kasandra_g
    21. sep 2017    Čítané 714x

    Nechce jesť? Príčinou môžu byť afty.

    Afty sú malé, ale bolestivé pľuzgieriky, ktoré môžu vznikať už v dojčenskom veku. Ich pôvod nie je známy. Potlačenie príznakov, aj keď nepríjemných, býva relatívne jednoduché. Problém však nastáva, ak sa táto infekcia opakuje niekoľkokrát počas roka, alebo je sprevádzaná horúčkou. Čo kojencom zaberie na afty najlepšie?

    Možno ste sa s tým už stretli. Dieťatko zrazu odmieta prsník, každé prisatie je sprevádzané plačom.  Väčšie nechcú ani jesť, ani piť, sú mrzuté. Ak sa im pokúšate podať jedlo lyžičkou, ani ústa neotvoria. Dôvodom môžu byť biele vriedky ohraničené červeným lemom.

    Čo sú to afty?

    Afty (aftózna stomatitída) sa prejavia v podobe drobných pľuzgierov (vezikúl), okrúhleho tvaru. Hoci majú veľkosť 1 až 5 mm, uvidíte ich veľmi jasne:  sú pokryté bielym, alebo šedým povlakom, ktorý ostro kontrastuje so začervenaným okolím v ústach. Postihujú ďasná, alebo akékoľvek iné miesto na sliznici úst. Vyskytujú sa buď jednotlivo, alebo v menších zhlukoch, vedľa seba.

    Rýchlo praskajú a ostávajú po nich pálivé body. Každý kontakt s prsníkom, alebo potravou pálenie ešte zhorší. Plač neutícha. Ochorenie nie je nebezpečné, ale je bolestivé a nepríjemné. Navyše, kojenec nie je schopný dať najavo, čo ho bolí. Môžete len pátrať.

    Príčiny vzniku áft

    Jednoznačná príčina vzniku áft nie je známa, aj keď ide o pomerne rozšírenú infekciu. Štúdie uvádzajú, že až 25 % populácie trpí ich opakovaným výskytom, kojencov nevynímajúc.  Predpokladá sa, že ide o ochorenie, ktoré je zapríčinené viacerými faktormi. Najčastejšie je spôsobené oslabenou imunitou u detí, alebo je dôsledkom stresu -  najmä u dospelých. Dôležitú úlohu pri ňom zohrávajú aj genetické a iné faktory:

    1. Slabá imunita

    V slinách bábätiek sa nachádzajú protilátky s názvom imunoglobulín A (IgA). Ich nedostatočné množstvo dovolí baktériam, ktoré sú bežnou súčasťou ústnej mikroflóry, vyvolať zápalovú reakciu. Zápal vedie k vzniku áft.  Ak imunitný systém nedokáže tvoriť postačujúce množstvo imunoglobulínu A,  znamená to, že  celková obranyschopnosť dieťatka je oslabená. V tomto prípade hrozí, že afty sa budú ozývať niekoľkokrát do roka.

     2. Výživa

    Plne dojčené deti prijímajú stravu výhradne v podobe materského mlieka. Toto obdobie trvá približne do šieteho mesiaca, kedy začne byť bábätko prikmované.  Príčinou vzniku áft môže byť, logicky, nepostačujúca strava matky počas dojčenia. Vyčerpanie, únava, nedostatok vitamínov a stopových prvkov v jej tele sa prejaví aj na zložení materského mlieka.

    Konkrétne ide o:

    • Nedostatok železa
    • Nedostatok kyseliny listovej
    • Nedostatok vitamínu B12

    Neskôr môže narobiť problémy aj zloženie dojčenských príkrmov. Ak postrádajú vyššie spomenuté vitamíny, dieťa je náchylnejšie k vzniku áft.

    3.   Genetika

    Ak rodičia trpia aftami, predpokladá sa až 90 % pravdepodobnosť, že ochorenie sa objaví u ich detí. Myslite na to a upozornite aj pediatra, aby zvážil, či je potrebné preventívne zakročiť.

    Liečba - komplexný prístup

    Cieľom liečby áft je potlačenie ich príznakov. Je potrebné najmä zmierniť bolesť a urýchliť zahojenie afty. Predídete tak  dlhodobejšiemu odmietaniu jedla, ktoré by neskôr spôsobilo stratu hmotnosti dieťatka. Detský lekár zváži komplexnú, dlhodobú terapiu, hlavne, ak sa afty opakujú.  Zameria sa na odstránenie príčiny a posilnenie imunity.

    Terapia pozostáva z dvoch úrovní:

    • Lokálne ošetrenie afty (v prípade detí sa najčastejšie používajú bylinné extrakty a ústne gély)
    • Celkové perorálne (v podobe kvapiek) doplnenie vitamínov (vitamíny skupiny B, vitamín C)

    Ošetrenie boľavého miesta

    Najstarším prípravkom na lokálne ošetrenie áft je tzv. genciánová violeť. Je to tá “fialová vodička”, ktorú si možno pamätáte aj z vašich detských čias. Pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne. Pharm.Dr. Anna Jauschová z bratislavskej lekárne ale objasňuje, prečo je jej využitie teraz v úzadí: “ Dôvodom je možné, stále neobjasnené, karcinogénne pôsobenie pri dlhodobom používaní. Názory odborníkov sa v tomto výrazne líšia. Osobne jej aplikáciu neodporúčam deťom s opakujúcimi sa aftóznymi stomatitídami.”

    Na jednorazovú terapiu ju kojencom a starším deťom môžete aplikovať po konzultácii s pediatrom. Zaberá väčšinou rýchlo. Dajte si pozor na zafarbenie oblečenia, ktoré len tak ľahko neodstránite.

    Tictura gingivalis je alternatívou starej “genciánky”. Doteraz sa pripravuje v lekárňach. Obsahuje tincturu rathaniae, tincturu myrhae a tincturu gallarum. Je to účinné antiseptikum (zneškodní mikroorganizmy), vhodné na ľahké prejavy áft. U detí zaberá veľmi dobre a jej použitie je bezproblémové.

    Nezabudnite na úpravu stravovania

    Do svojho jedálnička zaraďte  potraviny bohaté na vitamíny skupiny B, C, a zinok:

    • Vitamín B9 (kyselina listová) - hlávkový šalát, špenát, cvikla, špargľa, brokolica, hrach, karfiol, kel. Pozor na skonzumované množstvo potravín, ktoré majú tendenciu nadúvať (kel, hrach, karfiol).
    • Vitamín B12 – vajcia, mlieko, červené mäso.
    • Vitamín C – citrusy, rajčiny, jablká, ríbezle. Citrusy sú diskutovanou zložkou potravy dojčiacich žien. Najnovšie štúdie ukazujú, že počas dojčenia ich môžete konzumovať bez obmedzení.
    • Zinok – orechy, celozrnné obilniny.

    Prečítajte si podrobne o správnom stravovaní počas dojčenia.

    Ak už dieťatku podávate príkrmy, dbajte na ich zloženie. Má pokryť najmä zvýšenú potrebu železa a vitamínu D. Najviac železa obsahuje teľacie mäso, preto je jeho včasné zaradenie do jedálnička dôležité. Brokolica a špenát by mali zas patriť medzi prvé druhy zeleniny, ktoré vyskúšate. Pre obsah kyseliny listovej sú mimoriadne vhodné práve v prípade áft. Losos a vaječný žĺtok sú zdrojom vitamínu D. O tom, kedy ich zaradiť do jedálnička kojenca, rozhoduje detský lekár.

    Komplikácie

    Ťažší priebeh aftóznej stomatitídy sa prejavuje veľmi bolestivými veľkými pľuzgiermi, ich zlým hojením (viac ako 2 týždne)  a opakovaním sa ochorenia. Afty môžu byť sprevádzané až horúčkou, či naopak, zimnicou. V tomto prípade Dr. Jauschová odporúča: “Komplikovanejšie, horšie sa hojace stavy u detí sú v kompetencii detského lekára. Na mieste je určite aj dlhodobé doplnenie vitamínov B, C a užívanie probiotík. Imunitný systém dieťatka je oslabený už len tým, že sa afty  opakujú. Kojencom sa väčšinou vitamíny dopĺňajú v podobe kvapiek do materského mlieka, alebo na lyžičku.”

    Afty neobchádzajú ani tehotné ženy. Tie totiž vyžadujú vyšší príjem niektorých vitamínov (kyselina listová, vitamíny skupiny B, zinok). Práve ich neostatok sa prejaví vznikom áft.

    Extra tipy:

    Deťom nepodávajte pri ochorení teplé nápoje, ani nič kyslé. Podráždite afty a bolesť bude intenzívnejšia.

    Ak dojčíte, starostlivo si bradavky pred každým podaním mlieka očistite prevarenou vodou, alebo dojčenskou vodou.

    Imunitu preventívne podporte probiotikami. Dojčatá ich môžu už od narodenia. 

    Zdroje:

    Mgr. Koktavý P.,Pharm.Dr. Stanko P.: Prehľad voľnopredajných prípravkov používaných v terapii áft a stomatitíd

    Jirásek L: Dermatovenerologie pro stomatology

    MUDr. Mrázová J.: Najčastejšie vírusové infekcie kože a ich terapia

    www.tvojlekarnik.sk

    www.adcc.sk

    Zdroj foto:

    pixabay.com

    #meningokok #choroby #prevencia Zápal mozgu sa dá overiť tak, že dieťa položíme na rovnú podložku a ohneme mu jemne hlavu dopredu smerom k hrudníku. Pokiaľ zareaguje bolestivo a ohne nohy v kolenách, je nutné okamžité zavolať lekársku pomoc.

    #choroby Meningokokovú nákazu (MN) zapríčiňuje baktéria Neisseria meningitidis, ktorá sa prenáša vzduchom, pričom na prenos je dôležitý bližší kontakt. Ide o akútne ochorenie, ktoré môže mať veľmi rýchly spád. Ráno je dieťa zdravé a večer už môže byť na hranici smrti. Ochorenie môže začať nenápadne v podobe virózy (nechutenstvo, nevoľnosť, nádcha). Potom môže nastúpiť horúčka a zápal mozgu. Ten sa dá overiť tak, že dieťa položíme na rovnú podložku a ohneme mu jemne hlavu dopredu smerom k hrudníku. Pokiaľ zareaguje bolestivo a ohne nohy v kolenách, je nutné okamžité zavolať lekársku pomoc. Pri objavení sa vyrážky a dezorientácii, ide už o otravu krvi. Interval medzi začiatkom ochorenia a úmrtím býva u MN priemerne 24 hodín. Ochorenie vedie v 10% nielen k smrti, ale aj k trvalým následkom (postihnutie svalov, amputácia prstov a končatín, strata sluchu a zraku, poškodenie mozgu, epilepsia).
    Meningokokovou nákazou bývajú postihnuté najmä deti do 5 rokov, mladiství a dospelí vo veku 15-25 rokov.
    V populáci je 10-20% nosičov Neisserie meningitis, t.j. 1 z 10 ľudí “nosí” túto baktériu v nose alebo v krku bez toho, aby o nej vedelo. Dodnes nie je úplne jasné, prečo niektorí ľudia ochorejú z baktérie, ktorá je pre väčšinu z nás neškodná. Predpokladá sa, že u detí je na vine nedostatočne zrelý imunitný systém a u mladistvých záťaž organizmu pri dospievaní, ktorá je spojená s únavou, vyčerpanosťou. Svoju úlohu tu zohráva aj fakt, že ide o ochorenie, ktoré sa vyskytuje v úzko prepojených kolektívoch a v miestach, kde sa združí na dlhší čas viac ľudí (vojenská služba, internáty, diskotéky, letné tábory). Dospelí sa od nosičov môžu nakaziť pri oslabení imunity, napr. v období chrípky.
    Keďže ochorenie spôsobuje baktéria, liekom voľby sú antibiotiká. Aj napriek ich včasnému podaniu väčšia časť ochorení prebieha tak prudko, že ani ich podanie rozvoju choroby nezabráni.
    Ochorenia sa vyskytujú na celom svete a to najmä v krajinách s nízkym hygienickým štandardom v krajinách Afriky ako aj v Ázii a Južnej Amerike.
    Na Slovensku pozorujeme za posledných 20 rokov klesajúci trend ochorenia. V roku 2014 bolo zaznamenaných 29 prípadov, 4 prípady skončili úmrtím. Tento rok je hlásených zatiaľ 18 ochorení, z toho 3 úmrtia. Vzhľadom na nízku chorobnosť, ochorenie zatiaľ nie je u nás zaradené medzi pravidelné očkovania. Povinne sa očkujú osoby, ktoré sú v priamom kontakte s chorou osobou na základe rozhodnutia regionálneho úradu o lekárskom dohľade alebo zvýšenom zdravotnom dozore. Očkovanie sa odporúča osobám, ktorým je odstránená slezina alebo osobám, ktoré cestujú do rizikových oblastí.
    ANNE GEDDES NAFOTILA TÝCH, KTORÍ PREŽILI MENINGITÍDU
    Amber Travers mala dva roky, keď takmer zomrela na meningitídu. Po 3 dňoch strávených na jednotke intenzívnej starostlivosti, sa jej rozhodli lekári amputovať končatiny, čo jej zachránilo život. O tri roky neskôr ako najmladšia pózovala pre známu fotografku v sérii fotografii, ktoré majú zvýšiť povedomie o danom ochorení.
    Austrálska fotografka Anne Geddes sa rozhodla vyfotografovať deti ako aj dospelých, ktorí prekonali meningokokovú meningitídu. Verí, že na základe jej fotografií rodičia pochopia riziká a dopad tejto nebezpečnej choroby, pretože vidieť dieťa prejsť takýmto utrpením je najhoršia nočná mora každého rodiča.
    #meningokok
    zdroj : http://blogs.babycenter.com/mom_stories/060315-...

    (3 fotky)