Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    rado_akozvon
    Správa bola zmenená    4. apr 2024    

    Je "otcom" najväčšieho počtu srdiečkových detí na Slovensku. Vedie jediné oddelenie v našej krajine, kde dokážu "opraviť" pokazené srdiečka. Medzinárodne uznávaný odborník, pán chirurg, skvelý človek, kamarát.

    Správa nižšie ma vôbec neprekvapila:

    Časopis FORBES sa rozhodol v spolupráci s odborníkmi a medicínskymi autoritami vytvoriť zoznam 75 najrešpektovanejších lekárskych osobností Slovenska. Je na ňom aj primár Oddelenia detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra, MUDr. Matej Nosáľ, PhD., predseda Nadácie Šťastné srdcia.

    #nadaciastastnesrdcia #detskakardiochirurgia #akozvon #opravovnasrdiecok #srdieckovedeti

    Milé mamičky, ak sú medzi vami ranné vtáčatá - a najmä tie, ktoré ešte len čaká najkrajší deň narodenia dieťatka - pozývame vás zajtra ráno o 6.30 sledovať v Teleráne na Markíze rozhovor s Matejom Nosáľom - primárom Oddelenia detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra NÚSCH👨‍⚕️. Budeme sa rozprávať o srdiečkových deťoch💔 - o tom, aké dôležitá je prenatálna diagnostika a prečo je dobre vedieť, či srdiečka bijú ako zvon🔔.

    (2 fotky)

    Ako sa chystáme bežať pre srdiečkové deti.

    Už túto sobotu - 9. septembra - sa v malej dedinke - kúsok od Bratislavy - so sladkým názvom Malinovo bude bežať Malinový pohár. Je to bežecký amatérsky pretek pre celú rodinku. Okrem nádherného slnečného počasia sú tu ešte 3 veci, pre ktoré by ste do Malinova mali pribehnúť:

    1. Svojou účasťou podporíte našu Nadáciu Šťastné srdcia a srdiečkové deti👍👍👍
    2. Všetci detskí behovníci dostanú ako darček mydielka od Matúška z @vymydlisi.sk - ich predajom pomáha svojmu bračekovi Jakubkovi s liečbou ❤️❤️❤️
    3. Každý pretekár dostane po odbehnutí sadeničku smreku, ktorého vysadením pomôže šíriť posolstvo #zerowaste #malinovypohar #bezobalu #bezodpadu ♻️♻️♻️

    Tešíme sa na Vás - všetkých dospelých aj krátkonohých behovníkov - pre dobrú vec sa predsa behá najlepšie! 🌲🏆🌲

    Všetko, čo sa potrebujete dozvedieť o behu nájdete tu: https://www.malinovypohar.sk/#domov

    (4 fotky)
    rado_akozvon
    14. feb 2023    Čítané 2715x

    Ako som naletel podvodníkom zo zahraničného e-shopu.

    Tento príspevok som sa rozhodol napísať, preto, aby ste sa nepopálili, tak, ako sa to podarilo mne. Hneď na úvod pripomeniem, že hlavnú úlohu osla s maslom na hlave som obsadil ja, len ja a nikto iný. 

    V októbri 2022 mi manželka poslala link na e-shop, kde si počkala na výpredaj jej vysnívaných kožených sandálov. E-shop sledujú s kamoškou už viac ako rok a teraz sú v akcii, tak či by som jej ich objednal, lebo dostala obálku na narodeniny.

    "Jasná vec!" vravím. Vzápätí prefíkane objednám ešte jeden pár v inej farbe, ktorý sa jej páčil tiež. Vianočný darček vybavený. Ani vo sne mi nenapadlo pátrať po dôveryhodnosti e-shopu, keďže mi povedala, že ho sledujú už dlhšie. Ako vravím, osol na pohľadanie.

    Tovar som zaplatil kartou a keďže som objednávku urobil v dosť veľkom zhone, ani mi nenapadlo overiť si, prečo neprišlo emailom jej potvrdenie. Fešák.

    O 3 týždne som sa konečne prebudil a začal pátrať. Zistil som, že nemám žiadne potvrdenie objednávky a medzitým som si so zlou predtuchou klikol na sociálne siete e-shopu. Zo všetkých postov a komentárov na mňa kričali kapitálkami vety typu: "THIEVES!", "FRAUD ESHOP!!!", "DO NOT ORDER, THEY DO NOT DELIVER!!!!!" atď.

    Už som vedel, že je zle. Poslal som e-shopu urgenciu a o 2 dni mi prišlo potvrdenie objednávky. Obratom so požiadal o jej zrušenie a žiadosť o vrátenie peňazí. Empatická Yolanta zo zákazníckeho e-shopu mi poslala kupón s atraktívnou zľavou 50%, ale odmietol som. Potvrdila mi teda vrátenie peňazí do 14 dní. Samozrejme k tomu nedošlo, najprv bol problém na ich finančnom oddelení, neskôr s ich novým evidenčným systémom - ich rozprávky nemali konca. 

    Už o pár dní zistení, s kým mám do činenia som oslovil EU inštitúciu na ochranu spotrebiteľov, napísal report do všetkých portálov evidujúcich klamlivé e-shopy a tiež som ihneď - aj keď po funuse - napísal na všetky ich sociálne  siete varovania pre potenciálnych zákazníkov. Predovšetkým som ihneď kontaktoval moju banku. 

    Tá mi oznámila, že šanca na úspech je jedna k jednej, ale že urobia maximum, aby mi boli peniaze vrátené. Vypýtali si všetky dostupné podklady, komunikáciu s e-shopom a priebežne ma informovali o celej záležitosti emailom. Počas procesu vymáhania sa e-shop viackrát snažil banku presvedčiť o tom, že mi bol tovar dodaný, ale nepredložil o tom žiaden doklad.

    Takmer presne po 4 mesiacoch mi prišla z mojej banky správa, že sa im podarilo peniaze získať späť a prišli mi na účet. 

    Nepovažujem sa za odborníka na nakupovanie na internete, ale keďže som sa posledných pár týždňov tejto problematike venoval celkom intenzívne, tu je pár tipov, ako nenaletieť:

    - snažte sa nakupovať len v overených a známych e-shopoch - síce nie veľmi objavné doporučenie, ale smerujem k tomu, že niekedy má pár euro navyše v nákupnom košíku svoj zmysel 

    - ak si nie ste istí dôveryhodnosťou e-shopu, pozrite si jeho sociálne siete a čítajte najmä komentáre zákazníkov

    - nikdy neplaťte prostredníctvom bankového prevodu - ideálna je dobierka, alebo platba kartou - vtedy je šanca získať peniaze späť oveľa väčšia

    - uchovávajte si kompletnú komunikáciu s e-shopom - v prípade, že dôjde k problémom, budete ju potrebovať

    - ak už ste sa nechali nachytať, v prvom rade kontaktujte svoju banku, môžete sa obrátiť aj na inštitúcie EU, ktoré sa touto oblasťou zaoberajú - v prípade Slovenska určite priamo SOI

    - existujú databázy podvodných e-shopov - preverte si e-shop v nich, kým pošlete objednávku:

    Slovensko:

    https://esc-sr.sk/clanky/nakupy-online-2/

    https://www.soi.sk/files/rizikov%C3%A9%20eshopy.pdf

    https://nakupujbezpecne.sk/certifikacia-e-shopov/zoznam-certifikovanych-e-shopov

    https://touchie.eu/read-blog/20_podvodne-e-shopy-z-ktorych-nikdy-nic-neobjednavajte.html

    Čechy:

    https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

    Ostatné zahraničie:

    https://www.econsumer.gov/en/SelectAType/1#crnt

    Celý tento problém som si spôsobil vlastnou neopatrnosťou a hlúposťou. Väčšina zákazníkov sa snažila získať peniaze späť niekoľko mesiacov, neúspešne. Môj príbeh má síce šťastný koniec, ale do emailu mi ešte stále chodia akciové ponuky dotyčného e-shopu, takže ich "žatva" pokračuje. Rozhodol som sa, že sa pokúsim zabrániť im v okrádaní ďalších zákazníkov a dal som podnet na prešetrenie orgánom EÚ, uvidíme, čo sa podarí. 

    Držím vám palce, aby vaše online nákupy boli bezpečné.

    rado_akozvon
    Správa bola zmenená    31. jan 2023    

    Tie šťastnejšie srdiečkové deti❤️, ktoré sa narodia s ľahšou srdcovou chybou často na našom Oddelení detskej kardiochirurgie nepobudnú viac ako niekoľko dní, maximálne týždňov. Osobne však poznám pár desiatok príbehov, kedy dieťatko ihneď po narodení muselo absolvovať tri a viac operácii a strávilo u nás spolu s rodičmi niekoľko mesiacov. 🌹Nedávno prišla z oddelenia skvelá správa - vďaka pomoci všetkých vás, našich podporovateľov, mohla naša Nadácia Šťastné srdcia zakúpiť osem televízorov do všetkých detských izieb!

    Vravím tak, že pomáhať je skvelé🙂 .

    ĎAKUJEME! 🙏

    Naučte sa počúvať svoje dieťatko. A začnite srdiečkom!

    #nadaciastastnesrdcia #opravovnasrdiecok #akozvon #srdieckovedeti #detskakardiochirurgia #pocuvajsrdiecko

    rado_akozvon
    12. dec 2022    Čítané 986x

    Na Slovensku sa každý rok narodí 500 srdiečkových detí. Môže to byť práve to moje?

    Srdiečkové deti na Slovensku ešte stále umierajú zbytočne. Tento rok už 3 tragické osudy. Budem o nich ešte písať. A o srdiečkové deti sa ešte stále nik nezaujíma - iba ich rodiny. Tie rodiny, ktoré bez včasnej diagnostiky srdcovej vady počas tehotenstva zrazu čelia hrôze, ktorá ich čaká, keď dieťatko, ktoré sa malo narodiť zdravé zrazu helikoptéra alebo sanitka preváža do Opravovne srdiečok - a tá je na Slovensku len jedna.

    Mamičky, pripomínam vám odkaz, ktorý ste mi potvrdili vy samotné - dôležitejšie ako 3D foto vášho plodu je vedieť, že jeho srdiečko bije, ako má. Viac info nájdete v našom Projekte Ako zvon.

    A ak sa chcete dozvedieť ešte viac, pozrite si dnešné vydanie Dámskeho klubu na Jednotke, kde Matej Nosáľ s Ivetkou Malachovskou rozpráva o srdiečkových deťoch a o tom, že je dobré vedieť.

    Naučte sa počúvať svoje dieťatko. A začnite srdiečkom!

    rado_akozvon
    Správa bola zmenená    14. okt 2022    

    Niekedy sa snažíš, riešiš, tlačíš, prosíš, bojuješ... A často márne. A potom sa v jednej chvíli stretne náhoda, trochu šťastia, pár ľudí ochotných pomôcť... a malý zázrak je na svete. Pozerajte dnes večer o 20.30 na Jednotke šou Milujem Slovensko. Záverečné točenie kolesa bude patriť Projektu Ako zvon a najmä srdiečkovým deťom!

    https://www.youtube.com/watch?v=8SjeR91ssd8

    Naučte sa počúvať svoje dieťatko. A začnite srdiečkom!

    #nadaciastastnesrdcia #opravovnasrdiecok #akozvon #srdieckovedeti #detskakardiochirurgia #milujemslovensko #pocuvajsrdiecko

    (2 fotky)
    rado_akozvon
    Správa bola zmenená    7. sep 2022    

    Ahoj všetci, ak máte tento víkend chuť zabehnúť si pre dobrú vec 👏, pozývam vás na ďalší ročník Zero Waste Malinový pohár. Beží sa túto sobotu v Malinove, kúsok od Bratislavy a najmä... beží sa pre dobrú vec - pre naše srdiečkové deti ❤️. Prihlásiť sa môžete tu:

    https://malinovypohar.sk/#registracia.

    Zero Waste znamená, že beh netvorí žiaden odpad. Navyše, už samotnou registráciou podporíte našu Nadáciu Šťastné srdcia. 🙏

    Toto je najdôležitejšie info v skratke:

    Sobota 10. 9. 2022
    Park v Malinove
    600 a 1 200m beh deti 🐝
    5,5km alebo 11km beh dospelí 🚀
    Skvelé domáce koláče 🎂
    Bio ovocie
    Braňo Jobus 👽

    Tešíme sa na vás!

    rado_akozvon
    22. aug 2022    Čítané 1067x

    Pýtaj si od svojho gynekológa vyšetrenie, ktoré zachráni život tvojmu dieťatku

    Vo februári som s Modrým koníkom pripravil anketu, v ktorej mi 9 z 10 z mamičiek potvrdilo, že by si radšej vybralo kvalitné vyšetrenie srdiečka ich plodu, ako jeho 3D fotku. Pre mňa to bol jasný signál, že náš Projekt Ako zvon má naozaj zmysel a ideme správnou cestou.

    V spolupráci s VšZP sme ako pokračovanie projektu pripravili podcast a rozhovor s MUDr. Matejom Nosáľom, primárom Detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra - jedinej "opravovni srdiečok" na Slovensku.

    V podcaste sa dozvieš, že na Slovensku sa minulý rok liečilo na choroby srdca 11 000 detských pacientov a že je to najčastejšia vrodená chyba medzi novorodencami. Smutným faktom ostáva, že či bude obloha zelená, v Dunaji potečie kofola, alebo či sa budú na Liptove pásť kengury - na Slovensku sa každý rok narodí viac ako 400 detí s vrodenou vadou srdca - na tom sa žiaľ nič nezmení.

    A preto nabudúce, keď sa budeš pýtať svojho gynekológa, či má tvoje dieťatko všetkých 10 prštekov na rukách, alebo či to bude chlapček alebo dievčatko, určite sa tiež spýtaj na jeho srdiečko - môžeš mu tak zachrániť život.

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤️

    rado_akozvon
    1. jún 2022    Čítané 50x

    Kedy ste sa naposledy ozajstne pozerali na svoje deti?

    1. jún je v kalendári našej Nadácie Šťastné srdcia zapísaný veľkými písmenami. Dnes sme pre srdiečkové deti na Zlatých pieskoch pripravili slnečný deň plný zábavy, súťaží, darčekov, tanca a do chrumkava opečených klobások. 

    Že to bol deň parádny je viac než isté a opisovať všetko čo sa udialo... Nech vravia za mňa fotky. Alebo video. Ale to dôležité, čo sa ma dnes naozaj dotklo bol rozhovor, ktorý som náhodou zachytil na Rádiu Slovensko cestou domov. Redaktorka sa rozprávala s psychologičkou o deťoch. O tom, ako vnímajú veci, ako ich cítia, ako vedia žiť pre danú chvíľu. V hlave sa mi vynoril známy citát  z najkrajšej knihy, aká kedy bola pre deti napísaná: “Všetci dospelí boli najprv deťmi. Ale máloktorý z nich sa na to pamätá.” 

    To, čo ma upútalo na rozhovore s doktorkou detských duší bolo to, že sa s veľkým entuziazmom prihovárala za to, aby sme si začali viac všímať deti. Pri hre, pri bežných činnostiach, pri robení toho, čo ich baví, ale aj nebaví. A že tak môžeme objaviť, v akom bohatom svete žijú. Ako silno a ozajstne, hlboko a bez postranných úmyslov (na rozdiel od nás dospelých) a tiež bez falše dokážu prežívať radosť, smútok, hnev alebo lásku. A z vlastnej skúsenosti mám pocit, že to vôbec nevidíme, nevieme vnímať a možno nechceme rozumieť. A to je veľká škoda, bez ohľadu na to, či je príčinou nedostatok času, nezáujem alebo nevedomosť.

    Spomenul som si, ako sme sa raz pred pár rokmi nevedeli zbaliť na lyžovačku do Tatier a malá Zuzka si zabudla kufrík s pokladmi a s plačom ma prosila, aby som sa preň vrátil. Vedel som, že už ho nie je kam dať, dom už bol zakódovaný, auto naštartované a po všetkých peripetiách s balením som bol s nervami v koncoch. No väčšou vytrvalosťou ako Zuzka už disponujú len keňskí maratónci a samozrejme, že kufrík nakoniec cestoval s nami. A tiež som si úplne jasne spomenul na zdôvodnenie, ktoré som si vtedy prehral v hlave. Ten kufrík bol v tej chvíli celý jej vesmír a od otca sa predsa očakáva, že týmto veciam musí načúvať.

    Ten dnešný rozhlasový rozhovor mi symbolicky práve dnes zadrel pod kožu, keď som trávil celý deň so srdiečkovými deťmi. Celou cestou späť som potom rozmýšľal nad slovami múdrej pani doktorky o tom, aký by bol svet lepší a krajší, keby sme sa naň dokázali pozerať detskými očami. O tom, ako čísto, krásne a oddane dokážu naše deti žiť svoje životy a ako veľmi by nám pomohlo, keby sme si ich pri tom začali všímať.

    Dnes večer, keď som upravoval fotky z MDD si Zuzka sadla za mňa, nasadila si obrovské slúchadlá zapojené do ničoho, a začala cez nefunkčnú klávesnicu komunikovať so základňou o tom, že sa jej loď potápa. Vydržala viac ako pol hodinu a vnímal som ju len periférne, ale Dorotka na ňu pozerala tak fascinovane, že jej nič z jej rekvizít nestihla ukradnúť. Zase som niečo prepásol - uvedomujem si to, keď píšem tento článok a nabudúce budem ostražitejší. 

    Počas výchovy našich tajfúnov som prišiel na dve veci, ktorými som si teraz 100%ne istý. Neexistuje nič také ako dokonalý rodič a deti sú tie najinšpiratívnejšie bytosti na svete. 

    "Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom". 

    (Dnes aj s podtitulom "Sleduj a uč sa.🙂)

    rado_akozvon
    1. apr 2022    Čítané 1777x

    Nevládzete dnes večer čítať rozprávku? Mám pre vás skvelý tip.

    U nás je večerné čítanie rozprávok ešte stále povinná jazda. Od Danky a Janky, Malého Princa alebo rozprávok Braňa Jobusa postupne prechádzame ku Knihe džunglí alebo Websterovcom. Ale niekedy, keď sú baterky na 2% a melieme z posledného, tak sme na webe našli skvelú alternatívu. Namiesto tabletu alebo mobilu pustíme z mobilu v kuchyni do bluetooth reproduktoru v detskej izbe rozhlasové rozprávky. A fakt nie hocijaké. 

    Netflix, HBO alebo Voyo ovládli naše TV obrazovky. Málokto však vie, aké poklady ukrýva online archív RTVS. A najmä ten rozhlasový. Našiel som pár skvelých titulov, ktoré naši tajfúni milujú a rád sa o ne s vami podelím.

    Číslo jedna v našich večerných rozhlasových rozprávkach sú ešte stále Mimi a Líza. Celkovo nájdete v archíve 13 častí - sú to vlastne známe večerníčkové epizódy prevedené do rozhlasovej formy. Príbehy nevidiacej Mimi a jej kamošky Lízy sú nádherným výletom do sveta fantázie - našimi najobľúbenejšími epizódami sú Agent Vitamín a Vanilkový deň. Určite odporúčam!

    V archíve nájdete aj klasiku - Rozprávku o 12 mesiačikoch, Andersenovu Malú morskú vílu načítanú Táňou Pauhofovou alebo Drevenú kravu Pavla Dobšinského. Naším januárovým hitom bola krásna rozprávka podľa motívu anglických legient Pomsta kráľovnej víl. Zvedavý som aj na sériu Rozprávky o rytierovi smutnej postavy - Borisom Farkašom prerozprávané príbehy Cervantesovho Dona Quijota de la Mancha.

    Pre staršie deti nájdete v sérii Nezvyčajné zvyky  dramatizované príbehy Terezky a Samka, ktorí prostredníctvom rozprávania starých rodičov spoznávajú zvyky a múdrosti našich predkov - dozviete sa, ako viac o Sviatku Dušičiek, Letnom slnovrate alebo Stridžích dňoch. Ale pozor, niektoré z týchto príbehov sú naozaj strašidelné - určené skôr pre deti 10+ alebo počúvanie za bieleho dňa 😀. 

    A ešte jeden tip - ak dokážete spárovať mobil s audio sústavou vášho auta, skúste deťom tieto rozprávky pustiť aj počas jazdy - nám už niekoľkokrát spríjemnili dlhé cesty. 

    rado_akozvon
    16. mar 2022    Čítané 3190x

    Takto fotí tatko. 2. Prečo fotiť deti "na dotyk"?

    Druhý príspevok série Takto fotí tatko opäť začnem citátom – tentoraz od legendárneho fotografa Roberta Capu: „Ak vaše fotografie neboli DOSŤ DOBRÉ, tak ste vy neboli DOSŤ BLÍZKO". Položme si ruku na srdce – pri prehliadaní galérie v mobile tam okrem selfičiek určite nájdeme množstvo fotiek, ktoré treba „prizoomovať“, aby sme zistili, kto na nich vlastne je. Priveľkou vzdialenosťou od fotografovanej osoby tak často prichádzame o jednu z najúžasnejších výhod fotorafie – zachytenia emócie nášho dieťaťa.

    Moje najobľúbenejšie fotografie v archíve sú tie, pri ktorých fotení som sa mohol našich tajfúnov takpovediac dotknúť rukou. Tieto fotky „na dotyk“ ma pri ich prezeraní dostanú oveľa bližšie k atmosfére chvíle, kedy boli zachytené ale najmä k tomu, čo v tej chvíli dieťatko prežívalo. Pohľad, grimasa, radosť, smútok, ústa od šľahačky – o to všetko často prichádzame, keď sa od dieťatka pri fotografovaní vzdialime na viac ako 2 – 3 metre. Nemali by sme zabúdať na to, že dôležitejšie ako nové šaty môžu byť prvé pehy na nose, ligot v očiach pri otváraní krabice s darčekom alebo slzy pri prvom neúspechu. A nielen pri detailnom fotografovaní tváre nikdy nezabudnite, že ostriacim bodom musí byť práve oko dieťatka.

    Takže mojím tipom číslo 2 je:  Choďte bližšie a foťte „na dotyk“!

    Tatry boli krásne, ale zabudli sme doma Horalky a nohy toho už mali dosť... Ten pohľad vraví za všetko.

    Fotka takmer bez emócie - deti fotené "na diaľku" vo Vlkolínci

    Čím ste bližšie, tým viac pieh sa ku vám dostane.

    Klasika z galérie v mobile.

    Ale túto mám oveľa radšej...

    Určite ma potešia vaše komentáre so skúsenosťami s fotením. 📷

    A aby som nezabudol:

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.❤️

    ©️ Všetky fotografie použité v článku sú z archívu autora.

    rado_akozvon
    4. mar 2022    Čítané 254x

    Recept na nátierku, ktorá zlomí akýkoľvek mužský odpor

    Sebavedomé tvrdenie z názvu tohto článku som si nevedel odpustiť, prepáčte. Chcel by som totiž s vami zdieľať recept na chutnú nátierku, ktorá je svojím zložením určená predovšetkým pre mužov. Doteraz som sa s ňou ešte nikde nestretol a u nás doma ju otec robil od nepamäti. Takže ju hrdo zdieľam ako náš rodinný recept. 🙂

    Je veľmi jednoduchá, jej príprava pre 4 osoby netrvá dlhšie ako 10 minút. Poďme na to. 

    Na jej prípravu budeš potrebovať:

    250g syra s modrou plesňou (NIVA, roquefort, gorgonzola)

    30g pravého masla (nie rastlinnej nátierky)

    1 x čajovú lyžičku Dijonskej horčice (môže byť aj naša legendárna slovenská 🙂

    1 x kávovú lyžičku červenej štipľavej papriky & tri otočky v mlynčeku s čiernym korením

    1 x pivo, ideálne 12° (vychladené na 7 schode)

    Postup:

    Na hrubom strúhadle postrúhaj do misky všetok syr s modrou plesňou. Vidličkou poctivo vymiešaj syr s maslom. Dochutíš horčicou, čiernym korením a štipľavou paprikou. Na záver prilej najdôležitejšiu ingredienciu - pivo. Pozor! Musíš ho pridávať  postupne, neustále ho vmiešavať do zmesi a ochutnávať. Skončíš až vtedy, keď je chuť syra a piva vyvážená. Mne na toto množstvo syra vychádza cca 1,5 - 2dcl piva. Nátierku potom ulož ešte na cca 30minút do chladničky. Podávaj s čerstvým pečivom alebo na horúcich chrumkavých hriankach s olivami, červenou paprikou alebo kapari a samozrejme s pohárom oroseného piva. Dobrú chuť!

    Tipy:

    Pre fajnšmekrov, ktorí obľubujú "light" verzie sa mi osvedčilo nahradiť maslo jednou až dvomi polievkovými lyžicami hustého bieleho jogurtu. Kto obľubuje ostrú streľbu, môže si dochutiť nátierku vytlačením malého strúčiku cesnaku alebo jednou čili papričkou. Pripomínam, že túto nátierku si naplno vychutnáš na hrianke opečenej na masti na panvici, nie na jej "suchej" verzii z hriankovača.

    Takže, ak potrebuješ od manžela alebo partnera priepustku na víkend s kamoškami, vymaľovať kuchyňu alebo prezuť zimné pneu, myslím, že táto voňavá lahôdka by mohla zabrať. 😉

    A aby sa nezabudlo: 

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.❤️

    rado_akozvon
    25. feb 2022    Čítané 1608x

    Takto fotí tatko. 1. Ako si ne/vybrať foťák

    Okrem projektu Ako zvon vo voľnom čase veľmi rád fotím našich drobcov – buď fotoaparátom alebo na mobil. Po stovkách vydarených, a tiež desiatkach tisícov zbabraných záberov, som si povedal, že sa s vami podelím o pár skúseností a tipov. Rubriku som nazval Takto fotí tatko.  

    1. Ako si ne/vybrať foťák

     „Viete aký fotoaparát robí najlepšie fotky? Ten, ktorý máte so sebou.“ Touto vetou začal náš kurz kreatívnej fotografie pár rokov dozadu. A je to aj moja najčastejšia odpoveď, keď chce niekto poradiť s kúpou nového foťáku. Mobil máme so sebou stále, tak komu sa chce vláčiť so sebou skoro 2 kilový foťák v špeciálnej fototaške? Navyše, kvalita fotografii z mobilu sa čoraz viac približuje tej z digitálnych foťákov – niet divu, že kým v roku 2010 sa ich vo svete predalo 120 miliónov, v roku 2021 to bolo už len 9 miliónov.

    Stále si však myslím, že digitálny (pre milovníkov klasiky analógový) fotoaparát má možnosti, ktoré mobil zatiaľ nezvláda ani s pomocou filtrov alebo úpravy v apke. Pre výber techniky máme v súčasnosti tieto 3 základné možnosti:

    Cesta 1.         Ak to s fotením myslíš naozaj vážne, chceš fotiť parádne portréty, oslavy, akcie  a tvoje deti sa dokážu pohybovať rýchlo (naozaj rýchlo), tak ti odporúčam investovať 700 – 1 200 EUR do amatérskej zrkadlovky s dobrým setovým objektívom (pozor, ten je dôležitejší ako samotný foťák). Budeš si ju brať na rodinné oslavy, dovolenky a sem tam za fľašu Metaxy nafotíš kamoške narodeniny alebo krst. Objavíš skutočné čaro fotografie a netušené kreatívne možnosti. Často sa ale pristihneš pri tom, že fototašku radšej necháš doma. Pravdou je, že väčšina fotografov za posledné roky prešla na bezzrkadlovky, ale staré dobré zrkladlovky majú stále niečo do seba. Navyše, veľa z vás ich má ešte stále schované vzadu v skrini. Pre 99 rodičov zo 100 je to však už teraz nie celkom vhodná voľba.

    Cesta 2.         Ak Ťa fotenie baví, fotky z mobilu ti už nestačia a chceš svojim deťom urobiť naozaj kvalitný fotoarchív, investuj 500 až 900 EUR do kvalitnej  bezzrkadlovky alebo kompaktu. Jedným dychom ale dodávam, že to má význam len vtedy, ak sa naučíš ovládať poloautomatický, ideálne však manuálny režim – clonu, uzávierku a ISO. Toto samozrejme platí aj pre zrkadlovku. Sú to malé a spratné foťáky, ktoré zmestíš do ľadvinky alebo bodybagu. Vyber si určite taký, ktorý ponúka manuálny režim, ideálne s výklopným dotykovým displejom a hľadáčikom.Tipujem, že táto cesta by mohla osloviť 2 z 10 z vás. Pre mňa je tá najlepšia.

     Cesta 3.          Mobil. Sme s ním 24/7, zmestí sa do zadného vrecka nohavíc a fotky môžeš rovno zdieľať, pričom ich záloha je pri správnom nastavení automatická. Nové modely robia naozaj parádne fotky, obzvlášť ajfóny. Moje jablko SE za 450 EUR má už funkciu Portrét a na pár chybičiek krásy dokáže odviesť skvelú prácu. Osvojíš si pár desiatok dobrých tipov a trikov a zistíš, že tvoje fotky stoja za archivovanie. Pre 8 z 10 mamičiek alebo oteckov ideálne riešenie.

     A rada na záver? Ak si sa rozhodla ísť tou ťažšou cestou a chceš sa naučiť fotiť „po starom“, odporúčam ti nechať si poradiť pri online nákupe od fotografa. Ak žiadneho nepoznáš, ostáva kamenný obchod - vyhni sa určite megaobchodom s elektronikou. Nájdi si obchodík orientujúci sa na fototechniku, kde ti fachmani pomôžu vybrať foťák „na mieru“.

    A tu je pár fotiek k tejto téme.

    Aj rozostrenie pozadia robí portrét portrétom. Nové generácie mobilov už sa o to pokúšajú:

    Nie vždy to však vyjde (všimni si, ako software mobilu nezvládol okuliare):

    Takto fotí tatko na foťák...

    .... a toto mobil zatiaľ naozaj nedokáže...

    Určite ma potešia vaše komentáre so skúsenosťami s fotením. 📷

    A aby som nezabudol:

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.❤️

    ©️ Všetky fotografie použité v článku sú z archívu autora.

    rado_akozvon
    17. feb 2022    Čítané 890x

    Viac ako 9 z 10 mamičiek by uprednostnilo vyšetrenie srdiečka plodu pre 3D fotkou.

    Už niekoľko rokov sa s Projektom Ako zvon pokúšame zvýšiť medzi nastávajúcimi mamičkami informovanosť o tom, aké dôležité je prenatálne vyšetrenie srdiečka ich dieťatka. Je to dlhá cesta a verte mi, že popri práci a rodine nie je jednoduché priblížiť sa k cieľu.

    Problémom je aj to, že mnohí gynekológovia síce vedia mamičke vytlačiť 3D fotografiu ich plodu, ale často nedokážu diagnostikovať jeho choré srdiečko. Po pôrode sú potom rodičia aj novonarodené dieťatká vystavení extrémnemu stresu a častokrát ide naozaj o život. Naši bieli anjeli na Oddelení detskej kardiochirurgie by vedeli rozprávať...

    Nedávno sme s kamarátmi z Modrého koníka, ktorí nezištne už viac ako 3 roky pomáhajú nášmu projektu, dostali skvelý nápad. Čo keby sme sa na tento problém opýtali priamo vás, mamičiek?

    A tak sme sa vám počas niekoľkých predchádzajúcich mesiacov kládli jednu jedinú otázku:

    "Keby si si mohla počas svojho tehotenstva vybrať medzi 3D fotografiou Tvojho plodu alebo kvalitným vyšetrením srdiečka Tvojho dieťatka, ako by si sa rozhodla?" 

    Ankety sa nakoniec zúčastnilo celkovo 928 (!) z vás a výsledok bol jednoznačný - takmer 95% z vás by si zvolilo kvalitnú diagnostiku srdiečka. A to je skvelá správa! 👏

    Pre mňa osobne je to jasný signál, že ideme správnou cestou a chcem sa vám všetkým poďakovať za váš hlas a za podporu nášho projektu. 🙏

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤️

    rado_akozvon
    1. feb 2022    Čítané 641x

    Dvojité osvietenie a šťavnatý nápad pre srdiečkové deti - pomôžete?

    Neskorý štvrtkový večer v kancelárii Mateja Nosáľa, primára Oddelenia detskej kardiochirurgie, ktorému práve začala služba. Rozprávame sa o tom, ako by sme vedeli urobiť chvíle po operácii pre srdiečkové deti a ich rodičov príjemnejšie. Zvyčajne tam trávia niekoľko dní, týždňov a niektoré aj mesiacov.

    "Vieš, oni chcú byť čo najskôr doma. To je to, po čom u nás najviac túžia. A s tým im žiaľ nevieme pomôcť, lebo každé srdiečko potrebuje na zahojenie svoj čas." To je svätá pravda, je to tak určite na každom, nielen detskom oddelení. Navyše, vďaka nezištnej podpore našich kamarátov  teraz vyzerá oddelenie ako rozprávkový svet, kde im spoločnosť robia Mimi a Líza, Drobci a Websterovci. Nie ako studené a sivé chodby v predošlých priestoroch pripomínajúce patológiu. Pre našich malých hrdinov naša nadácia zariadila aj parádnu herňu s knižnicou. 

    Tak čo teda vymyslíme? Ako by sme ešte vedeli pomôcť? A potom nás osvieti. V malej kuchynke si mamičky dennodenne pripravujú stravu pre seba aj pre ich ratolesti. Väčšina detí má menej ako 4 roky a často sú odkázané na tekutú stravu. 

    "Čo keby sme im zohnali šikovný prístroj na kaše a ovocné šťavy? Nie je to drahá vec a nadácia určite rada pomôže." A aj napriek pokročilej hodine nás osvieti druhý krát. "A čo keby sme im to ovocie a zeleninu počas celého roka aj skúsili zabezpečiť?" Spomeniem si hneďna kolegynku v práci - nevie si vynachváliť malú firmu niekde od Prievidze, ktorá jej každý týždeň nosí čerstvé ovoci a zeleninu výhradne zo slovenských skleníkov a sadov. A nápad je na svete.

    Milé mamičky, oteckovia a všetci, ktorí sledujete môj príbeh. Viete, že sa s Projektom Ako zvon snažím o to, aby sa mamičky srdiečkových detí dozvedeli čo najskôr, že srdiečko ich dieťatka potrebuje opravu hneď po narodení. Tak, aby sa neocitlo v ohrození života a aby bol chirurgický tím pripravený na jeho záchranu. Okrem toho sa snažím pomáhať Nadácii Šťastné srdcia, ktorá sa staré o srdiečkové deti a ich rodiny na Oddelení detskej kardiochirurgie. Naša nadácia pred pár dňami umiestnila do kuchynky pre mamičky prístroj Miomat.

    Ja som si dal za úlohu postarať sa o zvyšok. Noví kamaráti zo https://www.sladuckeovocie.sk/ nám sľúbili, že námi ich budú voziť zadarmo, platíme tak len za ich dobroty. 

    Takže - ak ste dnes mali zlý deň, poznám dokonalý spôsob, ako ho urobiť lepším - pomôcť dobrej veci. Ak ste mali dobrý deň, dobrý skutok bude sladkou čerešničkou na torte. A ak len jednoducho chcete pomôcť dobrej veci, všetko potrebné nájdete tu.

    ĎAKUJEME za vašu pomoc!

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.

    rado_akozvon
    23. dec 2021    Čítané 156x

    Dôležitá správa pre všetky tehuľky - Silná zostava dnes bude o srdiečkových deťoch.

    Stálo to kopec námahy a nezištnej pomoci všetkých navôkol. A podarilo sa. Dnes o 22.10 na Jednotke sa bude Silná zostava venovať iba "srdiečkovým deťom". Po prvý krát tak budeme vo verejnoprávnom médiu diskutovať o tom, aké dôležité je, aby mamičky už počas tehotenstva vedeli, či má ich dieťatko zdravé srdiečko. Za pomoc pri  výrobe relácie veľmi pekne ďakujeme Janke, Tomášovi a Modrému koníku!

    Hosťami relácie bude MUDr. Matej Nosáľ, primár jediného Oddelenia detskej kardiochirurgie na Slovensku, Lucka Medveď Patáková, naša kamarátka a podporovateľka a matka "srdiečkového Oliverka" a Branči Kováč alias Vec, DJ a raper, tiež otec srdiečkového dieťatka.

    Moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová s nimi bude diskutovať o tom, ako je to vlastne u nás s prenatálnou diagnostikou srdiečka. Prečo ešte stále mamičky na Slovensku často vôbec netušia, či má ich dieťatko zdravé srdiečko, pričom všade v civilizovanom svete je to úplne samozrejmá vec. Prečo sa niekoľko desiatok "srdiečkových" detí po narodení ocitne v ohrození zdravia alebo života len preto, lebo u nás sa o tejto téme nikto nerozpráva. A prečo sa rodičom po narodení "srdiečkového " dieťatka zrúti znenazdajky celý svet, keď lekári z detskej kardiochirurgie bojujú na operačnej sále o život ich drobčeka.

    Pozývam vás všetky sledovať dnes večer Silnú zostavu, aby ste sa dozvedeli viac o tom, aké dôležité je, naučiť sa počúvať vaše deti. A že treba začať srdiečkom. 

    rado_akozvon
    20. aug 2021    Čítané 450x

    Poďte si zabehať pre zdravie. A pre srdiečkové deti.

    Minulý rok sa celá naša família prihlásila na Zero Waste Malinový Pohár. Tajfúni odbehli s podporou maminy 600m - ja som zvládol 5 500m. Bežalo sa výborne, v cieli v malinovskom parku pred kaštieľom (kde sa nakrúcali Tajné životy) bola skvelá atmosféra. Páčilo sa mi najmä to, že beh je Zero Waste - žiadne plastové poháre alebo štartové čísla, igelitky s odmenami pre bežcov - celá akcia tak prebiehala v "zelenom" móde.♻  Pred pár mesiacmi som sa na káve stretol s organizátorom behu Heňom a slovo dalo slovo. Naša Nadácia Šťastné srdcia sa stala partnerom Malinového pohára. Tento rok teda budeme behať nielen pre zdravie, ale aj pre srdiečkové deti, keďže časť z výnosov z akcie pôjde na podporu nadácie a Projektu Ako zvon. 💕

    Milé maminy a ocinovia nielen srdiečkových detí! Pozývam vás všetkých zabehať si u nás v Malinove 11. septembra 2021. Stretnete sa so zaujímavými ľuďmi, urobíte niečo pre svoje zdravie a podporíte dobrú vec. Vybrať si môžete z kategórii 6km, 11km, detský beh 600m a Nordic Walking. Nezabudnite, že beh je zero waste - tu nájdete všetky rady a doporučenia.

    Budeme sa na vás tešiť - pre tých z vás, ktorí nebudú môcť prísť - prosím vás o šírenie tohto odkazu. 😍

    Ďakujem nielen za srdiečkové deti!  💗💗💗

    rado_akozvon
    19. máj 2021    Čítané 1485x

    Keď vám na dvere zaklope prezidentka.

    Pred pár týždňami som napísal list. Bola to vlastne pozvánka a podpísal ju vlastnou rukou otec najväčšieho počtu "srdiečkových detí" na Slovensku - primár Oddelenia detskej kardiochirurgie Matej Nosáľ. Zalepil som obálku, napísal na ňu adresu a odniesol na poštu. A keďže osud si niekedy povie  "tak nech", tak sa to celé nakoniec podarilo.

    Dnes ráno presne o deviatej zaklopala na dvere nášho Oddelenia detskej kardiochirurgie pani prezidentka Zuzana Čaputová. 

    Prišla k nám s úsmevom v očiach a my sme ju na chvíľu pozvali do sveta srdiečkových detí. Nebudem vám opisovať celý priebeh jej návštevy - samozrejme, našla si čas na malých pacientov na oddelení....

    ... primár Nosáľ jej porozprával o tom, ako funguje naša "opravovňa srdiečok"....

    ... a nechýbalo foto s naším tímom.

    Potom sme si sadli za stôl a mal som na chvíľu možnosť vidieť, aké to je, keď oproti vám sedí človek na správnom mieste.

    Vždy som Zuzanu Čaputovú vnímal ako slušnú a empatickú bytosť, ale dnes mi ukázala aj svoj iný rozmer. Prišla absolútne pripravená, ovládala problematiku a jej otázky neboli formálne, ale naopak podložené ozajstným záujmom. Na záver diskusie sa nás opýtala, ako by nám mohla pomôcť. Odprezentoval som jej náš Projekt Ako zvon, všetko to, o čo sa snažíme už viac ako 2 roky. Po skončení návštevy sa pred budovou postavila pred novinárov a v priebehu 30 minút posunula náš projekt míľovými krokmi vpred.

    V hlavných večerných správach a na väčšine spravodajských portálov sa dnes nesie odkaz, aby mamičky žiadali pre svoje deti kvalitné vyšetrenie srdiečka ešte v prenatálnom štádiu a aby im ich gynekológovia dokázali poskytnúť. O to sa snažím, preto vznikol tento projekt aj tento profil na Modrom koníku. Dnes sme sa vďaka Zuzane Čaputovej posunuli opäť o krok bližšie k cieľu. Ďakujeme.

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤️

    rado_akozvon
    Správa bola zmenená    30. mar 2021    

    ZDIEĽAJ SRDIEČKOVÉ DESATORO A ZÍSKAJ 10 SRDIEČOK!

    Mnohé z vás už sa prostredníctvom môjho profilu zoznámili s mojím Projektom Ako zvon pre deti s chorými srdiečkami. Na to, aby sa tento projekt posunul dopredu som sa rozhodol zapojiť aj vás. Takže vás aj so srdiečkovým Samkom na fotografii prosím o pomoc. Chcem dosiahnuť to, aby sa všetci nastávajúce mamičky dozvedeli o tom, aká dôležitá je prenatálna diagnostika srdca a že je pre ich dieťatko mimoriadne dôležitá.
    Princíp mojej výzvy je jednoduchý. Každej z vás, ktorá na svojom profile budete zdieľať túto správu o srdiečkových desatoro, pošlem 10 srdiečok ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ako odmenu za jej pomoc. Zaberie to chvíľku, no môže to zachrániť život.
    Tu je SRDIEČKOVÉ DESATORO, ktoré len jednoducho skopírujete a pridáte na vašom profile ako krátku správu. Nezabudnite pridať aj hashtag #presrdieckovedeti a okomentovať tento môj príspevok s textom "ZDIEĽAM". Text na zdieľanie:

    SRDIEČKOVÉ DESATORO:

    1.  Prvý zvuk, ktorý môžu rodičia počuť od ich ešte nenarodeného dieťatka je tlkot jeho srdca
    2.  Na Slovensku sa každý rok narodí 400 detí so srdcovou vadou
    3.  Z toho len pri 35% z nich je táto vada diagnostikovaná v prenatálnom štádiu
    4.  Aj preto sa takmer 200 z nich ocitne v ohrození života alebo zdravia
    5.  Počas 19. - 20. gestačného týždňa by mali všetky budúce mamičky absolvovať ultrazvukový skríning 2. trimestra, ktorý môže odhaliť chybu srdiečka
    6.  Kvalitná prenatálna diagnostika môže zachrániť život dieťatka!
    7.  Šírte ďalej odkaz všetkým nadchádzajúcim mamičkám, že práve srdiečko ich plodu si zaslúži mimoriadnu pozornosť!
    8.  Ak máte otázky súvisiace s operatívnou liečbou detských srdcových chorôb, môžete sa obrátiť na našu poradňu na Modrom koníku: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
    9.  Viac informácii o prenatálnej diagnostiky chorôb srdca a Projekte Ako zvon nájdete tu: http://www.nadaciastastnesrdcia.sk/projekt-ako-...
    10.  Naučte sa počúvať svoje dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤️

    #presrdieckovedeti

    #akozvon #pocuvajsrdiecko #prenatalnadiagnostikasrdiecka #kedmodrykonikpomaha

    Ďakujem za pomoc za všetky srdiečkové deti na Slovensku. A najmä za tie, ktoré sa ešte len chystajú uzrieť svetlo sveta. 😀

    (2 fotky)

    Dnes bol na Oddelení detskej kardiochirurgie DKC veľký deň. Historicky prvá operácia v nových moderných priestoroch, v novej operačnej sále, s novými prístrojmi. Opravovali sme srdiečko ❤️ malého Martinka - už ako 4-mesačný musel absolvovať náročnú operáciu kvôli jeho zlyhávajúcej ľavej komore. Dostal k nej mimotelovú podporu a teraz bude čakať na nové srdiečko. Prostredníctvom videomostu bol operačný tím naživo v kontakte s tímom špecialistov v Berlíne. Martinko je veľký bojovník, držím mu veľmi palce a prajem skoré uzdravenie. 🙏 Celému tímu tých najlepších opravárov srdiečok 🔨 široko ďaleko zase prajem, aby v tejto novej kapitoly oddelania písali len príbehy s dobrým koncom. Veľa šťastia!

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤️

    (3 fotky)

    Hanka je úžasne živé dievčatko s nádhernými modrými očamia veľkou jazvou na hrudi. Narodila sa sa raritnou vadou srdca a kardiochirurgovia pri príprave na jej operáciu po prvý krát na Slovensku použili 3D model jej srdiečka.

    Už niekoľko rokov sa s ňou stretávam na akciách našej nadácie, rastie mi pred očami. Nikdy by ste nespoznali, čím si prešla už niekoľko dní po narodení. Jej mamina Júlia pomáha Nadácii Šťastné srdcia už dlhé roky a vďaka Modrému koníku si teraz môžete pozrieť ich príbeh - som úprimne rád, že tentoraz to je príbeh so šťastným koncom.

    Súčasťou videa je aj rozhovor s MUDr. Matejom Nosáľom, primárom jediného oddelenia detskej kardiochirurgie na Slovensku. Oba rozhovory posielajú jasný odkaz o tom, aká dôležitá je prenatálna diagnostika pre "srdiečkové deti".

    https://www.youtube.com/watch?v=LITrp_D4e2E

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤

    Mám pre vás skvelý tip! Tento týždeň prebieha Bienále animácie Bratislava 2020. Ak ste už trochu presýtení 3D príbehmi Disney a Pixaru a chcete zmeniť deťom rozprávkový jedálniček - pozerajte do piatku o 14.30 Dvojku, alebo si nájdite nádherné animované príbehy z celého sveta na webových stránkach festivalu. Vtipný je spôsob, ako sú rozprávky usporiadané - podľa veľkosti detí - od najmenších - veľkosť "S" až po "násťročných" - veľkosť "XL".

    http://festivalbab.sk/festival-online/

    U nás doma sa príbehy ako Ginko alebo Šarkan točia ostošesť, do soboty je naozaj z čoho vyberať. ❤️

    rado_akozvon
    21. jún 2020    Čítané 716x

    Pár slov otcom.

    Zatiaľ som sa tu so žiadnym otcom nestretol. Ale keď som sa rozprával s kamarátmi z Modrého koníka, ktorí pomáhajú nášmu projektu, prezradili mi, že sa ich tu niekoľko naozaj motá. Na svojom profile som už stihol pozdraviť deti, mamy... a keďže je dnes Deň otcov, patrilo by si teda zavinšovať niečo aj nám.

    Byť otcom považujem za tú najdôležitejšiu a súčasne aj najťažšiu vec na svete. To nie je ako prichystať si super prezentáciu do práce, zvládnuť na prvú lekciu španielčiny, alebo naučiť sa variť dobrý segedín. To je niečo, čo musíte neustále ladiť, zdokonaľovať a posúvať ďalej. Nič vás nepripraví na slzy, neľútostné súboje o územie, straty a nálezy, pochybnosti alebo bolestné prehry. Na druhej strane - nič na svete sa nevyrovná tomu, keď sa vám podarí prvý spoločný koláč, zvládnete sa jeden deň základy lyžovania, úspešne spolu prečítate prvú knihu alebo dostanete pochvalu za pirátsku loď postavenú uprostred obývačky. Nehovoriac o tom, že nič nádhernejšie ako hlboko spiacu dcérku alebo syna som ešte nikdy v živote nezažil - dokážem sa na nich pozerať desiatky minút.

    Odkedy som súčasťou života Nadácie šťastné srdcia, spoznal som aj iný pohľad na detský svet. Je trochu bolestnejší, ale vďaka šikovným rukám detských kardiochirurgov má väčšina príbehov šťastný koniec. O to väčšmi si vážim to, aké obrovské šťastie je môcť vychovávať zdravé deti. 

    NIekedy koncom februára som pri odchode zo stretnutia našej nadácie na Kramároch na parkovisku míňal otecka. Korona ešte u nás vtedy nebola, ale on išiel oproti mne v rúšku. Práve si ho dával dole a strašne plakal. Ramená sa mu triasli, nahlas vzlykal a svet navôkol vôbec nevnímal. Stislo mi hrdlo - tak, ako teraz, keď píšem tieto riadky - a presne som vedel, čomu asi musel pred chvíľou čeliť. Dole v podzemí detskej nemocnice je jedno oddelenie, kde musia návštevy nosiť rúška kvôli veľmi chorým deťom s oslabenou imunitou. Raz som tam už bol. Nič vás na to nepripraví a nikdy si na ten pohľad nezvyknete. Rovnako, ako som si nezvykol na trasúci sa hlas a slzy otcov, ktorí mi rozprávajú o tom, čo prežívali počas operácie srdiečka ich dieťatka týždeň po jeho narodení.

    Otcom "srdiečkových detí" prajem najmä to, aby ich deťom bilo srdiečko ako zvon. Všetkým otcom bez výnimky prajem najviac to, aby sa dokázali radovať z každého dňa so svojimi deťmi, aby si s nimi užívali do poslednej kvapky všetký spoločné chvíle. Aby po návrate domov z práce našli dosť síl prevziať od mamy večernú službu a dokázali vstať pri nočnom plači. Aby nezúfali pri roztrhanej knihe, rozliatom kompóte, rozbitom mobile, tretej stratenom čiapke za dva týždne (však Miško:0) a aby si vážili dar, ktorí sme v podobe našich detí dostali. 

    To všetko som si začal oveľa viac vážiť po všetkých mojich zážitkoch so "srdiečovými deťmi" a po jednom nečakanom zážitku na nemocničnom parkovisku.

    Všetko najlepšie, tatovia!

    rado_akozvon
    1. jún 2020    Čítané 633x

    Trochu neskorý vinš, prepáčte, milé deti.

    Tento vinš mal byť napísaný ešte včera večer. Ale večer už som naozaj nevládal. A dnes v práci toho bolo vyše hlavy, podvečer som stihol len rýchly nákup malých darčekov a čerstvý chlebík a hybaj domov za tajfúnmi. Miškov futbalový tréning, bosé nohy na ihrisku, krátky nácvik kotrmelcov a mlynského kola, povinný nanuk každému narýchlo pred samoškou, rýchla večera, bleskový sprchový maratón, na večerné čítanie len dve krátke Ezopove bájky a tak konečne až teraz.

    Dnes sa mi opäť potvrdilo, po čom deti túžia. Tak vám teda, milé deti prajem najviac toto:

    - zdravé srdiečka a vôbec - zdravie pevné ako repa

    - aby sa s vami vaši hrali na Indiánov a na pirátov

    - aby vám večer čítali krásne rozprávky H. Ch. Andersena

    - aby vás oco naučil pískať na prstoch

    - aby vás počúvali - trpezlivo, dlho a obomi ušami

    - aby si s vami spievali a tancovali domorodé alebo ľudové tance

    - aby s vami piekli buchty alebo zemiaky v pahrebe

    - aby ste toto leto spoločne splavili Malý Dunaj, Oravu alebo Hron

    - aby ste každú sobotu večer hrali spolu žolíka, scrabble alebo carcassone

    - aby ste spolu vyrobili drevený vodný mlyn a postavili ho na potoku

    - aby ste spolu na jeseň vyšli peši na Popradské pleso alebo Reinerovu chatu alebo aj ďalej

    - aby vás naučili, ako si urobiť prak z konára a gumy z nohavíc a strieľať z neho

    - aby vás tento rok oni trpezlivo naučili lyžovať, korčuľovať a bicyklovať

    Toto vôbec nie sú malé priania. Ale zistil som - verte mi, že na vlastnej koži - že práve toto sú veci, ktoré vás robia absolútne šťastnými. To sa vám vtedy oči parádne ligocú.

    Takže ešte raz - prajem vám k vášmu dnešnému sviatku čo najviac času, ktorý vám dokážeme dať.

    Pre Miška, Zuzku, Dorotku a Vitti.

    rado_akozvon
    10. máj 2020    Čítané 110x

    Tentoraz nielen za tie ponožky, milé mamy. Alebo čo dokáže 45 minút.

    Keď som minulý rok písal druhú májovú nedeľu článok s prianím všetkým mamám, netušil som, že o rok bude všetko inak. Teraz už určite nechcem písať čokoľvek o korone a o tom, čo priniesla do našich životov. Spomínam to len preto, lebo tých povinností je posledné týždne 2x viac, a mamám (ale aj otcom) korona naložila toľko, že by sa aj Atlasovi podlomili kolená. Vidím to na kolegyniach v práci, vidím to u susedov, vidím to u nás doma.

    Posledný rok som sa celkom intenzívne zaujímal o vzdelávanie v oblasti výchovy detí. Minulý týždeň ma oslovila zaujímavá kniha o tom, prečo sú dánske deti šťastné, predtým som na jeden hlt prečítal výborný text od detského psychológa Mareka Hermana o našich malých Marťanoch. Nehovoriac o tom, že najlepšou školou pre mňa bolo zvládnuť našich tajfúnoch počas karantény.

    Dôvod, prečo práve dnes spomínam tieto knihy je ten, že majú všetky jedno spoločné. Absolútne a bez akýchkoľvek pochybností svorne tvrdia, že matka je najdôležitejším článkom rodiny. Poviete si, žiadna novina. Mňa však zaujalo ešte niečo. Je vedecký dokázané, že šťastie detí a ich pocity sú priamo úmerné pocitom matky. Povedané ešte jednoduchšie - deti sú šťastné práve tak, ako sú šťastné ich maminy.  

    Keď som sa dnes pri svojej rannej chôdzi zamyslel, čo by som vám všetkým, milé mamy, chcel zapriať, trklo ma. Súvisí to s tým, o čo u nás doma s manželkou bojujeme už asi rok a posledné týždne ma presvedčili, že je to veľmi dôležitá vec. Takže k veci.

    Zistil som, že jedny z najšťastnejších chvíľ v živote nášho rodinného pilieru v posledných rokoch sú vtedy, keď ide na manikúru. A keď ide ku kaderníkovi. A ku kozmetičke. Vtedy žiari a tie chvíle sú posvätné. Tvoria však len cca 200 minút mesačne. To je menej ako 7 minút denne. Filmy a knihy často hovoria niečo iné - matka by mala byť najšťastnejšia, keď sme všetci konečne spolu pri večeri, keď sa Zuzka po prvý krát prejde na bicykli 20m bez pomoci alebo keď sa Miškovi podarí prvý krát zahrať na klavíri Óda na radosť. Úprimne, nie je to vždy tak. To všetko sú totiž chvíle, ktoré nebežia, ale letia. A takmer vždy sú sprevádzané krikom, bojmi, plačom a nervozitou. Navyše, matka je neustále v strehu a v strese. Aby si neublížili, aby boli zdravé, najedené, čisto oblečené a...šťastné. 

    Áno, na tie najkrajšie chvíle s deťmi budeme spoločne s úsmevom spomínať a vtedy to bude to najväčšie šťastie, lebo na tú spomienku bude čas. Tá najdrahšia veličina. Tak ako spomíname na naše jarné lyžovačky, leto v Chorvátsku alebo prvú veľkú túru v Tatrách. Lenže v tých chvíľach to boli naozaj galeje a večer sme padali do postelí ako zombíci. A úprimne sa vám priznám, že často sme si sľubovali, že už nikdy viac. Tak kde je teda pravda? 

    Pravda je taká, že už viac ako rok sa snažíme dostať našu mamu z domu. Doslova a do písmena. Hľadáme jej niečo - čokoľvek. Lebo pravda je taká, že dnešným matkám chýba sebectvo. Len také malé. Sú tak nesmierne obetavé a rozbehnuté, že zabudli na najdôležitejšiu vec - na svoje šťastie. Najdôležitejšiu preto, lebo úmerne tomu.... Veď viete. Mnohé maminy zabudli na to, že energia sa nedobíja pri žehlení, pečení alebo okopávaní mrkvy. A že rodina bude najšťastnejšia, keď sa práve ony budú tešiť čo najčastejšie. Z jógy. Z červeného vína. Z kávy s kamoškou. Z online kurzu španielčiny. Z hodiny flauty. Z ďalšej časti neapolskej ságy. Alebo len z nôh vyložených na stole. Ak má zvyšok rodiny dostatočný pud sebazáchovy, bude skúšať dávať mame čo najviac času. Času pre ňu samotnú. A ak ktorákoľvek z vás so mnou nesúhlasí a vraví, že pre ňu je najväčší relax úplne o inom a iba v kruhu rodiny, absolútne to rešpektujem. 

    Moja skúsenosť mi hovorí, že čím viac času sa budeme pokúšať dať našej mame pre ňu samu, tým lepšie pre nás všetkých. Ona síce neustále omieľa dookola, že nemá čas. A že čo by tak asi robila. Že sa mi to ľahko povie, ale že za ňu nik neožehli. A že ju aj tak nič nebavi. Lebo stále niečo musí. Lenže jej čoraz častejšie dochádza dych. A bolí ju často chrbát. A zaspáva o deviatej večer. 

    Bojujeme vytrvalo za to, aby si každy deň na 45 minút vyložila nohy. Alebo tri krát do týždňa išla na hodinu k fyzioterapeutovi. A vedľa v dedine učia na klavíri aj dospelých. A tiež sme objavili úžasnú aplikáciu, ktorá vás zdarma naučí jazyky online a funguje výborne! Uvidíme, ako ďaleko to bude musieť zájsť, aby sme ju zlomili, ale sme na dobrej ceste.

    Milé maminy nielen srdiečkových detí. Chcem vám všetkým poďakovať, že ste piliermi. A že mnohé z vás sú pri tom dokonca tie najšťastnejšie bytosti na zemi. Lebo to vôbec nie je ľahké. Prajem vám zdravie, silu a energie za dvoch. A kopec radosti s vašimi najbližšími. A bez ohľadu na čokoľvek, čo by vám mohlo stáť v ceste, vám prajem symbolických 45 minút denne. Len pre vás. 

    Vedeli ste, že srdce čerstvo narodeného bábätka je veľké ako slepačie vajíčko?

    Aj takéto srdiečka opravujú na Oddelení detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra, fotografiu som urobil počas operácie srdiečka malej Danky.

    Prajem všetkým srdiečkovým deťom krásny prvomájový deň!

    #nadaciastastnesrdcia #akozvon #srdieckovedeti #pocuvajtesrdiecko #prvomajoveprianie #operaciasrdiecka #opravovnasrdiecok #vedelisteosrdiečkach

    rado_akozvon
    5. apr 2020    Čítané 2890x

    Denník otca počas home office alebo prečo sú papuče najväčší zákeráci.

    Sme doma. Matka, otec & 3-členné detské útočné komando. 24/7. Patríme medzi tých šťastných rodičov, ktorým chlebodarcovia umožnili home office a do práce chodíme „na striedačku“ maximálne 1 až 2 x týždenne.

    Najväčšia zábava nastáva, keď niektorý z rodičov ostane doma s tajfúnmi sám. Takto nejako vyzerá môj deň počas 3. týždňa home office.

    6.37 – tresnutie dvermi od detskej izby - Miško sa ide vycikať a dom je po rane ako z dela ihneď na nohách. Áno, takto skoro sa u nás začína skoro každý deň, bez ohľadu na to, či je streda, alebo nedeľa, Deň ústavy alebo Nový rok.  

    7.17 – moja nežná polovička sa po troch dňoch teplákového „looku“ mení na mladšiu (mohla by čítať tento článok) sestru Charlize Theron a s čerstvým mejkapom a len naozaj mierne previnilým úsmevom opúšťa bojisko a mieri do práce o 15 minút skôr ako obyčajne. Trpaslíci raňajkujú „smeti“ s mliekom – málokedy servírujem rovnaké pre všetkých – v menu sú vankúšiky, škoricové alebo medové s orieškami! Šťava z čerstvo vytlačeného citróna a pomarančov je prvý ranný rozjazd, ktorým začínajú moje dnešné povinnosti.

    7.31 – papuče sú bezkonkurenčne najzákernejšie bytosti z našej domácnosti. Každý večer ich po v priemere 10 minútovom hľadaní dávam do radu ako vojakov. V takomto peknom útvare sa už spoločne nestretnú až do večierky – často ani ľavá s pravou. Veta „Kde máš papuče?“ je absolútna konštanta dňa. Odkedy sme dva páry papúč vymenili za šlapky, peklo sa zdvojnásobilo. Miznú pod posteľou, za skriňami, v boxe s Legom, v policiach. Ako vravím, zákeráci.

    8.01 – drobizg opúšťa kuchynskú zónu – dnes ráno bez reptania pomohli s vyprataním umývačky – len príbor a plastový riad. Nie je to veľká pomoc, ale je to prvý krok k tomu, aby sa zapojili do diania v domácnosti a navyše ich to celkom baví.  

    8.33 – v detskej izbe a kúpeľni graduje rev ako pred koncertom skupiny Metallica. Dôvodom je otázka, kto bude ostatným vytláčať pastu na zubnú kefku. Neuveriteľné, že bytosti s priemernou výškou 1,2m dokážu vydať zvuky decibelmi prekonávajúce cestnú motorku.  

    Miškovi začína 20 minútová hodina prvouky cez Skype – základ je oddeliť dievčatá, ktoré si práve začali trhať navzájom chumáče vlasov pre červený diár z roku 2017 a nezabudnúť, že som ešte stále v pyžame a nie je potrebné to zdieľať s pani triednou a štyrmi spolužiakmi.

    9.08 - drobci dostávajú detské dláta a vlhčené utierky a snažia sa premeniť podivné hrče hliny na detské topánky. Zvládajú to na výbornú a aj keď chodba vyzerá ako ulica stredovekého Londýna. Detská práca opäť raz ukrojila z bohatej časovej ponuky dňa.  

    9.30 – čakáme, kým sa oteplí a kreslíme obrázky pre „srdiečkové deti“. To je téma, ktorá sa u nás rieši dosť často a deti vie zmobilizovať takmer okamžite. 

    Po desiatej vyrážame na pravidelnú kolobežkovú túru. Malinovo je rovina rovín a cyklovýlety tak na rozdiel od rodnej Žiliny fungujú jedna radosť. Kolobežka sa nezdá - je zábavná a dá vám celkom zabrať. Má tiež jednu výbornú vlastnosť – je oveľa bezpečnejšia ako bicykel a tri deti sú tiež oveľa viac zvládnuteľné. Dnešný okruh má 6,3km. Túru oživí krátka zastávka v parku, bežecké preteky a hybaj domov na ovocnú desiatu. Rúška a prilby celý čas vzorne nasadené.

    11.15 – návrat na dvor, kde sa snažím drobizg zapojiť do jarného upratovania. To už s menším úspechom, skôr funguje basketbalovo – futbalový zápas bez košov a brániek. Len pre zaujímavosť – od rána som cca 10 krát musel odpovedať „NIE“ na otázku: „Môžem si dať malú sladkôstku?“

    12.15 – paradajovká polievka od maminy a moje cestoviny s pórom a so šunkou. Miško ich nemá rád, lebo je v nich cibuľa(?). Takže pre neho špeciálne menu syrovo – zeleninová omeleta, moja najobľúbenejšia alternatíva, keď chladnička a špajza zívajú prázdnotou.

    13.09 – každý pol tatranky ako dezert a Dorotka odchádza na poobedný spánok až po 15 minútovom presviedčaní, že ideme spať aj my ostatní. Terazky už môžem namiesto neustáleho kontrolovania služobného emailu a odbiehaniu 2 hodiny vkuse venovať práci. Miško a Zuzka okrem príležitostného útoku na skrinku so sladkosťami sekajú dobrotu a hrajú sa na dvore. Mám otvorenú vetračku – do deja vstupujem len pri škrtení, otvorenom ohni, uštipnutí osou alebo volume nad decibely vyššie spomenutej motorky.

    15.43 – moja spolubojovníčka už je opäť doma, no čaká ju žehlenie, 3 práčky, upratovanie, záhradka a treba niečo aj navariť. Balím kompletnú detskú úderku a detské rybárske siete a vyrážame „na ryby“ k Malému Dunaju. Stíham ešte vybaviť posledné služobné telefonáty, kým deti lovia do sietí šťuky, chobotnice, žraloky a staré lístie. Všetko prebieha ako má, kým sa zrazu neozve hlasné čľup a končí sranda. Dorotka sa šmykla na klzkom brehu a spadla do vody. Miškovi aj Zuzka sa už stalo to isté, avšak ani jeden nespadol tak dokonale, ako Dory. Kompletne - až po krk. Voda je pri brehu len mierne nad kolená a rieka úplne pokojná. Avšak teplota zatiaľ stále kúpaniu nepraje. Schmatnem ju za bundu a vytiahnem ju z vody. V momente, ako sa spamätá a chytí dych, odpáli veľké sopránové číslo. To už ju držím na rukách a utekáme domov. Neviem, či sa mám smiať, alebo plakať, keď mi kompletne premočená kričí do ucha, že má vodu v topánočkách. Doma to schytáme obaja.

    17.33 – Lego považujem za jeden z najlepších vynálezov na svete. Má len dve nevýhody – strašne to bolí, keď naň stúpite bosou nohou a vydáva nesmierny rámus, keď z dna boxu dolujete bielu ovečku pre Dory. No jeho benefity sú úžasné. Dnes Miško vymyslel, že budeme stavať maják, ktorý bude vyšší ako Zuzka. A čas nám utešene plynie.

    18.55 – po zapekaných sendvičoch a zvyšnej polovici tatranky nasleduje rodinný Posed. Počas neho len ten, ktorý drží v ruke Ctulu (amulet od sestry z dovolenky v Chile) môže rozprávať. Aký mal deň, čo ho potešilo, čo sa nepodarilo a kedy už budú Vianoce alebo aspoň narodeninová torta a že „...Dorotka mi stratila Labello!“. Rozprávame aj my dospelí, ako nás to bavilo v práci, čo nás čaká a prečo skrinka so sladkosťami má obmedzené návštevné hodiny. Potom dávame na odporučenie jednej múdrej pani V. (ktorá má mimochodom poradňu aj na Modrom koníku) 15 minútovú aktivitu podľa výberu toho, kto je práve na rade. Všetci ostatní musia robiť to, čo vyberie. Karaoke, gymnastika, masáž chrbta, strečing, alebo opäť Lego. Na mobil obom rodičom začínajú prichádzať notifikácie z Edupage s úlohami na ďalšie dni. Paráda.

    20.15 - záver dňa a tajfúni mieria do kúpeľne na poslednú očistu pred večierkou. Čítanie rozprávok dávam z posledných síl, pre starších Andersen, pre Dorotku jej milovaný Svrček a mravce – pamätáte si ešte na tú úžasnú knižku?

    21.00 – dom sa ponoril do ticha. Dve zničené telesné schránky sa zosunú do sedačky a zapnú si Little Big Lies. Kóma prichádza do 30 minút.

    Záverečné zhrnutie.

    Prežili sme v zdraví ďalší deň v „Dobe Corona“. Nič sa nerozbilo, zaplávali sme si v Malom Dunaji, počasie nám doprialo slnečné lúče a na zajtra je navarené. Poučenie z krízového vývoja je, že 24/7 s tromi deťmi popri home office je tvrdá makačka. Naozaj tvrdá. A tiež to, že čím lepšie máte naplánovaný deň, tým viac zmysluplného času trávite so svojimi deťmi a tak sa to nakoniec dá zvládnuť. Držím Vám palce a pozdravujem vás všetkých, mamy a otcovia, ktorí sa každé ráno budíte s pocitom, že opäť treba vyraziť na barikády. Tak snáď v septembri....

    Legu zdar!

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom.

    Keď nepomôže štát, pomôžeš si sám. Na Oddelení detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra, je pre "srdiečkové deti" Koronavírus väčšou hrozbou ako pre nás ostatných. A tak šije rúška pre malých pacientov a pre všetok personál sestrička Ruženka. Materiál jej kupuje naša Nadácia Šťastné srdcia.

    A ak nespoznávate fešákov na obrázku, tak je to "otec" najväčšieho počtu "srdiečkových detí" na Slovensku MUDr. Matej Nosáľ a Adamko, ktorý sa úspešne zotavuje po 4. operácii jednokomorového srdiečka. ❤️

    To všetko aj vďaka vašej podpore, ĎAKUJEME!

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤