Výsledky vyhľadávania pre slovo #dusitany

avatar
petruldo
26. jan 2018    Čítané 2406x

Dusičnany a dusitany v zelenine na prvé príkrmy

    Cieľom tohto článku je aspoň trocha priblížiť/vysvetliť prečo je dôležité dodržiavať odporúčania na vek, od ktorého je vhodné zaraďovať do príkrmov určité druhy zeleniny.

Chcem upozorniť hlavne na červenú repu – cviklu a špenát. Veľa mamičiek ich zaraďuje hneď medzi prvou zeleninou. Odporúčajú sa najskôr od 10. mesiaca.

Prečo je tomu tak, popisujem nižšie.

    Dusičnany sú v rastlinách prirodzenou zložkou a nie sú sami o sebe toxické. Dusičnany sa stávajú problémom vtedy, keď sú redukované na dusitany. Nadmerný obsah dusičnanov v potravinách môže znamenať pre človeka riziko, najmä pre novorodencov a malé deti.

Rozdelenie zeleniny z pohľadu akumulácie dusičnanov:

  • Vysoký obsah – hlávkový šalát, špenát, červená repa, reďkovka, kaleráb
  • Stredný obsah – kapusta, karfiol, mrkva, tekvica, cesnak, zemiaky
  • Najnižší obsah – cibuľa, paradajky, paprika, hrach, uhorky, kukurica
Strana