katjanka
    30. máj 2017    Čítané 10235x

    Trápia vaše deti molusky? Takto si s nimi poradili mamičky

    Nepríjemná kožná choroba zvaná molusky trápi nejedno dieťa a spolu s ním aj jeho rodičov. V niektorých prípadoch ide o jednorázovú záležitosť, ktorá rýchlo vymizne, inokedy sa problém naťahuje dlhodobo bez značných zlepšení alebo sa po vymiznutí vyrážky zas a znova vracajú. Ako si s moluskami poradili rodičia, ktorí s týmto kožným ochorením bojovali? Prečítajte si ich rady.

    Čo to vlastne tie molusky sú? Odborne sa volajú kognitózne bradavice. Ide o malé ružovo-biele vyrážky, ktoré sa môžu objaviť na hrudníku alebo končatinách, ale napríklad aj na tvári či dokonca očnom viečku, a to najmä ak má dieťa extrémne suchú pokožku. Najčastejšie sa prenášajú v škôlke či škole, na plavárni, vo wellness či obyčajným dotykom. Na prvý pohľad nejde o závažné ochorenie, je však infekčné a často sa rýchlo šíri. Dieťa si ho tiež škrabaním môže jednoducho prenášať z jedného miesta na tele na ďalšie. No a keďže sa deti zvyknú často škriabať, najmä ak ich niečo obzvlášť svrbí, týmto spôsobom si to zhoršujú.  

    Liečba u kožného lekára

    Prvé, čo vás zrejme napadne, ak sa u vás molusky objavia, je navštíviť kožného lekára. „Náš kožiar nám ich vypaľoval tekutým dusíkom, čo ale veľmi nepomáhalo. Potom ich vyberal ostrou chirurgickou lyžicou. Viete si ale predstaviť, ako to znášal náš malý. Nič príjemné,“ približuje svoje skúsenosti jedna z mamičiek na fóre.

    Ako dodáva ďalšia mamička, ak ani to nepomáha alebo sa problém opakovane vracia, lekári zvyknú zvoliť celkovú anestéziu, pod ktorou je možné na jedenkrát všetky vyrážky vybrať. Mamičky tiež majú skúsenosti s mastičkami ako infectodell či ichtamol. „V lekárni dostať gáfrovú masť. Videla som zlepšenie už po dvoch dňoch. Odporúčila mi to jedna milá lekárnička. Vyrážky pekne zaschýnali jedna po druhej, až poodpadávali,“ popisuje svoje skúsenosti ďalšia matka.

    Každému však zaberá niečo iné, jednoduché a jednoznačné riešenie preto zrejme neexistuje.  

    Domáca liečba

    Ak ste už vyskúšali kadečo, no nepríjemných molusiek sa stále nie a nie zbaviť, nechajte si poradiť od mamičiek ich domáce vychytávky. Podľa ich vlastných skúsenosti pomáha:

    • More a slnko – vyberte sa teda na dovolenku niekde k moru a doprajte svojim deťom dostatok vitamínu D v podobe slnečných lúčov a dostatok prírodného liečiva vo forme morskej vody
    • Bylinky – z prírodných byliniek si mamičky pochvaľujú najmä čistec rovný. Svoje skúsenosti s ním má napríklad Lela: "Je ťažké tomu uveriť, ale my sme mali ten istý problém a jediné, čo nám pomohlo, bola bylinka čistec rovný. Tou som malému molusky potierala a robila som aj čaj z tejto bylinky, ktorý malý počas dňa po troche pil. Poradila mi to jedna stará babička a zabralo to na 100 %."
    • Čerstvý cesnak - "Ja som tiež skúšala kadečo. Lokálne bol najlepší asi cesnak. Ten zabral okamžite. Ale je to dosť silné, treba dať len kúsok a presne na miesto. Na telíčku som to malému nechala cez noc. Sčervenalo to, vysušilo a odpadlo," popisuje na fóre svoje skúsenosti ďalšia mamička

    Foto: flickr, shutterstock