dieťatko povyplúva a vyfúka krvičku (ako pri každej operácii aj tu to sprevádza krvácanie). Po skontrolovaní úst, či krv už nezateká z nosa do úst ide dieťatko k rodičom (alebo k sprevadzajúcej osobe). Naďalej môže vyplúvať a fúkať z nosa ešte krv, ale nesmie toho byť veľa. Dieťa je priebežne sledované zdravotníckym personálom. Krvácanie väčšinou velmi rýchlo prestane.

Dieťa po chvíli zaspí alebo účinok oblbováku plynule odoznie. Hodinu po zákroku, pokiaľ dieťa nespí alebo nekrváca, sa môže skúsiť napiť, najprv málo, pokiaľ nezvracia tak može po malých dúškoch piť. Jesť najskôr po troch hodinách.

Výhody lokálnej anestézy: rýchly zákrok, pri podaní "oblbovákov" strata pamäti na obdobie zákroku, minimum liekov (hlavne žiadne anestetiká).

Nevýhody: tým, že sa zákrok robí "naslepo" (čiže operatér nevidí miesto operácie) je väčšie riziko ponechania zvyšku tkaniva a teda väčšie riziko dorastania, cielene sa nedá zastaviť krvácanie, je riziko, že oblbovák nezaberie a teda dieťa si bude pamätať celý zákrok. Nedajú sa ošetriť ušká, ak sú postihnuté.

Celková anestéza

Dieťatko po príprave, ktorú urči anesteziológ, je úplne uspaté, jeho životné funkcie sú monitorované, dýchanie riadi stroj. Po uvedení dieťatka do anestézy sa zákrok robí cez ústa pod kontrolou optiky, čiže operatér vidí celé operačné pole a teda vie odstrániť takmer celú nosnu mandľu, vie cielene zastaviť krvácanie, vie ošetriť ústie sluchových trubíc. Dieťatko sa z anestézy budí až keď je zákrok ukončený, krvácanie zastavené.

Po zobudení, keď už má dieťatko reflexy, je pri vedomí a ako-tak spolupracuje (odpovedá na základne otázky, alebo aspoň adekvátne prikivuje) a ide na svoju izbičku. Po zákroku je sledované zdravotníckym personálom. Dieťa môže vyfúkat ružový soplik, alebo vypľuť ružové sliny, ale nie čerstvú krv. To treba hlásiť hneď zdravotníckemu personálu.

Výhody celkovej anestézy: zákrok sa robí pod kontrolou zraku, čiže je menšie riziko ponechania zvyšku tkaniva a teda menšie riziko dorastania, cielene sa dá zastaviť krvácanie, dajú sa ošetriť sluchové trubice a ušká (viď môj článok o zápale stredného ucha), dieťa si určite zákrok nepamäta

Nevýhody: lieky pri celkovej anestéze a rizika celkovej anestézy, zákrok trvá dlhšie (ale väčšinou do hodiny), možný pooperačný opuch mäkkého podnebia a uvuly (to je ten čapíl, čo visí v ústach) a teda huhňavy hlas a sťažene prehĺtanie, môžu byť väčšie bolesti (ale stačia bežné lieky na bolesť).

Celkovo je vo svete trend robiť tento zákrok v celkovej anestéze, lokálka ostáva pre veľmi malé detičky - tam, kde je celková anestéza veľké riziko, pokiaľ je problém len s dychaním, či na žiadosť rodiča. Pokiaľ sa jedná o opakovaný zákrok, alebo ak sú problémy s uškami, tak je doporučená celková anestéza.

Rekonvalescencia - zotavenie sa zo zákroku

Deti znášajú tento zákrok vačšinou veľmi dobre. Môžu byť bolesti, ktoré treba tlmiť liekmi na bolesť, väčšinou zaberaju bežné lieky na bolesť -- ale nesmie sa acylpyrín.

Zhojenie sliznice (je jedno či po lokálke alebo po celkovej) trvá tých 14 dní, pričom väčšinou po 7 dňoch je sliznica takmer zahojená. Rana sa hojí slizničnou chrastou, akoby povlakom. Niekedy, ak je povlak hrubší, môže z úst zapáchať, nejedná sa o infekciu. Po zákroku sa môžu uvoľniť z nosa hlieny a stekať dole do hrdielka. Môže pomôcť preplach nosa, ale treba najprv skúsiť, či neštípe, predsa len rana a soľ.

Po operácii je dôležitý pitný režim. Nedoporučuje sa horúce, bublinkové, kyslé a príliš sladké nápoje. Strava má byť mäkšia, aby dieťa nemuselo veľmi žúvať, tiež nie horúca, ale v podstate môže jesť skoro všetko. Treba dodržať kľudový režim aspoň týždeň (čo je veľmi náročné, pretože väčšina detí nemá žiadne ťažkosti a teda nechápe, prečo nesmie von, behať a pod.) a nesmie sa chodiť ani na slnko. Teplo rožširuje cievy a teda môžu krvácať. Čiže sa nedoporučuje ani kúpanie a pozor tiež na umývanie vlasov v predklone.

Minimálne týždeň by dieťa nemalo ísť do kolektívu.

Po adenotómii sa u detí, najmä u menších, spontánne obnoví dýchanie cez nos. Je ale dôležité si uvedomiť, že deti, ktoré dlhodobo dýchajú cez ústa, sa odnaučia pri dýchaní používať nos a po určitom čase sa u nich vyvinie tzv. habituálne dýchanie cez ústa, ktoré bude trvať aj po vybratí mandle. Tento problém netreba podceňovať, lebo ak má dieťa vytvorený pevný návyk dýchania cez ústa, sám sa nevyrieši a takéto dýchanie môže pretrvávať aj v dospelosti. Preto dieťaťu treba pomôcť.

Je veľmi dôležité, aby si po operácii rodičia všímali, ako dieťa dýcha. Ak stále dýcha cez ústa, treba ho opakovane upozorňovať, aby si ústa zavrelo a samo si uvedomilo, že nos je už voľný. To však často nestačí. Je dobré hravou formou dieťa nútiť, aby nos začalo používať. Dá sa to napríklad tak, že si rodičia po stole fúkajú pomocou nosa kúsky vaty a triafajú ich do bránok alebo deti rozfúkávajú nosom plastové vrtuľky (také, ako dostať na kolotočoch). Veľmi dôležité je aj to, aby vedeli deti správne smrkať. Trénujeme aj techniku dýchania, viackrát za sebou sa nadýchneme a následne pomaly vydýchneme cez nos oboma dierkami, potom striedame jednu a druhú nosovú dierku. Tieto cvičenia opakujeme každý deň, až kým dieťa nenadobudne znova správne dýchacie návyky.

Pooperačné komplikácie

Našťastie nie sú časté.

TEPLOTY - každá operácia je stres a pri strese deťom veľmi rýchlo môže stúpnuť teplota. Treba zvýšiť pitný režim. Pri výstupe teploty nad 38 st. podavame lieky na zniženie teploty. Treba vylúčiť infekciu, ktorá by teploty spôsobila a preliečiť ju.

INFEKCIA  - každá operácia je zásahom do imunity, pretože telo je operáciou oslabené a vydáva veľa síl na hojenie, teda je náchylnejšie na infekcie. Treba každú infekciu dôkladne a adekvátne preliečiť. Nie vždy sú nutné antibiotiká. Infekcia predlžuje čas hojenia.

KRVÁCANIE  - akonáhle dieťaťko po operácii krváca, treba isť do nemocnice (aj so správou  o zákroku), najlepšie na ORKL pracovisko. Lekár dieťa vyšetrí a podľa krvácania určí, či stačia lieky na zastavenie krvácania, tamponáda alebo treba zopakovať zákrok. Niekedy je nutná hospitalizácia, málokedy je krvácanie tak závažné, že je nutná transfúzia.

Opuch v hrdle niekedy spôsobí, že po prehltnutí ide potrava alebo tekutiny von nosom. Je to prechodné a po ústupe opuchu to zmizne.

Zápach z hrdla je spôsobený povlakom na rane. Treba preplachovať nos ale aj vylúčit infekt.

Ďalšou komplikáciou po adenotómii môže byť otvorená rinolália-fufňavá reč. Ak po adenotómii zostane veľký priestor v nosohltane, táto komplikácía sa rieši foniatrickou rehabilitáciou mäkkého podnebia.

Zriedka môže po adenotómii vzniknúť Griselov syndróm - zápal kĺbu prvých krčných stavcov  (C1-2 atlantoepistrofický kĺb), ktorý vzniká prestupom infekcie z rany. Pri tomto syndróme má dieťa naklonenú hlavu na jednu stranu a liečba spočíva v podaní antibiotik a následnej rehabilitácii.

Kontraindikácie chirurgického výkonu

Adenotómia sa nesmie vykonávať u pacientov s poruchou zrážania krvi, respektíve treba ich pripraviť hematológom na zákrok, a u pacientov s vývojovou poruchou mäkkého podnebia, k tomuto sa má vyjadriť špecializované pracovisko.

Informácia: Články používateľky @strapco13 vznikli v minulosti a je ich celkovo sedem. Do Vybrali sme ich pridávame postupne a na povolenie autorky, ktorá už na stránke Modrý koník nepôsobí.

#magazin #poradna #zdravie

Ahoj @strapco13, skvely clanok! 😉 Odporucas v takomto pripade operaciu a odstranenie tejto mandle?

6. mar 2011

@kuko pokial najdem zvacsenu mandlu a dieta ma problemy tak urcite ano
ale cast o liecbe este len pisem

6. mar 2011

Ďakujem za článok. Môžeš do článku o liečbe uviesť aj zmienku o bolestivosti jednotlivých výkonov, o režime po nich?

7. mar 2011

@modra1 uz sa na tom pracuje

7. mar 2011

toto je super a este by som tam asi pridala aj nocne pomocovanie u starsich deti...zial nas syn to ma....nie je to katastrofa a stale, ale je a Dr. nam povedali, ze je to prave pre nekvalitny spanok....ideme na vyber v maji....drzte nam palce....
pekna praca🙂

7. mar 2011

inak zabudla som este napisat, ze tento clanok je skoro cely o nasom synovi:( akurat, ze nevyzera " prihluplo " nastastie, to nemame🙂 ale ta hyperaktivita, chrapanie, skripanie strasne zubami, cestovanie po posteli, dokonca nam prefukavali uska....no proste skoro vsetko.......

8. mar 2011

Ďakujem za článok, dcérku čaká operácia na budúci týždeň. Pomočuje sa, v noci v spánku putuje po celej posteli, chrápe, chodíme na logopédiu, lebo nesprávne vyslovuje (logopedička nás poslala na orl), čaká nás aj vyšetrenie u psychologičky pre hyperaktivitu... no dúfam, že jej tá operácia pomôže. Bude ju mať v celkovej anestézii

8. mar 2011

ahoj.Mohla by si mi poradit.....moja dcerka nemava anginy..mala minuly rok v auguste a viac nie...ale od vtedy ma na mandliach podnebnych) capy a to skoro stale..ale hrdlo ju neboli a ani chora nebola vobec...v septembri mala nosnu mandlu malu a teraz vo februari uz velku...v hrdle normalna flora a v nose hemofil (z vyterov)...Dr.odporucila mandle krcne von ...ale mne sa to nepacilo ,tak povedala ze aspon nosnu ,ze sa podnebne mozno skludnia...co mi poradis? Dakujem.

11. mar 2011

@silvia ...nosnu mandlu urcite von...neviem kolko rokov ma dcerka, a ci jej vyter robili na ORL alebo u perdiatra a ci doporucenie na operaciu mate od ORL ..chybaju mi tam este udaje o vysledkoch ASLO? LATEX, CRP, sedimentacia, aby som ti vedela na dialku povedat ako su na tom krcne mandle...pokial su dane vysledky negativne, tak by som to riesila najprv len nosnou mandlou a pockala, co to spravi...aj ked tie capy pokial ich je vela alebo zapachaju, tak su indikaciou na vybratie krcnych mandli

13. mar 2011

@strapco13 no teda...na nás tiež presne pasuje tento člááánok...malá stááále celé noci chrápe, sem tam sa ešte stane nehoda..., telku dáva na silnejšie, cez leto mala zápal stredného ucha na obidvoch,.....nosné mandle som jej po dlllllhej úvahe dala von v roku 2007, ale banujem už by som jej to nedávala robiť.....stááále chodíme na imunologiu, už je aj alergička na pele....po roku od vybratia mandlí nám jeden doktor povedal, že je tá mandla naspäť narastenááá....a tvrdil to stále...až som bola u druhého teraz na jesen a ten nám povedal, že nieje zväčšená...tak komu mám veriť????....ale problémy sú ako sa píšu v článku hore....som z toho už zúfalááá...a pritom bola kojená do 15 mesiacov, a ževraj kojené deti sú zdravšie....

15. mar 2011

ahoj @strapco12 dcerka ma 3 roky, 1.2. nastupila do skolky a odvtedy sme v jednom kole - tyzden skolka - tyzden (dva) doma. stale s tym istym - sopliky a kasel. dr. jej robila krv na chlamydie a myko- ci mukoplazmy (nikdy si to nepamatam), nastastie negativne, tyzden bolo dobre a potom zas zelene sople a kasel, tento krat aj teploty, spravila nam vyter a nasla jej moraxellu. odporucila nam preliecit sumamedom a po dolieceni ist na orl, kvoli mandli. myslis si, ze to moze byt sposobene tym? dcera do nastupu do skolky mala 1x anginu a 1x zacinajucu laryngitidu, zoparkrat sople, ale nic vazne. od 6. mesiacov chodievame plavat. minuly rok jej zubarka zistila embryonalne hltanie a poslala nas k logopedicke, ta nas poslala na orl, ale na kramaroch sme sa dostali k takemu mlademu, ktory jej akurat pozrel do hrdla a ked jej tym 'dalekohladom' chcel pozriet do nosa a mala odmietla, rovno nam napisal, ze mame prist na fibroskopiu, co sa mi teda vobec nepacilo. opakovali sme vysetrenie u ORL, kam nas poslala nasa pediatricka a tentokrat jej zistila v nose zlateho stafylokoka a chcela nas poslat na alergo. to bolo ale minule leto a ako som spomenula, dieta bolo az na par prechladnuti uplne zdrave. tieto nase soplave problemy zacali so skolkou. len som teda chcela poznat nazor niekoho ineho, lebo uz neviem, co mam robit, ci tie atb maju zmysel na tu moraxelu, ci ozaj je za tym ta nosna mandla alebo su to proste prvotne skolkarske sople, ktore si musime preskakat, ale uz su to 3 mesiace a nevidim zlepsenie...dakujem

16. máj 2011

@kacenqa fibroskopia je vlastne pozretie tej mandle...takze Dr postupoval spravne..az na to, ze ja by som sa pokusila spracovat malu na spolupracu
moraxellu treba preliecit..robi dlhotrvajuce kasle dost casto...ci je za tym ona alebo nosna mandla..to sa inak vylucit ako skontrolovanim tej mandle neda
skus preplachy pravidelne, ci sa stav nezlepsi
pokial sa vyluci nosna mandla..tak by som nasadila nieco na posilnenie imunity

16. máj 2011

Ahoj, môj 4,5 ročný syn začal v noci chrápať, bol od novembra do apríla neustále chorý, týždeň v škôlke 3 týždne doma, suchý až dusivý kašeľ, priedušky, 2x zápal prínosových dutín, stále sa to opakovalo. Chodili sme aj na ORL ale nejako sa nevenovali nosnej mandli, len mu urobili rentgen a nasadili antibiotiká, naposledy ani rentg. nerobili, lebo sa to vraj nesmie toľko dieťa ožarovať, s čím aj súhlasím, ale nenasadili mu nič, iba sprej do nosa z morskej soli. Takže teraz po tomto poslednom raze teda začal chrápať a hrozne škrípe zubami v noci, hovorí cez nos. Už som ho aj objednala na vyšetrenie do Piešťan priamo do Medicentra. Len by som sa chcela opýtať, či máte skúsenosť s tým, či treba aj u 4,5 ročných detí to robiť v celkovej anestéze, čo je teda asi aj lepšie pri vyberaní, ale aj to , či je to dobré vybrať hneď , pretože v tomto spomínanom centre sa čaká vraj aj 2 mesiace na takýto zákrok. Bola by som rada, keby sa to vyriešilo čím skôr, hlavne kvôli tomu chrupu, bojím sa , aby si ho nezdeformoval ešte za ten dlhý čas. ďakujem

2. jún 2011

@strapco13 Ahoj, môj 4,5 ročný syn začal v noci chrápať, bol od novembra do apríla neustále chorý, týždeň v škôlke 3 týždne doma, suchý až dusivý kašeľ, priedušky, 2x zápal prínosových dutín, stále sa to opakovalo. Chodili sme aj na ORL ale nejako sa nevenovali nosnej mandli, len mu urobili rentgen a nasadili antibiotiká, naposledy ani rentg. nerobili, lebo sa to vraj nesmie toľko dieťa ožarovať, s čím aj súhlasím, ale nenasadili mu nič, iba sprej do nosa z morskej soli. Takže teraz po tomto poslednom raze teda začal chrápať a hrozne škrípe zubami v noci, hovorí cez nos. Už som ho aj objednala na vyšetrenie do Piešťan priamo do Medicentra. Len by som sa chcela opýtať, či máte skúsenosť s tým, či treba aj u 4,5 ročných detí to robiť v celkovej anestéze, čo je teda asi aj lepšie pri vyberaní, ale aj to , či je to dobré vybrať hneď , pretože v tomto spomínanom centre sa čaká vraj aj 2 mesiace na takýto zákrok. Bola by som rada, keby sa to vyriešilo čím skôr, hlavne kvôli tomu chrupu, bojím sa , aby si ho nezdeformoval ešte za ten dlhý čas. ďakujem

6. jún 2011

@amikka na zakrok sa momentalne asi caka vsade dlho..poistovne zrusili vela oddeleni :p
je lepsie v celkovej narkoze..lepsie sa to vybera, mensie riziko doastania, vie sa cielene zastavit pripadne krvacanie a pod..lokalka je na ustupe, ostava pre male deticky a tam kde je celkova nemozna, ale proste ked rodic chce lokalku

6. jún 2011

@strapco13 dakujem za clanok, prave dnes nam robili zakrok, a vdaka tomuto som vedela do coho ideme aj ked som to citala so stiahnutym hrdlom, maly to zvladol statocne az na precitnutie z narkozy, este s privretymi ockami strasne reval, chrcal, museli sme ho 3 drzat, hrozny pocit vidiet tak svoje inak dost kludne dieta, dufam ze teraz nam uz nastane zlepsenie a nebudeme tak casto chory

27. sep 2011

@annie13 drzim palce nech ste uz zdravi...ono to precitanie z narkozy je u deti dost casto burlive

27. sep 2011

@strapco13 dakujeme, no u nas bolo, az na druhe poschodie nas poculi, teraz uz sladko spinka vo svojej postielke drobcek moj maly

27. sep 2011

@strapco13 prosím o radu, môže mať dieťa týždeň po operácii taký akoby tenší hlások ?

28. sep 2011

@amikka ak bol v celkovej narkoze a zaintubovany, tak mou byt trosku otlacene hlasivky..to sa spravi, druha vec je bolest a dietatko setri hlasok
a dalsia, ze pri nosnej mandle maju deti zmeneny taky huhnavy hlas..mama si musi potom zvyknut na normalny hlasok svojho dietatka..ale pokial mas obavy daj skontrolovat hlasivky .

28. sep 2011

Ďakujem, bol v celkovej anestéze a aj zaintubovaný. Všimla som si to až predvčerom, a to sme boli už aj na kontrole, len tam ma to nenapadlo sa to spýtať. Dostal ešte antibiotiká , bolí ho ešte zátylok a steká mu aj vraj hlien z tej rany a trošku kašlal hlavne v noci. Už je to ale lepšie. Tak snáď sa ten hlások znormalizuje. Predtým zahuhňaný nebol. Skôr bol problém len s neustálymi chorobami a hlavne tým škrípaním zúbkov.

28. sep 2011

@strapco13 Ďakujem, bol v celkovej anestéze a aj zaintubovaný. Všimla som si to až predvčerom, a to sme boli už aj na kontrole, len tam ma to nenapadlo sa to spýtať. Dostal ešte antibiotiká , bolí ho ešte zátylok a steká mu aj vraj hlien z tej rany a trošku kašlal hlavne v noci. Už je to ale lepšie. Tak snáď sa ten hlások znormalizuje. Predtým zahuhňaný nebol. Skôr bol problém len s neustálymi chorobami a hlavne tým škrípaním zúbkov.

28. sep 2011

Ahoj, podľa vyššie uvedeného, predpokladám, že "strapco13" je mamička lekárka a konkrétne otorinolaringolog??? Ak môžem, chcela by som prediskutovať správu nášho ORL lekára, u ktorého sme boli s 3,5 ročným synom v pondelok. Takže zo správy: Otoskop. bubienky bledé, kontúrované, lesklé. Oropharyn x kľudný, na zadnej stene sklov. klieny. Tonsuily str., veľké, tuhé, fixované, bez obsahu. Typmano: vpravo C, vľavo B krivka. Endoskopia: ľahká dev. septa doľava, lastpry zdurené, takmer obturujú priechody, zahlienené ser. hlieno, nosohltan vyplnený vegetáciami. Z: Veget. aden. III: st.-AT indik. Rhinitis hyperplast. Hypacusis cond. bil. prec. 1. sin. Dop Aerisu, Nosofan mesiac, potom kontr. tympano.
Ešte dopĺňam, že malý nebol skoro vôbec chorý, raz mal moraxelu a potom už len bežný sopeľ, kašle ani nie. Teraz celé leto viacmenej sople všelijaké, aj kašeľ 2x. Ako 3 ročný nevyslovoval veľa hlások, tympanometria z decembra bola negatívna. Nemám pocit, že nepočuje akurát určite viem, že napr. pri učení nových básničiek zopakuje niektoré slová "tak ako počuje", že nerozoznáva ich zmysel. To mi povedali, že súvisí aj s nejakým dozrievaním fonematického sluchu. Dnes lekárka dokonca povedala, že musel mať často zápaly stredného ucha, lebo to má vraj už chronické. Nikdy nám to nebolo diagnostikované a to ja som taká, že keď zakašlal len pár krát, hneď sme leteli k pediatričke. Moja otázka je? Je možné, že keď doberie ten sirup čo nám dala ORL doktorka, že tympanometria bude OK? Čo si o tom myslíš ako odborník? Asi sa mám pripraviť na vybratie nosnej mandle, že? Keďže je tam problém i s výslovnosťou, ale logopedička nás zatiaľ nesleduje, vraj to ešte nebolo potrebné do 3 rokov a keď sme tam boli po dosiahnutí 3 rokov, už to bolo podľa nej OK. Prípadne môžem napísať i jej vyjadrenie. Ďakujem za odpoveď a tvoj čas, ktorý si vieš nájsť i pri dvoch maličkých detičkách. 🙂

30. sep 2011

Ešte dopĺňam, že posledné napriek tomu, že fibroskopia sa má robiť u zdravých detí, boli sme objednaní na pondelok a to malý nebol úplne zdravý. Mohol i jeho momentálny zdr. stav skresliť výsledok fibroskopie a tympanometrie. Aj ja keď mám nádchu mávam zaľahnuté v ušiach.... Hm? Vďaka. Zdenka

30. sep 2011

@zdenkama takze preklad spravy
usi vyzeraju dobre, ale je tam prevodova poruchha sluchu..cize zvuk sa neprenasa dobre cez bubienok a sluchove kosticky
hrdlo je v poriadku, len stekaju sopliky
nos..ma zdurenu sliznicu /moze to byt alergia, ale aj to, ze ste neboli este uplne zdravy po infekte, pripadne sa nasledkom opakovanych soplikov zdurila sliznica/
v nosohltane su obovske adenoidy
Doporucena liecba..zrjma aj preto, ze ste neboli uplne zdryv po infekte /dieta ma byt cvystrene minimalne 2 tyzdne po chorobe a po ATB/..tak je dobra..moze zabrat a treba to skontrolovat..nielen to tympano ale aj nosnu mandlu..aj ked kedze popisuju 3. stadium zvacsenia tak sa moze zmensit ale asi nie natolko, ze by nebola potrebna Adenotomia..ale su pripady kedy ta liecba zaberie..plus pozrite sui moj druhy clanok o zapale stredneho ucha a toalete nosa..to tiez moze ale nemusi pomoct zmensit nosnu mandlu
a pokial sa podari zmensit mandlu tak by sa mal vratit aj sluch do normalu..ak nie treba operacnu liecbu, ale vzhladom na poruchu sluchu tak doporucujem celkovu narkozu

30. sep 2011

Ďakujem pekne za odpoveď. Veľmi si to vážim, že svoj voľný čas využívate i takto a odpovedáte vystrašeným maminám na ich zvedavé a laické otázky.
.... Takže, ak by som bola veľký realista, tak v prípade, že by bola nabudúce tympanometria OK, tak bude ORL uvažovať aj o tom, že mandľu nie vybrať? Lebo nám povedala, že fibroskopiu už robiť nebude, takže z toho usudzujem, že je už asi pre operáciu rozhodnutá. Ešte mám jednu otázku, zatiaľ mal malý potvrdenú alergiu len z krvi u pediatra, zvýšená nejaká hodnota ... Objednaní sme k alergologovi do Zvolena až na piatok. Som totálny laik, ale ten perorálny roztok, čo sme dostali, je protialegický liek, zmierňuje príznaky alegie a pod.... ja som ho cez víkend malému nenasadila, lebo sa bojím, že mu to ovplyvní potom výsledky na alergologii? Alebo sa mýlim, môžem mu to normálne začať dávať, alebo sa skôr dožadovať o výmenu termínu na alergologii čo najskôr, príp. teraz keď nad tým rozmýšľam, možno zavolať priamo na alergo a spýtať sa ☹ A až potom nasadiť roztok? Ešte riešim aj to, či nemám s malým zájsť k pediatričke, aby nám dala najskôr nejaké lieky na momentálne prebiehajúci infekt. Niekoľko týždňov dozadu nebral nič, len Sinupret posledných 10 dní. Sople, bez kašľa...minulý týždeň to vyzeralo už lepšie, potom koncom týždňa sa začala nádcha zasa hlásiť, ale cez víkend zasa zhoršenie. Alebo ten sprey a perorálny roztok to vyriešia? Vyliečia alebo len potlačia príznaky? Som z toho nejaká zmätená, stále a stále sa mi vynárajú nové otázky ....

2. okt 2011

Strapco13, teraz by som sa chcela opýtať na váš názor, ale nie ako lekárky, ale ako matky (s vedomosťami, ktoré máte ako MUDr). Nosovú aeodisperziu, ktorú sme dostali je flutikazonpropionát. Na príbalovom letáku je napísané, že sa podáva deťom od 4 rokov, Samko bude mať v novembri 3,5. Ako matka, nasadila by ste to vášmu 3,5 ročnému synovi alebo by ste hľadala ešte iné riešenie? Ja nepochybujem o tom, že lekárka nám doporučila liečbu, o ktorej je presvedčená, že je pre nás tá najlepšia ....Ja len potrebujem vedieť, či tá liečba nie je veľmi drsná na dieťa, ktoré nemá ešte 4 roky, možno to lekárke uniklo. A ako lekárka by ste zvolila liečbu podobnú? Ešte raz ďakujem. Zdenka

2. okt 2011

Tak zacnem NAsofanom..ano je pravda ze je od 4 rokov..ale 3,5 r dietatku s obrovskou nosnou mandlou , problemami s uskami by som ho kludne dala aj keby slo o moje dietatko a uz som aj podobny lieky tiez od 4 rokov dala...preco? jednak dakedy boli lieky tejto skupiny od vyssieho veku lebo cielene testovat dieta /rovnako tehotne, dojciace zeny/ je neeticke, cize neboli studie pre nizsie vekove kategorie..ale vzdy prislo zopar deti ktore mali problem /toto plato vseobecne pre lieky/ nic nezaberalo a mali blizko k vekovej hranici daneho lieku tak sa skusil..a okrem ucinku sa sledovali aj neziaduce ucinky a ak bol liek v prospech dietatka /samozrejme musela sa nazbierat urcity pocet deti/ tak sa vekova hranica posunula az sme na terajsich 4 rokov pri tomto konkretnom lieku a mylim , ze coskoro sa posunie este nizsie
ale kedze mate teraz alergologicke vysetrenie, tak momentalne by som ani Nasofan, ani Aerius nebrala..oba mozu skreslit vysledok vysetreni ...ale pisete, ze znovu zacal infekt..tym padom by som zavolala alergologicke, ci ho vobec vysetri..ak ano, tak ich nebrat a vydrzat na klasickych nosnych kvapkach, ak prehodi termin vysetrenia, tak ich bere, mozu pomoct dostat sa z infektu
co sa tyka nosna mandla - tieto lieky ..mozu pomoct zmensit ale nemusia..mala som pripady, ze zabrali, ale to nebola osna mnadla az tak zvacsena..ale aj tak by som na kontrole u ORL ziadala vysetrit znovu nosnu mandlu..ale uprimne radsej ratajte s operaciou..II. stupen zvacsenia je dost,,ale ak je to aj na baze neliecenej alergie, tak sa vysledok moze dostavit ,

2. okt 2011

Dobry den. Ak dovolite, budem pokracovat v nasej komunikacii, nakolko mame uz po imuno-alergo vysetreniach. Takze zo spravy alergologa:
V imunitnom profile celularna špecifická imunita je s poklesom cytotoxických CD8 lymfocytov, špecifické IgE na alternariu s hranicnou hodnotou. Kozne testy s nalezom pozitivity na alternariu, mierna macka, obilie a raž. Z: potvrdený alergický terén, pozitivita špecifických IgE na alternariu, Odporuca antihistaminika, lokalna liecka Nasofan pri opuchu sliznice nosa. Nastavit na Staloral alterniaria 100% od 5 rokov života.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po dobratí Aeriusu sme boli aj na kontrole na ORL:
Zo správy: otoskop. bubienky kontúrované, lesklé, zvuk. kľudné, oropharynx kľudný. Kontr. tympano: C bil.
Z: Veget. aden. -AT indik. Catar t-t. bil. pri zakl. ochoreni.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takze mame uz termin aj na operaciu nosnej mandle.
Ja by som sa len chcela poradit, ci to naozaj riesit tak radikalne hned. Na jednej strane aj kvoli logopedovi aj kvoli opakovanym infektom - sople som rozhodnuta pre operaciu, na druhej strane si hovorim, či nepočkať, či sa tie infekty budú naozaj opakovať. On do troch rokov chorý vôbec nebýval. Nastúpil do školky,tak sem-tam nejaké sople, v lete hlieny, ok bol vrchol sezony pre tie spory, na ktoré je alergický, teraz sme doma s kašľom, sople len mierne..... mám ešte čakať, či nie je na čo, keď je tam ten nález, že mandľa je zväčšená? Homeopati by si vraj s nosnou mandľou vedeli tiež poradiť ... Aký je tvoj názor na to, prosím?
Ešte by som sa chcela spýtať, či môže s tým zväčšením mandle súvisieť i zápach z úst, najmä po spaní. Zuby si umýva 2x denne, kaz určite nemá, boli sme u zubára. Príp. aká môže byť ešte príčina?
Ďakujem.

11. nov 2011

@zdenkama zapach z ust moze byt z nosnej mandle..ked je zvacsena, stoja na nej hlieny, nie je to dostatocne vetrane..tak to tam kvasi
nakolko ma zle vysledky tympano tak by som mesiac brala nasofan, antihistaminika, prepachovala nos a skontrolob´vala nosnu mandlu..ak je toto uz nalez po mesiaci co ste brali lieky tak nema vyznam ich brat vzhladom na nosnu mandlu..uz ju nezmensia..ale mozu pomoct k tomu aby sa uz nezvacsovala, nerobila viac zle ko robi teraz
homeopati...ja sa s homeopatiou nestotoznujem

11. nov 2011

@strapco13 ahoj Lucka, prosim ta, dcerka nam zacala posledne 4 dni strasne chrapat. Nechala som ju doma zo skolky, lebo mala jeden vecer 38,4 a rano zadne sople a odvtedy chrape ... sople cez den nie su, len rano je akoby plny nos, a dusivy kasel, inak cez den nic ........ a vecer akonahle zaspi tak chrape, zo zaciatku chrapala v akejkolvek polohe, teraz mam pocit len ked spi na bruchu tak je to ok. Myslis, ze by to mohla byt nosna mandla a mali by sme ist na ORL? PS: presne takto pred rokom sme mali podobnu situaciu, trvala asi tyzden ale to aj do toho ochorela a sli jej aj ocne zubky, potom to zmizlo a az teraz sa opat chrapanei objavilo. dakujem. Maca

21. nov 2011

@fialllka nosna mandla sa hodnoti ked je dieta zdrave ..vy mate akutny infekt..treba uvolnit nos..kuk moj druhy clanok o toalete nosa..kasel ma z toho ze nedycha nosom ale ustami v noci., cize akonahle sa uvolni nos tak by mal kasel zmiznit.
pokial to ale bude trvat viac ako 3 tyzdne od tej teploty tak treba na ORL skontrolovat mandlu

21. nov 2011

@strapco13 Lucka, ale ona je zdrava,uz nema vobec teplotu, nic, len jeden den mala teplotu ... a ten sopel jej nie a nie povolit, ona ma nos plny len rano ... robim prsne tu hygienu nosa, najskor mar do nosa, cakame, odsajeme, nic nejde, potom kvapky do nosa a dnes som nasadila aj materske mlieko do nosa ... za cely den ani raz nesmrkne a ani nic nejde :( neviem co s tym, ci sa ist len predsa dat skontrolovat na ORL ... uz nas tam poznaju, lebo pred rokom sme bojovali s laryngitidami kazdu chvilu, tak sme tam chodili ako na husle :(

21. nov 2011

@fialllka a kolko je to od zaciatku infektu od toho vystupu teploty? lebo pises o 4 dnoch..a to je normalne pri nadche..mozes pridat antihistaminika, skor sa nos uvolni..v noci sa nos prekrvi viac ako cez den a preto viac opuchne

21. nov 2011

@strapco13 Lucka, prepac, ze ta oslovujem menom, ale pozname za z konfery LP :O) horucku mala len minuly stvrtok vecer, dali sme Nurofen a hned sla dole, tak som ju v paitok a pre istotu aj dnes nechala zo skolky doma ... a v piatok hned zacala chrapat vecer a aj ten "plny nos" ... my sme vzdy bojovali so zadnymi soplami a skor nam sli dozadu ako dopredu ... v piatok dokonca ked som sa jej pokusala odsavat sopliky, tak ju az napinalo a sa povracala, ale nic sme neodsali .... min. priesvitny soplik a aj to mam pocit, ze to bolo z toho, ze plakala :o( .... a poslednu dobu nam priserne pachne z pusinky, hlavne rano a to sa o zubky starame :o( ok, skusim jej teda dat fenistil, ci to nepojde ... aj teraz vedla mna zaspala na gauci na chrbate a hned zacala chrapat, potom sa zvalila na brusko a uz len akoby funela, ale spi so zatvorenou pusinkou .... pred chvilou sa opat prevalila na chrbat a spime ticho ale vcera som mala problem zaspat pri nej, ako mi chrapala do ucha nalepena na mne a do toho aj mladsiu to budilo :o)

21. nov 2011

@fialllka v pohode..len som rozmyslala ze odkial vies moje meno :D..ale uz viem..Marcelka, ze
to je velmi kratko po infekte, skor by som povedala ze je to stale infekt..nadcha trva cca tych 7 dni..je mozne ze nadchu ma ani nie tak soplavu ako s opuchom nosa
ale ak bol zapach z ust uz dlhsie pred touto teplotou tak tam moze byt nosna mandla...byva casto chora?
fenistol a materske liecko by to mohlo spravit /plus preplach, nosne kvapky proti opuchu
ked mavala tak casto laryngitidy..vtedy sa nosna mandla nekontrolovala?

21. nov 2011

@strapco13 Lucka, odkedy nastúpila do MŠ tak sme striedavo oblačno doma :o) posledne sme boli pred cca mesiacom skoro 2tt doma, len sopeľ sopeľ a kašeľ, ten sme dostali pod kontrolu po týždni ale soplov sme sa nevedeli zbaviť a začali zelenať, tak sme skončili na pamycone ... ten jej zabral a bola v škôlke asi tak všeho všudy týždeň? a aj to tam bol štátny sviatok a zasa doma ... už neviem aké kvapky jej dávať ... zaberal jej olynth ale mam pocit, ze uz nezabera tak sme presedlali na nasivin a plus mar ... keď mávala tie laryngitídy, tak jej Dr. kontorlovala mandlu ale nevyjadrovala sa ku nej, my sme ich schytali vzdy, ked jej sli zadne a posledne stolicky, tak to sme pravidelne mavali ... sople jej zatekali, do toho ten kasel, si pamatam, ez som ako tehula v 5m spavala s nou an rukach posediacky, v spalni prales vlhko ... vtedy jej lekarka aj dala akesi kvapky do nosa, co nam namiesali v lekarni a tie jej hned zabrali, viem ze v nich bol pamycon ale este aj dalsie dve zlozky ... a vyjadrila trosku podozrenie, ci nie je na nieco alergicka, ael sme povedali, ze nic a ani nejavi nejake priznaky, ked je sezona, tak neviem :o(:o) a mam ju supnut do MS, lebo ona tam rano chce ist :o)

21. nov 2011

@strapco13 a ci byvala casto chora? bezne prechladnutia a sople a kasle, hlavne ked nam sli zuby ... teda zacalo to tym ako nam zacali ist ocne zubky, a ptoom tie posledne stolicky ... inak nie ... ak niekto chyti doma prechladnutie, tak to vacsinou skoluje doma po kazdom, len ja akosi odolavam :D a ozaj berie Echinaceu na imunitu :o)

21. nov 2011

@strapco13 a zapal z ust je teda uz strasne dlho (pol roka az rok), a mam pocit, ze pri tychto soploch byva intenzivnejsi ...

21. nov 2011

@fialllka no tak to, ze byva takto casto chora smeruje k nosnej mandle..ale moze byt aj alergia /preto fenistil alebo ine antihistaminikum/
tie kvapky to je miesane so sanorinom..ten je silny na odpuchbutie nosa..len po nom vznika casto zavislost /ale to skor u dospelych, ty neodolaju nedat si ho, dieta ho proste nedostane viac a nehrozi tam zavislost/
este by som ju do skolky nedala...nech sa trosku zotavi..malo by platit kolko trva choroba, tolko trva rekonvalescencia a pocas nej by nemala do kolektivu...a toto mnohi rodicia nedodrziavaju /chapem v dnesj dobe to nie je len tak ostat doma s dietatom/...ale pocas choroby klesa imunita, pocas rekonvalescencie sa dava do poriadku a kym nie je imunita OK a ide sa do kolektivu, kde je vzdy niekto chory a navysenajviac je infekcny clovek tesne pred prejavenim sa choroby a teda este nevie ze je chory..tak sa potom toci v jednom kole chporob

21. nov 2011

@strapco13 ja nemam problem si ju nechat doma, ja som s mladsou doma, takze mne toto problem nerobi :o)... a tiez som ju vzdy radsej nechala doma ked chytala nejaky infekt a ani ona nechcela do skolky, aby nenakazila deticky ... 🙂

21. nov 2011

@strapco13 a doporucujes ist na ORL vysetrenie kvoli mandli, ci nie? 🙂 mne sa uz minulu noc snivalo, ze bola s manzelom v nemocnici a cakali na operaciu .... uz teraz mam desne sny z toho ...

21. nov 2011

@fialllka doporucujem skontrolovat..ale nosna mnadla sa kontroluje ked je aspon dieta 2 tyzdne po infekte..cize rataj tak 2,5-3 tt od vystupu teplot
no uvidi sa ci si si tu operaciu vysnivala

21. nov 2011

@fialllka to som nemyslela teba konkretner ale tak vseobecne, ze ako vznika cely ten kolobeh chorob v skolke

21. nov 2011

@strapco13 ja viem ja viem .... ved mne sa vzdy oci otacaju ked som ju tam priniesla vykurirovanu po tyzdni az dvoch a zacula som tam niekoho kaslat :( ... a o tej operacii ani nevrav, len dufam, ze snivam 🙂 doteraz si pamatam moje vyberanie nosnych mandli :(

21. nov 2011

@strapco13 Lucka, cize ak by tie 3tt po tej teplote stale chrapala, tak ist radsej na ORL, hej? tak idem kupit stuple do usi, kedze spava na mne nalepena v posteli 🙂 tesim sa na tu romantiku ... z jednej strany maly ceckos, a z druhej maly chrapos 🙂

21. nov 2011

@fialllka tak teraz su operacie o inom..jednak je lepsie v celkovej a jednak v lokalke sa dava oblbovak po ktorom si dieta dany zakrok nepamata
hej ak neprestane chrapat tak na ORL

22. nov 2011

ahoj chcem sa opýtať malá je 3 . deň po adenotomii, dlhodobo kašlala a bola zahlienená, dr. z ara mal aj pripomienky že nebola celkom ok ale výsledky mala negat. aj crp, kvôli zahlieneniu kázali dať zinat , je úplne v pohode čulá nič jej nie je akurát hlieny vysmrkáva aj kašle asi rovnako ako predtým je to normálne
môže sa to ešte upraviť?dik moc

15. dec 2011

@zuza7952 ono deti s nosnou mandlou su casto extremne zahlienene aj ked je vysledok ostatnych vysetreni v poriadku...a vacsinou kym sa mandla nevyberie tak ta zahlienost by trvala aj nadalej..cize operacia je na mieste a aj prekrytie ATB ak to bolo az tak velmi zahlienene je vhodne
teraz sa jej uvolnuju hlieny vo velkom aj s dutin..je to normalne, aj ten kasel..jednak ju tie hlieny drazdia na kasel a jednak sliznica v hrdle byva pri nosnej mandli vysusena podrazdena a preto byva casto kasel
Skus preplachy nosa
operacia bola v celkovej alebo v lokalke?

16. dec 2011

@strapco13 v celkovej a zvládla to fantasticky, nos preplachujeme má sa dobre teraz tak hrdelne pokašliava viac keď si lahne ďakujem ti pekne

17. dec 2011

@zuza7952 pokial sa bude kasel stupnovat tak k dr..inak podla mna to prejde za par dni

17. dec 2011

@strapco13 Už som tu raz bola, kvôli staršiemu synovi, ten má vybratú nosnú mandľu, teraz by som sa však chcela spýtať na mladšieho syna, keďže mám obavy, že to bude to isté. Má 2,5 roka, keď si ľahne, počujem akoby sa mu cez nos horšie dýchalo, aj cez deň ho niekedy pristihnem, že skôr dýcha ústami,v noci chrápe. Od malinka mával často soplíky, ale inak bol skôr zdravý. Skôr než pôjdeme na vyšetrenie, rada by som sa spýtala, či je možné podať napríklad Fenistil kvapky, či by to nejako pomohlo. Robím mu toaletu nosa morskou soľou, ale nejako to nepomáha. A ešte, robia aj takýmto maličkým detičkám operáciu mandle? Má len 12 kg a zdá sa mi, že som niekde čítala, že až nad 15kg. Ďakujem.

22. dec 2011

@strapco13 chcem sa opytat, nas drobec ma 2 roky, bol chory s atb len raz v septembri ked nastupil do jasli, potom 2,5mes. klud a od zaciatku decembra je strasne zahlieneny, ale sople mu netecu len v kuse vykasliava, je pocut ze zakasle a prehltne, bral jedny atb ale nezlepsilo sa to, a chrapka, hlavne cez den, odkasle a je dobre....inak dycha nosom, v noci v pohode, sme boli na ORL a tam mu pozerali nostek, cez usta a usi, povedala ze ma opuchnutu sliznicu nosa a zvacsenu nosnu mandlu...dala nam sirup Aerius a sprej do nosa nasonex a hypomer na vycistenie nosteka...za 3 tyzdne mame ist na kontrolu a ze ked sa to dovtedy nezlepsi tak na da termin operacie...zatial je to tyzdne a neviem myslim ze je to stale rovnako, drobec nemal vobec teplotu ani iny problem mimo toho kaslu a chrapkania...myslis ze je potrebne teda bude vybrat tu mandlu ked sa to nezlepsi o tie 2 tyzdne???? neviem,lebo co tu citam, tak decka mali o dost vacsie problemy....dakujem

9. jan 2012

@amikka fenistil moze pomoct, rovnako aj lkolne antihistaminikum do nosa..ale nemusi..zavisi od velkosti mandle. Co sa tyka operacie..operuju sa deti od 8 mesiacov, cize nie podla vahy...ale podla toho ci operaciu potrebuje alebo nie...vaha skor moze byt kriteriom jednotlivych nemocnic ci su vybavene na uspavanie tak malych deti

17. jan 2012

@zuzu9906 nosna mandla ak nereaguje na liecbu, tak ju treba operovat a necakat kym zacne robit tie vacsie problemy...netreba cakat na zapal usi /je to dost bolestiva zalezitost/, ci na ohluchnutie.
ale dala by som meiac na to ci liecna zaberie alebo nie

17. jan 2012

@strapco13 dakujem, no my sa zatial liecime 2 tyzdne, vsetky vytery, crp su negativne, berieme aerius a nasonex sprej, plus od kaslu solmucol, zda sa mi ze je to lepsie, sice este chrapka, kasle hlavne rano a hlieny sa mu robia stale a vykasliava, tak o tyzden mame ist na kontrolu na krcne tak uvidime ako...dakujem krasne...dufam ze bude dobre...

18. jan 2012

@strapco13 ďakujem za odpoveď, práve som sa Vám chystala napísať, včera sme boli na druhej kontrole na krčnom, dali nám pred dvoma týždňami užívať Triffed a do nosa Uniflox. Chrápanie sa trošku zlepšilo, počuť ho menej hlasno ale cez noštek cez deň funí stále. Tak nám odporučili vybrať. Diagnostikovala na 2.stupeň. Tak už sme objednaní. Prajem pekný deň a ešte raz ďakujem.

18. jan 2012

Dobrý deň. Ako aj iné maminky, aj ja by som vás chcela poprosiť o radu, resp. názor ako postupovať. Dnes sme absolvovali s 2-ročným synčekom ORL vyšetrenie so záverom v správe: veget. aden., catar t-t. bil., sine th., plánovať AT . Malý má asi týždeň kašeľ a akoby upchatý noštek (no žiadne soplíky) - občas dýcha ústočkami a v noci trochu pochrapkáva. Dávam mu Mucosolvan a odvčera aj na odporúčanie pediatričky Fenistil kvapky. V decembri sa s rovnakým vlhkým kašľom boril 3-týždne, no mal aj boľavé hrdielko, tak bral Trifed a Amoksiklav. Vtedy mal aj sopeľ,ktorý sme poctivo odsávali. Predtým chorý nebýval- asi len 3x doposiaľ mal nádchu a prekonal 6.detskú chorobu. Dnes nám na ORL dr. povedla, že bude treba vybrať nosnú mandľu,že mu zalieha na ušká.... Je to naozaj nevyhnutné, nemôže sa to upraviť,keď mu skončí ta blbá choroba? Či už keď sa tá mandľa zväčšila natoľko,že tlačí na ušká,už nie je východisko? Nie žeby som to úplne odmietala,no zdá sa mi ešte malý..... O žiadnej kontrole nám nepovedala. Ďakujem.

24. jan 2012

@pinkypinkus cize vam nasli zvacsenu nosnu mandlu a sadlo to na uska /nepriechodna eustachova trubica, slabsi zapal stredneho ucha/. nakolko sa nosna mandla hodnotila v case infektu, tak zvacsena moze byt..dala by som ju skontrolovat po prelieceni. K liecbe, co mate teraz, by som pridala preplachy nosa a nosne kvapky proti opuchu /nasivin, Olynth a pod/ vzhladom na nalez v uskach treba polohovat hlavicku..pozrite tiez moj clanok o zapale stredneho ucha, tam je rozpisane to polohovanie. Kedze nebyvate casto chory, tak by sa to mohlo upravit..ale to zavisi od toho aka velka je ta nosna mandla..ale pri infekte je normalne, ze je zvacsena, treba kontrolovat ked je dieta aspon 2 tyzdne zdrave bez ATB.

24. jan 2012

Myslíte,že by boli vhodné ešte aj ATB? Pod preplachmi myslíte napr. čistenie Sterimarom? Ten článok si hneď prečítam. Ďakujem krásne, ste ma aspoň kúsok upokojili....

24. jan 2012

@pinkypinkus z toho co pisete, ATB by som nedala..pokila nema teploty, pripadne nech vam spravia CRP a podla toho..toto by som musela vidiet dieta aby som povedala ci dat alebo nie..ale z toho co ste doteraz napisali tak skor nie
prelachy ano..sterimar, vincentka a pod..na trhu je vela vyrobkov

24. jan 2012

Ešte raz vám krásne ďakujem. Zajtra hneď začnem s preplachmi nošteka a aplikáciou Nasivinu pre deti. Ešte mám otázku k tomu polohovaniu hlavičky- myslíte to polohovanie pri aplikácii kvapiek proti opuchu? A dokedy to mám celé robiť,kým nebude malý dýchať normálne noštekom a neprestane kašľať? Inak, som si všimla,že si chytá ušká,no keď sa spýtam,či ho bolí,povie,že nie....

24. jan 2012

@pinkypinkus pri takom zapale ako mate vy nemusia boliet uska, ale moze horsie pocut, pocit akoby mal v uchiu vodu..preto si mozno potahuje uska
nosne kvapky maximalne 7 dni potom bud pauza alebo zmenit ucinnu latku.
ano to polohovanie hlavicky som myslela

24. jan 2012

Mozem poprosit o Vas odborny nazor? Tyka sa mojho takmer 4 rocneho syna. V maji minuleho roka prekonal mononukleozu (uzlinovu formu) a odvtedy sa s nim taha pochrapkavanie v spanku, aj cez den ho velakrat pristihnem, ze dycha pusou, obcas huhnavejsie rozprava. Dost dlho sme cakali, ci sa to postupom casu neupravi, kedze detska lekarka nam povedala, ze moze trvat aj 6 mesiacov, kym sa organizmus z mononukleozy spameta. Boli sme aj u alergologicky, testami nezistila ziadnu alergiu, ani imunitu nema znizenu. Predpisala nam avamys sprej, no pockala som z jeho uzivanim az kym sme sa boli ukazat na ORL. Pan doktor zistil zvacsenu nosnu mandlu v rozsahu 1-2A, odporucil skusit avamys aspon na mesiac a ked sa to nezlepsi, tak mame prist dohodnut termin na na vybratie nosnej mandle. Zaciatkom decembra som teda zacala davat avamys, ale efekt nebol ziaden, tak som ho po novom roku vysadila a zacali sme pouzivat zvlhcovac vzduchu a zda sa mi, ze chrapanie sa zmiernilo, dycha sa mu lepsie. Okrem ineho viackrat denne preplachujeme uz mesiace nostek vincentkou, no aj ked dycha nostekom horsie a zda sa mi ze ho ma plny a upchaty, tak soplikov vyfukne velmi malo, zostavaju niekde vzadu v nosohltane. Zabudla so este spomenut, ze od septembra maly chodi do skolky, drzi sa celkom dobre, ATB sme zatial nebrali, len casto sa opakuju nachladnutia, samozrejme, ze potom je to chrapanie a dychanie pusou vyraznejsie.
Dnes sme boli opat na kontrolu u alergologicky, pozrela malemu do pusy a vravela, ze aj krcne mandle ma velike (od soboty bol trochu nachladnuty, tak to asi suvisi s tym), naordinovala nam Luivac a po jeho vybrati mame dat skontrolovat nosnu mandlu. Teraz vyber mandle neodporuca pre predpokladane chripkove obdobie. Mame teda pockat s kontrolou na ORL az po vybrati Luivacu, alebo co by bolo najlepsie urobit? Vopred velka vdaka za radu a pomoc.

24. jan 2012

@mata77 pockala by som kontrolou po dobrati luivacu, plus by som nassdila dlhodobo antihistaminika..moze to pomoct zmensit nosnu mandlu, do nosa bud Avamys /alebo iny lokalny kortikoid/ alebo lokalne antihistaminikum,..nech to zatecie az na tu mandlu
pokial su ale aj krcne mandle velke /zrejme nasledok mononukleozy/ tak treba skontrolovat vyter nich /potom ked pojdete na ORL ziadajte u nich vyter/, pripadne moze obvodak odobrat z krvi ASLO...protilatky voci streptokokom..casto sa po moninukl. usidlia v mandliach a treba ich preliecit

24. jan 2012

@strapco13 Dakujem velmi pekne za bleskovu odpoved. Skusim teda este ten Avamis skombinovat s Luivacom a uvidime. Krcne mandle skusim aj odpozorovat, lebo mu ich pekne vidiet zvonka ako ich ma zvecsene, vsimla som si aj minule ked bol nachladeny, ze ich mal vacsie, potom ked to preslo, uz ich tak nebolo vidiet. Ked pojdeme najblizsie k detskej, tak ju poprosim skontrolovat ASLO, alebo pojdeme na vyter. ASLO je jednoznacnejsie, vyter sa asi nemusi vzdy podarit.
Dakujem este raz 🙂

24. jan 2012

@mata77 zvonka mandle nevidno..len v ustach..zvonka su to uzliny, tie vam mozno ostanu vzdy trochu zvacsene po tej mononukl.

24. jan 2012

@strapco13 Tak to budu potom tie uzliny, pekne sa na krku "risuju" ked zakloni hlavu dozadu. Dobru nocku

24. jan 2012

@mata77
Pekny den, mozem este raz poprosit o radu? Tyka sa teraz mladsieho rocneho synceka. Od nedele popoludnia zacal teplotovat s TT do 39 stupnov, bez soplikov, bez kasla. V pondelok sme sa tiez cely den trapili s horuckami s maximom do 39,4 st.c., skoro kazde 4 hodiny som musela striedat antipyretika, papal celkom slusne na take horucky, az som sa cudovala, pil vela. V utorok rano mal 38,8 tak sme isli k pediatricke, pre istotu som zobrala aj moc do skumaviek (na sediment aj kultivaciu. Po skusenostiach so starsim synom, ktory mal v 2 mesiacoch pyelonefritidu a okrem horucok mu tiez nic nebolo som to nechcela riskovat). Lekarka maleho vysetrila a vravela, ze hrdielko je velmi cervene plus este nieco - nepostrehla som to dokladne ci vravela folikularna angina ??? a este, ze sa mu tlacia naraz 4 zubky. Vravela, ze treba ATB(dala nam sirup Sumamed na 5 dni) , no nebola som z toho nadsena, pytala som ju aby malemu urobila orientacne CRP, no vravela, ze naco ho stresovat, ze mala vela pripadov, ked bolo CRP rano negativne a vecer vysoke, no pravdupovediac pripadala som si ako blbec, ze som si dovolila o to CRP ziadat, nechcela som sa s nou hadat, nie som lekar..... a hlavne nechcela som riskovat, keby to boli nahodou oblicky. Dohodli sme sa, ze keby mal horucky nad 39 aj pocas utorka pridem s nim v stredu rano na odbery. A este mu vzala aj vyter z krku. ATB som teda malemu v utorok dala, horucky nad 39 stupnov este mal popoludni, aj v noci este 38,9 a potom to konecne kleslo. V stredu rano uz mal "len" 38,5. Napadlo ma, ze rano zavolam do labaku, nech mi povedia aspon vysledky moc. sedimentu, aby som na ne nemusela cakat az do 11.hod. kym ich dostane pediatricka a potom som zavolala pediatricke, nahlasila som jej tie vysledky, nastastie nepoukazovali na zapal v moc. cestach, tak sme na odbery krvi nemuseli. Dnes uz viem aj vysledky kultivacie moca a vyteru z krku - vsetko je negativne, tak neviem ci ATB bolo spravne davat a ci ich davat dalej??? Existuje moznost, ze by sa ten mikrob pri vytere nezachytil? Este som si vsimla, ze sa maly vyhadzal na hrudnicku, brusku aj chrbatiku - take drobunke ruzovocervene fliaciky. Asi z ATB...Napadlo ma ci to vsetko nemohla byt aj siesta choroba (no ta sa vraj nezvykne opakovat a obaja chlapci ju asi mali pred cca 2 mesiacmi - tiez znicoho len 2 dni zvysena teplota a potom sa vysypali po telicku - najprv starsi a o par dni mladsi. Lekarka vravela, ze to bola ta 6 choroba, aj ked nemali take vysoke horucky ake sa pri nej zvycajne popisuju). Inak zvysok stredy mal drobec uz len zvysenu teplotu a dnes sme uz bez teploty , tak sa tesim 🙂. Len neviem co s tymi ATB - dat ich , alebo nie ked bol vyter negat.? ale bol vyter urobeny dobre???da sa na to splahnut???
Vdaka za radu. mata

2. feb 2012

Dobrý deň. Asi pred dvoma týždňami som sa u vás informovala na zväčšenú nosnú mandľu môjho 2-ročného synčeka (mal práve kašeľ a upchatý noštek,no bez soplíkov). Už má takmer po kašli, no ten noštek nie je stále OK. Asi nás to vybratie mandle neminie... 🙂 Čo sa chcem ale spýtať, či to všetko nemôže súvisieť so zúbkami. Ešte mu chýbajú všetky štyri päťky-stoličky. Dnes, keď papal na obed pečené zemiačky, začal jajkať a chytať sa pri ušku (tak skôr na lícnej kosti), ale len keď papal. Keď som sa ho pýtala,či ho bolí uško,tak že nie (no deti to asi dobre posúdiť nevedia). Potom sa zase normálne hral a opäť keď papal na olovrant jablko,zase tak jajkal. Už dlhšiu dobu pozorujem,že si dáva hračky do pusy a dožaduje sa cumlíka aj mimo spánku (čo mu teda nechcem dovoliť). Neviem,či to všetko môže mať súvis... Teplotu, sa mi zdá, zvýšenú nemal. Čo si o tom myslíte? Budúci týždeň som mala v pláne zájsť s malým na ORL na Kramáre dať mu pozrieť tú mandľu iným lekárom ako tým,čo ju hodnotil počas choroby (pre nezávislé posúdenie). Nebude to neskoro, ak by to neboli zúbky ale fakt ušká? Ďakujem za váš názor.

9. feb 2012

ak by sa znovu chytal za uska a bolo by to aj mimo jedla, tak skocte k dr skor. pokial je to len pri jedle, tak by som povedla, ze za to mozu zubky..ale treba dobre pozriet pusinku ci tam nema nejaku inu boliestku
ono zubky ak sa prerezavaju, takmoze bolest vystrelovat do ucha ale nosna mandla nie je zvacsena zo zubkov ale z prekonanych chorob /ci uz sa navonok prejavili alebo nie/ treba ju skontrolovat.

9. feb 2012

Dobry vecer,chcela by som sa opytat,kolko dieta ostava v nemocnici-ak nie su nejake komplikacie-pri vybrati nosnej mandle v celkovej anestezii..Prave sme dosli z nemocnice,kde sme boli hospitalizovani kvoli febrilnym krcom z horucky a popritom zistili,ze maly (3 roky) ma laryngitidu+ velku nosnu mandlu+zapal stredneho ucha+ ze uz na to jedno usko pocuje len napoly a bola nam odporucena operacia..Dost zle znasal pobyt v nemocnici,a zabudla som sa opytat,ako dlho by sme potom boli v nemocnici po operacii..Dakujem velmi pekne..

10. feb 2012

@cora73 dnes je mozne ist aj vten den domov..tzb. jednodnova chirurgia.to uz zalezi od nemocky aky ma system, vacsinou sa chodi na drzuhy den po operacii, ak nemaju schvalenu jednodnovu chirurgiu poistovnou...na reverz mozte ist domov kedykolvek
pozrite aj moj clanok o zapale stredneho ucha ako si pomoct

10. feb 2012

@strapco13 Ďakujem pekne za odpoveď.

10. feb 2012

dakujem,prave som si precitala,tak dufam,ze to odstranenie pomoze,pretoze kazdu zimu je celu stale chory-zapaly priedusiek dookola a dr povedal,ze to ma z tej mandle..aj skripe zubami dost zo spanku,huhnavo nezrozumitelne rozprava,dost priznakov sedi,tak snad bude zdravsi potom..Dakujem za ochotu 🙂

10. feb 2012

Dobrý deň,zaujíma ma len jedna vec,v piatok pred 2 dňami malému 5ročnému vyberali v ZV v Medicentre nosnú mandľu shaverom,po problémoch s uškami-tekutina, a preto lebo bola obrovská a mal v nose posledné mesiace tohoto roku stále bacile-pneumokok dokonca rezistentný, moraxella a stále dokola zelené hnisavé sople.Takže máme už po výbere a zaujíma ma koľko môže trvať to,že ešte bude mať soplíky po operácii?Operovali ho tak,že bol prekrytý ciphinom a posledný výter už bol negatívny,ale aj tak mal soplíky.Dnes je 2 deň po,a fúka sem tam soplíky.Koľko môže toto ešte trvať?Mám pocit akoby bol zahlienený a zatekalo mu to do krku,lebo tak rozpráva?Treba na to čas?Ďakujem pekne za odpoveď.

4. mar 2012

@tobitedy ten tyzden minimalne trva zotavenie po operacii, uvolnuju sa vsetky hlieny To ze rozprava tak huhnavo..moze byt aj pooperacnym opuchom....ak nenastali komplikacie, uz by to malo byt lepsie.
Ako sa mate?

8. mar 2012

@strapco13 ďakujem za skvelý článok aj za vašu ochotu a obetovanie vlastného voľného času pre cudzie maminky... veľmi si to vážim.. kiež by som podobný článok prečítala pred 5 rokmi, kedy nám indikovali vybrať nosnú mandľu.. v tom čase ma ale utlačili všemožné hrôzostrašné príbehy mám, ktoré tým so svojimi deťmi prešli a kvetnato opisovali všetky hrôzy zákroku a pooperačnej rekonvalescencie... avšak.. Ak by som sa dostala k takýmto fundovaným informáciám, dnes by už moja 9 r. dcéra možno nechrápala, nemala problémy so spánkom a následne zlou koncentráciu z únavy, vkuse otvorenou pusou, zápachom z úst a najmä ortodenciou, pretože má veľmi vysoko podnebie a podľa môjho názoru má deformované čeluste a zúbky sa jej dotej malej pusy nezmestia.. takže naše trápenie sa zďaleka nekončí..vlastne le začína, pretože sa možno adeotómii nevyhneme, ale pribudli zbytočne ďalšie komplikácie... Už to všetko mohlo byť za nami a dávno prebolené, aj zabudnuté.. teraz budeme zachraňovať, čo sa ešte dá.. a dúfať, že nám zákrok pomôže aspoň s tými problémami, ktoré kvôli mandliam máme a nebude to horšie..a snáď nám zostane aj imunita, lebo aspoň tú máme pomerne dobrú..

9. mar 2012

@csina drzim palce, nech sa to spravi
to strasenie z niecoho..to poznam..ono sa to deje v kazdej zivotnej sfere

10. mar 2012

dobrý deň, vyššie ste písali že chystáte článok o prípadnej liečbe nosných mandlí ešte pred ich vybratím, prosím ak ste ho už napísali viete ma na neho odkázať, ďakujem

16. mar 2012

@strapco13
dakujem za odpoved.tie 4dni to bolo ako bol zahlienený,resp.aj bol,ale po tom to ustupilo a sople zmizli.v pondelok sme boli na kontrole 10dni po operacii a vsetko bolo OK.sluch Ačko,rana zhojena,chrasta odpadnuta,malý môže behať,skákať,lyžovať...ale na druhy den od kontroly,sa začal sťazovať na bolest hrdielka pol dńa a na uško večer a aj na očiach mu bolo vidieť,že niečo ne neho lezie.na druhy den ráno ho vraj už nič nebolelo,ale začali sople...a sme tam kde sme boli.dnes je 14dní od vybratia mandle kvoli zeleným soplom od decembra a bacilov v nose a následne z dlhotrvajúcej nadchy problemy s uškami a malý ma opať zelené sople...a aj napriek tomu,že sa odstránilo ložisko bacilov.myslela som,že to bude tak ako vravia maminy,že dieťa už potom nemáva zelené sople resp.nemáva ziadne sople ak tam výnimočne.a my na 14den od operacie opať soplíme do zelena.dnes som bola na vyter z nosa lebo v pondelok chcem aby boli vysledky ked pojdeme k našej pani doktorke,kt.nas operovala,aby hned vedela z vysledkov vec riesiť...zaujimalo by ma,či po vybrati mandle pride zlom a sople prestanu byt,alebo to pride postupne,alebo ma napr.teraz maly len daku virozku a sopli z toho,alebo uz neviem...ak ma bacila tak mi je jasne,ze je to z toho a dufam,ze po unifloxe zmizne.ak nema bacila a ma sople tak uz fakt neviem co sa ide s nami diat.dieta nebolo v skolke tri mesiac,pyta sa za kamaratmi,je mi to fakt luto a mrzi ma to.popritom mu nic nie je,nema teploty len sopli.tyzden az desat dni nie a potom opat to iste...odcestovala by som s nim k moru keby to pomohlo,vytierala by mu nos neviem ci keby to pomohlo...aj jeho uz musi to soplenie a fukanie nosa tolko mesiacov otravovat...ostava mi dufat,ze ma sople z virozy lebo manzel je chory a ja som bola prechladnuta a ked to prejde bude uz hadam raz koniec.ak nie a ideme sa tocit zase dokola tak uz fakt neviem...cista zufalost.

16. mar 2012

@tobitedy u niektorych sa vybratim stav zlepsi ihned a niektorym to trva dlhsie..zalezi na tom ako je na tom imunita, ako dlho bol problem s mandlou, aky ma kontakt s infektami, ci ma nejake ine chorenia.
Skuste dokladny preplach nosa, antihistaminika a nieco na podporu imunity /navolnopredaj napr imunoglukan, na predpis su tiez pripravky/ je mozne ze ste chytili nieco v cakarni..ale kedze ste mavali pneumokoka..skuste si dat spraviot vyteri najblizsej rodine ci nie je niekto bacilonosic

17. mar 2012

@ajka72 doplnila som to do tochto clanku ..nejak sa mi to pri kopisrovani stratilo..pisala som clanok na etapy

17. mar 2012

@strapco13 o.k. dík

18. mar 2012

@strapco13 mam otazocku - v akom veku dietata moze byt uz mandla zvacsena?

18. mar 2012

@brnka nosna mandla sa vybera od cca 8 mesiacov, ak treba

18. mar 2012

@strapco13
dali sme si s manželom robiť hned výtery ale mali sme vše OK.ja chodím na krčné a vytery mi robia často a nikdy nič nemam.dnes sme boli a uz boli vysledky z piatkového vyteru tak opat v nose rez.pneumokok.takze tie sople co zacali opat po pondelkovej kontrole su kvoli tomu.a sme tam kde sme boli pred vyberom.takze dostal do nosa uniflox aj druhy maly 2ročný syn aby sa liecili naraz a nepodavali si bacile dokola.uniflox budem davat 2tyzdne,aerius a solmucol.inak davam vincentku este alebo hypomer sto krat denne mam pocit.nasadila som mu po vybere mandli kolostrum a allicin na imunitu.na dalsi tyzden mame aj kontrolu u imunologicky.na jesen mal imunitu OK,testy kozne nepotvrdili zatial ziadnu alergiu.ale aj napriek tomu mu dala luivac a ja stale tvrdim ze od toho dna ako ho jedol mu zacali tiect zelene sople a tiekli stale aj pri druho baleni a nezbavili sme sa ich dodnes.takze mi s manzelom kedze vidime dobre suvislosti sme presvedceni ze ten luivac nam sposobil pocas podavania sople,kt.sa nevieme zbavit.takze taketo preparaty uz radsej nechceme,lebo dieta bolo minuly rok soplave 4x do roka a to tri dni,teploty nemalo,chore bolo po 3mesiacoch bez atb a po luivacu je soplavy a ma bacile 3mesiace.ani sama neviem ako to dam pri kontrole imunologicke pocitiť,že čo nam sposobil ten luivac.aj ked všetci tvrdia ze takato reakcia nebyva,ja si myslim,ze sa neviem tych bacilov zbavit kt.jedol v tych davkach a robia mu toto.opakovane hnisave sople hoci ma uz aj lozisko a mandlu vonku.
este ma zaujima vas nazor na vyber mandle 2rocnemu dietatu?citala som ze do 3rokov sa nema vyberat.nasa lekarka tvrdi ze vybera ked je treba aj mensim.malinky ma vraj uz tiez zvacsenu mandlu a mal teraz ako chytil do starsieho bacila aj prvy krat zapal stred.ucha.ma momentalne stipulu v jednom usku a lekarka navrhuje pri jej vybere v narkoze vybrat aj mandlu lebo ma podozrenie ze aj jemu bude ta mandla sposobovat sople dokola a problemy.bojim sa,je malinky,pri vacsom som nevahala lebo viem co to robi s uskami.praveze nechapem zeny co sa boja narkozy a nie toho ze im dieta bude mat zly sluch.tam nebolo o com...ale tento maly,rada by som ho aspon pol roka 3/4roka este natiahla pokial by neboli velke problemy a zapaly usiek aby aspon tie tri rocky mal...neviem si prestavit jemu vysvetlit tie opatrenia-nebehat,netancovat,nejest to co by mozno prave chcel...je malinky a nevyprava este,takze tazka je to komunikacia🙂aky je vas nazor na vyber mandle v takomto pripade?dostal aerius dlhodobo nech sa ta mandla udrzi co najdlhsie kym trosku vyrastie...aspon keby mal 2 a 3/4roka...dakujem za vsetko...

19. mar 2012

@tobitedy utź sm sa stretla tu na MK s viacerym co mali podobnu reakciu na luivac, takze je to mozne aj u vas,,skusila by som nieco ine na podporu imunity..bronchowaxom napr, alebo imunoglucan, ten nie je na baze usmrtenych bakterii
ak mae na mysle vyberat nosnu mandlu..tak ta sa vybera cca od 8 mesiacv ak skodi
na zapal uska..pozrite moj druhy clanok
tento clanok som doplnila o liecbu nosnej mandle ..ako je mozne ju zmensit neoperacne...moze a nemusi to zabrat ..skuste

19. mar 2012

@strapco13
a môžem sa opýtať ak si pamatáte,ako to s tým luivacom u tých čo mali také problemy po nom skončilo?či to dako zo seba dostali či sa pasuju dodnes?alebo čo im nakoniec zabralo alebo pomohlo na ten nos?ked som to spominala nasej imunologicke tak nikto o takejto reakcii nepocul.
hladam ten clanok o zmenseni neoperacne ale zatial sa mi ho nepodarilo najst...poradim sa v pondelok,co by mu odporucala.ci doockovat pneumo 23 hoci mame prevenar alebo ako to vlastne z toho nosa dostat von teraz.dakujem

20. mar 2012

@strapco13 ešte ma zaujíma či nemáte najekú skúsenosť s citricidalom do nosa alebo koloidným striebrom a či je to vhodné aj pre takto malé deti?dakujem

20. mar 2012

@tobitedy neviem ako dopadli tie baby..a kedze ja som ich nevysetrila pred a po luivacu..tak nemozem hodnotit ci tam bolo to alebo ine na pricine
doplnila som do tohto clanku ten odsek o liecbe..je to nad odsekom o operacnej liecbe
dane pripravky pomahaju imunite, cize kludne mozte pouzit aj u mensich deti ako mate vy

21. mar 2012

Dobry den, aj ja by som sa chcela poradit na temu vybratia nosnej mandle, nakolko nam to na ORL odporucaju, ale ja stale vaham a cakam , ze sa to este upravi. Problémy nám začali, ked moja dcérka začala chodiť do MŠ - mala cca 2,5 roka. Dovtedy vôbec chorá nebola, bola kojená 2 roky. Nástupom do škôlky začali choroby - sople, kašle, v novembri - zápal stredného ucha s vysokými teplotami. Začali sme chodiť na ORL, boli sme na alergo - nie je na nič alergická, imunita je v poriadku. Od decemra min.roka berieme Aerius a Nasonex. Po mesačnej liečbe Nasonexom sa to trochu skľudnilo, ale keď sme vysadili, zase začali soplíky , potom sa pridal kašel, lebo jej to zatekalo a sťažovala sa aj na uško. Od septembra sme už 3x užívali ATB, asi 2x Pamycon. Do školky viac nechodí, ako chodí, vždy vydrží tak 1-1,5 týždňa a zase je doma. A to ju nechám doma aj 3 týždne, keď sa dá. Teraz sme boli zase na kontrole na orl, pravidelne nám robia tympanogram, a že je tam negatívny podtlak, takže máme zvážiť vybratie mandle. Ja mám ale stále pocit, že je to tou školkou, keďže dobtedy vôbec chorá nebývala, tak čakám, že po roku sa to upraví. V lete sa chystáme k moru a myslím, že aj teraz tým teplým počasím by sa to mohlo ukľudniť. Na kontrolu máme ísť zase v máji a uvidíme. Aj Dr. povedal, že sa to ešte može upraviť "slniečkom". Ale ak nám zase povie , že tá mandľa je zväčšená, tak začnem vážne uvažovať nad jej vybratím. ...Chcem Vás poprosiť o Váš názor, čo si o tom myslíte...ak vybrať mandlu, kedy? je lepšie na jar, v lete, alebo na jeseň? a bojím sa aj tej celkovej anestézy.... Inak, mám pocit, že tie ochorenia, už znáša lepšie, teploty nemávame, len tie soplíky a keď trvajú dlhšie, tak to prejde do kašľa, teraz je aj zachrípnutá a je aj "zahuhňaná", ale z nosa jej nič nejde, ale hlieniky jej zatekajú do hrdielka a kašle, hlavne keď leží....dajú sa tie doplíky najako povoliť, napr. nahrievaním dutín?....dakujem velmi pekne za rady....

30. mar 2012

dobry den, a este by som sa chcela opytat a poprosit o radu - malej teraz vysiel z vyteru z hrdla aj z nosa hemofilus....moze to myt za nasledok tieto caste infekty? a ako je mozne , ze po ockovani ho dostala? da sa to liecit? dakujem za rady...

8. apr 2012

dobry vecer, prosim o radu, nasej malej vyberali pred 4 dnami mandle, len jej strasne zapacha z nosteka, moze to byt este pozakrokovym hojenim? dakujem

8. apr 2012

dobry den,
chcela by som sa spytat na ORL kliniku na destkych kramaroch. mame tam absolvovat operaciu nosnej mandle a uska.
objednal nas mlady lekar na EAT + VT ? bolo v cakarni vela ludi tak nam to len narychlo vysvetlil ale nic som v tom strese nerozumela.
Dakujem za vas cas.

23. apr 2012

@strcka77 ockovanie nezabranuje nakaze..ale pomaha organizmu sa s tou nakazou co najrychlejsie a najlepsie vysporiadat..hemofila treba jednoznacne preliecit
co sa tyka mandle..skuste tu kuru co som pisala dlhodobejdsie, kedze vam Nasonex zabral..je mozne ze je u vas aj nejaky alergicky podklad a teda by to mohlo zabrat
ano nosna mandla sa casto zvacsi po nastupe do skolky..su to nove bacily, nie vzdy sa s tym telo vvie vysporiadat..ale pokila je zvacsena treba ju riesit..ci uz do skolky chodi alebo nie.
pokila ma problemy aj s uskami..jednoznacne celkovu narkozu..vyberie sa nosna mandla dokladnejsie

23. apr 2012

@cema23 hej to byva pozakrokove
skuste toalteu nosa podla mojho clanku
ak to bolo zakrokom tak to uz urcite ustupilo
nebola som na nete a nejak mi usli niektore prispevky ..ako sa mate?

23. apr 2012

@babajagababajaga objednany nste na zakrok v celkovej narkoze a to zmensenie nosnej mandle a VT ..to bude asi preklep..alebo oznacili dany zakrok nejakym inym slovnym spojenim..kedze idete aj na operaciu uska..tak vam pravdepodobne pocas operacie prepichnu blanu bubienka, ak je za nou obsah tak ho odsaju a vlozia drenaznu rurku ..rozpisane presne to mam v clanku o zaple stredneho ucha

23. apr 2012

dobry vecer, dakujem pekne aj tak za odpoved... ano, mali ste pravdu, davali sme este kvapky, ktore lekar predpisal a uuuplne to vymizlo... uz je mala uuuplne v pohode, vobec nevie, ze zakrok jej bol robeny a nastastie nepocituje ziadne bolesti, dakujem este raz!!!

23. apr 2012

@cema23 super..a teraz pravidelne preplachy nosa a ko prevencia chporob a nech uz ste zdravi

23. apr 2012

@strapco13 dakujem za odpovede. Vcera sme boli na alergo vysetreni, tak cakame na vysledky....zatial mi Dr. odporucila uzivanie Bronchovaxom...ale stale nad nim rozmyslam, lebo vraj moze pomoct pri castych infektoch a nemusi a moze opat prepuknut ochorenie....mate s tym nejake skusenosti? .....a neviem aku dlhodobejsiu kuru ste mali na mysli.....dakujem Gabi

24. apr 2012

@strcka77 mam to rozpisane v tomto clanku
a s bronchowaxonom mam dobre skusenosti

24. apr 2012

skvely clanok, dakujem 🙂

18. máj 2012

dobrý deň chcela by som vás poprosiť o radu vo štvrtok idem s malým 4r. na vyberanie nosných a krčných mandlí ale malý od soboty kašle teplotu nemá, soplík vodový. dnes sme boli u obv. dr. dýchanie má čiste. teraz kašle tak vlhko ale už je to lepšie ako to bolo, je zahuhnaný ale to on je stále. Myslíte, že mu urobia ten zákrok, veľmi pekne dakujem za odpoved lebo už nespím týžden.

22. máj 2012

@strapco13dobrý deň chcela by som vás poprosiť o radu vo štvrtok idem s malým 4r. na vyberanie nosných a krčných mandlí ale malý od soboty kašle teplotu nemá, soplík vodový. dnes sme boli u obv. dr. dýchanie má čiste. teraz kašle tak vlhko ale už je to lepšie ako to bolo, je zahuhnaný ale to on je stále. Myslíte, že mu urobia ten zákrok, veľmi pekne dakujem za odpoved lebo už nespím týžden.

22. máj 2012

@mkdesika treba pred operacu vysetrit dieta..kasel moze byt aj prejav nosnej mandle ale aj prejav infektu
ako ste dopadli?

28. máj 2012

už sme po vybratí máme atb kvlôli purulentenj rinosinusitíde. už máme 3 od začiatku roka, tak dúfam že bude lepšie, malý ešte vlhko pokašialva ale nemá žiadny soplík. ešte som sa chcela opýtať od minulého januára malý začal tak dráždivo kašlať boli sme aj na krčnom v marci ešte nemal zvačšenú mandlu, potom sme boli na alerk. všetky odbréry aj na mykoplazmy neg. nemá žaidnu alergiu, kašel stále pretrváva máme nasadené singulair, aerius no ale žaidna zmena, v oktobri zistená veľká mandla aj krčná sa dotýka podnebia. boli sme aj na gastroent. tak dr povedala že sa jej nezdá to na reflux. teraz 16.5 sme mali ísť na moju žiadosť do šrobárovho ústavu a tam mu mali urobiť ph metriu ale nakoniec som sa rozhodla najprv vybrať mandle. to je taký kašel niekedy ako keby chcel niečo vykašlať inak malý mal opakovane soplík. môže to byť aj zo zadných soplíkov. myslíte si že mám ísť s ním na tú ph metriu? díky moc pekný den

29. máj 2012

mna by este zaujimalo - lebo som to nenasla...kde odporucas vyber nosovych mandli. kazdy znamy lekar mi povie, ze ruzomberok, alebo v srobarovom ustave je tiez jednodnova chirurgia. kam posielas pacientov ty? a este ma zaujma, kedze mam male dievcatko 3 roky, nechcem, aby zazilo stres pri lokalke a taktiez, chcem aby boli mandle co najlepsie odrezane - preto by som chcela celkovu anest. - to si mam vypitat? ci vo velkych nemocniciach to robia automaticky...? nechcem lokalku a tu u nas to robia v lokalke. mam si ja vyvolat nejake pracovisko mimi? ako mam postupovat? dakujem za odpoved.

31. máj 2012

@strapco13 dobry den. dcerke vyberali nosnu mandlu vo februari minuly rok. odvtedy bola uplne v pohode - konecne sme v zime absolvovali v skolke vianocnu besiedku! no teraz uz takmer mesiac chrape. mali sme v nose hemofila - liecili sme ho pamyconom. myslim, ze toto je uz v pohode, lebo soplik ma mozno 3x do dna, viac nie, a je priesvitny. cez den sa mi zda v pohode, avsak ta noc... je mi jej strasne luto. musi dychat ustami a neskutocne chrape. nadranom je ale v pohode, dycha nosom, i ked fuci. je mozne, ze by za ten rok nosna mandla dorastla? vyberali jej ju v celkovej anesteze a dr. tvrdil, ze nedorastie, resp. je mala pravdepodobnost, lebo to teraz nejakym sposobom "zabrusuju". dakujem za nazor.

18. jún 2012

Zdravim, dakujem za super clanok, kde si mozem lahsie predstavit, medzi cím sa rozhodujeme... Dcerka (v marci mala 3 rocky) bývala castejsie chora- laryngiálne kašle, soplíky... Chodili sme kade - tade, všetko bolo OK... reflux, alergia, boli sme v srobarovom na diagnosticky pobyt- NIC! reflux sa preliecil, aerius nam dali, singulair, a od konca aprila AVAMYS... Po tomto sa nám velmi zlepsilo- skoro ziadne sopliky, no no drzali sme sa dobre ( aj zatial stale drzime klop, klop...) Boli sme vsak na ORL na dalsej kontrole a aj napriek avamysu boli mandlicky -nosne (alebo len jedna) trosku zvacsene... Dr. nám hned odporucila vyber- neviem preco, ale v znacnej miere sa priklanala k lokalnej anesteze... Ja som suhlasila, uz nas hned aj objednala, no teraz ked tu citam rozne nazory, neviem, ci som sa rozhodla dobre... Dcerka pocas spanku nechrape, spi pokojne, len pri spanku dýcha pusinkou... Niekedy v priebehu dna mám pocit, ze ma v nosteku soplik, kazem jej fuknut a NIC :/ Nostek je cisty a ja pocujem, ze je tam nieco "zavadzia".... Neviem, ci je ozaj nutne ich uz vyberat a este lokalen, ked je riziko, ze aj tak dorastu... Aky je vas nazor??? Dakujem velmi pekne

7. aug 2012

dobry vecer,ja sa chcem spytat co si o tom myslite.malej vyberali nosne mandle ked mala rok a pol na kramaroch to nebola uspata.vyberali jej ich kvoli tomu ze stale bola chora stale mala kasel a sopel a chrcala aj ked sopel nemala.
nacas to aj pomohlo bolo dobre ale asi po polroku to znovu zacalo,a odkedy chodi do skolky tak este viac byva chora,chrci aj ked ten sopel nema,
teraz ma tri a pol roka a sme objednany zas na vyber nosnych mandli stale ich ma zvacsene,tak doktor povedal ze bude lepsie ked sa vyberu.
mozu jej tie mandle robit trochu problemy aj pri vypravani?lebo mala vyprava ale neni jej vsetko dobre rozumiet.stale dycha ustami.
buduci tyzden budeme absolvovat predoperacne vysetrenia a ten dalsi tyzden 25.9.sme jej to budu robit,
ked ma taketo problemy je to podla vas na vyber mandli alebo to mam zrusit.
poviem vam tak ja sa bojim strasne toho ked ju maju uspat a toho preberania po narkoze ci sa nemusim bat?
povedali nam ze tam budeme jednu noc.teraz byva stale chora dva tyzdne v skolke a vyse tyzdna doma a vacsinou je to takto stale.
dakujem vopred za odpoved

15. sep 2012

este som zabudla napisat,ze vela ludi ma odhovaralo aby som tie mandle malej nedala vybrat,ze aj tak jej to nepomoze a ze jej dorastu a tak
co si myslite vy?

15. sep 2012

@mima22 po lokalke sa stava ze dorastaju, po celkovej narkoze je ovela mensia prab´vdepodobnost ..cize ak sa problem opakuje, tak zakrok sa vo vacsine pripadov robi uz v celkovej narkoze
prebudzanie..niekedy je burlive niekedy nie, ale dieta si tro nepamata, ale moze byt zmatena, nebude vediet, kde je, moze plackat..ale su deti co sa budia krasne, cize dopredu sa tym nezatazujte
co sa tyka reci, tak ano, nosna mandla jednak robi huhnavost, dieta hlta koncovky, jednak moze tlacit na uska a dieta dobre nepocuje a teda potom ani nevyslovuje spravne, plus ak je zmena podnebia, tak moze byt uplne iny hlas

15. sep 2012

ale pravda nemoze sa stat nieco take ze by sa nemohla prebrat po tej narkoze?ja sa bojim tej narkozy.ked ju uz budu mat uspat tak to jej najprv daju nejaku oblbovaciu injekciu?ci ako to je?lebo sak ked mi ju vezmu tak ju mozu hned len tak uspat.lebo moja mala je taka ona bude isto strasne plakat ked mi ju budu brat

15. sep 2012

detom sa dava aj rano tabletka alebo sirupcek na oblbnutie a potom sa tesne pred zakrokom picha oblbovak a vtedy je matka pri dietati, v podstate kym dieta vnima, je tam matka /aspon u nas to tak bolo..a dieta ma pravo na pritomnost rodica/
tak kazda anesteza ma svoje rizika..ale preto je predtym komplexne vysetrenie, aby sa to riziko minimalizovalo ..ale tak aj vyjst na ulicu ma svoje rizika a predsa neostavame cely zivot zatvoreny doma a von chodime
ale chapem, ze sa bojis ...len to skus nedavat najavo pred malou

15. sep 2012

Mozeme nastupit do nemocnice na operaciu ak by mala aj kasel alebo sopel?teraz mi kasle.povedali nam ze tam budeme jednu noc v ten den asi nepustaju domov vsak?

16. sep 2012

@mima22 zalezi na tom ci je soplik a kadel prejav nosnej mandle alebo infektu...to rozoznaju predoperacne vysetrenia
domov podla stavu..su aj jednodove chirururgie..cize po operacii poobede domov

16. sep 2012

Predoperacne vysetrenia mame za sebou,utorok to uz idu malej robit,jaj ja len dufam ze jej to pomoze.
budu ju moc uspat ked trosku kasle to zakasle za cely den hadam pat razy .
vsak oni ju tam este rano hadam pozru nie&?

23. sep 2012

@mima22 to ju pozru aj pri prijme, a ked tak malo kasle, to bude pravdepodobne z mandle
drzim palce, nech to mate za sebou a potom nech uz ste zdravi

23. sep 2012

Tak uz to ma mala za sebou,vsetko dobre dopadlo,rano o deviatej uz mala za tym.
myslis ze to moze mat teraz este opuchnute alebo co?lebo chrci.
za tyzden ideme na kontrolu,budem vidiet co doktor povie

28. sep 2012

Zdravim, super clanok, velmi mi pomohol lebo lekarka to vysvetluje v skratke. Chcela by som tiez poradit. Moj syn bude mat v aprily 5 rokov. Nechodi do skolky a nebyva chory, len obcas mava nadchu, ale sople su vzdy len priesvitne alebo biele. Zaciatkom novembra prechladol mal nadchu asi 7 dni a potom sopel presiel a nastupil nocny drazdivy suchy kasel. Chodili sme lekarke a ta mu dala na tyzden sinupret, ked nezabral tak Trifed na tyzden a ked nezabral tak potom ze nic a uvidime. Pytala som sa ci netreba ist na ORL, ale vraj nie. Syn je od novembra zahuhnany oslovenie "mami" znie ako "babi". Navyse mal nevysvetlitelne teploty pocas celeho decembra a kedze to "nasa" pediatricka riesila iba nurofenom a paralenom, skoncili sme na pohotovosti kde dostal ATB Klacid. Kasel prestal ale huhnanie nie. Sopel nemal az potom zasa cez vianoce. To sme zasa boli na pohotovosti kvoli horucke a kedze som trvala na tom, aby mu obvodna pediatricka urobila vytery z nosa a hrdla a zobrala krv (vyter bol, ze ma moraxelu v nose a krv vraj ukazkova len o tusim 0,5 niecoho znizena imunita-vraj v norme) tak si na pohotovosti pozreli vysledky a nasadili Isoprinosine a ten mu konecne zlikvidovak teploty. Syn ale od novembra nekludne spi, kazdu noc az kvili, krici, place zo sna, mrvi sa, hadze sa po posteli no proste katastrofa. Dychat nosom ale moze len sme zistili, ze horsie pocuje. Tak som sa vykaslala na pediatricku a isla na ORL. Samozrejme ze ma zvacsenu nosovu mandlu na 3 X co teda neviem co znamena, dostal Avamys na cca 1-3 mesiace podla stavu a Aerius. Na ORL mu robili aj timpanometriu a lekarka vravi, ze jej to ukazuje rovnu ciaru a vraj ma byt nejaka kopcovita. Ale ked mu sepkam, ma pocuje. Mame ist na kontrolu buduci tyzden ci sa mandla zmensila lebo po 3 tyzdnoch co bral Avamys sme boli a zdala sa jej rovnaka lebo mal nejaky zadny sopel a dostal Uniflox do nosa. Chcem sa poradit co robit lebo lekarka navrhuje odstranenie mandle kvoli sluchu, napriek tomu, ze podla mna pocuje ale vravi, ze je nie je len o tom ale aj o zalahnuti v uchu. Nastasie jedna vec je pozitivna, ze po 2 tyzdnoch uzivanie Avamysu syn spi kludne celu noc, cisto dycha, nechrape len vcera chrapal ale zabudli sme vecer dat Aerius tak neviem ci to bolo tym. Co mam teda robit? Dat mu mandlu vybrat? Bojim sa hlavne, aby sa nevratili tie hrozne noci lebo som nespala 2 mesiace skoro vobec. Existuje nejaky spray do nosa, ktory sa da na toto uzivat dlhodobo myslim taky co zabezpeci, aby sa mandla nezvacsovala? Syn nema teraz nastastie ziadne problemy len huhne.Dakujem za radu.

6. feb 2013

@kacenqa presne sme na tom rovnako, stav sa nam trosku zlepsil az teraz vo februari ked uz mesiac v kuse berie Imunoglukan, budem davat este aspon do konca marca. ORL zvazujem skor u mladsej kedze po moraxelle kasle kazde rano uz mesiac :0(

14. mar 2013

Zdravím, chcem sa spýtať, mám 5 ročnú dcéru a začala mať zapchatý noštek v decembri minulého roku. Ťažko sa jej dýcha. Vôbec nie je chorá, nekašle nesopli a lekárka chce mandľu vybrať, tak neviem čo s tým. Na ORL ju podľa mna ani poriadne nevyšetri, hneď povedali, že mandľa von a hotovo. No mne sa to veľi nepáči. Vopred ďakujem

14. mar 2013

Dcerke vyberali mandle pred rokom (teraz4roky), vyberali nam na jednej sukromnej klinike v ZV, a vraj nám nedorastu!!!! nová technologia, presne teraz neviem, mam to niekde v papieroch, anesteziu sme mali celkovú a hotová bola do 20-25 minut, odporučam každemu, kto ma tazkosti s mandlami. my sme mali stálezapalené krčné, odvtedy sa to zlepšilo(mavali sme 2x do mesiaca). A odporrúčam hlavne ten Zvolen a tu metodu.....3 hodiny pooo zakroku bola fit akoby sa ani nechumelilo, esti

14. mar 2013

Dobry den,tak mi teraz v pondelok nastupujeme na operaciu mandli,prepichnutie osi a zadavanie stipul,velmi sa bojim za tie uska,ale dcerka mi zle pocuje.Minuly rok jej vyberali mandle ale len lokalne,teraz ideme pod narkozu a velmi sa bojim.Velmi chrapeme,rano mam popraskanu a suchu pusinku a strasne tazko dycha ako keby mala plny nos ale pritom nema nic .-(((.Prosim na ako dlho sa zadavaji stipuly a ako sa potom vybraju.Dakujem velmi pekne

14. mar 2013

usi

14. mar 2013

Tento clanok je ako poslanie z neba, v utorok ideme na operaciu, vyber nosnych mandli v celkovej anesteze... dost sa bojim... ale verim, ze zvladneme, dakujem za clanok a informacie v nom

14. mar 2013

ďakujem za cenné info. Môžem sa aj ja poradiť? Malá (1,5 ročná) má zväčšenú nosnú mandľu. Vo februári bola 2x na ATB a to kvôli soplíkom, ktoré prešli do hrdielka a hneď bol z toho zápal. Aj po doliečení stále chrčí akoby mala soplíky, no zvlhčujeme jej noštek( Vincentka, Aliamare) aj občas odsávame, ale nič nejde. V noci výrazne chrápe. A na vyšetrení ORL nám potvrdili nosnú mandľu a že je adeptka na odstránenie. Len podľa Dr. máme počkať do 15kg (teraz má cca 12kg), aby jej mohli dať anestézu. Je to tak???

16. apr 2013

Super clanok.my mame cerstvo vybrate v celkovej anesteze.Len nevieme ci sa moze maly kupat.Sme 2 den po operacii,dnes sme prisli domov.

27. júl 2013

ahoj.chcem sa spytat,teda skor info.moja 3 rocna dcera ako nastupila do skolky je neustale chora...casto bola na antibiotikach.momentalne dlhodobo v noci kasle az ju naduva,chrape..cez den je to o nieco lepsie,co sa tyka toho kaslu,ma upchaty nos a nejde to vyfukat...bola som u dr.predpisala jej trifed,nepomohlo jej to.isla som o tyzden na kontrolu,poslala ma nosno-usno-krcnej...ma zvatsene nosne mandle...v lete jej hrozi odstranenie mandli..prejavy alergie nie su ziadne to mi aj dr povedala,ale aj tak jej na vyskusanie predpisala sirup aerius..tak sa chcem spytat,ci jej to mam vobec davat,neuskodi jej to?dakujem

27. jan 2014

@strapco13 Dobrý den, moj maly ma 4 roky a 1.12. 2014 mu vybrali nosne mandle, 3 tyzdne pred operaciou som ho nedala do školky aby neochorel, takže na operaciu bol fit, lenže dva dni po vybere mal zappal priedušiek a stale sa to s nami ťaha, mal pamykon hned po zakroku a do toho augmentin duo, po tyzni kontrola super, rana zahojena, no stale kašle a soplí, týžden ma suchy kašel a tyžden vykašliava, lenže akonahle prestane vykašliavat hned nabehne na suchy kasel a tak je to dokola, pri zapale mal aj ventolin irup, aerius uziva stle, medzitym mal aj pleumolisin kvapky, stoptusin,, prospan sirup a solmukol, som zufala, neviem co s nim, uz, v pondelok ideme na vytery, teraz som mu dala doma robeny cibulovy sirup, najviac ma trapi, ze vobec nechrapal pred vyberom a teraz chrape, ale strašne, poradíte mi nejako? dakujem vam.

3. jan 2015

Nosné mandle neodporúčam odstraňovať-Nebezpečné , na to je Astragalus - extrakt z iherbu - objednáte. zvyšuje imunitu , dieťaťu polovičnú dávku než dospelému.

20. nov 2015
5. mar 2017

@kattikakiki ano dakujem moc 😊

5. mar 2017

Dakujem velmi pekne pani autorke za fantastický článok, ktorý mi veľmi pomohol. Môj syn je aktuálne po adenotomii a tento článok mi proste padol vhod! Ešte raz veľmi pekne ďakujem... skvelá práca 🙂

12. júl 2017

@irwin nesúhlasím s týmto názorom. Každý zásah je riziko, ale niektoré "veci" v akútnom prípade musia von! Niekedy bylinky proste nestačia!!!

12. júl 2017

Začni písať komentár...

Odošli