teuflerin
3. jún 2018
368 

Život bez laktózy? S Rajo bezproblémov!

Problém zvaný intolerancia laktózy! Ten sa aj mne pred pár rokmi priplietol do života. Začalo sa to tráviacimi ťažkosťami, nafukovaním, preháňaním... Po dlhom hľadaní mi stanovili lekári diagnózu a mne najprv ostali oči pre plač. Ja, ktorá som si nevedela predstaviť raňajky bez mlieka a ceraálií, tá ktorá zbožňuje zmrzlinu, zákusky a palacinky s tvarohom... Vyzbrojená laktazanom a papierikmi o diéte som sa vybrala domov... A začala som pátranie po internete.

Intolerancia laktózy nie je choroba. Ide o problém trávenia. Laktóza je mliečny cukor. Ľuďom s intoleranciou laktózy nedostatočne pracuje alebo úplne chýba enzým nazývaný laktáza.

Čím je človek starší, tým vyššia je pravdepodobnosť, že jeho tráviaci trakt nebude schopný štiepiť laktózu. Enzým štiepiaci laktózu sa teda v čreve nachádza, len jeho aktivita postupne klesá. Prejavuje sa to najmä nafukovaním, pretože nestrávené častice laktózy putujú z tenkého čreva do hrubého, kde sa stávajú vynikajúcou potravou pre črevné baktérie produkujúce plyn. Pridať sa môžu aj kŕče, bolesti brucha, prípadne hnačka. Tieto problémy sú veľmi individuálne, záleží na tom, do akej miery enzým laktáza v organizme funguje.

Tak znela moja diagnóza. Po dlhom pátraní som objavila na internete, že to nemusí byť až tak hrozné... Našiel sa môj záchranca... Volá sa RAJO 🙂  Najprv prišiel "len" s maslom a mliekom. No neskôr začali svoje portfólio rozširovať, samozrejme ku spokojnosti svojich zákazníkov, a tak som sa jedného dňa mala možnosť zapojiť do testovania výrobkov RAJO laktofree. A jeden večer prišiel ku nám balíček

Pri testovaní som mala možnosť vyskúšať päť výrobkov:

- mlieko polotučné

- mlieko plnotučné

- smotana na varenie

- smotana na šľahanie

- tvaroh

Mlieko u nás používam hlavne ja na raňajky či už s cereáliami, vo forme pudingu, mliečnej ryže alebo len tak v šálke ako "kakao". Aj tento raz tomu nebolo inak 🙂 Mlieko má klasickú konzistenciu, mám pocit, že je trošku "nasladlé" ale to vôbec nevadí, práveže je to skôr výhoda, napríklad, keď si ho dáme do kávy, nemusíme už moc cukriť 🙂 Obe mlieka aj naďalej budú mať miesto v našej domácnosti.

Variť v jednej domácnosti viacerým členom, keď jeden z nich má intoleranciu laktózy je celkom finančne náročné. A tak veľa pri veľa jedlách používam svoje laktofree výrobky. Dcérka si zaželala puding, a aby som si ho mohla dopriať aj ja, použila som plnotučné #rajo laktofree mlieko.

Bezlaktózové smotany som využila napríklad na rôzne dezerty, krémy do torty, krém na dukátové buchtičky a podobne. Samozrejme boli veľkými pomocníkmi aj pri varení hlavných jedál do omáčok, krémových polievok. Smotane nemôžem nič vytknúť - má lahodnú chuť, s ostatnými ingredienciami sa ľahko spojí, jedlo je vláčne, jemné. Určite budem aj naďalej kupovať.

A posledným v poradí ako bodka za všetkým som vyskúšala bezlaktózový tvaroh. Upiekla som z neho pár dezertov aj hlavných jedál - žemľovku, koláčik, tvarohové guličky, či strúhanú tortu. Má klasickú tvarohovú chuť, skvelú gramáž. Je vynikajúci či s ovocím na raňajky, alebo ako prísada do varenia/pečenia.

Všetky výrobky môžem len a len odporučiť, okrem piatich vyššie spomínaných sa Rajo môže pýšiť tiež lactofree cottage cheese, maslo, acidko. Veľmi nám bezlaktáčom uľahčujú život a určite im patrí veľké ďakujem!!!

#recenzia

#test_rajo3

Začni písať komentár...

Odošli