kasandra_g
27. apr 2017
3953 

Overené! Tipy, ako podávať deťom lieky

Háááááám! A ešte úsmev! Keby to bolo také jednoduché! Podanie lieku dieťaťu dá zabrať. Namiesto sekundovej záležitosti  sa po nekonečných minútach zbadáte celá spotená a neužitá dávka je ešte stále na lyžičke… Ako to robia tie ostatné, že im to ide?!

Iste záleží aj od povahy dieťaťa, poviete si. Nie je to celkom tak. Ťažko hodnotiť aj to, či je jednoduchšie podať liek bábätku, alebo dvojročnému huncútovi. V žiadnom z týchto prípadov neplatia nijaké kompromisy! Je to viac-menej o šikovnosti, rýchlosti a trpezlivosti, nech je plač aký chce.

Ako podávať deťom lieky

Kvapky a spreje do nosa
Nosné kvapky dávajte do nošteka v miernom záklone hlavy. Dobré je, keď sa dieťa pred aplikáciou vysmrká. Rýchlo spacifikovať a vybavené. Ak to naozaj nejde, kvapky treba naniesť na vatovú tyčinku a povytierať nos. Toto sa odporúča aj bábätkám.

Naopak - pri vstreknutí nosného spreja musí dieťa držať hlavu rovno. Samotný sprej tiež držíte rovno.

Kvapky a masti do očí
Kvapky do očí, či masti – najúčinnejšie je, keď má dieťa ľahko zaklonenú hlavu, pohľad uprený na strop, do kúta. Opatrne natiahnite dolné viečko a kvapnite. Ak sa dieťa tvrdošijne vzpiera a vy nemáte pomoc, položte ho na posteľ, jeho hlavu si zakliesnite medzi stehná a aplikujte liečivo. 

Sirupy

Sirupy, najmä tie proti teplote alebo bolesti, treba dávať v presnej dávke v závislosti od hmotnosti dieťaťa. Preto býva pravidlom, že v krabičke nájdete aj priloženú striekačku – odmerku. Pomocou nej podávate dávku lieku. Trpezlivo, po troške, smerom do líčka. Manžel môže dieťa držať na rukách a vy sa snažte mieriť (nie na jazyk). Prinajhoršom zapchajte dieťaťu nos.  Malým bábätkám môžete líčka mierne stlačiť smerom k sebe a po podaní lieku uvoľniť, tak budete mať zaručené, že je celá dávka v pusinke. V súčasnosti je na trhu aj detská fľaška určená priamo na podávanie liekov a sú s ňou veľmi dobré skúsenosti. 
Tablety

S nimi je asi najväčší boj – ak to nezakazuje príbalový leták, rozdrvte ich v lyžici vody, alebo v sladkom nápoji. Horké lieky môžete zamiešať  do lyžice banánu.

Alebo to skúste takto

via GIPHY

Čapíky
Často sa deťom zavádzajú aj čapíky. Bábätká ležia na chrbáte, vy im držíte nožičky pokrčené hore. Väčšie deti ležia na boku s ľahko prikrčenými nohami. Aby dieťa čapík nevytlačilo opäť von, malo by niekoľko minút zostať s vystretými nožičkami a stiahnutým zadočkom.

Všetko vykonajte pevne, kľudne, láskavo. 

POZOR!
Nikdy sa nesnažte dieťa preľstiť tým, že lieky sú cukríky. V nestráženej chvíli by sa vám to mohlo vypomstiť.

Zíde sa vám vedieť: 

Ako správne užívať lieky

Ktorý liek zvoliť pri horúčke a ako ho správne podať? 

#zdravie #lieky #podavanie_liekov

a ako prehltnúť tabletu celú? nemôže sa pohrýzť ani rozdrviť, keďže ide o účinok s pozvoľným uvoľňovaním?

30. apr 2017

Môžete skúsiť dať tabletu napr. do rožka, alebo pudingu. Dôležité je potom dávku zapiť nápojom (najlepšie vodou) - vyskúšajte cez slamku - ťah podporí prehltnutie.

30. apr 2017

Neda mi nereagovat na video ako podat dietatku liek, lebo presne tento isty problem sme mali my, teraz nedavo. Moja. 1,5 rocna dcerka tiez nechcela za ziadnu cenu otvorit usta ked sme jej chceli dat antibioticky sirup a skusili sme trik s oblubenym jedlom mieriacim do ust a potom rychlo liecik, ale dcerka naletela iba 2 krat a potom uz si davala na to pozor co jej davame a nielen ze sme do nej liek nedostali, ale od vtedy z mojej ruky uz nechce prijat ziadne jedlo na lyzicke. Uz su to 3 tyzdne a stale si to pamata a neveri mi. Takze sa krmi zasadne len sama, co mi je aj luto, lebo s urcitymi tekutymi jedlami ako su polievocky, by son jej rada este pomohla... 😢

6. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli