#chripka
    znova útočí.Darí sa jej veľmi dobre,aj vďaka počasiu,ale hlavne "vďaka" hlúpym a nezodpovedným ľuďom.Vo vlastnom záujme treba zaľahnúť aspoň na tri dni do postele a seriozne sa liečiť,nešíriť chorobu na okolie.Ani vám by sa nepáčilo,že ochoriete,lebo vás ktosi nakazil.Ak vám dôjde taký chorý kolega do práce,tak mu dať jasne najavo,že toto nie,toto sa vám vôbec nepáči,ozaj také správanie netreba tolerovať,aj ked u Slovákov je typické ťahať sa do roboty s vyplazeným jazykom a ešte aj čakať,že kolegovia za mňa potiahnu,však som chudáčik schoretý,Aj tu čakám komentáre,že musím do roboty,lebo....no,nemusíš,musí sa len zomrieť.
    V domácom prostredí veľa vetrať,chorého izolovať do inej izby,veľa tekutín- čaj s medom a citronom je neprekonateľný pri chorobe + vitamíny v prírodnej forme.

    #chripka 🤒😷🤕 dnes sa cítim ako taký leňochod, v hlave mi treští, vôbec meviem ako prešiel deň.Vsetko akoby išlo mimo mňa Celé poobedie zimnica, ruky ako ľad nejdem sa zohriať. Teplota stúpa 38.7
    Malý trochu kašle, dúfam asi márne že to nechytí odo mňa..
    Zajtra teda dáme túr de doktor 🤕

    #chripka Celé poobedie ma bolí hlava,nezvyknem byť chorá. Všade naokolo črevná chrípka.Je pri nej aj bolesť hlavy???

    zajkouskovy
    27. nov 2016    Čítané 1774x

    7 rád ako nedať chrípke šancu

    Máme tu čas chrípkových epidémií a vy si hovoríte: „Nemám čas byť chorý!“ Mám pre vás niekoľko osvedčených tipov, ako oddolať tomuto vírusovému ochoreniu.

    • Primerane sa obliekajte. Počas chladných dní si dajte teplejšie veci, ale nie také, aby ste sa potili. Keď je vonku teplejšie, aj vy vymeňte hrubšiu bundu za tenšiu.
    • Možno by ste to nepovedali, ale dodržiavajte pitný režim. Minimálne 2 litre tekutín denne, vyplavujete tak škodlivé látky z tela a vaše telo má lepšiu imunitu.
    • Jedzte veľa surového ovocia a zeleniny, hlavne s vitamínom C. Poprípade si počas tohto obdobia nasaďte multivitamínový doplnok, je dobré keď obsahuje aj jód.
    • Jedzte cesnak a cibuľu, najmä keď cítite že niečo na vás „lezie.“ Netreba to však s nimi preháňať, slúžia ako prírodné antibiotikum.
    • Pite čaje, najlepšie tie, čo ste si sami nazbierali. Vhodná je prvosienka jarná aj vyššia, podbeľ liečivý, pľúcnik lekrásky, materina dúška prípadne šípkový čaj.
    • Nestresujte sa. Nájdite si vždy čas na oddych, prospieva to našej imunite, a teda aj odolnosti voči chrípke.
    • Otužujte sa. Nie stresovo, ale postupne po malých krokoch.

    #chripka

    katarinka26
    19. feb 2016    Čítané 97x

    Srdce a chrípka !!!

    Ak chrípku nevyležíte, zasadne si na srdce. To začne búšiť a nebudete vládať s dychom. Hoci antibiotiká na túto chorobu nepotrebujete, musíte byť aspoň sedem dní v posteli!

    Ak teda naozaj ide o chrípku. Väčšina z nás si ju mýli s prechladnutím, ktoré sprevádzajú podobné, ale menej intenzívne príznaky. Chrípkovú infekciu prezrádza náhly nástup, horúčky, bolesti svalov, hlavy a často aj hrdla. Typická je výrazná únava a nechutenstvo. Tieto príznaky sú intenzívne v prvých troch až štyroch dňoch, potom sa zmiernia.

    Antibiotiká nepotrebujete a po týždni by ste mali byť v poriadku. No len v prípade, že chrípku neskomplikujú bakteriálne infekcie, zápaly prínosových dutín, stredného ucha či infekcie dýchacích ciest, predovšetkým zápal priedušiek či pľúc. Chrípku zapríčiňujú influenza vírusy typu A a B, ktoré sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, kýchaním a kašlaním.

    SRDCE V OHROZENÍ

    „Všetky vírusové ochorenia nesú so sebou riziko možného poškodenia srdcového svalu,“ tvrdí doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc., vedúci Oddelenia neinvazívnej kardiovaskulárnej diagnostiky vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave-Ružinove. Chrípka, predovšetkým neliečená a nevyležaná, neraz končí prepuknutím vírusovej myokarditídy, zápalu srdcového svalu.

    „Je nebezpečný v tom, že môže napadnúť všetky svalové bunky. Srdce sa zväčší a krv do ciev už nevypudzuje tak razantne ako za normálneho stavu.“ Veľmi nepríjemnou stránkou ochorenia je, že srdcovú výkonnosť môže znížiť o viac ako dve tretiny! Odrazu ste unavenejší a nezvládate fyzickú námahu tak ako pred ochorením. Môže vám často búšiť srdce, nestačí vám dych. V niektorých prípadoch sa objaví aj horúčka.

    SPOČIATKU NENÁPADNÁ

    Mimoriadna komplikácia je aj vznik dilatačnej kardiomyopatie. Ide o vírusové ochorenie srdcovej svaloviny, pre ktoré je príznačné zväčšenie oboch srdcových komôr. Sprevádza ho pocit srdcovej slabosti s dýchavičnosťou, celková únava, prípadne búšenie srdca. „Zradné je, že zvyčajne má veľmi nenápadný priebeh. Len málokto ho postrehne. Podobné príznaky sprevádzajú aj virózu s horúčkami, čo zavádza,“ podotýka kardiológ. Pomerne zrejmý signál je však vytrvalosť príznakov, ktoré neustúpia tak ako pri chrípke. Keď sa pridruží aj dýchavičnosť, zvýšená únava a vy odrazu neviete pešo zdolať ani dve poschodia, hoci predtým ste vybehli aj štyri, choďte k lekárovi!

    "Toto ochorenie sa môže objaviť už po jednej neliečenej chrípke,“ varuje docent Kamenský. Pri podozrení, že vaše srdce ničí kardiomyopatia, podstúpite echokardiografiu a ultrazvuk srdca. Ten zvyčajne potvrdí, že sa zväčšilo a nevládze vyvrhovať potrebný objem krvi. „Základná liečba spočíva v tom, že pacientovi predpíšeme lieky, ktoré bránia ďalšiemu zhoršovaniu srdcovej činnosti. Len zriedkavo sa však srdce úplne uzdraví,“ pokračuje kardiológ. Kardiomyopatia má tendenciu zhoršovať sa, prípadne sa vďaka liekom zastaví uprostred chorobného procesu.

    „Stáva sa to predovšetkým vtedy, keď prídete včas a po chrípke dlho nevyčkávate, že sa nepríjemná slabosť a búšenie srdca vytratia. Niekedy sa však napriek tomu nepodarí zabrzdiť postup ochorenia a je nutná transplantácia srdca,“ hovorí doktor o najhorších prípadoch. Našťastie výnimočných. Všetci pacienti s problémami srdca musia užívať predpísané lieky a, samozrejme, každú chrípku poriadne vyležať. „Odporúčame aj posilňovanie imunity a očkovanie proti chrípke. Každá ďalšia viróza je pre srdce príliš riskantná,“ vystríha docent Kamenský.

    POZOR NA SLUCH!

    Typická chrípková komplikácia sú aj vážne poruchy sluchu. „Chrípkové vírusy produkujú toxíny, ktoré môžu poškodiť nervové bunky vo vnútornom uchu. Dôsledkom býva jednostranná až obojstranná hluchota,“ prezrádza otorinolaryngologička MUDr. Dagmar Srnková. Len čo po viróze zaregistrujete, že nepočujete tak ako predtým, choďte k lekárovi. „Pacienti návštevu odborníka odkladajú a problémy si vysvetľujú tým, že im len zaľahlo v ušiach, čo súvisí s opuchom sliznice v sluchovej trubici a s nahromadením tekutiny v strednom uchu. Nemusí to mať vážne následky, ale lekára by mali vyhľadať už vtedy, aby im sluch vyšetril.“

    Čaká vás audiometria, funkčné vyšetrenie sluchu, ktoré odhalí poškodenie sluchu zapríčinené chrípkou. Ak to potvrdí, čakajú vás špeciálne lieky vo forme infúzií, ktoré zastavia ďalšie poškodzovanie nervových buniek vo vnútornom uchu. „Pri včasnom nasadení liečby nemusí byť porucha trvalá, závisí to však od toho, aké množstvo nervových buniek vírus chrípky napadol,“ dodáva MUDr. Srnková

    zdroj : http://www.pluska.sk/izdravie/liecba/zapal-srdcoveho-svalu-neliecena-chripka-ohrozuje-srdce.html?forward=sk_mobil2014_clanok.jsp&forcemobile=true

    #imunita Vitamín C patrí medzi najznámejšie stimulátory imunity. Podieľa sa na tvorbe kolagénu – základného proteínu nachádzajúceho sa vo všetkých spojivových tkanivách. Posilňuje tak ich pevnosť a celistvosť, vďaka čomu zabraňuje rozširovaniu infekcií v tele. Bdelosť vitamínu C nad imunitou je výsledkom dlhodobého vytvárania komplexných mechanizmov, preto je dôležitý jeho systematický príjem. Keďže vitamín C sa v našom tele netvorí, ani sa neukladá do zásoby, je potrebné pravidelne si ho dopĺňať.
    http://www.pharmshop.sk/vitamin-c-500-mg-tablet...
    #vitamin_c #chripka #jamieson

    Podľa posledných klinických štúdií pravidelný príjem vitamínov zvyšuje odolnosť voči chrípke až o 40%. Vytvárajú obrannú líniu organizmu a imunitný systém práve vďaka nim dokáže po strete s vírusmi okamžite zareagovať.
    #jamieson #chripka

    #chripka #prevencia Je preukázateľné, že príjem cukru znižuje obranyschopnosť tela v boji proti infekčným chorobám. Počas chladnej jesene a chrípkovej sezóny je dobré udržiavať svoje telo hydratované pomocou horúcich nápojov, akými sú čaje, polievky, vývar a pod. Príjmom potravín s vysokým obsahom vitamínu C, D, a E posilníte váš imunitný systém.

    #imunita #chripka Bakteriálne kultúry: na našu imunitu vo veľkej miere vplýva zdravie hrubého čreva. O dobrý stav jeho mikroflóry sa starajú bakteriálne kultúry. Tie podporujú rast a rozmnožovanie dobrých baktérií, ktoré napomáhajú tráveniu a detoxikácii čriev, podporujú vitamínovú syntézu a stimulujú tak imunitu organizmu. Naštartovať náš imunitný systém a udržať tráviaci trakt v rovnováhe pri nedostatku bakteriálnych kultúr v strave, pri nadmernej konzumácii kávy či alkoholu, ale aj pri strese alebo liečbe antibiotikami, môžu pomôcť bakteriálne kultúry z lekární, pri výrobe ktorých sa používajú prvotriedne suroviny z overených prírodných zdrojov. Posilnime každý deň svoje telo výživovými doplnkami s obsahom viacerých bakteriálnych kmeňov.
    #probiotika #jamieson

    #chripka Vraví sa, že najlepšia obrana je útok. Kombinácia troch prírodných látok – echinacey, zázvoru a cesnaku – predstavuje osvedčenú receptúru starých mám, ako účinne predchádzať chrípke a prechladnutiu. Vyskúšajte Jamieson Echinacea z najčistejších prírodných zdrojov, ktorá je považovaná za jeden z najlepších prostriedkov obrany proti prechladnutiu a chrípke.
    #jamieson #echinacea #zinok #zazvor
    http://www.pharmshop.sk/produkty/vitaminy-miner...

    Starovekí grécki a egyptskí vojaci používali cesnak na prevenciu pred chorobami a na získanie sily a vytrvalosti. Pre Európanov sa stal cesnak za posledných 3000 rokov významnou súčasťou kuchyne, a preslávil sa vďaka množstvu
    pozitívnych zdravotných účinkov.
    Cesnak patrí do čeľade cesnakovité (resp.
    ľaliovité), druh cesnak, kam patrí aj cibuľa. Pozitívne zdravotné účinky cesnaku sa pripisujú viac ako 100 zlúčeninám síry, ktoré sa nachádzajú v strúčikoch. Typickú cesnakovú vôňu a chuť spôsobuje alicín. Je jednou zo sírnych zlúčenín a má liečivé účinky. Alicín spolu s ostatnými zlúčeninami síry, ako je napr. ajoén sú vďaka svojím vlastnostiam príčinou pozitívnych účinkov, ktoré poskytuje cesnak pri rôznych zdravotných ťažkostiach.
    Cesnak podporuje srdcovocievny systém niekoľkými spôsobmi. Pomáha „riediť“ krv, tým, že krvné doštičky sú menej priľnavé, a tak sa menej zhlukujú alebo prichytávajú sa na stenách ciev. Sírne zlúčeniny v cesnaku môžu tiež pomôcť znížiť hladinu triglyceridov a „zlého“ LDL cholesterolu, kvôli metabolickej premene v pečeni, sa množstvo cholesterolu uvoľneného do krvného riečiska zníži. Cesnak tiež pomáha rozpúšťať proteíny vytvárajúce zrazeniny obmedzuje vytváranie plátu na stenách tepien a môže znížiť krvný tlak tým, že pomáha rozširovať cievy, čo umožňuje hladký prietok krvi. Cesnak podporuje aj zdravý tráviaci systém (žalúdok, črevá) prsia a prostatu. Pretože má významnú úlohu pri zvyšovaní hladiny určitých enzýmov, ktoré detoxikujú škodlivé látky a môžu pomôcť blokovať tvorbu nitrátov. Cesnak tiež spomaľuje rast Helicobacter pylori, baktérie, ktorá prispieva k rozvoju vredov. Okrem toho cesnak prispieva k posilneniu imunitnéhosystému, má antioxidačné vlastnosti a chráni organizmus pred vírusovými, bakteriálnymi a plesňovými infekciami, blokovaním enzýmov, ktoré umožňujú týmto organizmom vniknúť a spôsobiť poškodenia telesným tkanivám.
    #cesnak #chripka

    „Antibiotický” cesnak
    Cesnaku sa už stáročia pripisujú antibakteriálne, antimykotické a antivirózne účinky, ktoré pomáhajú zdolávať infekcie, vďaka čomu cesnak v období chrípok a prechladnutí pozitívne ovplyvňuje liečbu ochorení horných dýchacích ciest a posilňuje imunitu Prírodný výťažok z cesnaku vo forme nerafinovaného cesnakového oleja v kapsliach poskytuje všetky výhody a účinky čerstvého cesnaku bez nežiaducej charakteristickej arómy.
    #jamieson #cesnak #chripka

    Deťom i rodičom chýba dostatok slnka a tým aj slnečného vitamínu D3 (cholekalciferolu), ktorý pomáha budovať imunitu a zasahuje do mnohých základných pochodov v organizme. Bez jeho podpory je imunitný systém neaktívny a poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami. S vitamínom D3 v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému „ozbroja” a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia. Imunitná reakcia vyžaduje teda prítomnosť vitamínu D3!
    #vitamin_d #imunita #jamieson #chripka

    #chripka Prečo nastáva chrípková sezóna ?
    Chrípková sezóna trvá od októbra (40. týždeň kalendárneho roka) do konca apríla (18. týždeň kalendárneho roka). Ide o obdobie chladných mesiacov, kedy dochádza k zvýšenému výskytu chorých na chrípku a na iné chrípke podobné ochorenia. Dôvodom je pravdepodobne viacero faktorov:
    - nižšie teploty, ktoré vysušujú sliznice dýchacieho systému
    - menej slnečného žiarenia, ktoré je schopné ničiť vírusy a ktoré podporuje tvorbu vitamínu D v organizme dôležitého pre imunitu
    - tendencia ľudí byť viac v kolektíve a zdržiavať sa viac vnútri ako vonku, čo uľahčuje prenos infekcie (napr. deti v školskom kolektíve od septembra),
    #vitamin_d

    #chripka Podľa posledných klinických štúdií pravidelný príjem vitamínov zvyšuje odolnosť voči chrípke až o 40%. Vytvárajú obrannú líniu organizmu a imunitný systém práve vďaka nim dokáže po kontakte s vírusmi okamžite zareagovať.
    #jamieson

    Definicie niektorych pojmov ...
    #chripka

    Umývanie rúk 8x denne (aspoň) je jeden z najefektívnejších spôsobov, ako sa vyvarovať ochoreniu. #chripka

    #chripka #crp CRP vyšetrenie pomôže lekárovi odhaliť, či ochorenie dieťatka spôsobili baktérie alebo vírusy. Lekár potom môže nasadiť vhodnú liečbu a nemusí pacienta zaťažovať antibiotikami, ak to nie je nevyhnutné.

    V súčasnosti je zariadenie na zistenie CRP súčasťou povinného vybavenia ambulancie všeobecného lekára. Povinnosť mať takto vybavenú ambulanciu stanovila vyhláška ministerstva zdravotníctva.
    Vyšetrenie hladiny CRP sa využíva ako prostriedok na predchádzanie zbytočnému užívaniu ATB pri Infekciách horných dýchacích ciest. Tieto ochorenia sú najčastejšími infekčnými ochoreniami, vyskytujúcimi sa v praxi všeobecného lekára a vo väčšine prípadov je veľmi ťažké, až nemožné, rozlíšiť len na základe klinického vyšetrenia, či ide o ochorenie vírusové alebo bakteriálne. CRP je proteín akútnej fázy zápalu nachádzajúci sa v krvi. Jeho prirodzená hladina u človeka bez zápalu a nekrózy dosahuje hodnoty 1,0 – 8,0 mg/l. Hladina výraznejšie stúpa pri bakteriálnom zápalovom procese, poškodení tkanív, po operáciách, pri popáleninách a pod. Merateľne hodnoty je možné zaznamenať už o 4 – 6 hodín, maximum dosahuje CRP o 24 – 48 hodín a k poklesu dochádza o 4 – 5 dní. Rýchly test na stanovenie hladiny CRP je pre lekára cenným nástrojom pri rozhodovaní sa medzi nutnosťou okamžitej antibakteriálnej terapie a prípadným sledovaním vývoja choroby.

    Echinacea účinky na zdravie
    •Silná podpora imunitného systému
    •Podporujú lymfatický systém
    •Vhodný pri prechladnutí a chrípke
    •Prevencia pred infekčnými ochoreniami
    •Protizápalové a protivírusové účinky
    •Podporuje hojenie poranení
    •Liečba infekčných ochorení dýchacích ciest
    •Liečba infekčných ochorení močových ciest
    •Liečba žalúdočných vredov
    •Liečba chorôb pečene (cirhóza, hepatitída)
    •Prevencia pred rakovinou
    •Lieči kožné ochorenia
    •Detoxikácia organizmu
    #chripka

    Pri vírusovej infekcii nemusí byť hlien prítomný, príp. je číry až mierne zakalený. Bakteriálne ochorenie zvyčajne spôsobuje farebný hlien, tj. zelený, žltý, hnedo-zafarbený hlien. Viac o chrípke a prevencii pred ňou a respiračnými ochoreniami sa dozviete v mojich príspevkoch #chripka alebo #vitamin_d

    Vitamíny C a D prispievajú k správnej činnosti imunitného systému. Vitamín C prispieva k správnej funkcii a priepustnosti krvných ciev, k zdravému rastu kostí, tvorbe kolagénu, chrupaviek a zdravých ďasien a k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa. Vitamín D prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu, k udržaniu zdravých kostí a zubov.
    #jamieson #vitamin_c #vitamin_d

    AKO ROZLÍŠIŤ VÍRUSOVÝ a BAKTÉRIOVÝ PÔVOD INFEKCIÍ DÝCHACÍCH CIEST?
    Zanedlho začne sezóna chrípky ako aj iných respiračných ochorení, ktoré môžu byť spôsobené vírusmi a baktériami.
    Tu sú štyri tipy, ktoré vám pomôžu určiť, akého pôvodu môže byť ochorenie:
    1. UMIESTNENIE: Zatiaľčo vírusové ochorenia zvyčajne spôsobujú príznaky celého organizmu ako takého, baktérie majú tendenciu spôsobiť infekcie na 1 mieste, napr. infekcia nosových dutín, krku alebo pľúc.
    2. FARBA HLIENU: Pri vírusovej infekcii nemusí byť hlien prítomný, príp. je číry až mierne zakalený. Bakteriálne ochorenie zvyčajne spôsobuje farebný hlien, tj. zelený, žltý, hnedo-zafarbený hlien.
    3. DOBA TRVANIA CHOROBY: Väčšina vírusových ochorení trvá 2 až 10 dní. Bakteriálne ochorenie obyčajne trvá dlhšie ako 10 dní.
    4. TEPLOTA: Vírusová infekcia s výnimkou chrípky môže, ale nemusí spôsobiť horúčku. Bakteriálne choroba notoricky spôsobuje horúčku.

    Ešte jeden veľmi dôležitý rozdiel:
    Antibiotikami sa liečia len baktériové ochorenia! Zbytočné užívanie antibiotík nielenže neprospieva organizmu, ale vedie aj k rezistencii baktérií na dané lieky. Pri vírusových ochoreniach, akou je napr. chrípka je dôležitý odpočinok, tekutiny a vitamíny.
    #chripka
    zdroj: Epidemiologicky informacny servis

    #chripka Pár užitočných rád, ktoré vitamíny Vám môžu pomôcť v prevencii proti chrípke , či v boji s ňou nájdete v mojom novom článku :
    https://www.modrykonik.sk/blog/katarinka26/article/mat-chripke-xp4dch/
    #jamieson