rado_akozvonOverená organizácia
    19. mar 2019    Čítané 595x

    Ako pomáha Nadácia Šťastné srdcia deťom s chorými srdiečkami.

    Projekt Ako zvon by nemohol existovať bez Nadácie Šťastné , ktorá bola založená  v roku 2013 pri  Oddelení detskej kardiochirurgie v Detskom Kardiocentre v Bratislave. Na oddelení pracuje 47 lekárov, sestier a pomocného personálu a ročne je tu operovaných viac ako 300 detí. Hlavným poslaním nadácie je pomoc malým pacientom po operácii srdiečka a tiež ich rodičom, aby spoločne čo najľahšie  zvládli  operáciu  a  pobyt na oddelení, ktorý niekedy trvá aj niekoľko týždňov až mesiacov.

    V nadácii všetci pracujeme dobrovoľne bez nároku na honorár – viac ako 90% prostriedkov nadácie tak ide priamo na podporu našich pacientov a ich rodín, podporu vzdelávania lekárov a sestier (kurzy, prednášky a konferencie), vybavenie oddelenia (klimatizácia na izbách pacientov) a organizovanie akcii pre deti a ich rodiny – Mikuláš, MDD alebo Vianoce na oddelení. Tu nájdete niekoľko príkladov aktivít našej nadácie:

    http://www.nadaciastastnesrdcia.sk/foto-z-mdd-2018/

    http://bit.ly/2HulZxe

    http://www.nadaciastastnesrdcia.sk/video-z-mikulasa-2018/

    http://bit.ly/2TQ9ti7

    Prvý krát v histórii nadácie nás v najbližšom období čakajú aj výdavky úplne iného druhu – značnú časť prostriedkov budeme potrebovať na organizáciu tréningov a workshopov pre gynekológov. Ich cieľom bude oboznámenie s problematikou detských srdcových chorôb a ich tréning pre kvalitnú diagnostiku už v prenatálnom štádiu.

    Práve preto by sme Vás, milé mamičky, chceli poprosiť o pomoc. Ak ste sa ešte nerozhodli, komu pomôžete prostredníctvom Vašich 2% z dane, budeme Vám veľmi vďační, ak pomôžete práve nám.

    Naša nadácia Vám dáva slovo, že prostriedky, ktoré nám touto formou poskytnete budú  použité na propagáciu prenatálnej diagnostiky srdcových chorôb a na pomoc našim malým pacientom. Všetky informácie o tom, ako nám môžete poslať Vaše 2% nájdete tu:

    http://www.nadaciastastnesrdcia.sk/podporte-nas/

    A ešte jedna dôležitá poznámka – my sa neodmlčíme. To znamená, že okrem nášho FB profilu a tiež prostredníctvom profilu na Modrom koníku Vás budeme o aktivitách Nadácie Šťastné srdcia a o Projekte Ako zvon pravidelne informovať aj po tom, ako nás podporíte - to aby ste vedeli, ako a komu ste pomohli.

    Z celého srdca Vám ďakujeme!

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.

    #nadaciastastnesrdcia #akozvon #zacnitesrdieckom #anjeliz5poschodia #stastnesrdcia  #prenatalnadiagnostikasrdca #zdravesrdiecko #detskesrdiecka  #detskakardiochirugia #2%zdane #dakujeme #vieteakopomahate #pocuvajtesrdiecko

    rado_akozvonOverená organizácia
    5. mar 2019    Čítané 2877x

    Ako som objavil Anjelov z 5. poschodia

    Nikdy nezabudnem na ten pocit, keď som v marci 2016 končil svoj prvý deň fotenia na Oddelení detskej kardiochirurgie na 5. poschodí Národného ústavu detských chorôb na Kramároch. Po 6 hodinovom foto-maratóne som kráčajúc dolu schodmi držal v hrdle hrču veľkú ako tenisová loptička. Plač prišiel až v aute, dlhých 30 minút. Nebol som ani trochu pripravený na to, čo som videl a zažil. Bolo to však to najlepšie, čo ma mohlo stretnúť.

    Je streda, nádherné slnečné ráno. Môj deň však začína hlboko v podzemí Nemocnice na Kramároch v Bratislave, na operačnej sále spolu s tímom Detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra. Počas dvoch hodín fotografujem takmer celý priebeh operácie - uzáveru komorového defektu - 2-ročnej Danky. Osvetlený je len operačný stôl a v hľadáčiku fotoaparátu vidím atmosféru ako z obrazov geniálneho Caravaggia. Danka je veľký bojovník, operáciu zvládne a o niekoľko týždňov už by ste na nej nepoznali, čím si prešla na operačnom stole. Vidieť na vlastné oči drobnú postavičku prikrytú plachtou a celý chirurgický tím opravujúci jej choré srdiečko ma dostane už po pár sekundách. Keď vyjdem po dvoch hodinách z operačnej sály, do hlavy mi vojde myšlienka, kde sú a čo prežívajú jej rodičia. Pri predstave toho, čo musia práve prežívať ma prelomí napoly. Naozaj.

    Obliekam si veľký zelený plášť, rúško a návleky a po špičkách vojdem na Jednotku intenzívnej startostlivosti. JIS-ka je oddelenie, kde sa chodí po špičkách a kde sa často rozhoduje o tom, či malé srdiečka budú biť aj ďalej. Zo štyroch lôžok sú obsadené len dve, na jednom leží 7-mesačná Elenka a na druhom 3-týždňový Adamko, ktorý má za sebou prvú náročnú operáciu srdiečka. V najbližších mesiacoch bude musieť podstúpiť ešte dve. Pri jeho postieľke sedí mamina a ticho mu spieva. Taký malý ostrov ľudskosti a nekonečnej materskej lásky uprostred prístrojov, ktoré dieťatko držia pri živote. Keď sa o pár hodín vrátim urobiť ešte pár záberov na JIS-ku, pri Adamkovom lôžku ešte stále počujem tichý spev. 

    O pár dverí ďalej, na ošetrovni, práve berú sestričky vzorky krvi Adriánkovi. Dve z nich ho držia za ruky, jedna mu šepká do ucha slová útechy. Pre väčšinu detí je to stále ešte bolestivý zákrok, pre tie ostrieľanejšie - ako napríklad pre Jakubka - denná rutina, ktorú zvládajú bez problémov. Práve fotografie z odberov krvi som neskôr zaradil do svojho výberu pre vernisáž - pre ich rozmanitosť a práve pre tie momenty, kedy sa sestričky spolu s mamičkami pokúšali tíšiť bolesť a plašiť strach malých pacientov.

    V herni stretávam malého Samka s maminou - je to neuveriteľne živý šinter, ktorý miluje pohyb a hru a zatiaľ ho vôbec netrápia dve a možno až tri náročné operácie srdiečka, ktoré ho čakajú. O chvíľu sa skamarátime a vyvádzame spolu, fotoaparát ide na chvíľu bokom. Tá smutnejšia strana fotografovania na oddelení ma čaká o pár dní neskôr, keď Samka fotografujem na JIS-ke a na izbe, kde sa zotavuje po operácii. 

    Po mojom prvom dni na 5. poschodí, nasledovalo ešte niekoľko fotografovaní na oddelení - ranné vizity, ošetrovňa, veselá herňa, chodby, izby pacientov. Každé z nich odhalilo zaujímavý príbeh - Adriánko v pestúnskej starostlivosti, malý Samko - najväčší šibal na oddelení, Jakubko so smutnou tvárou alebo Peťko - chlapec s krásnymi modrými očami. O pár mesiacov sme vďaka našej nadácii pripravili vernisáž fotografii, ktoré na oddelení visia doteraz.

    A ako som sa vlastne ocitol tu, s projektom Ako zvon? Neskôr, keď sa moje fotografovanie na Oddelení detskej kardiochirugie skončilo, postupne som začal spolupracovať s Nadáciou Šťastné srdcia - tá pomáha malým pacientom s chorými srdiečkami a ich rodičom čo najlepšie prekonať ťažké obdobie pred a po operácii. Popri pomoci nadácii som zistil, že deti s chorými srdiečkami potrebujú včasnú diagnostiku a že sa tomu dá pomôcť. 

    A tak som - najprv cez objektív a neskôr na vlastné oči - objavil malých hrdinov z 5. poschodia a s nimi aj ich strážnych anjelov - tých v bielych plášťoch. Teraz je na svete Projekt Ako zvon a ja jeho prostredníctvom môžem všetkým mamičkám ako vždy na konci mojich článkov pripomenúť:  Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.

    rado_akozvonOverená organizácia
    14. feb 2019    Čítané 1900x

    Príbehy Igorka a Natálky - detí s chorým srdiečkom.

    Dlho som rozmýšľal nad tým, ako nastávajúcim mamičkám vysvetliť, prečo je naozaj dôležité, aby si nechali urobiť vyšetrenia na choroby srdca ich detičiek ešte počas tehotenstva. Nakoniec som sa rozhodol, že čo najvernejšie opíšem príbehy Igorka a Natálky, ktoré sa skutočne stali.

    Príbeh prvý – Igorko z Vranova nad Topľou

    Igorkovi bola v 22. týždni tehotenstva jeho mamičky diagnostikovaná transpozícia veľkých ciev.  Vzhľadom na vážnu diagnózu rodičia absolvovali konzultáciu so špecialistom, počas ktorej boli informovaní o priebehu pôrodu a o operácii chyby v novorodeneckom veku. Dva  týždne pred pôrodom bola mamička umiestnená na Gynekologickom oddelení NÚDCH v Bratislave. Na základe opakovaných  prenatálnych vyšetrení bol tímom Oddelenia detskej kardiochirurgie presne určený operačný postup po pôrode. Toto je priebeh prvých dní života Igorka z Vranova nad Topľou:

    Deň 1:

    06:00 – Igorko po 2 hodinovom vyvolanom pôrode cisárskym rezom prichádza na svet

    08:00 – Igorko je prevezený na Jednotku Intenzívnej starostlivosti Detského kardiocentra, kde je zahájená život zachraňujúca liečba a potvrdená presná diagnóza.

    Deň 3:

    7:30 11:30 – Igorko je preložený na  operačnú sálu Oddelenia detskej kardiochirurgie, kde je pripravený operačný tím. Po štvorhodinovej  operácii je Igorko v poriadku - vzhľadom na pripravenosť chirurgického tímu nedôjde k ohrozeniu jeho života. Igorko má teraz 5 rokov a po 2 operáciách srdiečka sa teší dobrému zdraviu.

    Príbeh druhý – Natálka z Dolného Kubína.

    Natálke nebolo počas tehotenstva jej mamičky diagnostikované zúženie aortálnej chlopne. Toto je priebeh života Natálky z Dolného Kubína:

    Deň 1:

    12:30 – 18:30 - Natálka po 6 hodinovom pôrode klasickou cestou prichádza na svet v Dolnom Kubíne. Natálka po pôrode šedne a výrazne ťažko dýcha, nevládze piť materské mlieko. Vyšetrenie jej srdiečka naznačuje vrodenú chybu, lekári si však nie sú diagnózou úplne istí a kontaktujú špecialistov, ktorí doporučia okamžitý transport do Detského kardiocentra v Bratislave.

    Deň 2:

    03:00 – Natálka je v kritickom stave prevezená  do Detského kardiocentra v Bratislave sanitkou, keďže pre nepriazeň počasia nie je možné využiť vrtuľník Záchrannej zdravotnej služby

    07:00 – Natálka prichádza do Bratislavy v kritickom stave - vyžaduje si neodkladné oživovanie, no jej srdiečko sa nerozbieha dobre. Diagnostika naznačuje zlyhávanie ľavej komory a laboratórne parametre identifikujú rozvrat vnútorného prostredia so zlyhávaním viacerých orgánov. Natálka je intenzívne oživovaná 55 min, no napriek snahe lekárov svoj boj o život prehráva.

    Dva príbehy detí s chorými srdiečkami –  ten prvý aj napriek náročnej operácii dopadol dobre práve vďaka včasnej prenatálnej diagnostike. No príbeh Natálky - aj napriek tomu, že jej srdcová vada je bežne operačne odstrániteľná – nebol príbehom so šťastným koncom.

    Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo v rámci Nadácie Šťastné srdcia vznikol projekt Ako zvon - pretože včasná diagnostika chorôb srdiečka zachraňuje detské životy.

    Preto nezabudnite a šírte ďalej:  Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.

    rado_akozvonOverená organizácia
    11. feb 2019    Čítané 393x

    Prečo je dnešný pondelok najlepší deň môjho týždňa?

    Chcem sa s vami podeliť o skvelé správy! Pondelky väčšinou neznášam veľmi dobre, ale ten dnešný je z rodiny tých najlepších. Tá prvá dobrá správa je, že po dlhom a náročnom snažení a po včerajšej štvorhodinovej bitke pri PC monitore uzrelo svetlo sveta logo projektu Ako zvon. Dúfam, že sa Vám bude páčiť!

    Chcel by som veľmi pekne poďakovať Pedrovi Bátorovi, grafikovi, ktorý práve včera so mnou preťal cieľovú pásku pri tvorbe loga a Peťovi Barnasovi a Igorovi za hodiny ich voľného času, ktorými prispeli ku kreatívnemu konceptu. Názov projektu „Ako zvon“ a tiež jeho slogan – „Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.“ pochádza práve z ich kreatívnych hláv. Obrovské ĎAKUJEM vám všetkým za nezištnú pomoc!

    Tou druhou výbornou správou je, že tvárou projektu Ako zvon sa práve dnes stala Ivetka Malachovská. Nedajte sa však zmiasť spojením „tvár projektu“. Nie je to len o tom, že budeme využívať jej podporu na propagáciu. Vďaka osobnej skúsenosti v nej totiž v tomto prípade nevidím vôbec „celebritu“ - ale predovšetkým matku a človeka, ktorý je ochotný pomôcť dobrej veci bez jediného zaváhania.  

    Navyše problematiku srdcových chorôb detí pozná veľmi dôverne – doteraz už niekoľkokrát pomáhala našej Nadácii Šťastné srdcia. Či to bolo  moderovanie akcii pre našich malých pacientov alebo rozhovormi v Dámskom klube venujúcimi sa tejto problematike. Ivetka je úžasne empatická bytosť plná entuziazmu a veľmi sa teším, že je so mnou na palube.

    Dnešný pondelok teda vôbec nebol na zahodenie, bodaj by sa nám takto darilo aj naďalej. Držte palce!

    Ozaj, aby som nezabudol:  Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.