veronique2508
31. dec 2018
432 

Zmrazené štastie – keď aj neskôr, ale lepšie ako nikdy

Spermie a vajíčka sa dajú uchovať zamrazovaním pre prípad choroby, ale aj plánovaného rodičovstva. Tento proces je pre bunky bezpečný. V prípade spermií je to menej náročná záležitosť. Najčastejšie sa používa ako "poistka", keď má muž podstúpiť onkologickú liečbu. Chemoterapia a rádioterapia zhoršia alebo úplne nevratne zničia tvorbu spermií. Ženské vajíčka, sú v procese uchovávania zamrazovaním trochu problematickejšie.

Ako to mrazenie prebieha a čo sa s bunkami vlastne deje? Najľahšie sa zmrazujú spermie. „Ich štruktúru by som zjednodušene prirovnala k suchému vrecúšku naplnenému DNA. Oproti spermiám sú vajíčka ako melóny plné vody, čo proces mrazenia komplikuje. S poklesom teploty má voda tendenciu vytvárať kryštály a tie majú zas tendenciu všetko roztrhať na kusy. K obmedzeniu škôd sa pri zmrazovaní pridávajú látky nazývané kryoprotektanty. Ich úlohou je znížiť bod tuhnutia, zväčšiť podiel nezamrznutej kvapaliny aj pri teplotách pod bodom tuhnutia, zabraňovať nadmernej dehydratácii buniek a tiež nariediť prítomné soli. Bunky potom nestrácajú vplyvom osmózy toľko vody, čo im prospieva,“ vysvetľuje doktorka Ivana Uhrinová z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare, kde mrazenie buniek robia denne.

Najspoľahlivejšou metódou mrazenia je vitrifikácia. Fyzikálne sa definuje ako sklovité spevnenie vodného roztoku, nie však kryštalizáciou, ale extrémnym zvýšením viskozity. Takto vzniknutý amorfný ľad bunku nepoškodzuje tak, ako ten kryštalický. V praxi to prebieha ako extrémne rýchle ochladenie buniek na teplotu -196 °C rádovo v sekundách. Po ochladení sú bunky už len udržiavané pri stabilne nízkej teplote v kvapalnom dusíku. Počas rozmrazovania buniek sa postupne vymyjú všetky kryoprotektanty, až potom sú bunky pripravené podstúpiť oplodnenie alebo embryo môže byť vložené do maternice. Pre zamrazené bunky sa zastavuje plynutie času a je možné ich takto bezpečne uchovávať aj po dobu niekoľkých rokov bez toho, aby sa zmenila ich kvalita.

Ženské vajíčka sú v procese zmrazovania trochu problematickejšie. „Samotné zamrazenie vajíčok ešte nie je 100 % záruka toho, že žena vďaka nim v budúcnosti bude mať dieťa. Ale výrazne si tým zvýši svoje šance na potomka,“ dodáva jedným dychom embryologička z Centra asistovanej reprodukcie Gyncare RNDr. Ivana Uhrinová. Pri zmrazovaní vajíčok totiž záleží na tom, koľko má žena rokov v dobe mrazenia vajíčok a tiež koľko vajíčok sa podarilo získať na zamrazenie. Aby táto metóda bola čo najúspešnejšia, je nutné mraziť vajíčka maximálne do veku 35 rokov, ideálne do tridsiatky.

Mrazenie vajíčok je bezpečné. Podľa medzinárodných štúdií mrazenie vajíčok neovplyvňuje priebeh tehotenstva a nezvyšuje riziko narodenia dieťaťa s vrodenou vývojovou chybou,“ ubezpečuje doktorka Uhrinová. Pre uchovanie sa rozhodujú tie z nás, ktoré odkladajú rodičovstvo kvôli kariére, alebo ešte nestretli toho správneho muža na založenie rodiny. Zamraziť si oocyty je vhodné aj v prípade hroziaceho predčasného zlyhania funkcie vaječníkov, alebo ak hrozí strata plodnosti z dôvodu plánovanej onkologickej liečby.

Zdroj: http://www.zenskeveci.com/poklady-v-pohlavnych-bunkach/?utm_source=Modry-Konik&utm_medium=post

#zenskeveci #starajmesaoseba #gyncare #neplodnost #tehotenstvo #zdravie

Začni písať komentár...

Odošli