rado_akozvonOverená organizácia
    Správa bola zmenená    4. apr 2024    

    Je "otcom" najväčšieho počtu srdiečkových detí na Slovensku. Vedie jediné oddelenie v našej krajine, kde dokážu "opraviť" pokazené srdiečka. Medzinárodne uznávaný odborník, pán chirurg, skvelý človek, kamarát.

    Správa nižšie ma vôbec neprekvapila:

    Časopis FORBES sa rozhodol v spolupráci s odborníkmi a medicínskymi autoritami vytvoriť zoznam 75 najrešpektovanejších lekárskych osobností Slovenska. Je na ňom aj primár Oddelenia detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra, MUDr. Matej Nosáľ, PhD., predseda Nadácie Šťastné srdcia.

    #nadaciastastnesrdcia #detskakardiochirurgia #akozvon #opravovnasrdiecok #srdieckovedeti

    rado_akozvonOverená organizácia
    Správa bola zmenená    31. jan 2023    

    Tie šťastnejšie srdiečkové deti❤️, ktoré sa narodia s ľahšou srdcovou chybou často na našom Oddelení detskej kardiochirurgie nepobudnú viac ako niekoľko dní, maximálne týždňov. Osobne však poznám pár desiatok príbehov, kedy dieťatko ihneď po narodení muselo absolvovať tri a viac operácii a strávilo u nás spolu s rodičmi niekoľko mesiacov. 🌹Nedávno prišla z oddelenia skvelá správa - vďaka pomoci všetkých vás, našich podporovateľov, mohla naša Nadácia Šťastné srdcia zakúpiť osem televízorov do všetkých detských izieb!

    Vravím tak, že pomáhať je skvelé🙂 .

    ĎAKUJEME! 🙏

    Naučte sa počúvať svoje dieťatko. A začnite srdiečkom!

    #nadaciastastnesrdcia #opravovnasrdiecok #akozvon #srdieckovedeti #detskakardiochirurgia #pocuvajsrdiecko

    rado_akozvonOverená organizácia
    12. dec 2022    Čítané 986x

    Na Slovensku sa každý rok narodí 500 srdiečkových detí. Môže to byť práve to moje?

    Srdiečkové deti na Slovensku ešte stále umierajú zbytočne. Tento rok už 3 tragické osudy. Budem o nich ešte písať. A o srdiečkové deti sa ešte stále nik nezaujíma - iba ich rodiny. Tie rodiny, ktoré bez včasnej diagnostiky srdcovej vady počas tehotenstva zrazu čelia hrôze, ktorá ich čaká, keď dieťatko, ktoré sa malo narodiť zdravé zrazu helikoptéra alebo sanitka preváža do Opravovne srdiečok - a tá je na Slovensku len jedna.

    Mamičky, pripomínam vám odkaz, ktorý ste mi potvrdili vy samotné - dôležitejšie ako 3D foto vášho plodu je vedieť, že jeho srdiečko bije, ako má. Viac info nájdete v našom Projekte Ako zvon.

    A ak sa chcete dozvedieť ešte viac, pozrite si dnešné vydanie Dámskeho klubu na Jednotke, kde Matej Nosáľ s Ivetkou Malachovskou rozpráva o srdiečkových deťoch a o tom, že je dobré vedieť.

    Naučte sa počúvať svoje dieťatko. A začnite srdiečkom!

    rado_akozvonOverená organizácia
    Správa bola zmenená    14. okt 2022    

    Niekedy sa snažíš, riešiš, tlačíš, prosíš, bojuješ... A často márne. A potom sa v jednej chvíli stretne náhoda, trochu šťastia, pár ľudí ochotných pomôcť... a malý zázrak je na svete. Pozerajte dnes večer o 20.30 na Jednotke šou Milujem Slovensko. Záverečné točenie kolesa bude patriť Projektu Ako zvon a najmä srdiečkovým deťom!

    https://www.youtube.com/watch?v=8SjeR91ssd8

    Naučte sa počúvať svoje dieťatko. A začnite srdiečkom!

    #nadaciastastnesrdcia #opravovnasrdiecok #akozvon #srdieckovedeti #detskakardiochirurgia #milujemslovensko #pocuvajsrdiecko

    (2 fotky)
    rado_akozvonOverená organizácia
    22. aug 2022    Čítané 1067x

    Pýtaj si od svojho gynekológa vyšetrenie, ktoré zachráni život tvojmu dieťatku

    Vo februári som s Modrým koníkom pripravil anketu, v ktorej mi 9 z 10 z mamičiek potvrdilo, že by si radšej vybralo kvalitné vyšetrenie srdiečka ich plodu, ako jeho 3D fotku. Pre mňa to bol jasný signál, že náš Projekt Ako zvon má naozaj zmysel a ideme správnou cestou.

    V spolupráci s VšZP sme ako pokračovanie projektu pripravili podcast a rozhovor s MUDr. Matejom Nosáľom, primárom Detskej kardiochirurgie Detského kardiocentra - jedinej "opravovni srdiečok" na Slovensku.

    V podcaste sa dozvieš, že na Slovensku sa minulý rok liečilo na choroby srdca 11 000 detských pacientov a že je to najčastejšia vrodená chyba medzi novorodencami. Smutným faktom ostáva, že či bude obloha zelená, v Dunaji potečie kofola, alebo či sa budú na Liptove pásť kengury - na Slovensku sa každý rok narodí viac ako 400 detí s vrodenou vadou srdca - na tom sa žiaľ nič nezmení.

    A preto nabudúce, keď sa budeš pýtať svojho gynekológa, či má tvoje dieťatko všetkých 10 prštekov na rukách, alebo či to bude chlapček alebo dievčatko, určite sa tiež spýtaj na jeho srdiečko - môžeš mu tak zachrániť život.

    Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom. ❤️

    rado_akozvonOverená organizácia
    1. jún 2022    Čítané 50x

    Kedy ste sa naposledy ozajstne pozerali na svoje deti?

    1. jún je v kalendári našej Nadácie Šťastné srdcia zapísaný veľkými písmenami. Dnes sme pre srdiečkové deti na Zlatých pieskoch pripravili slnečný deň plný zábavy, súťaží, darčekov, tanca a do chrumkava opečených klobások. 

    Že to bol deň parádny je viac než isté a opisovať všetko čo sa udialo... Nech vravia za mňa fotky. Alebo video. Ale to dôležité, čo sa ma dnes naozaj dotklo bol rozhovor, ktorý som náhodou zachytil na Rádiu Slovensko cestou domov. Redaktorka sa rozprávala s psychologičkou o deťoch. O tom, ako vnímajú veci, ako ich cítia, ako vedia žiť pre danú chvíľu. V hlave sa mi vynoril známy citát  z najkrajšej knihy, aká kedy bola pre deti napísaná: “Všetci dospelí boli najprv deťmi. Ale máloktorý z nich sa na to pamätá.” 

    To, čo ma upútalo na rozhovore s doktorkou detských duší bolo to, že sa s veľkým entuziazmom prihovárala za to, aby sme si začali viac všímať deti. Pri hre, pri bežných činnostiach, pri robení toho, čo ich baví, ale aj nebaví. A že tak môžeme objaviť, v akom bohatom svete žijú. Ako silno a ozajstne, hlboko a bez postranných úmyslov (na rozdiel od nás dospelých) a tiež bez falše dokážu prežívať radosť, smútok, hnev alebo lásku. A z vlastnej skúsenosti mám pocit, že to vôbec nevidíme, nevieme vnímať a možno nechceme rozumieť. A to je veľká škoda, bez ohľadu na to, či je príčinou nedostatok času, nezáujem alebo nevedomosť.

    Spomenul som si, ako sme sa raz pred pár rokmi nevedeli zbaliť na lyžovačku do Tatier a malá Zuzka si zabudla kufrík s pokladmi a s plačom ma prosila, aby som sa preň vrátil. Vedel som, že už ho nie je kam dať, dom už bol zakódovaný, auto naštartované a po všetkých peripetiách s balením som bol s nervami v koncoch. No väčšou vytrvalosťou ako Zuzka už disponujú len keňskí maratónci a samozrejme, že kufrík nakoniec cestoval s nami. A tiež som si úplne jasne spomenul na zdôvodnenie, ktoré som si vtedy prehral v hlave. Ten kufrík bol v tej chvíli celý jej vesmír a od otca sa predsa očakáva, že týmto veciam musí načúvať.

    Ten dnešný rozhlasový rozhovor mi symbolicky práve dnes zadrel pod kožu, keď som trávil celý deň so srdiečkovými deťmi. Celou cestou späť som potom rozmýšľal nad slovami múdrej pani doktorky o tom, aký by bol svet lepší a krajší, keby sme sa naň dokázali pozerať detskými očami. O tom, ako čísto, krásne a oddane dokážu naše deti žiť svoje životy a ako veľmi by nám pomohlo, keby sme si ich pri tom začali všímať.

    Dnes večer, keď som upravoval fotky z MDD si Zuzka sadla za mňa, nasadila si obrovské slúchadlá zapojené do ničoho, a začala cez nefunkčnú klávesnicu komunikovať so základňou o tom, že sa jej loď potápa. Vydržala viac ako pol hodinu a vnímal som ju len periférne, ale Dorotka na ňu pozerala tak fascinovane, že jej nič z jej rekvizít nestihla ukradnúť. Zase som niečo prepásol - uvedomujem si to, keď píšem tento článok a nabudúce budem ostražitejší. 

    Počas výchovy našich tajfúnov som prišiel na dve veci, ktorými som si teraz 100%ne istý. Neexistuje nič také ako dokonalý rodič a deti sú tie najinšpiratívnejšie bytosti na svete. 

    "Naučte sa počúvať vaše dieťatko. A začnite srdiečkom". 

    (Dnes aj s podtitulom "Sleduj a uč sa.🙂)