shilou
    20. mar 2017    Čítané 129x

    Domáci karamelovo-vanilkový cukor

    Odkedy na internete prebehla správa, aký je kupovaný vanilkový cukor škodlivý, odvtedy si ho vyrábame sami.

    Potrebujete

    • trstinový cukor ( kryštálový cukor)
    • vanilkový struk
    • naberačka
    • sklenené flašky a zaváracie viečka na uskladnenie cukru
    • miska
    • tanier 
    • nôž

    Postup

    Nasypeme 1kg trstinového cukru do misky.

    Otvoríme a vyberieme vanilkový struk na tanier.

    Prerežeme ho na polovicu a povyškrabujeme z vnútra zrniečka.

    Hmota sa bude lepiť na nôž, netreba sa toho báť.

    Prázdny struk nevyhadzujeme. Vložíme ho najlepšie do dvoch fľašiek. Každý deň treba pretrepať.

    Tanier s vanilkovými zrniečkami zasypeme cukrom.

    Premiešame.

    Tie čierne kúsky sa úplne v cukru nestratia. Zmiešame spolu.

    Nasypeme do pripravených fľiaš.

    Zavrieme a skladujeme v komore.

    Po dvoch týždňoch cukor krásne prevonia vanilkou. Trstinový cukor je príznačný svojou karamelovou vôňou. Najlepšie nám chutí na detskej krupici. 

    Doba prípravy cukru

    14dní

    TOP TIP

    Namiesto trstinového cukru sa môže použiť aj klasický kryštálový cukor.

    Keďže biely cukor je bez vôní, treba použiť na menší obsah cukru, t.j. na 300g cukru 1vanilkový struk. Ak by sme dali až 1kg, neprevoňal by vanilkou.

    #karamelovo_vanilkovy cukor

    zdroj videa: internet

    https://www.stream.cz/adost/10001802-vanilkove-a-vanilinove-cukry