xarra246
28. feb 2016
387 

Zuzana Csontosová: Víla Jazmínka a škriatok Vendelín

Anotácia

Keď sa víla Jazmínka znesie na drobnom semienku odkvitnutej púpavy z tatranských kopcov až k Železnej studienke, začína sa jej veľké dobrodružstvo. Objavuje nepoznané miesta – jaskyne, čistinky a lúky, ba čo viac, v lese nájde nových priateľov. Lesní škriatkovia sú nielen láskaví a vľúdni, ale tiež múdri, a tak sa zvedavá víla pri nich aj veľa naučí. Čo robiť pre to, aby les zostal čistý a zvieratká v ňom spokojné? Ako sa správať ekologicky? Ktoré bylinky liečia a kde rastie plesnivec? Odpovede na tieto otázky a množstvo rád a nápadov objavíte v príbehu o tom, ako víla Jazmínka a škriatok Vendelín spoločne zachránili les.

Záleží vám na prostredí, v ktorom žijete a snažíte sa svoje deti vychovávať tak, aby si aj ony uvedomili aké dôležité je správať sa šetrne a ekologicky k našej planéte? V tom prípade vám môže pomôcť kniha, ktorú napísala Zuzana Csontosová: Víla Jazmínka a škriatok Vendelín. 

Hneď prvou témou v knihe Víla Jazmínka a škriatok Vendelín je triedenie odpadu a recyklácia. A práve táto téma Mimi veľmi zaujala, venovali sme jej podstatnú časť z celého čítania. 

Som rada, že knihu ilustrovala Katarína Ilkovičová, ktorej ilustrácie sú jednoduché, čisté, milé, skrátka ideálne pre vnímanie deťmi. Páči sa mi ako poňala triedenie odpadu - 4 kontajnery vo farbách podľa odpadu, ktorý do nich patrí a k nim škriatkovia držiaci v rukách buď sklenenú fľašu, noviny, plastovú fľašu, či plechovku. Mimi veľmi rýchlo pochopila ako sa odpad triedi a kam patrí. A priučila som sa aj ja, doteraz som vôbec netušila, že existuje červený kontajner na plechovky.

Následne sa deti dozvedia čo je to recyklácia aj s pár tipmi a návodmi na to ako doma recyklovať staré a zdanlivo nepotrebné veci.

Vďaka víle Jazmínke tiež Mimi spoznala ďaľšie liečivé bylinky a ich spôsob využitia. Nadšená bola najmä zo skorocelu keď zistila, že jej môže pomôcť zahojiť „bobo“. Vyzerá to tak, že tento rok ho na našej záhradke budeme musieť pestovať 🙂

Okrem byliniek sa deti dozvedia niečo aj o zvieratách, ktoré žijú v Tatrách, kedy majú mláďatá a čím sa živia. Možno je trochu škoda, že autorka Zuzana Csontosová spomenula len tri zvieratá - Kamzíka vrchovského tatranského, Medveďa hnedého a Orla skalného. Tieto zvieratá Mimi pozná a čo to o nich vie, našťastie víla Jazmínka o nich prezradila aj také veci, ktoré nepoznala a zaujali ju. Určite by bolo fajn ak by v knihe bola zmienka napríklad o rysovi alebo vlkovi.

V knihe Víla Jazmínka a škriatok Vendelín sa deti tiež dočítajú ako sa správať v lese, čo sú to chránené územia, ako v prírode táboriť a ako pomáhať lesným zvieratkám.

Všetky informácie sú pútavejšie o to viac, že sú podané vo forme príbehu o víle Jazmínke, ktorý je zasadený do prostredia Slovenska.

Zuzana Csontosová: Víla Jazmínka a škriatok Vendelín. Ako spolu zachránili les.

Ilustrácie: Katarína Ilkovičová

Albatros, 2014

Viac recenzií na detské knihy nájdete na mojom blogu http://mimimalaknihomilka.blogspot.sk/ na ktorý vás týmto zároveň srdečne pozývam 🙂

super, pridávam do Vybrali sme 🙂

2. mar 2016
2. mar 2016

@xarra246 ty si ma ako naladila na tuto knihu ??? uuhuhuuu , nech pride vyplata 🙂 aj ta z kona 🙂

2. mar 2016

@katarinka26 😆😆😆

2. mar 2016

Neviem, ale cerveny kontajner je u nas na slovenskom sidlisku na tetrapak...kov ma spolocny s plastom...

2. mar 2016

@plutvicka Ja čo som pozerala stránku OLO, tak v rôznych mestách to môže byť rôzne, napr. u nás červené kontyše ani nie sú 🙂 Nechápem prečo je to tak 🙂

2. mar 2016

Hm,tak asi najlepsie bude deckam povedat, ze treba sledovat obrazky na koši , ked to tak mudro nejednotne vymysleli :-P...inak tie cervene su aj u nas pomenej, treba prejst tri ulice,kym vyhodim tetrapaky :-\

2. mar 2016

@plutvicka tetrapaky sú hotová veda mám pocit 🙂

2. mar 2016
25. apr 2016

@xarra246 musim sa priznat ze sombzabudla na tuto kniznu tuzbu. A minulu sttedu bola v skole burza knih. Kedvsom ju tam uvidela srdce mi poskocilo radostou. Zdeni kniha je uzasna. Hltame kazdu kapitolu . Ja som sa dozamilovala ako uz dho do ziadnej detskej knihy nie. Aj misko a katka. Dakujem tibza tento knizny tip na uzasnu slovenski knihu o dvoch mojich milovanych miestach naSlovensku.

23. mar 2017

@katarinka26 Jeeejo, to sa tesim 😊

24. mar 2017

Začni písať komentár...

Odošli