#druha_vlna
    Epidemiológovia Bražinová a Pavelka upozorňujú, že takzvané reprodukčné číslo, ktoré hovorí o rýchlosti šírenia infekcie, dosiahlo hodnotu 3,39 a „zrýchľujeme nekontrolovaným spôsobom“. Len na pripomenutie: ak je toto číslo väčšie ako 1, vírus sa v populácii šíri, menšie ako 1, šírenie sa zastavuje.

    „Reprodukčné číslo 3,39 je doposiaľ najvyššie od začiatku sledovania priebehu pandémie na Slovensku,“ píše Bražinová s Pavelkom.

    Nevidíme do hlavy Igora Matoviča a jeho tímu, ale pravdepodobne si po vecnej kritike pre porušovanie práv pri karanténe povedali, že nechávajú veci voľný priebeh. Možno uverili, že sme hnusobu naozaj porazili a nič už nehrozí. Lenže to nie je pravda.

    Ak sú otvorené hranice, logicky je nutné testovať omnoho viac ako v čase, keď je krajina uzatvorená a funguje systém karantény, inak sa nákazu nedá mať pod kontrolou. Posledných desať dní, od otvorenia hraničných priechodov a zrušenia karantény, Matovičova vláda túto kontrolu stratila. Nepochopiteľne málo testov to podčiarkuje.

    Aký je plán. Otázka preto nie je, či príde druhá vlna, tá ak ešte nezačala (podľa Bražinovej a Pavelku sa už rozbehla), máme ju tu čochvíľa. Je preto potrebné pýtať sa premiéra, aký má krajina plán.

    Kto vôbec povie, že už je tu druhá vlna? Bude boj s koronou vyzerať ako pri prvej vlne, všetko sa opäť zo dňa na deň zavrie? Je to vôbec možné pri tom katastrofálnom stave ekonomiky, o ktorom vravia všetci, ktorí tomu rozumejú? Ak nie, čo sa bude diať deň po dni, kto o tom bude rozhodovať, je vôbec taký plán na stole? Sme zdravotnícky pripravení na nápor, ktorý môže byť pri súčasnom voľnom režime ďaleko väčší ako na začiatku roka?

    Nevieme odpoveď na žiadnu z týchto otázok, a to nie sú všetky.

    Vybraté z komentára Filipa Odradoviča Denník N a mne nedá nedodať- krásnu zahraničnú dovolenku všetkým....stihnite ju čím skôr,dlho toto voľno na hraniciach už zrejme trvať nebude....bárs by som sa mýlila,ale....☹

    #druha_vlna
    špičkový slovenský infektológ Vladimír Krčméry. „Nechcem nikoho strašiť, ale nedalo sa to už dlhšie zvládnuť. Otváranie hraníc je podľa mňa prirýchle, tlaky sú aj zvnútra, občania chcú cestovať a ostatné krajiny, ktoré majú horšie scenáre, sa chcú otvárať krajinám, ktoré majú dobré scenáre. To je celkom logické, ale toto sa už zvládnuť nedá,“ myslí si profesor Krčméry.
    Prosím nekomentovať,lebo sa tu začnete hádať,len napíšte miesto svojej dovolenky,dík.Moja rodina SK jednoznačne,momentálne vyhráva liptov.