bally
    13. máj 2017    Čítané 3865x

    Rozostúpené brušné svaly: 5 tipov na pomoc pri diastáze

    Tak veľmi ste túžili po dieťatku a boli ste pre neho ochotná obetovať čokoľvek, aj svoje krivky. A i keď sa s odstupom času pozriete na ten malý poklad a poviete si, že to naozaj stálo za to, občas prídu chvíle, keď sa na seba zahľadíte do zrkadla a zatúžite po atraktívnejšej postave. Dvojdielne plavky alebo tričko, ktoré by odhalilo vaše popôrodné bruško, už viac nemajú miesto vo vašom šatníku. Budete ho musieť skrývať naveky, alebo sa s tým dá ešte niečo urobiť?

    Rozostúpené svaly nie sú tuk

    Počas tehotenstva ste pribrali a nemienite to nechať len tak. Dohodnete si stráženie a bežíte zhodiť nadbytočné kilá do posilňovne, alebo uprednostníte cvičenie doma, kým bábätko spokojne spinká. Poctivo cvičíte brušáky už niekoľko mesiacov, no vaše brucho stále nevyzerá tak, ako by ste chceli. Ako je to možné?

    Pokiaľ sa vám bruško nevrátilo do pôvodného stavu 6 až 8 týždňov po pôrode a je stále vystúpené a ovisnuté, pravdepodobne pôjde o diastázu priamych brušných svalov. O čom je reč? Za normálnych okolností drží pokope pravú a ľavú stranu brušného svalu väzivo. Počas tehotenstva je však naň v dôsledku narastajúceho bruška vyvíjaný neprimeraný tlak, ktorý môže viesť až k jeho uvoľneniu. Vďaka tomu neudrží toto väzivo brušné svaly, a tak sa medzi oboma polovicami vytvorí medzera, ktorá sa zvyčajne ťahá od hrudnej kosti až k pupku. Nahmatáte ju, keď si ľahnete na brucho, pokrčíte nohy a hlavu nadvihnete z podložky ako pri brušáku. 

    Zbavte sa popôrodného bruška raz a navždy

    Ženy, ktoré sa rozhodli bojovať s týmto estetickým problémom, jednoznačne tvrdia: Diastáza priamych brušných svalov sa dá riešiť, avšak nejde to zo dňa na deň. Čo im pomohlo a čo naopak nefungovalo vôbec?

    1. Správne návyky sú základ

    Vstávanie z postele, dvíhanie ťažkých vecí, a to aj bábätka, vám môžu priťažiť, ak ich robíte nesprávne. Nikdy preto nevstávajte z postele tak, že sa z polohy na chrbte posadíte. Prevaľte sa na bok, zodvihnite sa na lakte, spustite nohy z postele a potom sa rukami odtlačte až do sedu. Pri dvíhaní ťažkých bremien či dieťatka si najskôr kľaknite alebo čupnite, nikdy nedvíhajte nič cez vystreté nohy a ohnutý chrbát. Nedovoľte brušku vytŕčať a myslite na to počas dňa, snažte sa pravú a ľavú stranu bruška tlačiť k sebe a dozadu ku chrbtici.

    2. Pokúste sa vrátiť na svoju pôvodnú váhu

    Asi každá žena sa o to skôr či neskôr po pôrode začne usilovať. A i keď môže byť chudnutie pri bábätku náročnejšie, je dôležité skúsiť sa aspoň priblížiť k váhe pred tehotenstvom. Upravte si stravu, jedzte pravidelne a menšie porcie, vyhnite sa mastným a sladkým jedlám. Metabolizmus vám pomôže naštartovať aj pitie minimálne 3 litrov tekutín denne. Pamätajte, že strava a pitný režim tvoria až 70 % úspechu pri chudnutí.

    3. Noste sťahujúci pás - Tupler

    Len jeho pravidelné nosenie vás síce diastázy nezbaví, môže byť ale výborným pomocníkom pri každodenných aktivitách. Vďaka nemu nedôjde k rozširovaniu medzery medzi brušnými svalmi počas väčšej námahy. Pokiaľ sa rozhodnete zaobstarať si ho, myslite v prvom rade na materiál, z akého je pás vyrobený. Keďže v ňom budete tráviť veľa času, a aj v ňom cvičiť, nemali by ste sa pri jeho nosení nadmerne potiť. Ak ste navyše rodili cisárskym rezom, pri výbere pásu dbajte na to, aby vám zbytočne nedráždil jazvu.

    4. Cvičiť, nie však hocičo

    Prvé, čo väčšine žien napadne, je začať cvičiť brušáky a sklápačky. Nejedna sa už presvedčila o tom, že tieto cviky na diastázu nepomáhajú, práve naopak, môžu ju ešte zhoršiť. Dôležité je uzavrieť vytvorenú medzeru a dať brušne svaly opäť dokopy, nie tvarovať brušné svaly. Pozor si dávajte aj na niektoré jogové či pilatesové cviky, vždy sa radšej vopred poraďte s trénerom. Vhodné nie sú ani športy ako golf či tenis. Ak sa rozhodnete s diastázou skoncovať, začnite s pravidelným cvičením, posilňovaním panvového dna pomocou Kegelových cvikov, alebo sa obráťte na osobného trénera, či sa zapojte do niektorého z online cvičebných programov. Pomôcť vám môžu aj mamičky v skupine Popôrodné bruško = brušná diastáza

    5. Operácia je rýchle riešenie

    Z pochopiteľných dôvodov sa väčšina žien snaží tento problém riešiť najskôr cvičením. Aj keď je operácia jednoduchšia ako cvičenie, ktoré si vyžaduje čas a disciplínu, je veľkým zásahom do tela a treba počítať s pooperačnou bolesťou, zotavovaním po operácií a aj pri väčšej snahe chirurgov s viditeľnou jazvou. Operácia diastázy navyše nie je vhodná pre ženy, ktoré plánujú ďalšie tehotenstvo a ani potrebná pri menších rozstupoch svalov. Ak si neviete rady, obráťte sa na špecialistu - chirurga, ktorý vás vyšetrí a pri potvrdení diagnózy vám poradí, ako ďalej postupovať.

    Foto: flickr.com

    slunce3
    30. máj 2016    Čítané 402x

    Bandazovanie, satkovanie poporodneho bruska - bengkung

    Bandazovanie, viazanie alebo pouzivanie poporodnych a brušných pasov je celkom bezne. 

    Viete pre co sa to robi? 

    V skratke a zjednodusene:

    Brusne svaly v tehotenstve sa proste vplyvom tlaku a rastucou maternicou od seba oddaluju. 

    Je to bezne a odborne sa to nazyva diastasis recti.

    Alebo po slovensky, diastáza priamych brušných svalov.

    Alebo este zrozumitelnejsoe, mlandrave poporodne brucho. 

    Viac si vygooglite,ale myslim ze s tym ste sa uz stretli, resp. Stretnete. 👍

    V nasich koncinach je velmi oblubeny brusny,poporodny pas alebo poporodne nohavicky. Zväčša je z pruznych materialov,kadejak vystuzeny, na suchy zips, zapinanie na haciky a pod. 

    Maju za ulohu po porode podrzat brudsne svaly blizsie k sebe a pomoct im sa stiahnut spat do povodnej polohy alebo aspon blizsie k tomu. 

    Vedeli ste, ze tato technika sťahovania bruska po porode ma svoj povod daleko,daleko pred tym ako isty pan na prechadzke so psom vymyslel suchy zips? 

    Čo je Bengkung? 

    Bengkung pochadza z Malajzie. V podstate je to viazanie,bandazovanie brucha dlhym pruzkom latky, ktory ma za ulohu pomoct svalom vratit sa spat do povodnej polohy po porode.  Viaze sa od spodu bruska - od zaciatku lonovej kosti az po hrudnik. Pomaha chrbtici, drzi telo v spriamenej polohe. V neposlednom kroku su niektore tieto kusy latky ozaj nadherne a mozeme ich nazvat aj #sperk

    Viaze sa to nejako takto.

     https://youtu.be/iLiKDzCsIq4

    A pokial viem na Slovenskom trhu je v tomto pripade diera jak hrom, takze mozno pre niekoho aj info kt. Mu pomoze. 

    Daju sa kupit na ebay a inych strankach,pripravte si €urase, pouzivane sa pohybuju okolo 30-40€ nove 60-90 a tie ozaj lrasne kusky, aj 200€. 

    Zaujmave nie? 

    Viac v angline alebo cez mobil, kt

     Vam to prelozi sam 😂👍

    https://mothernaturale.com/bengkung-belly-binding/

    ps: sory,opat pisem s mobilom 😂👍