Vedeli ste, že aj Rakúsko malo svoju "Coco Channel"?

    Milujem Viedeň, hlavne kvôli histórii a tak vám napíšem pár riadkov, čo ma veľmi zaujalo.

    Emilie Fögel sa narodila 30.augusta 1874 vo Viedni, najskôr sa vyučila za krajčírku a neskôr sa z nej stala módna návrhárka a úspešná podnikateľka. V roku 1904 si otvorila spolu so svojimi sestrami salón s názvom „Schwestern Flöge“ (sestry Flöge). Emile mala svojský štýl a navrhovala aj šaty, ktoré boli dlhé až po zem, do A-čka, vzorované, farebné, so zložitými rukávmi a ženy tak nepotrebovali nosiť po nimi korzet( čo bolo pre fyzické zdravie veľmi dobré). Avšak nie každému sa to páčilo, skôr sa stretla s nepochopením tohto typy šiat a veľa žien sa radšej rozhodlo nosiť stále korzet.

    Salón sídlil v budove Casa Piccola na Mariahilfeestraße, ktorá bola pomenovaná po kaviarni Casa Piccola. Bola to veľmi známa kaviareň a stretávala sa tam viedenská smotánka a znamy umelci. A samozrejme aj salón navštevovalo veľa bohatých a známych ľudí.

    Sestra Emile, Helene sa vydala za Ernesta Klimta( brat známeho Gustáva Klimta). Keď Ernest zomrel ( rok po svadbe 1892), Gustáv Klimt sa stal jej poručníkom a tak boli jeho návštevy v dome rodiny Fögel veľmi časté. Často trávili spolu čas aj na ich rodinným sídle pri jazere Atterssee ( pracovala som tam, škoda, že som to vtedy nenafotila, je tam múzeum).Vtedy mala Emilie len 18 rokov a Gustáv v nej videl svoju múzu. Boli nerozlučná dvojica, niekde sa aj píše, že boli aj milenci. Gustáv ju namaloval v mnohých svojich dielach, dokonca sa niektorí historici domnievajú, že slávny obraz ,,Bozk" zobrazuje Gustáva a Emilie. Ich blízky vzťah trval celých 27 rokov až do jeho smrti (1918), nikdy sa však presne nepotvrdilo, že tvorili spolu pár. Gustáv bol veľký sukničkár, nikdy sa však neoženil, avšak mal minimálne 14 detí a žil so svojou matkou. Jeho posledné slová boli „Die Emilie soll kommen!“. Prenechal jej pol svojho majetku a druhú polovicu svojej rodine.

    Emile v najlepších časoch zamestnávala približne 80 krajčírok. V roku 1938 počas druhého svetovej vojny musela salón zavrieť a pracovala tak už iba doma( Wien Landstraße) až do svojej smrti.

    Fotka z roku 1904 a dnesCasa Piccola, nad kaviarňou veľký nápis „Schwestern Flöge“.
    V komente pripájam ďalšie fotky Gustáva a Emile, slávny obraz ,,Bozk" aj portrét Emilie.
    Zdroj https://www.dailyartmagazine.com/gustav-klimt-e...
    https://refugeetales.com/2011/01/24/casa-piccola/
    https://artinwords.de/gustav-klimt-emilie-floege/
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Emilie_Flöge