addison
    30. máj 2017    Čítané 3110x

    Aj prírody veľa škodí: Na niektoré bylinky si dávajte pozor

    Pitie čajov a užívanie prírodných prípravkov, ktoré dokážu vyriešiť vaše problémy bez nežiaducich účinkov, je priam rozprávková myšlienka. Je to však naozaj pravda? Naozaj je všetko prírodné aj „bezproblémové“?

    Na čo si dať pozor?

    Piepor (čierne korenie)
    Kedysi používaný Polynézanmi pre svoje hypnotické a upokojujúce účinky. V súčasnosti využívaný skôr na odbúravanie stresu, úzkosti a nespavosti. Problém nastáva pri pití nápojov z pieporu, kedy môže spôsobiť poruchu pečene, najmä v kombinácii s nadmerným množstvom alkoholu a farmaceutických prípravkov.

    Extrakt zo zeleného čaju
    Zelený čaj je jednou z najlepších bylín pre zdravie. Antioxidanty redukujú riziko srdcových ochorení, obezity, cukrovky a rakoviny. Avšak doplnky užívané vo vyššej dávke môžu byť toxické a dokonca spôsobiť až zlyhanie pečene. Nebezpečenstvo môže nastať aj pri užívaní amfetamínu alebo predpísaných liekov ako sú antidepresíva (typu tzv. inhibítorov monoaminooxidázy) a chinolónové antibiotiká. V ľudskom tele nastane prehnaná stimulácia, zvýši sa krvný tlak, nervozita a objavia sa bolesti hlavy.

    Ľubovník bodkovaný 
    je vysoko efektívny antidepresant. Antidepresíva ovplyvňujú neuromediátory v mozgu, čo sú látky, ktoré, zjednodušene povedané, pomáhajú nervovým bunkám v ich funkcii, rovnako ako ľubovník. Preto sa ľubovník nekombinuje s antidepresívami. Môže spôsobiť fotosenzitívnu reakciu na koži, preto sa jeho užívanie neodporúča v letných mesiacoch a dlhodobo.

    Vitamín C
    Hoci predávkovať sa vitamínom rozpustným vo vode je oveľa náročnejšie než tými rozpustnými v tuku (vitamíny A, D, E, K), nič nie je nemožné. Odporúčaná denná dávka je od 65 do 90 mg denne a maximálny limit je 2000 mg denne. Dlhodobé užívanie megadávok vitamínu C môžu spôsobovať hnačky, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy a brucha, nespavosť a obličkové kamene. Hoci v odporúčaných dávkach pôsobí antioxidačne, v megadávkach je pro-oxidatívny. Sám teda tvorí kyslíkové radikály. Pozor by si mali dať „vlastníci" obličkových kameňov. Najčastejší typ kameňov je zmes vápnika a oxalátu. Ľudské telo môže zmeniť vitamín C na tento oxalát, čo danému stavu nepomôže.

    Bylinkové čaje

    Bylinkové čaje mávajú terapeutický účinok, preto aj s ich užívaním treba narábať opatrne a nepiť ich dlhšie, než je uvedené na ich obale. Bylinkové kúry trvajú od dvoch do šiestich týždňov. Ak chorobu nezdoláte ani po šiestich týždňoch, odporúča sa zmena byliniek alebo terapeutických prostriedkov.

    Ak chcete piť čaj denne, vyberte si čaj, ktorý je upravovaný inak než sušením – fermentáciou. Je to kvasný proces, ktorý zlepšuje niektoré vlastnosti čaju ako je jeho vôňa, farba, chuť a dokáže utlmiť niektoré jeho účinky. Medzi takéto čaje patrí napríklad pravý čierny čaj.

    Kto je najviac ohrozený?

    Hoci bylinky vyzerajú veľmi neškodne, nie je tomu úplne tak. Najväčšie problémy by mohli mať ľudia, ktorí užívajú lieky na srdcové ochorenia.

    Konkrétne by ste sa mali vyhnúť týmto rastlinám:

    • Čínsky chvojník (ephedra silica), ktorý sa voľne využíva na liečbu kašľa a obezity.
    • Cesnak, Ginko biloba, hloh - môžu zvyšovať riziko krvácania v kombinácii s protizrážavými prípravkami 
    • Voduľka kanadská (Hydrastis canadensis) na liečbu zápchy môže ovplyvňovať krvný tlak a zvýšiť riziko krvácania.
    • Vnútorne užitie arniky je potenciálne toxické pre srdce a zvyšuje krvný tlak.
    • Rimbaba obyčajná ovplyvňuje zrážanie krvi a môže vytvoriť vredy v ústach.
    • Zázvor  vplýva na zrážanie krvi, zvyšuje riziko krvácania pri užití s antikoagulanciami. Vysoké dávky sú spájané s abnormalitami srdečného rytmu a zmenami krvného tlaku. Podobne je na tom aloe a sladké drievko
    • Ženšen – je nevhodný pre ľudí s hypertenziou (vysokým krvným tlakom). Medzi nežiaduce účinky, ktoré sa môžu vyskytnúť, patria aj hnačky, nespavosť, nervozita či kožné vyrážky
    • Pŕhľava dvojdomá je nevhodná pre ľudí s poruchami srdca a obličiek, ktorí zadržiavajú tekutiny.

    Častým dôvodom nežiaducich účinkov liekov je ich obsah kumarínu. Jedná sa o látku, ktorá „zrieďuje“ krv a zabraňuje jej zrážaniu. Naopak, rastliny s vysokým obsahom vitamínu K rušia chcený efekt protizrážavých látok.

    Vyskytnúť sa môžu aj alergické reakcie, napríklad na harmančekový čaj pri liečbe koliky.

    Foto: www.pexels.com