Domáci karamelovo-vanilkový cukor
Odkedy na internete prebehla správa, aký je kupovaný vanilkový cukor škodlivý, odvtedy si ho vyrábame sami.
Nasypeme 1kg trstinového cukru do misky.
Otvoríme a vyberieme vanilkový struk na tanier.
Prerežeme ho na polovicu a povyškrabujeme z vnútra zrniečka.
Hmota sa bude lepiť na nôž, netreba sa toho báť.
Prázdny struk nevyhadzujeme. Vložíme ho najlepšie do dvoch fľašiek. Každý deň treba pretrepať.
Tanier s vanilkovými zrniečkami zasypeme cukrom.
Premiešame.
Tie čierne kúsky sa úplne v cukru nestratia. Zmiešame spolu.
Nasypeme do pripravených fľiaš.
Zavrieme a skladujeme v komore.
Po dvoch týždňoch cukor krásne prevonia vanilkou. Trstinový cukor je príznačný svojou karamelovou vôňou. Najlepšie nám chutí na detskej krupici.
14dní
Namiesto trstinového cukru sa môže použiť aj klasický kryštálový cukor.
Keďže biely cukor je bez vôní, treba použiť na menší obsah cukru, t.j. na 300g cukru 1vanilkový struk. Ak by sme dali až 1kg, neprevoňal by vanilkou.
#karamelovo_vanilkovy cukor
zdroj videa: internet
https://www.stream.cz/adost/10001802-vanilkove-a-vanilinove-cukry