runnerka
    2. máj 2017    Čítané 226x

    Atletika je univerzálny šport pre každé dieťa

    Keď Slovensko v roku 2002 získalo zlatú medailu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, spôsobilo to na Slovensku malé hokejové šialenstvo.

    Roztancované slovenské námestia, každý malý hokejista sa videl ako Bondra, Šatan, Lašák či iný hráč z majstrovského tímu.

    Na minuloročných Letných olympijských hrách v Riu skvelý Matej Tóth vybojoval pre Slovensko prvú atletickú medailu v ére samostatnosti.

    Odchodených 50km, spálených 3.179 kalórií, priemerné tempo 4:25min/km, taktický boj od začiatku až do konca.

    Jeho víťazstvo sa neoslavovalo rovnako ako to hokejové,  nie každý malý chlapec chcel byť po olympiáde chodec ako Matej Tóth. Záujem o atletiku v porovnaní so záujmom o hokej ostal nižší.  Atletika sa ale dostala do popredia, hovorilo sa o nej a našla si nových nadšencov.

    A to je len dobre.  Lebo ani ten hokejista sa bez atletickej prípravy nezaobíde.

    Kráľovná športov

    Prezývku „kráľovná športov“ si atletika zaslúžila z dôvodu, že jej disciplíny vychádzajú z prirodzeného pohybu človeka. Delia sa na niekoľko základných skupín: chôdza a behy, atletické skoky, atletické vrhy, viacboje.

    Deti odmalička rady behajú, skáču, preskakujú. Obrazne povedané – robia atletiku na amatérskej úrovni. Bez pravidiel, bez merania.

    Ak v nich drieme súťaživý duch, ktorý vypláva na povrch vždy, keď sa naháňajú, sú ideálnymi kandidátmi na atletiku. Tu sa dá táto súťaživosť podchytiť a formovať.

    Nie je finančne náročná

    Atletika si na začiatok, pri základných disciplínach, nevyžaduje extra vybavenie. Deti si vystačia s tým, čo bežne používajú pri hrách. Teda letnú a zimnú športovú súpravu a botasky.

    Ďalšie náklady spočívajú v poplatkoch klubu a štartovnom na pretekoch. To môže, ale nemusí, byť hradené klubom.

    Ak nejaký krúžok dieťa začne, neznamená to, že v ňom na 100 % bude dlhodobo pokračovať.  V porovnaní s hokejom či napríklad tenisom je atletika menej finančne náročná, preto ak sa v nej dieťa nenájde, nevadí. A pripomeňme si, že zároveň dala dieťaťu nevyhnutný základ pre akýkoľvek iný šport.

    Atletické akcie

    Ak si nie ste istí, če je atletika pre vaše dieťa to pravé, príďte sa pozrieť na niektorú z pripravovaných akcií.
    Dajme deťom priestor a podporme ich v činnosti, ktorá je pre ne prirodzená.  Niekedy netreba drahé vybavenie, stačí radosť dieťaťa z pohybu.

    Foto: pexels.com a pixabay.com