lucidlo
    13. júl 2018    Čítané 166x

    Testujeme Rajo jogurt

    Ahojte, skoro som odpadla... Nebodaj som práve ja niečo vyhrala :D A ešte aj jedlo :D

    Jogurty, nie práve pre mňa najobľúbenejšie jedlo, ale predsa mám doma muža čo zje pol chladničky a dvoch chalanov, čo ho nasledujú neskutočnou rýchlosťou :D Takže o olovranty a raňajky aj skoré večere 1. aj 2. nebude núdza. 🙂 Jogurty dorazili a bolo ich teda nad očakávanie. Cez 50! Myslím, že sa na nás dobre pripravili.

    Príchute boli čokoláda a keď píšem čokoláda tak naozaj veľa, sladký mňam /ako povedal môj 2,5 ročný Kris/, hustý, voňavý po mlieku, bez známok tŕpnutia jazyka a škrabania v hrdle, takže bez škrobu. Zdolal hneď dva.

    Ja som si zo zvedavosti vybrala čistý bez príchute. Bol krémový, nie moc hustý, voňal mliekom a smotanou. Bol príjemné kyslý, a tak som si ho osolila a zdolala. Za týždeň som si obľúbila čistý. K pečeným novým zemiakom s bylinkami, mega a keďže pečiem kváskovy chlieb, išiel aj do cesta a chutil aj kvásku :D

    Starší syn sa rozhodol pre čučoriedku s bazou. Zvláštna chuť. Nie moc ho oslovila. Neskôr sa k nemu vrátil - bol trošku kyselkavý, ale záhadné sa stratila aj táto príchuť :D Rajo hýbe našou rodinou a testujeme ďalej jahodový to je posledná príchuť a naša najobľúbenejšia. Čistá chuť jogurtu bez tŕpnutia jazyka, dokonca som dala ochutnať bratovi, ktorý zje aj klince, keby sa dalo. Zlupotal zo 4 jogurty samozrejme z každej príchute, aby vedel ohodnotiť - mňam, viac nedal :D Starký ochutnávač najväčší spokojný, že skoro ako kedysi. No a môj manžel zhodnotil najviac, že po zamiešaní ovocných sú hrudky, je príjemný nie moc hustý, ale môže byť a dal ich za necelý týždeň dolu. Samozrejme bez krabice :D Takže za moju rodinu určite #rajo hustý odporúčame!

    marikaheidi
    10. jún 2018    Čítané 226x

    Ako chutí kúsok (z) raja

    Som obyčajná mama troch detí, dvoch chlapcov, staršieho Brunka a mladšieho Tobiaska. A kde sa ukrýva tretie? No predsa si vegetí v brušku a čaká na vhodnú chvíľu uzrieť svetlo sveta. 

    Cesta ako sme sa dostali k testovaniu Raja lakto free mliecnych vyrobkov.

    Začalo to asi pred pól rokom. Bolesťami bruška synčeka Tobiaska. Bolesti silneli a silneli a stali sa pravidelnosťou. Detská lekárka mu vzala krv na podozrenie z celiakie. Medzitým som obmedzila múku a kupovala výrobky pre celiatikov. O pár týždňov boli výsledky, našťastie sa nič nepotvrdilo, ale bolesti bruška pretrvávali. Lekárka mi odporúcila na mesiac vylúčit z jedálnička laktózu. Našťastie sa dá nahradiť lakto free výrobkami, lebo synček miluje mlieko a mliečne výrobky. Niekoľko rokov späť, si to neviem predstaviť, ale dnes v dnešnej modernej dobe sa dá s ľahkosťou každý problém vyriešiť. Nakúpila som mlieko, jogurty, tvaroh, smotanu a maslo. Malý nespoznal ani len náznak rozdielu, ale naopak, s veľkou chuťou a oblubou ich začal jesť. Prišli prvé dni šťastného bruška, koooonečne, bruško spokojné a naplnené.

    Ako sme začali testovať kúsok (z) raja... 

    Napísala som kúsok môjho príbehu a moje terajšie skúsenosti s lakto free. O niekoľko dní si ma vybrali a poslali správu, že budeme 2 týždne testovať mliečne lakto free výrobky. Juuuuj to bolo radosti doma. Začali sme rajo lakto free používat celá rodinka, aj starši synček, ktorý je po transplantácii obličiek aj ja tehulka. Je ľahšie strávitelné, nenafukuje a nedráždi bruško.

    Testovali sme: plnotučné mliečko, polotučné mliečko, smotanu na sľahanie a smotanu na varenie.

    U nás sa najviac míňalo priam kozmickou rýchlosťou mliečko, či už do vločkovej kaše, pudingu, rýchle raňajky s cerealiami alebo do môjho obľúbeného kafička... Samozrejme okrem môjho manžela, pretože mu vadila sladká chuť mliečka, na ktorú nebol zvyknutý.

    Ostatné výrobky som pridávala do varenia ako prisady. 

    Pridávam časť nášho  testovacieho jedálnička 🍲

    Kurací perkelt so smotanou na varenie lakto free a cestovinka

    Tvarohový koláčik "Míša"

    Recept: 

    prísady: ( cesto ) 2 celé vajcia, 1 hrnček kryštál. cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkov ý cukor, 1 hrnček mlieka RAjo lakto free, kakao

    (krém) 1/2 l mlieka lakto free, 2 vanilkové pudingy + cukor podľa chuti, 2 tvarohy lakto free, Amaretto podľa chuti, 1 maslo lakto free

    (poleva) čokoláda na varenie 

    Postup: ( cesto )Všetko zmiešame dohromady, plech vymastíme maslom lakto free a vysypeme múkou, vylejeme polovicu cesta, do druhej polovice dáme kakao a nalejeme na svetlé cesto a upečieme pri teplote 180 - 200 stupňov asi 15-20 minút.

    ( krém) V mlieku lakto free uvaríme puding, hneď do horúceho zašľaháme maslo a pridáme oba tvarohy a amaretto a ešte našľaháme. Krém nanesieme na vychladnuté cesto, uhladíme a nakoniec dáme polevu. Mňamka - hamka 

    Tekvicová polievočka so smotanou 

    Palacinky plnené tvarohom a škoricou 

    Zemiaky na kyslo so šunkou a volským okom

    Žemľovka s tvarohom a jabĺčkom 

    Dezert: Panna Cotta s malinami a čučoriedkami

    poriadne osvieženie na horúce slnečné dni. Odporúčam a prikladám aj receptík

    3 polievkové lyžice cukru

    1 vanilkový cukor

    1 želatina v prášku

    maliny, čučoriedky

    postup : Smotanu privedieme do varu, pridáme k nej sušenú želatinu a cukor, zmes premiešame a nalejeme do pohárov. Maliny, čučoriedky zmiešame s vanilkou a cukrom a na vychladnutú pannu cottu v pohároch položíme 2 lyčice malín a čučoriedok.

    Rýchle raňajky, keď nestíhame do školy.

    Mlieko lakto free a Ciny minis

    Moje zdravé raňajky pre dvoch - vločková kaša s ovocím a medom

    Bezkofeinové latte s lakto free mliečkom.

    Nemôžem zabudnúť ani na našu prírodu a pekne sme všetko separovali do farebných košoch.

    Dokonca aj toto sme zbierali do Brunkovej školy pre mimozemšťana ALINA.

    Chcela by som sa poďakovať za úžastný testovací týždeň, mne aj synčekovi poriadne pomohol, mňa tak nenafukovalo a synčeka nepobolieva bruško. Určite a dlhodobo budeme pokračovať  a verím, že Rajo lakto free rozšíria svoju ponuku aj o ďalšie výrobky, už sa na ne tešíme.

    Ďalej sa chcem poďakovať úžastnej žienke tu na modrom koníkovi, čo má na starosti testovanie Laktofree, okolnosti a komplikácie s mojím tehu, ktoré nastali v 35. tt. mi dovolila bez akýchkoľvek požiadaviek odložiť napísanie mojej recenzie na neskorší termín.

    ĎAKUJEM.

    teuflerin
    3. jún 2018    Čítané 365x

    Život bez laktózy? S Rajo bezproblémov!

    Problém zvaný intolerancia laktózy! Ten sa aj mne pred pár rokmi priplietol do života. Začalo sa to tráviacimi ťažkosťami, nafukovaním, preháňaním... Po dlhom hľadaní mi stanovili lekári diagnózu a mne najprv ostali oči pre plač. Ja, ktorá som si nevedela predstaviť raňajky bez mlieka a ceraálií, tá ktorá zbožňuje zmrzlinu, zákusky a palacinky s tvarohom... Vyzbrojená laktazanom a papierikmi o diéte som sa vybrala domov... A začala som pátranie po internete.

    Intolerancia laktózy nie je choroba. Ide o problém trávenia. Laktóza je mliečny cukor. Ľuďom s intoleranciou laktózy nedostatočne pracuje alebo úplne chýba enzým nazývaný laktáza.

    Čím je človek starší, tým vyššia je pravdepodobnosť, že jeho tráviaci trakt nebude schopný štiepiť laktózu. Enzým štiepiaci laktózu sa teda v čreve nachádza, len jeho aktivita postupne klesá. Prejavuje sa to najmä nafukovaním, pretože nestrávené častice laktózy putujú z tenkého čreva do hrubého, kde sa stávajú vynikajúcou potravou pre črevné baktérie produkujúce plyn. Pridať sa môžu aj kŕče, bolesti brucha, prípadne hnačka. Tieto problémy sú veľmi individuálne, záleží na tom, do akej miery enzým laktáza v organizme funguje.

    Tak znela moja diagnóza. Po dlhom pátraní som objavila na internete, že to nemusí byť až tak hrozné... Našiel sa môj záchranca... Volá sa RAJO 🙂  Najprv prišiel "len" s maslom a mliekom. No neskôr začali svoje portfólio rozširovať, samozrejme ku spokojnosti svojich zákazníkov, a tak som sa jedného dňa mala možnosť zapojiť do testovania výrobkov RAJO laktofree. A jeden večer prišiel ku nám balíček

    Pri testovaní som mala možnosť vyskúšať päť výrobkov:

    - mlieko polotučné

    - mlieko plnotučné

    - smotana na varenie

    - smotana na šľahanie

    - tvaroh

    Mlieko u nás používam hlavne ja na raňajky či už s cereáliami, vo forme pudingu, mliečnej ryže alebo len tak v šálke ako "kakao". Aj tento raz tomu nebolo inak 🙂 Mlieko má klasickú konzistenciu, mám pocit, že je trošku "nasladlé" ale to vôbec nevadí, práveže je to skôr výhoda, napríklad, keď si ho dáme do kávy, nemusíme už moc cukriť 🙂 Obe mlieka aj naďalej budú mať miesto v našej domácnosti.

    Variť v jednej domácnosti viacerým členom, keď jeden z nich má intoleranciu laktózy je celkom finančne náročné. A tak veľa pri veľa jedlách používam svoje laktofree výrobky. Dcérka si zaželala puding, a aby som si ho mohla dopriať aj ja, použila som plnotučné #rajo laktofree mlieko.

    Bezlaktózové smotany som využila napríklad na rôzne dezerty, krémy do torty, krém na dukátové buchtičky a podobne. Samozrejme boli veľkými pomocníkmi aj pri varení hlavných jedál do omáčok, krémových polievok. Smotane nemôžem nič vytknúť - má lahodnú chuť, s ostatnými ingredienciami sa ľahko spojí, jedlo je vláčne, jemné. Určite budem aj naďalej kupovať.

    A posledným v poradí ako bodka za všetkým som vyskúšala bezlaktózový tvaroh. Upiekla som z neho pár dezertov aj hlavných jedál - žemľovku, koláčik, tvarohové guličky, či strúhanú tortu. Má klasickú tvarohovú chuť, skvelú gramáž. Je vynikajúci či s ovocím na raňajky, alebo ako prísada do varenia/pečenia.

    Všetky výrobky môžem len a len odporučiť, okrem piatich vyššie spomínaných sa Rajo môže pýšiť tiež lactofree cottage cheese, maslo, acidko. Veľmi nám bezlaktáčom uľahčujú život a určite im patrí veľké ďakujem!!!

    da_nie_la
    31. máj 2018    Čítané 377x

    Rajo bezlaktózové výrobky- pre nás správna voľba

    Je rozdiel medzi pojmami intolerancia na laktózu a alergia na mlieko, pretože i keď si mnoho ľudí myslí, že ide o jeden a ten istý problém, nie je to tak. Pri intolerancii ide totiž o problém tráviaceho traktu. Alergia zase zhŕňa komplex rôznych symptómov. Zatiaľ čo tá prvá sa môže liečiť, pri druhej ide o pretrvávajúcu záležitosť, pri ktorej musíte vylúčiť z jedálnička množstvo potravín. Intolerancia na laktózu je neznášanlivosť na glukózu, ktorá je súčasťou mlieka.

    Problém u mojej dcéry začal keď mala cca 1 rok. Na tvári  a na trupe sa jej objavil škaredý akzém. Keďže u detí do 3 rokov ťažko určiť alergiu lekárskou cestou, tak som sa to rozhodla odsledovať ja. 

    Po cca 2 mesiacoch som prišla na to , že  Livinke zle trávi obyčajné mliečko.  

    Pár dní sme vynechali mlieko, následne sme nasadili vaše Rajo výrobky.  BOL to skvelý nápad. LIVINKE po čase  zmizol ekzém  a začalo jej lepšie  tráviť. 

    Vďaka našej výhre sme mali možnosť vyskúšať viacero bezlaktózových vyrobkov od spoločnosti  Rajo. 

    Skúšali sme: tvaroh, mlieko 1.5% a 3.5%, smotanu na šľahanie, smotanu na varenie.

    Vyskúšali sme mnoho alternatív s týmito výrobkami. Naša Livinka aj tak najradšej pila mlieko z fľaše.  Taktiež miluje hráškovú krémovú polievku so smotanou na varenie. 

     Super voľbou je aj smoothie. Tých sme počas testovania urobili niekoľko. Livi chutí najviac spojenie  baby špenát + banán + bezlaktózové mlieko +med+ chia semienka. 

    Aj táto šľahačková torta bola dobrou voľbou. Sa za ňou doslova až zaprášilo 😁. 

    Vyskúšali sme aj maffinky.

    Upiekli, uvarili sme ešte mnoho dobrôt, ktoré sme nestihli zdokumentovať. (Rôzne polievky, palacinky s tvarohom..)

    Chcem este raz veľmi pekne poďakovať spoločnosti Rajo za výborné výrobky a za možnosť testovania. 

    nesvadbovoAMBASÁDORKA
    29. máj 2018    Čítané 545x

    Malý špeciál pre bezlaktáčov 🙂

    Keď má niekto zo známych oslavu alebo svadbu, často pre nich pečiem candy bar pre hostí. Najskôr reálne zhodnotím, či mám čas a ak mi to vychádza, snažím sa vyhovieť. 

    A potom občas príde malý kameň úrazu. Je dva týždne pred veľkou udalosťou, dolaďujeme detaily a tu mi oslávenec začne menovať intolerancie pozvaných: jeden nesmie mlieko, druhý lepok, tretí nemôže orechy, štvrtý ovocie... A začína logistický kolotoč, kedy zvažujem, čo môžem napiecť a k názvu koláčika dopisujem aj názvy ako bezlepkový, bezlaktózový a podobne (ako v bio eko raw kaviarňach 🙈 ).

    Keď som dostala možnosť otestovať výrobky od Rajo z ich rady laktofree, povedala som si, že je to skvelá príležitosť overiť, ako tieto produkty fungujú a či sa z nich dá plnohodnotne piecť. Viem, že nie všetci bezlaktáči ich vedia stráviť, ale veľká časť určite áno. Takže ak máte doma malého alebo veľkého intoleranťáka, nech sa páči, tu je pár receptov, ktoré si spolu môžte pripraviť.

    Crème brûlée

    Klasický dezert francúzskej kuchyne. Je tak jednoduchý, ako len skvelý dezert môže byť. Skladá sa zo 4 ingrediencií, krém pripravíte bez mixéra za 10 minút a garantujem vám, že si oblížete prsty 🙂 Mne tento dezert vždy pripomenie Améliu (z filmu Amélia z Montmartru, ktorý som videla asi tisíckrát) a najviac sa teším na to, ako lyžickou rozbijem ľahkú cukrovú kôrku. Mňam!

    • 200g šľahačkovej smotany #rajo laktofree
    • 30g kryštálového cukru #korunny
    • 2 žĺtky
    • polovica vanilkového struku

    V hrnci zohrievajte na miernom plameni šľahačku spolu, do ktorej ste pridali zrniečka z vanilkového struku spolu s prázdnym strukom.

    Medzitým v miske metličkou miešajte žĺtky s cukrom. Keď je smotana horúca (ale nevrie!), prilejte cez sitko k žĺtkam cca 2 lyžice. Rýchlo celú zmes zamiešajte, aby sa žĺtky vplyvom tepla neuvarili a nevytvorili tak hrudky. Postupne prilejte celú šľahačkovú zmes a poriadne premiešajte.

    Takto pripravený krém prelejte naspäť do hrnca, v ktorom ste varili šľahačku (použite sitko, aby ste zachytili prípadne hrudky) a varte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť.

    Rúru si rozohrejte na 180°C. Krém prelejte do zapekacích misiek a vložte do ohňovzdornej nádoby, ktorá má pevné dno a nevytečie z nej tekutina. Do tejto nádoby opatrne vlejte vriacu vodu (pozor, aby sa voda nedostala do krému!) tak, aby siahala do približne polovice výšky týchto misiek. Vložte do rozohriatej rúry a pečte približne 40 minút, respektíve do zhustnutia krému. Počas pečenia krém zvýši svoj objem, takže misky neplňte po okraj, lebo vytečie von.

    Krém nechajte vychladnúť (v chladničke vydrží aj dva až tri dni). Tesne pred podávaním vytvorte cukrovú kôrku (ktorá tomuto dezertu zabezpečila jeho názov). Na vrch krému nasypte lyžičku cukru a pomocou flambovacej pištole ju skaramelizujte. Ak nemáte flambovaciu pištoľ, dajte misky do rúry na program gril a nechajte ich sprudka opiecť.

    Tvarohové zapekačky

    Kto nemá rád sladké raňajky? Áno, sú aj takí medzi nami, ale ja k nim určite nepatrím 🙂 A hlavne, nemám rada stereotyp. Je pravda, že keď som chodila do práce, 90% mojich raňajok tvorila ovsená kaša. Avšak čaro rodičovskej dovolenky spočíva v dlllllhých ránach, vďaka čomu môžem skúšať stále nové kombinácie. Táto je mimoriadne vydarená. Pripravíte ju pokojne deň vopred a na druhý deň ju môžte naservírovať deťom. Stačí ju trochu prihriať a pochúťka je na stole!

    180g tvarohu #rajo laktofree

    1 vajce

    20g nasekaných mandlí

    30g nasekanej bielej čokolády

    20g hnedého cukru od #korunny

    + plátkové mandle, ovsené vločky, laktofree maslo od #rajo a hnedý cukor od #korunny

    Tvaroh, vajce, nasekané mandle, bielu čokoládu a cukor zmiešame v miske. Rozdelíme na dve porcie a zmes vlejeme do ohňovzdorných misiek. Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C približne 30 minút. 

    Na panvičke zmiešame hrsť plátkových mandlí, dve hrste ovsených vločiek a lyžicu hnedého cukru, necháme skaramelizovať na jemnom ohni. Nakoniec primiešame maslo (môžeme vynechať) a zmes rovnomerne rozdelíme na obe misky.

    Tieto tvarohové zapekačky môžete kombinovať s ovocím podľa sezóny. Buď ho nakrájate a podávate čerstvé (ja som zvolila tentokrát sladké jahody), alebo ich zapečiete v kréme (takto zvyknem pripravovať jablkové, hruškové, slivkové či čerešňové zapekačky).

    Laktofree maslo

    Do receptu som potrebovala použiť maslo. Jeden spôsob bol ísť do obchodu a nájť taký, ktorý má v ponuke aj laktofree maslo od #rajo. Ale prečo si nepomôcť aj doma?

    Ešte dávno som videla video, ako sa dá zo šľahačkovej smotany pripraviť maslo. V kuchyni rada skúšam takmer všetko, a tak som si povedala, prečo nie, veď naše babičky to tak robili desaťročia :D

    Na jeho prípravu nebudete potrebovať nič iné, iba šľahačkovú smotanu, v našom prípade laktofree. Vlejete ju do mixéra, nasadíte nadstavec na šľahanie a šľaháte. Najskôr vyšľaháte šľahačku (áno, aj z tejto smotany sa dá vyšľahať pekná tuhá šľahačka 🙂 ) a šľaháte ďalej. Šľahačka sa "zdrcne" a hmota v mixéri bude vyzerať otrasne. A vy stále šľaháte, až kým sa v miske mixéra nezačne hmota spájať do tuhších častí a okolo nej bude plávať už skoro priehľadná voda. Túto vylejete a mixujete ďalej. Tento postup zopakujte niekoľkokrát (vyliať, mixovať, vyliať, ...) pričom vodu vylievajte tak, že do sitka s čo najmenšími otvormi položíte ešte gázu, aby ste neprišli o žiadnu tuhú časť. 

    Nakoniec získate maslo (ktoré bude, samozrejme, veľmi mäkké a jemné). 

    Ja som si časť nechala do tvarohového dezertu a druhú časť som povýšila o level vyššie a pripravila z neho bylinkové maslo. 

    V podstate som iba túto mäkkú hmotu zmiešala so štipkou soli a pridala som sušenú bazalku, oregano, čierne korenie a mletú červenú papriku. Takto pripravenú zmes som dala vychladnúť do chladničky, kde maslo krásne stuhlo.

    Skvele chutí na domácom kváskovom chlebíku, ale aj na pečených zemiakoch je to pecka!!

    Tvarohové guľky v ovocnej omáčke

    Toto je jedno z jedál môjho detstva. U nás sme ich volali "gombovce" a buď sme pripravovali plnenú verziu zo zemiakového cesta, alebo tvarohovú verziu s ovocnou omáčkou.

    Priznám sa, som pohodlný typ človeka, takže sa utiekam skôr k tvarohovej rýchlovke 🙂

    180g tvarohu #rajo laktofree

    1 žĺtok

    40g jemnej strúhanky

    30g detskej krupice

    30g kryštálového cukru od #korunny

    30g masla #rajo laktofree

    + ovocie a cukor podľa chuti

    + strúhanka, cukor a maslo #rajo laktofree

    Všetky suroviny okrem ovocia vložíme do mixéra (mala som k dispozícii hrudkovaný tvaroh a chcela som dosiahnuť jemnú konzistenciu) a vymiešame hladké cesto. Vložíme ho na hodinu do chladničky odpočinúť.

    Medzitým si pripravíme strúhanku na posypanie. Na panvicu nasypeme v nízkej vrstve strúhanku, pridáme cukor a zmes opekáme na veľmi miernom plameni, aby sa nespálila. Keď má zlatistú farbu, pridáme k nej maslo, dobre premiešame a odložíme bokom.

    V hrnci ohrievame mrazené ovocie, ku ktorému pridáme lyžicu vody, aby neprihorelo. Dosladíme podľa chuti cukrom a varíme, kým sa ovocie neroztopí a nezohreje.

    Z odpočinutého cesta tvarujeme malé guľôčky a varíme ich v horúcej vode (nemala by vrieť, aby guľôčky pekne držali pokope).

    Na tanier nalejeme omáčku, pridáme niekoľko guľôčok a posypeme strúhankou.

    Wafle

    Netajím sa tým, že pre wafle mám slabosť. Ak mám trošku viac času, vždy ich pripravujem (a hlavne konzumujem) radšej, ako lievance či palacinky. Tieto sú vydarené, krásne sa dajú vyklopiť aj z hlbokého waflovača (netreba ich dolovať ako zlato), sú tak akurát chrumkavé a vláčne zároveň a v kombinácii s ovocím sú to raňajky, ktorým chýba už jedine káva. A tú je najmenší problém si zaobstarať.

    • 3 vajcia
    • 20ml oleja
    • 150ml plnotučného mlieka #rajo laktofree
    • 175g hladkej múky
    • 2 lyžice kryštálového cukru od #korunny
    • 2 lyžičky prášku do pečiva
    • štipka soli

    Žĺtky, cukor, olej a mlieko spolu zmiešame a postupne prisýpame zmes múky, prášku do pečiva a soli, kým nevznikne kompaktné cesto. Nakoniec primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

    Pripravujeme vo waflovači podľa inštrukcií na obsluhu. 

    Ja na wafliach milujem ovocie, alebo si ich doprajem s nutelou, banánom a šľahačkou (ale toto len výnimočne, lebo to je aj na sladkého maniaka, ako som ja, trošku silná káva 🙂 ).

    Smoothie

    Pôvodne som neplánovala do tohto článku zaradiť aj smoothies. Mám pocit, že ich je na internete trilión a ešte trošku viac. Avšak za posledný týždeň sme si ich užívali pomerne intenzívne (s príchodom prvých sladkých jahôd je to vždy tak), tak som si povedala, že ak pre nič iné, aspoň vás to snáď nakopne, nejaké si umixovať.

    Pre mňa sú smoothies predovšetkým skvelým spôsobom, ako zužitkovať veci, ktoré by sa inak mohli pokaziť. Napríklad: ak mi zostane trocha špenátu, ktorý už nie je správne chrumkavý, ale nie je pokazený, okamžite putuje doň. Rovnako to platí o ovocí. 

    Moje obľúbené kombinácie: 

    - mlieko, špenát, jahody, vanilka

    - mlieko, banán, jahody

    - mlieko, banán, mango

    - mlieko, čučoriedky, jahody, banán

    Áno, som v tomto trošku klasik, nepridávam stonkový zeler ani chia semiačka, ale sú dobré aj bez toho 🙂

    Špenátové špagety

    Zas aby ste si o mne nemysleli, že ma o týždeň klofne diabetes, tak ja občas aj varím. Teda, varím často (ak chcem jesť, tak to inak nejde), ale takmer nikdy o tom nepíšem. Zatiaľ čo pečenie mi spôsobuje radosť a mám pocit, že výsledok je celkom k svetu, o varení sa to povedať nedá. Neviem tie suroviny tak správne doladiť, aby chutili tak, ako od maminy. Je pravda, že soľ a cukor dosť skryjú, ale nie je to, predsa, ono 🙂 Avšak cestoviny sú taká super vec. Od študentských čias na nich prežívam a viem ich pripraviť na naozaj mnoho spôsobov. Preferujem, keď sú jednoduché, s minimom surovín. Ideálne, keď si cestovinu vyrobím sama, no ale nie vždy je na to čas 🙂

    • špagety
    • cesnak
    • schwarzwaldská šunka
    • špenát
    • cherry paradajky
    • laktofree smotana na varenie od #rajo
    • čerstvá bazalka
    • soľ a korenie

    Na rozpálenú panvicu nalejem olivový olej a pridám nadrobno nasekaný cesnak. Okamžite znížim plameň na minimum a opekám na miernom ohni, kým cesnak nerozvonia celú kuchyňu. Pridám šunku a nechám chvíľočku orestovať. Následne pridám cherry paradajky nakrájané na štvrtinky a špenát. Už iba chvíľku orestujem a zalejem smotanou a nechám prejsť varom. Ochutím soľou, korením a posypem čerstvou bazalkou. 

    Aby som to zhrnula, počas pečenia či varenia som nespozorovala žiaden rozdiel v správaní sa oproti klasickým laktózovým produktom. Rovnako som nemala pocit, že by mi chutili inak, a to dokonca ani pri káve (ktorú si dávam jedine s mliekom). Ak máte problém s trávením laktózy a tento rad výrobkov vaše telo dobre toleruje, nebudete mať žiaden problém pripraviť z neho ľubovoľnú dobrotu, na ktorú máte chuť.

    Ďakujem za možnosť otestovať tieto výrobky a som si istá, že v budúcnosti si ešte dáme rande pri pečení pre ľudí so "špeciálnymi" požiadavkami 🙂

    Tatino mi urobil raňajky, kým som zaniesla Adelik do skolky 😘 A to malé Bobo naše ročne mi vyjedlo salám!! Po kom to dite je? 🤣 Ešteže čokoládu ešte nemôže, lebo s Acidkom sa nedelim!! 🤪

    Ak objednávate z tesca ako ja, mliecko #rajo je v akcii 😍 ja beriem vždy kartón, pripadne dva. Kto by to vláčil, keď mi to môžu priniesť až do kuchyne?! 😊

    #sutaz
    #rajo

    Maminka si pochutnáva na obľúbenom acidku horka coko, zatiaľ čo tatino kostuje novinku. Kto uhádne akú? Jednej z vás pošlem za koment darček ;)

    To je tak, ked donesie adventný kalendár viacero Mikulasov 🤣 vyjedame ešte aj vo februári 😂🙈🤪

    Len za 3mliecka perfisny shaker, to sa oplatí, no nie? 😘

    Ahojte, viete, že Probia od #rajo hrdo nesie prívlastok 100% NATURE a je teda vhodná aj pre najmenšie bábätká, ako prvý príkrm? Tak už viete ❤

    Nás tatino pri práci 🤓 Asi si myslel, že jedno by mu bolo malo 😝 #rajo

    Sneží u vás? U nás ani slychu po snehu, ale teda prituhlo cez noc ❄️❄️❄️ Nech je vonku ako chce, teple či studené kakauko poteší malých aj veľkých 😘
    #rajo

    tinka.binka
    Správa bola zmenená    1. feb 2018    

    Dnes som neni kajšmentke a pijem moje obľúbené #rajo Acidko pri varení obeda priamo z kelimku 🤪 Aj tak je top 😋

    Nás tatino je tak trochu Monk... po kom tie deti asi tak sú, že áno 😂 Povytahoval z chladničky jogurty a ide ich uložiť podľa dátumu spotreby. Maly samozrejme hneď doliezol a už presúva 🤣🤣🤣
    #rajo

    Hmmmm, čo to bude až to bude? Čo myslite? #koooopec_srdiecok #rajo

    Moja veeeeelka závislosť 😂 #rajo

    tinka.binka
    Správa bola zmenená    17. jan 2018    

    No pozrite, kto mi odjedol smotanu z môjho smotanoveho jogurtu ;) Ľúbia vaši drobcekovia jogurty? Toto mám vždy dilemu, keď si vytiahnem pre seba a maly začne robiť mňam-mňam - ja mám rada jogurt studený, ale pre maličkého je to asi až moc... ako “zohrievate” deťom jogurty, ak nestihnete vybrať dopredu?
    #srdiecka
    #rajo

    Hmmmmm, #rajo má super mňam novinku, najobľúbenejšie Acidko teraz s príchuťou Horka cokoladka 🍫
    Skúšali ste? #srdieckaaaaaa

    Toto je naša obľúbená denno denná aktivita. Všetky Adelkine Brejky premiestni z poličky kade-tade 😂😂😂 Dúfam, že mu ta trpezlivosť vydrží už navždy. Normálne sa tam sám hra aj 20minut. Hrabicka sem - krabička tam 😆

    Mám rada takéto rýchlovky chuťovky 😘 ala čo dala chladnička/mraznička, keď je dite v škôlke 😂

    tinka.binka
    Správa bola zmenená    26. dec 2017    

    #darcek
    Babulky, krásny druhý sviatok vianočný vám prajem 😘
    Ako ste prežili Stedry deň a aký darček vás najviac potešil? A čo bolo naj pre vaše deticky, manželov, rodičov, svokricky? Možno sa niekto inšpiruje na budúci rok, alebo možno my, čo máme narodky v januári ;)
    #rajo 🎄😇❤🎁

    tinka.binka
    Správa bola zmenená    20. dec 2017    

    Tak a mame už čo-to napečené aj my ;) Hm, medovniky klasika, sú síce tvrdšie, ale pekne zmäknú 🍪 čo ma ale trápi sú linecke hviezdičky, tento rok srdiečka, mám ich doslova pár 🙄 Asi 20 zlepenych 😂 Strašne sa mi cesto trhalo, nedržali spolu, jaaaaaj, polovicu som treska do koša a posledný plech mi ešte aj priskvrkol ;) Šikovná som, čo vám poviem 😇 Bolo mi to ľúto, lebo tam išlo kopec masla, no ale čo už 😇 #rajo

    Aj vaši drobci doma "pomáhajú"? A s čím najradšej? U nás bolo dnes rozmrazovanie zážitok pre celú rodinu 😂 Adelka fukala fénom, Martinko brnkal na mrazničkovske spiralky, ocko asistoval a maminka nasla asi 10stratenych #rajo masiel 😂 #srdiecka

    (2 fotky)