veronika3006
    13. okt 2019    Čítané 627x

    Moje ZDRAVÉ potraviny. Z drogérie!

    To, že svoju zdravú špajzu pravidelne dopĺňam v drogérii, nie je žiadnou novinkou. Novinkou je bohatší sortiment potravín dmBio, ktorý sa rozrástol o BEZLEPKOVÉ (aj BEZLAKTÓZOVÉ) potraviny. Prečo sa všetci tak vytešujeme? Lebo sú z prirodzene bezlepkových ingrediencií, ktoré sú výdobytkom našej úžasnej prírody, nie potravinárskeho priemyslu. Dokonca v BIO kvalite, čo sa silno odráža aj na ich chuti, ktorá je oveľa čistejšia a prirodzenejšia. A s kľudným svedomím môžem o nich vyhlásiť, že sú "zdravé", a to pre každého, aj pre tých čo sa s lepkom kamarátia. Pretože prirodzene bezlepkové obilniny a pseudoobilniny sú dôležitou súčasťou našej výživy, majú vysokú biologickú hodnotu, výborný profil vitamínov, minerálov, sacharidov, bielkovín a vlákniny (... nehovorím, že také s lepkom neexistujú). 

    Pozrime sa detailnejšie na tie novinky dmBio. Škodoradostných asi nepoteším, budem totiž chváliť. Pravdivo. Inak sa nedá. Samozrejme, sú medzi nimi také, ktoré nepotrebujeme mať doma stále. Niektoré však musia v tej mojej špajzi byť, lebo ich budem vyťahovať každý deň. Tak, idem pekne po poriadku, v poradí dôležitosti (pravidelnosti použitia, množstva zásob...) u mňa doma 🙂. A už teraz zisťujem, že to nebude jednoduché, keďže o niektoré miesta sa bije viacero z nich naraz. Tak teda poradie len orientačne. 

    1. Celozrnná ovsená múka, bezlepková dmBio, 500 g #bezlepku 

    Vďaka nej majú koláče špecifickú, príjemnú, nasladlú ovsenú chuť. A tú ja milujem! Určite ju poznáte, ak si zvyknete dať na raňajky ovsenú kašu. Ovsená múka dodáva pečeniu šťavnatosť a vláčnosť, je v nej viac tukov, tých dobrých pre naše zdravie.

    Prečo ovos a čo všetko sa dá vyčarovať z ovsenej múky (recepty), si pozrite v tomto článku:

    Okrem pečenia môžete ale ovsenú múku použiť aj pri zahusťovaní a obaľovaní. 

    U mňa je Celozrnná ovsená múka dmBio topka, vrelo ju všetkým odporúčam. 

    2. Ryžový nápoj s vápnikom dmBio, 1 l #bezlepku #bezlaktozy #bezmliecnejbielkoviny 

    Má príjemnú, sladkastú chuť, je úplne bez pridaného cukru, tá sladkosť vzniká fermentáciou ryže. Zloženie je čisto prírodné a bez zbytočností, nad ktorými sa zvyknem čudovať, čo vôbec v niečom takom hľadajú. Tu nie sú. Je z vody, ryže, slnečnicového oleja, morskej riasy (z nej je ten vápnik! 😉) a morskej soli. A to všetko bio. 

    Ja laktózu môžem, ale priznám sa, jem príliš veľa mliečnych výrobkov a mlieka. Na obed by som si v pohode dala mliečnu polievku a po nej mliečny prívarok, a to každý deň. A to je veľa. Preto odľahčujem od mlieka, ale len tam, kde mi chutí. Náhrady mlieka som začala hľadať najmä po narodení syna, v začiatkoch kojenia, kedy mu mlieko v mojej strave robilo problémy. Niektoré rastlinné náhrady mi však vôbec nešli dolu krkom. Vtedy som objavila nápoje dmBio. Ryžový nápoj sa mi osvedčil pri pečení, do kávy, do ryžového nákypu alebo len tak na osvieženie a dodanie energie počas dňa. Aby mi chutil na "pitie", musí byť chladený. 

    3. Ryžovo - kukuričné cestoviny Fusilli dmBio, 400 g #bezlepku #vegan 

    Je ideálne, že sú kombináciou dvoch, ryže a kukurice. Nemajú silnú chuť ani jednej z ingrediencií, ako to býva u iných zvykom, čo potom ruší výslednú chuť jedla. Sú neutrálnej chuti. Aj ich štruktúra je príjemná. 

    Dajú sa zohriať a zjesť aj na druhý deň, nevysychajú, nelámu sa. Sú to Fusilli s poctivými závitmi, z ktorých žiadna šťava nesteká. Z 44 % ryže je dokonca 36 % celozrnná! 

    4. Müsli čoko dmBio, 375g #bezlepku #vegan 

    Z ochutených müsli odporúčam jednoznačne tieto. Žiaden glukózo-fruktózový sirup, farbivá, arómy, ani stužené tuky... Ingrediencie bežné pre ochutené müsli, o ktorých si myslíme, že sú zdravé, keďže obsahujú ovos. 

    dmBio Čoko müsli sú jemne sladené trstinovým cukrom, chrumkavé, s kvalitnou horkou čokoládou, doplnené kukuričnými a ryžovými lupienkami. Sú príjemným spestrením a zdravou alternatívou sladkého zhrešenia.

    5. Semienkový chlieb (Saaten Powerbrot), zmes na pečenie dmBio, 330 g na 500 g chlieb #bezlepku #vegan #bezdrozdia #bezsoje 

    Nazvať tento chlieb polotovarom, by bola jeho urážka. Je ním len v zmysle jednoduchej a rýchlej prípravy. Väčšina bezlepkových zmesí na domáce pečenie sú len škroby, zahusťovadlá, emulgátory a stabilizátory. V porovnaní s nimi má tento chlieb čisto prírodný obsah, prirodzene bezlepkové zložky (celozrnná ryžová múka, celozrnná pohánková múka, celozrnné ovsené vločky, múčka zo svätojánskeho chleba, ľanová múka, jablčná vláknina a semienka). Na semienka je naozaj bohatý, sú v ňom tekvica, slnečnica, ľan, chia a konopné semienka. Po upečení mu dodávajú super chuť a chrumkavosť. 

    Ak si chcete doma rýchlo upiecť zdravý chlieb, voľba je jasná. K zmesi sa pridáva len perlivá voda a jablčný ocot.

    6. Paradajková omáčka s grilovanými paprikovými strukmi dmBio, 325 ml #bezlepku #vegan 

    Šťastie, že som túto omáčku dostala v testovacom balíčku. Na predajni som po nej nesiahla kvôli názvu, ktorý ma pomýlil. Myslela som si, že sa jedná o paprikový krém. Pravda je tá, že je to úžasná paradajková omáčka, ktorá je dochutená grilovanými paprikami. Okrem toho je v nej ešte cibuľa, cesnak, bazalka, kapary a citrónová šťava. Len prírodné zložky, žiadne zahusťovadlá a ochucovadlá. Dokonalá harmónia chutí v Bio kvalite.

    Je úžasná na cestoviny (ja som ešte prihodila kúsky opečených kuracích pŕs a posypala strúhaným syrom), ako omáčka k mäsu, podklad na pizzu, či ako základ pikantnejšej paradajkovej polievky. Chutí aj chlapom, manžel ju odvtedy, čo ochutnal, spomína. Ak uvarím niečo dobré, tak sa ma pýta, či tam nie je táto omáčka, hoci nie je. To je dôkaz, že je fakt dobrá. Oplatí sa ju mať doma vždy, pre prípad núdze, vyčarujete s jej pomocou rýchly obed za pár minút. 

    7. Jahodová nátierka dmBio, 250 g #bezlepku #vegan 

    Má vysoký obsah ovocia, 75 % jahôd, sladená je len šťavou z agáve. Okrem toho je jej pridanou hodnotou najmä božská jahodová chuť. Mám síce plnú pivnicu marhuľových lekvárov vlastnej výroby, ale táto jahodová nátierka je pre mňa príjemným osviežením. Do jogurtu, müsli, na dochutenie raňajkovej kaše, na palacinky či lievance. 

    Ochutila som ňou dokonca aj mascarpone - tvarohový krém do torty. Vymiešala som jedno mascarpone s jedným krémovým tvarohom a s jednou fľaškou tejto jahodovej nátierky. Cukor som už nepridávala. Výsledkom bol chuťovo úžasný krém, ktorý perfektne držal (viď foto torty nižšie). 

    Určite ochutnajte a vyskúšajte! 

    8. Čokoládový koláč dmBio, zmes na pečenie, 380 g #bezlepku #vegan #bezlaktozy #bezsoje 

    Ryžová múka + trstinový cukor + kúsky horkej čokolády (obsah min. 53 % kakaa) + kukuričný škrob + kakao + múčka zo svätojánskeho chleba + himalájska soľ + bourbónska vanilka + prášok do pečiva s vínnym kameňom

    ...toto sú ingrediencie majstrovsky namiešanej zmesi na pečenie dmBio Schoko Kuchen, ku ktorej sa pridáva len voda a olej. Jasné, vedela by som ho vytvoriť aj sama, ale je príjemné si takto niekedy uľahčiť prácu. A tejto zmesi nemám čo vytknúť, zloženie je čisté, prírodné, v Bio kvalite. Idete na istotu, konzistencia a chuť je výborná. A nemusíte vykúpiť polovicu najbližšej Bio predajne. Je to bleskovka.

    Ja som si ho upiekla v tortovej forme a perfektne poslúžil ako korpus pre mascarpone - tvarohovo - jahodovú plnku. Mňam! 

    Má však dve chybičky krásy, a to v informáciách na obale:

    1/ Uvádza sa príliš dlhá doba pečenia, 45-55 min., v skutočnosti je však hotový za 15-20 min.. Možno to závisí aj od formy, v ktorej sa pečie, ale nemyslím... Ja som ho piekla v tortovej forme s priemerom 26cm. Cesto je úplne tmavé čokoládové a ak spotrebiteľ ide presne podľa návodu, ktorému dôveruje, ľahko sa stane, že si ho úplne vysuší. Na tmavej farbe koláča počas pečenia si to totiž nevšimne. 

    2/ Druhou dezinformáciou je, že sa v zložení uvádza čokoládová "poleva", pritom sa jedná o čokoládové kúsky, guľôčky, ktoré zostávajú v ceste aj po upečení. Dokonca aj na obale je zobrazený koláč s polevou, teda vás to zmiatne dvojmo.

    Inak je koláč dokonalý, u niekoho by bol určite hneď na prvom mieste. Ja ale strašne veľa pečiem svoje vlastné, takže každý druhý deň ho piecť nebudem. 

    9. Chrumkavý snack z ryžovej múky dmBio, 80 g #bezlepku #vegan 

    Chuťovo je ako tyčinky či praclíky, avšak oveľa viac chrumkavejší. Pri chrúmaní som sa bála, že zobudím svoje spiace dieťa. V balíku je toho veľa, až som bola prekvapená. 

    Podľa mňa by chutil každému, je super spestrením aj pre návštevy. Aj ako výbava pre mamičky počas dlhého kočíkovania. 

    10. Orientálna nátierka hrášok & masala dmBio, 135 g #bezlepku #vegan 

    Zloženie je vegánske, obsahuje 50 % zeleniny, je v nej hrášok aj cícer, cibuľa a veľa korenín. Je orientálne ochutená, ale príjemne. Priznám sa, predčila moje očakávania. S čerstvo upečeným semienkovým chlebom dmBio chutila výborne. 

    Považujem ju však za "príležitostnú", toto neviete jesť každý deň, ani každý druhý. Už som si ju však kúpila do zásoby, plánujem ju natrieť na jednohubky pre návštevu, ako spestrenie k tým tradičným. Je to proste špecialita a delikatesa, príležitostne dokáže prekvapiť aj veľmi chutiť. 

    11. Prosná minútka so zeleninou dmBio, 170 g #bezlepku #vegan 

    Proso, ja to volám pšeno, mávame ako prílohu k mäsu či zelenine minimálne raz týždenne. Je plné vitamínov a minerálov. Ja ho nekorením ani príliš nesolím, mám rada jeho čistú chuť. Prosná minútka je už ale hotové jedlo, je ochutená zeleninou (mrkva, petržlen, paradajky, pór, cibuľa, cesnak) a koreninami (koriander, čierne korenie, paprika, rímska rasca, škorica). 

    Jedla som ho sama, ako rýchly obed, je to chuťovka. Zostávam však pri čistom pšene, ako ho má rada celá rodina, vrátane môjho malého jedenásťmesačného. Varím totiž pre každého naraz, teda mne táto minútka veľmi neposlúži. 

    12. Kešu dezert dmBio, 160 g #bezlepku #vegan #bezlaktozy #bezmliecnejbielkoviny 

    Chutí kyselkavo ako jogurt (vďaka vegánskym jogurtovým kultúram), je príjemne krémový, úplne hladký na jazyku. 

    Zloženie je čisté, len voda, kešu, jogurtové kultúry (vegánske), škrob, pektín, morská soľ. Všetko v Bio kvalite. 

    Ochutený medom chutil celkom príjemne, dala som ho raz dva. Napriek tomu, že ja som veľký fanatik jogurtov a mliečnych dezertov... Predtým som už ochutnala rôzne rastlinné jogurty, no tie som nevedela ani zjesť. Ale tento sa dal. Pre intolerantov laktózy určite vynikajúco poslúži aj k ovseným vločkám, či k ovociu na raňajky. 

    V dmku nakupujem potraviny pravidelne. Tieto novinky ma obzvlášť potešili, lebo vyslovene myslia na bezlepkáčov, a zdravo. Do predajne som nabehla hneď, ako som sa o nich dočítala v ich žurnále. Dokonca ma predbehla sestra, ktorá mi upiekla tento úžasný čokoládový koláč, celá vytešená, že mi ku káve môže ponúknuť niečo bezlepkové. Ďakujem dm, len tak ďalej! 😉

    veronika3006
    8. okt 2019    Čítané 1920x

    Buď bohyňa! Daj si ovos🙂

    Všetci sa snažíme byť zdravší, krajší, mať viac energie. A nielen preto, lebo je to dnes v móde, ale aby sme lepšie zvládali svoj každodenný kolobeh. Aj ten svoj obraz v zrkadle. Ja sa o to snažím tiež. S jedlom, ktoré mi chutí. S koláčikom, bez ktorého si neviem predstaviť ani jeden svoj deň. Našťastie, učarovali mi zdravé obilniny aj pseudoobilniny. Robia zázraky s naším telom, vrátane chuťových buniek. Jedným z nich je obyčajný ovos... čarovný ovos. 

    Ovos je často spomínaný ako pokrm bohov. Je pre nás jednoznačne to najlepšie z obilnín. Má vysoký obsah hodnotných bielkovín, "dobrých" sacharidov, vlákniny, vitamínov B a E, plus minerálov. 

    Svojim priam zázračným účinkom na naše telo a zdravie, vďačí unikátnej forme ovsenej vlákniny - betaglukánu. Betaglukán je usilovný pracovník našej imunity. Dokáže nasmerovať imuno-kompetentné bunky na miesto infekcie, zápalu, poškodených buniek, aby tam účinne vykonali svoju prácu. Bojovali, zneškodnili, upratali, vyčistili a zahojili čo treba. Infekcia a zápal potom nemajú šancu. 

    Ovsená vláknina funguje ako prebiotikum, nestráviteľná súčasť potravy, ktorá však chutí a je zdrojom pre probiotické "užitočné" baktérie. Tie sa potom krásne množia, bojujú proti škodlivým baktériám, zvyšujú tak imunitu a zlepšujú trávenie. 

    Ak pravidelne konzumujete kvalitnú vlákninu, ktorej je ovos výborným zdrojom, znižujete tým okrem iného riziko rakoviny prsníka. Nie je to len mýtus, toto je naozaj dokázané.

    „Ovos má vysoký obsah sacharidov“, znie to ako strašiak... Tieto však netreba preklínať, lebo sú skutočne dobré. Čo sú dobré sacharidy? V tomto prípade nedostanú medailu tie, ktoré sú rýchle. Vyhrávajú pomalé! Polysacharidy, nazývané aj zložené/zložité alebo komplexné cukry, sú "pomalé" cukry, ktoré majú nízky glykemický index. Rozkladajú sa a dodávajú telu energiu postupne, počas dlhšieho času, teda pekne pomaly. Práve takéto sacharidy potrebujeme, inak by sme vôbec nefungovali, ani naše svaly, ani mozog. Ak si takýto pomalý sacharid doprajete pred fyzickou aktivitou, budete spaľovať ešte viac. Áno, ak chcete byť plavkovou kráľovnou, mali by ste sa skamarátiť práve s nimi, s pomalými.

    Ovos pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol. Do jedálnička by ho mali zaradiť nielen cukrovkári a srdciari, ale všetci, ktorí by týmto civilizačným chorobám chceli predísť. Kto by nechcel? 

    Má mnoho aj ďalších prínosov pre zdravie, napríklad odstraňuje únavu, na druhej strane lieči nespavosť, posilňuje mentálnu činnosť, podporuje činnosť obličiek... je proste nadupaný, vlákninou, sacharidmi, bielkovinami, vitamínmi a minerálmi. 

    Bezlepkáči boli dlho na pochybách, uvádzalo sa síce, že ovos má nízky či žiadny obsah lepku, pri potravinách však chýbal bezlepkový symbol preškrtnutého klasu. Posledné obdobie však týchto deklarovaných bezlepkových ovsených výrobkov pribúda. Našťastie. Má ich v ponuke napríklad sieť drogérií dm, pod svojou privátnou značkou dmBio (#test_dm24). Ovos je totiž skutočne prirodzene bezlepkový, môže však dochádzať pri jeho pestovaní a spracovaní ku kontaminácii inými obilninami. Za bezpečne bezlepkový sa môže pokladať len ten, ktorý je tak označený. Hocijaký ovos má však veľmi nízky obsah lepku. Nikomu nie je na škodu, občas odľahčiť svoje trávenie a telo od lepku. Niekedy však značka bezlepkovosti funguje ako nejaká hrozba pre tých, čo lepok môžu. Rovnako sú však bezlepkové aj zemiaky, ryža, syr... teda plno našich obľúbených jedál. Prirodzene bezlepkové potraviny sú dôležitou súčasťou našej výživy. Hlavne, ak sa jedná o takú nutričnú bombu ako ovos. Takže v tomto prípade žiadne "ruky preč". Áno, horalky si zbytočne bezlepkové kupovať nemusíte... 

    Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Nie všetky spracované potraviny obsahujúce ovos sú zdravé, česť výnimkám. Rôzne chrumkavé müsli a pod., plné glukózo - fruktózového sirupu, farbív, aróm, umelín... nie sú práve najlepšou voľbou, preto nepodľahnite reklamným ťahom a čítajte zloženia.

    Asi najobľúbenejším ovseným jedlom je kaša, teda uvarené celozrnné ovsené vločky, v mlieku či vo vode. Možno si niekto teraz vzdychol, že je to pre neho ťažké na trávenie. To však spôsobuje mlieko, nie ovos, preto si ich ja varím radšej vo vode. Ovsené vločky pustia svoj vlastný "mliečny" sliz, chutia akoby tam to mlieko vlastne aj bolo. 

    Müsli sú už spracované ovsené vločky, doplnené inými cereáliami, semienkami, orechmi, čokoládou či ovocím. Chutia zaliate mliekom, jogurtom, či ich náhradami. Tu si treba dať záležať na výbere, tie extra chrumkavé a sladké sú plné vyššie spomínaných umelých prísad, spracovaním väčšinou prišli už o všetko cenné. Z ochutených müsli odporúčam čokoládové značky dmBio (#test_dm24), jemne sladené trstinovým cukrom, chrumkavé, s kvalitnou horkou čokoládou, doplnené kukuričnými a ryžovými lupienkami. Sú príjemným spestrením a zdravou alternatívou sladkého zhrešenia. 

    Ja som taká varená pečená, každý deň musíme mať na stole nejaký domáci koláčik. Ovos je skutočne vďačnou ingredienciou. Milujeme zeleninovú polievku s ovsenými vločkami, ktoré ako základ restujem na oleji spolu s drvenou rascou, pridám mletú papriku, zeleninu podľa chuti, osolím, okorením, podlejem vodou a varím. A chutná sýta polievka je za pár minút na stole. 

    Ale poďme k tomu pečeniu. Časť múky môžete vo svojich osvedčených receptoch zameniť na celozrnnú ovsenú a zvýšiť tak nutričnú hodnotu svojich obľúbených pochúťok. Sú však aj recepty, kde funguje ovos v 100 % pomere a na 100 %. Pozývam vás ochutnať tie moje osvedčené ovsené variácie. Recepty sú rýchle a jednoduché. Sú bez lepku, keďže používam bezlepkové ovsené vločky aj celozrnnú múku. Prajem dobrú chuť a na zdravie! 

    🧡 OVSENÝ KOLÁČ S BIELYM ZLATOM 

    Tým bielym zlatom je tvaroh, ktorý je mimoriadne výživný a pritom má málo kalórií. Je výborným zdrojom bielkovín, vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, nezaťažuje trávenie... to by bolo na ďalší článok. Ovos + tvaroh, dve muchy jednou ranou, zároveň veľmi chutná kombinácia. Ideálny na raňajky. 

    Ingrediencie: 

    Tortová forma priemer 26 cm

     - 500 g tvaroh (je lepší taký v kocke ako v tégliku, je šťavnatejší, napr. značky Milsy Bánovecký, Kukkonia...)

    - 1 biely smotanový jogurt

    - 4 vajcia

    - štipka soli

    - 1 vanilkový cukor

    - cukor podľa chuti (ja som dala 6 lyžíc, podľa toho ako kyslý je tvaroh)

    - 10 lyžíc jemných bezlepkových ovsených vločiek dmBio 

    - 4-5 marhúľ nakrájaných nadrobno, cca centimetrové kocky (môže byť aj iné ovocie)

    Všetky ingrediencie, okrem ovsených vločiek a ovocia, miešame mixérom do krémova. Na záver vmiešame do cesta ovsené vločky a ovocie. Necháme odstáť aspoň 30 minút, aby sa ovsené vločky nasali a cesto sa spojilo. 

    Vložíme do vymastenej a múkou vysypanej, alebo papierom na pečenie vystlanej, tortovej formy. Pečieme pri 175°C na teplovzdušnom ohreve.

    🧡 ŠŤAVNATÝ OVSENÝ JABLČNÍK 

    Koláč je veľmi šťavnatý, vďaka celozrnnej ovsenej múke má špeciálnu, lahodnú chuť. Všetky ingrediencie majú sladkastú príchuť a ak použijete sladké jablká, cukor nemusíte do cesta pridávať vôbec. Stačí, ak koláčik po upečení pocukrujete na ozdobu. 

    Ingrediencie:

    Tortová forma priemer 26 cm

    Hrnček 200-250 ml

    - 2 hrnčeky bezlepkovej celozrnnej ovsenej múky dmBio #test_dm24 (alebo si zomlieť ovsené vločky na múku) 

    - 1/2 prášku do pečiva (používam prírodný bezfosfátový s vínnym kameňom dmBio) 

    - 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (zvážiť či treba) 

    - 1 hrnček ryžového nápoja s vápnikom dmBio #test_dm24 

    - 1/2 hrnčeka oleja 

    - 1/2 kávovej lyžičky mletej škorice 

    - štipka soli 

    - 3 jablká nastrúhané na hrubo 

    Všetky ingrediencie zmiešame, ručne - stručne, nie je potrebné vyťahovať mixér. 

    Tortovú formu vymažeme olejom a vysypeme múkou, vlejeme do nej cesto a pečieme v predhriatej rúre pri 175°C, na teplovzdušnom ohreve, cca 55 minút. 

    Necháme vychladnúť (vo forme) a ozdobíme práškovým cukrom. 

    🧡 JEMNÉ OVSENÉ LIEVANCE 

    Lievance sú hebké, ľahké a nadýchané. Nie sú mastné. Upečené cesto má výbornú chuť už aj samotné. 

    Ingrediencie: 

    Na 20 lievancov

    Pečené v obyčajnej teflónovej panvici 

    - 150 g bezlepkovej celozrnnej ovsenej múky dmBio #test_dm24 

    - 1 lyžica hnedého trstinového cukru

    - 1 lyžička sódy bikarbóny

    - 1/4 lyžičky soli

    - 250 ml ryžového nápoja s vápnikom dmBio #test_dm24 

    - 2 vajcia

    Na pečenie:

    - kokosový olej 

    Na natieranie:

    - jahodová nátierka sladená šťavou z agáve dmBio #test_dm24 

    V jednej miske si zmiešame suché ingrediencie, v druhej tekuté. Potom tieto dve zmesi spojíme, poriadne premiešame a necháme cesto 15 minút odstáť. 

    Lievance pečieme na dobre rozohriatej panvici, na ktorú sme frkli trošku kokosového oleja, vždy cca 1/4 lyžičky. Na panvicu dávame z cesta cca 3 lyžice (ja som naberala cesto takou väčšou umelohmotnou lyžicou). 

    Úžasne chutia s jahodovou nátierkou, ktorá je osladená len šťavou z agáve, chutí bohovsky jahodovo a je to zdravá alternatíva. 

    🧡🧡🧡

    siasis
    30. máj 2019    Čítané 179x

    👉 Testovanie Oilesen D3 👌

    🌞 Maminky, takže ja som sa prihlásila na testovanie tohto vitamínu a popravde som bola milo prekvapená, keď nás kuriér navštívil 💋 Keďže počasie nám veľmi nepraje a dažďa a zimy je viac než dosť, som rada, že som slniečko mohla dopriať deťom aspoň v tomto vitamíne 👌

    👉 Tu vám napíšem niečo o vitamíne D a prečo je pre deti dôležitý 👍

    Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátucholesterolu. Zaujímavé však je, že ak sme opálení alebo ľudia s tmavšou pokožkou budú prijímať oveľa menej déčka, pretože ich pigment pôsobí ako filter a prepustí menej slnečných lúčov. ❄ Problém nastáva v období od novembra do februára. 🌞 Dávka slnečných lúčov v zime nie je dostatočná na to, aby sa v pokožke vyprodukoval dostatok vitamínu D.

    V zime sa vraj dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu 🥩 (napr. olej z rybej pečene [treska, platýz],🍗 sleď, sardinka, losos). Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku 🥚, mlieku, mliečnych výrobkoch🥛. 🥦 Vegetariáni majú k dispozícii iba 🍄 hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos🥥, ďatle alebo rastlinné tuky a oleje či obilniny "umelo" obohatené (fortifikované) o vitamín D. 🍅 Rajčiny obsahujú déčko len v lístkoch rastliny. Pri varení sa vitamín neznehodnocuje.

    👉 Nám ako vege rodinke nám prišiel úplne vhod, pretože je to na princípe olivového oleja🍸 je #bezlepku , #bezcukru , #bezlaktozy takže aj pre vegánov.

    🎁 V balíčku sa nachádzal 2x pre deti od 1 m s kvapkadlom, 2x pre deti od 4 rokov až po dospelých vo forme spreja a plyšová 🦒 žirafa, ktorú si hlavne starší veľmi oblúbil 🦒. Vitamín D3 podávame 1x do dňa a musím uznať, že chuťovo je veľmi dobrý, má chuť po pomarančoch a nepostrehla som žiadne negatívne účinky ako pri inom Vitamíne D. Takže za nás 👍 palec hore 👍

    Tento týždeň som dostala hroznú chuť na “francúzske zemiaky”. A keďže skoro nič z ich obsahu jesť nemôžem a ani moja chladnička toho moc neobsahovala, skusila som improvizovať s tým, čo som doma mala. A celkom som bola prekvapená aké super jedlo sa z toho mála podarilo🙂 Sú to krémové zemiaky bez laktózy a lepku.

    #vecera #obed #bezlaktozy #bezlepku

    Hurááá špargľová sezóna je tu! tiež ju milujete tak ako ja? Čo dobré si z nej pripravujete? ja som si spravila pizzu z quinoi s oblohou z karamelizovanej cibuľky a špargly🙂
    #bezlaktozy #bezlepku

    Hlivový paprikáš: jedno z jedál, ktoré tak super chutí ale je tak veľmi nefotogenické. Tento recept je bezlaktózový a bezlepkový🙂

    https://bioska.blog/recepty/obedy/hlivovy-papri...

    #bezlaktozy #bezlepku #vegan #vegetarianske #zdrave

    čo poviete na #kinder mliečny rez ? 🙂
    #bezlepku #bezlaktozy #torta #recept