slunce3
    Správa bola zmenená    6. dec 2019    

    Nedám ne napísať, keďže 2 dní dozadu som tiež riešila únik plynu.
    Jednoduchý test ci na hadici, spojoch uniká
    Potrebujete len jar, trochu vody a rozprašovač nastriekat plôchy, ak sa robí bublina vypnite prívod plynu a volajte havarijne službu.
    Únik si môžete overiť aj an plynových hodinách pri vypnutých plynových spotrebičoch. Ak bežia aj keď je všetko vypnuté ( môžu sa čísla posúvať pomaly na tento test si vyhraté aspoň 1 h) ak sa čísla posúvajú, niekde je únik. Zavrite privod
    Skontrolujte si v byte, dome kde máte uzáver plynu, ja mam v kuchyni aj v jadre asi štandard a instruujte členov rodiny co robiť ak cíti plyn.
    #plyn

    Minimálne takto viete zistiť ci je vhodné zavolať špecialistu a pre merať pripadne opraviť....
    Ak plynara voláte ubezpecte sa ze je certifikovaný a nie nejaký hopsup od susedný, pýtajte si doklad alebo razitko pre prípadnú reklamáciu nebodaj škody ktoré by spôsobilo zanedbanie alebo odflaknuta robota.... Vybavenie poistenia bude jednoduchšie.
    Zapájanie plynových spotrebičov tiež s plynárom. Ináč vás aj poisťovňa odpinka...
    Viem toto nepomôže nikomu komu už plyn buchol, ale minimálne vás informuje o tom co robiť ale os i aspoň pozriete kde máte uzáver plynu.
    #bezpecnost #malickosti

    #eset #pravidla #bezpecnost

    Základné pravidlá bezpečného správania sa na internete, sa oplatí dodržiavať. Nie je ich veľa a dajú sa jednoducho zapamätať:
    - neklikajte na podozrivé odkazy,
    - nesťahujte neznámy softvér,
    - pravidelne aktualizujte svoj operačný systém,
    - používajte kvalitný antivírusový softvér.

    cacika
    8. jún 2013    Čítané 0x

    Bezpečnosť pri nosení detí

    Ako každá aktivita, aj nosenie detí má svoje riziká. Dodržiavaním jednoduchých pravidiel sa dajú tieto riziká takmer úplne eliminovať a my si môžeme úžívať bezpečné a príjemné nosenie. Možné riziká pri nosení dieťaťa sú spojené s nasledovnými faktormi:

    Nevhodný výber nosiča

    Výber nosiacej pomôcky je potrebné prispôsobiť v prvom rade veku a fyziológii noseného dieťaťa. Na nosenie detí sú vhodné len tie nosiče, ktoré podporujú prirodzenú ergonomickú polohu dieťaťa, poskytujú dostatočnú oporu pre chrbátik a hlavičku a zabezpečujú široké postavenie bedrových kĺbov. Na nosenie detí sú vhodné babyšatky, ergonomické nosiče, nosiče mei-tai, ring sling a babyvaky. Vždy je potrebné rešpektovať minimálny odporúčaný vek a maximálnu nosnosť pomôcok na nosenie. 

    Viac o rôznych druhoch pomôcok na nosenie tu: 
    http://www.modrykonik.sk/fotoblog/cacika/clanok/v-com-nosit-1kdsgn/

    KLOKANKY, aj keď sú medzi mamičkami rozšírené a predajcami odporúčané, NIE SÚ VHODNÉ NA NOSENIE DETÍ. Používanie klokaniek nadmerne zaťažuje chrbticu dieťaťa a môže viesť ku skolióze a ďalším zdravotným problémom. V klokankách je vyvíjaný nadmerný tlak na genitálie dieťaťa, nožičky nie sú v správnej polohe a môžu tŕpnuť. Hlavička nemá oporu a chrbátik je predčasne vertikalizovaný.

    Pri nosení v krosnách a turistických nosičoch hrozí pri nedodržaní minimálnej vekovej hranice danej výrobcom riziko pádu dieťaťa z nosiča. Turistické nosiče tiež neumožňujú nosenie v ergonomickej polohe a pre dieťa je dlhodobé sedenie v takomto nosiči veľmi namáhavé.

    Nevhodná poloha dieťaťa

    Pri nosení v horizontálnych kolískových polohách hrozí riziko zadusenia dieťaťa v dôsledku nesprávnej polohy hlavičky. Hlavička dieťaťa nesmie byť príliš predklonená, zrotovaná do strany, pritlačená o hrudník nosiaceho. Dýchacie cesty dieťaťa musia byť vždy voľné. Nosenie v horizontálnych polohách nie je vhodné pre deti s dyspláziou bedrových kĺbov a deti, ktoré trpia refluxom.

    Pri nosení vo vertikálnych polohách je potrebné dodržiavať pravidlá ergonomickej polohy a tak predchádzať možným poškodeniam chrbtice a kĺbov dieťaťa. Dieťa nosené vertikálne má mať vždy kolienka vyššie ako zadoček, zaguľatený a podopretý chrbátik prípadne aj podopretú hlavičku. Ruky musia byť uložené dnu v šatke alebo v nosiči až do doby kým sa dieťa nevie samé posadiť. Pri používaní babyšatiek je nutné dbať na spávne prevedenie úväzu.V začiatkoch nosenia sa odporúča nacvičiť si úväzy na bábike alebo absolvovať špecializovaný kurz.

    O ergonomickej polohe tu: 
    http://www.modrykonik.sk/ergonomicka-poloha/ 

    a album s fotografiami správnej polohy tu: 
    http://www.modrykonik.sk/fotoblog/cacika/album/spravna-poloha-dietata-v-satke-ao6ccb/

    Neopatrnosť pri vkladaní a vyberaní dieťaťa

    Najrizikovejšie momenty z celého nosenia sú práve okamihy, keď dieťa vkladáme alebo vyberáme z nosiča. Vtedy je potrebná maximálna opatrnosť, musíme dbať na to aby sme dieťa v každej chvíli pridržiavali. Dieťa sa má vkladať do nosiča keď je pokojné, neplače a nevzpiera sa. Zvláštna opatrnosť je potrebná pri vykladaní dieťaťa na chrbát. Vtedy môže byť užitočná pomoc inej dospelej osoby. 

    Nešetrné zaobchádzanie počas nosenia

    Pri nosení je potrebné sa vyhýbať prudkým pohybom, výskokom, behu. Zvýšenú pozornosť treba venovať pri prechádzaní cez dvere a úzke priestory. Je potrebné dbať aby sa dieťa neudrelo alebo aby si nezachytilo nožičku o prekážku. Pri nosení na bruchu a na boku sa neodporúča variť, žehliť a manipulovať s horúcimi predmetmi.

    Nevhodné používanie nosiacich pomôcok

    Nosenie dieťaťa nie je vhodné počas jazdy v aute, pri šoférovaní, bicyklovaní, korčuľovaní a iných rizikových športových aktivitách.

    Takto nie:


    Znížená stabilita nosiacej osoby

    Pri nosení sa neodporúčajú vysoké podpätky. Vhodná je pevná, protišmyková obuv. Najmä v zime je potrebné venovať zvýšenú pozornosť pri chôdzi po ľade a snehu prípadne používať protišmykové hroty na topánky. 

    Aktivita dieťaťa

    Všetky nebezpečné predmety je potrebné odstrániť z dosahu dieťaťa, aby ich nemohlo na seba stiahnuť.

    martinjasen
    5. mar 2013    Čítané 0x

    Označovanie príspevkov v skupinách

    Ak si chcete príspevky v skupinách zatriediť tak, aby ste rýchlo našli tie, ktoré vás práve zaujimajú, začnite s ich označovaním.

    Čo znamená označovať príspevky?

    Označiť príspevok znamená priradiť k nemu kľúčové slovo, ktoré vystihuje jeho kontext (to, o čom je). Predstavte si to ako zásuvky, kde si ukladáte veci podľa toho, že sú v niečom rovnaké. Tu sú bodičká, tam sú košielky, hentam svetríky.

    Pozrite sa na príklad zo skupiny Varíme zdravo a chutne nielen pre detičky (trošku ju pri tej príležitosti spropagujeme)

    Toto sú príspevky o polievkach - #polievka
    Toto sú príspevky o nátierkach - #natierka
    Toto sú príspevky, kde je špenát - #spenat

    Ako to vyzerá naživo si musíte pozrieť priamo v skupine.

    Ako označovať príspevky?

    Asi to už tušíte. Stačí, ak do samotného príspevku, alebo komentáru k príspevku, napíšete # (mriežku) a bez medzery kľúčové slovo.

    To sa po zverejnení zmení na označenie - klikatelnú linku. Ak na ňu kliknete, zobrazia sa vám všetky príspevky s danym označením.

    Kde označené príspevky nájdem?

    Zoznam označených príspevkov v skupine nájdeš v pravej časti pod členmi skupiny. Zobrazovať ich budeme od tých najčastejšie používaných. Zobrazíme vám aj počet, koľko príspevkov je s daným označením.

    Ako správne označovať príspevky

    • medzi # a kľúčovým slovom nemôže byť medzera (#polievka)
    • kľúčové slová píš v nominatíve jednotného čísla (slovo neskloňuj). Napr. polievka, nie polievky; špenát, nie špenátový; Košice, nie Košiciach
    • ak chceš viacslovné označenie, nevkladaj medzi slová medzeru napr. #banskabystrica

    Ako písať "#" (mriežku)

    Skratka ako napísať "#" je:

    Windows (SK klavesnica) - pravý Alt + X
    OS X (Mac) (SK klavesnica) - pravý Alt + 3

    Asmira Team