laurikagab
    Správa bola zmenená    13. nov 2022    

    #mobil #hranie hier..baby, aky maju vasi chlapci mobil, ktory vyuzivaju aj na hry? resp.su spokojni..vek 11-13 rokov..cize nenarocni teenegeri😊resp.ktory mobil odporucate.

    katjanka
    8. máj 2017    Čítané 1623x

    Dve hodiny a dosť! Elektronika kradne deťom zážitky aj spánok

    Najmenšie deti s mobilmi v rukách, len aby ich rodičia na chvíľu niečím zabavili. V dnešnej dobe relatívne bežný obraz. V minulosti sme neboli elektronikou obklopení tak, ako je tomu v súčasnosti. V takmer každej domácnosti nájdete televízor (alebo aj viac), rádio, počítač, laptop, niekoľko mobilov... Uniknúť pred tým je takmer nemožné. Aj napriek tomu by sme však pri deťoch s používaním modernej techniky mali byť obozretní a o čosi opatrnejší.

    Elektromagnetický smog

    Stretli ste sa už s pojmom elektromagnetický smog? Nejde o skutočný smog v pravom slova zmysle, skôr sa ním definuje elektromagnetické žiarenie z moderných technológii. Zdrojom sú spotrebiče ako televízor či počítač, ale najmä tie, ktoré fungujú bez káblov, pomocou wi-fi, čiže tablety a mobily. Najsilnejší smog okolo mobilného telefónu vzniká práve v čase, keď telefonujeme.

    Z mobilných telefónov, tabletov, laptopov i počítačov vyžaruje elektromagnetické pole, na ktoré sú obzvlášť citlivé práve malé deti, a to najmä počas prvých troch rokov života, keď je ešte ich lebka krehká a vyvíja sa. Aj preto by dieťatko nikdy nemalo zaspávať v bezprostrednej blízkosti mobilu či tabletu.

    Fascinujúci displej

    Určite sa aj vy neraz prichytíte pri tom, ako v blízkosti svojho prcka ťukáte do mobilu správu, prezeráte, čo nové na sociálnych sieťach alebo len tak bezducho pozeráte telku miesto toho, aby ste ju radšej vypli a naplno sa venovali dieťaťu. Keďže rodičia idú deťom príkladom, niet sa čo čudovať, že ich tie svetelné displeje tak fascinujú.

    Čas pred obrazovkou

    Dá sa vôbec definovať, koľko času je pre deti optimálne pred obrazovkou stráviť a čo je už príliš veľa? Neexistujú na to síce normy, no odborníci odporúčajú riadiť sa približne týmito hodnotami:

    • Dieťa do 2 rokov – maximálne hodina denne
    • Dieťa od 2 do 5 rokov – hodina až maximálne dve hodiny denne
    • Staršie deti – dve až maximálne tri hodiny denne

    Pravidlá stanovte a dodržiavajte

    Príliš veľa času pred obrazovkou škodí - a to nielen deťom.

    • Vplyv na sociálny a emocionálny vývoj
      Pozornosť dieťaťa sa môže narušiť, môže byť hyperaktívne či agresívne. Pri sledovaní programov je dieťa spravidla samé a tak sa nerozvíjajú jeho sociálne zručnosti. Môžu vznikať problémy vo výchove
    • Problémy s hmotnosťou
      Čím viac času trávi špunt pred obrazovkou, tým menej sa hýbe. Vysedávanie pred telkou prispieva k novodobej epidémii - detskej obezite.
    • Problémy so spánkom
      Modré svetlo obrazovky - televíznej či z mobilu alebo tabletu, pôsobí na mozog rušivo. Svetlo, ktoré vyžaruje z obrazovky, totiž odďaľuje uvoľňovanie hormónu melatonínu (hormón spánku). Čím dlhšie bude večer dieťa sledovať televíznu alebo inú obrazovku, tým väčší problém bude mať zaspať. Kvalita spánku môže byť takisto narušená. Dve hodiny pred tým, než pôjde dieťa do postele, by nemalo sledovať televízor ani mobil. To isté platí pre dospelých.

    Ani ako kulisa

    • Čím neskôr, tým lepšie – čím neskôr svojho drobca zoznámite so zábavnym, čarovným displejom, tým lepšie
    • Choďte deťom príkladom - čo vidia u vás, to si zapamätajú najlepšie
    • Buďte rodičom - dospelák, najmä ak chce príkladne vychovávať svoje deti, občas musí prijať aj nepopulárne opatrenia
    • Stanovte si limity - ako sme už spomínali - deťom do 2 rokov postačí hodina denne, od dvoch do piatich rokov 2 hodiny denne, pri starších deťoch maximálne 3 hodiny denne
    • Ani ako kulisa - televíznu ani inú obrazovku nepoužívajte ani ako kulisu pri iných činnostiach. Zbytočne deti rozrušuje pri sústredení sa na to, čo práve robia
    • Venujte sa im a hrajte sa s nimi - ukážte deťom, že existuje obrovské množstvo iných aktivít, ako sledovanie obrazovky. Nevyberajte si ľahšie cestičky - zapnúť televíziu, nech sa už dieťa "nejak zabaví"
    • Počas jedla jedzte - v koľkých domácnostiach ešte aj počas spoločnej večere beží nejaký program ako kulisa alebo sa dokonca večerá pred televíznou obrazovkou? Zbavte sa tohto zlozvyku a venujte svoju pozornosť členom rodiny
    • Televízor do detskej izby nepatrí – takisto ani do spálne

    Prečítajte si aj: Kedy zaobstarať dieťaťu prvý mobil?

    Zdroj foto: shutterstock

    #forum #mobil Hurá, prispôsobili sme fórum mobilným telefónom. Stačí si dole pod diskusiou kliknúť na "Prepnúť na mobilnú verziu" a je to 🙂

    martinjasen
    7. júl 2014    Čítané 0x

    Ako si na iPhone pridať koníka na plochu

    1. Otvor si aplikáciu Safari.

    2. Zadaj adresu: m.modrykonik.sk.

    3. Prihlás sa so svojím loginom.

    4. Klikni na ikonku. (viď obrázok)

    5. Klikni na ikonku. (viď obrázok)

    6. Klikni na Add to Home Screen.

    7. Zadaj názov, pod ktorým sa ti ikonka bude zobrazovať. Potom klikni Add.

    8. Ikonku máš na ploche. 🙂