💜💚💙💚💜
    Drahý Bože,
    teraz od teba nechcem nič. Chcem poďakovať za všetko, čo mám.
    ❤️❤️❤️❤️❤️
    Náramkom z mojich obľúbených farieb ma prekvapila moja sestra. Dojatá som a radosť veliká.

    Včera som tu našla hneď niekoľko návodov, ako ušiť dvojvrstvové rúško, do ktorého sa dá vložiť netkana textília. Dnes som sa chcela pustiť do práce, ale nenašla som ich. Poradíte?

    slunce3
    11. aug 2018    Čítané 1281x

    Trojkolka smart trike - oprava riadenia tyčou

    Čaute ženské, 

    😂

    Píšem Vám sem návod, ja som prešmejdila celý net a nikde nič som nenašla, keď sa nám pokazila naša #smarttrike #trojkolka #ovladanie

    Takto sem-tam zadriemal 💜,este ze je chrbat polohovatelny (to mal rok aj daco)

    Písala som aj Smarttrike Slovensko,no bohužiaľ náhradné diely ani servis nerobia.

    Ale veľmi dobre sa s nimi komunikovalo a rýchlo odpovedali. 👍

    Takže sme to rozobrali a skúsili sami s manželom. 

    Tu je naša trojkola recliner.

    V konečnom dôsledku je jedno aký máte model,pravdepodobne je to tak robené u všetkých. 

    Ako prvé musíte odmontovať riadidla a predné koleso,to odmontujete podľa typu, niektoré len posuniete celý ten kryt so značkou hore alebo dole a zacvaknete tu gulicku pod plastovou zaražkou, alebo celý ten kryt so značkou treba odskrutkovať.

    Potom spodok, sedadlo dole nedávajte,netreba.

    Vyberiete staré lanko- nové 1-1,5mm kúpite v bajk shope, sú to lanká ako na brzdy a pod. Tiež si zaobstarajte na to zaražky alebo bajonetove zapínanie. 3 ks.

    Lanko vám stačí tak 1m (pre istotu si kúpte radšej 1,5) je to par cenová položka, alebo aj v železiarstve mávajú, ale tam zvyčajne až od 2mm a to už je hrubé. Musí to sadnúť do plastového hriadeľa. 

    Takto je to vnútri (foto bez lanka) 

    Natiahnuť lanko je celkom makacka, takže to dajte spraviť chlapovi 😂 

    Na ďalšej fotke je vyznačený začiatok,stred a koniec lanka a zaražky. 

    Proste ho natiahnete tak ako bolo pôvodné.  😂 foto je ilustračné, jasné že vediete lanko okolo tej stredovej tyče. Tie zmuchlance značia zaražky. 

    Pri zadnom kolese su tie zaražky vnútri v tom plaste, len pre predstavu som vám to načmárala. 

    Keď to máte,otestujte riadenie tyčou a môžete to poskladať. 

    Ináč keď už ju máte rozobranú, môžete podoťahovať všetky skrutku a namazat napr. Wd-ckom všetky pohyblivé časti. 

    Takto budete mať riadenie ako nové a nebudete mať hlavu v smútku, že čo teraz. Tak prajem peknú zábavu. 

    My sme ešte spravili rovno aj údržbu kolies a opravili zadnú brzdu ktorá dobre nezapadala. 

    Ps. Na podobnom principe budu pravdepodobne fungovat aj, ine znacky. 

    simka14
    12. mar 2018    Čítané 429x

    ...tak z toho bude kuchynka...

    ,,Taká malá a už sa chopí varešky a misky a mieša ostošesť. Hm, na Vianoce by sme mali kúpiť kuchynku. Len keď jedna je malá, ďalšia drahá, táto príliš farebná, iná taká nudná..." Zamýšľam sa. 

    ,,Čo keby sme ju vyrobili podľa našich predstáv? Takú , ozajstnú'," navrhujem manželovi. Príliš mu to nevonia, stále má poznámky typu ,,a toto tam ako pripevníme?, tamto ako vyrežeme?, to nebude pekné..." ,,V poriadku, urobím ju sama," oponujem a začínam s hľadaním vhodného kusu nábytku. Už-už mám nájdenú skrinku, síce vzdialenú 30km, keď švagriná ide meniť nábytok v obývačke a TV skrinka to má spočítané. ,,Zdeni, tú skrinku nevyhadzuj, z toho bude kuchynka pre Karolínku."

    S dovozom skrinky domov sa mení aj manželov názor a ochotne začína pomáhať (veď hádam by sa chlap nedal zahanbiť). Meriame, predstavujeme si, spisujeme materiál. Predstavu mám, inšpirácie som nabrala na MK, ale tiež na Pinterest.

    Na ďalšie tvorenie sme zakúpili:

    • nerezovú misku (na drez)

    • samolepiace tapety - jednu na pracovnú dosku a z bielej vznikol sporák

    • moosgummi na sporákové platničky

    • nábytkový úchyt na rúru

    • nábytkový magnet na uzatváranie

    • pánty na dvierka

    • fotorámik

    • nábytkový úchyt na háčiky

    • plastové háčiky

    • farebnu látku

    • garnížku s nastaviteľnou dĺžkou

    Začíname. Ako prvé vyrežeme okrúhly otvor na drez. Do otvoru misku osadíme na vrstvu silikónu a necháme zaschnúť. Ďalším krokom je montáž zadnej dosky. Tú sme mali doma zo starého stolíka. Mala som v pláne na ňu nalepiť  tapetu s imitáciou obkladačiek, ale zatiaľ som nenašla ,tú správnu'. 

    Medzičasom sa vrhám na dvierka rúry. To som si zas vymyslela, že chlap vyreže otvor, kde nalepím nepotrebný fotorámik, však nech je to také , naozajstné'.

    Hlavné kroky máme. Začínam lepiť tapety. Prvá prichádza na rad pracovná doska. Podarilo sa mi kúpiť krásnu tapetu, akoby kameň, proste úplne ako pracovná doska.

    Ďalej nalepím štvorec bielej tapety, čo bude predstavovať sporák. Bielou tiež obliepam dvierka na rúru. Lepím kruhy vystrihnuté z moosgummi. 

    Manžel montuje dvierka. 

    Ďalej zatlčieme klinčeky na garnížku. 

    Privŕtame úchyt na dvierka a tiež úchyt na háčiky na zadnú stenu. 

    K ,drezu' pripevníme batériu. My sme mali starú nefunkčnú, nastriekali sme ju striebornou farbou.

    A hotovo. 

    Pevne verím, že som vám mojim článkom aspoň trošku pomohla, ak sa chystáte tiež do vlastnej výroby kuchynky.

    už ste si niekedy doma robili - vyprážané banány ? ... Len sa nezľaknite slova vyprážané, vyprážal somna na kokosovom oleji, toho sa báť nemusíte.
    Ingrediencie:
    banán+1 ČL medu + škorica + kokosový olej +mandľové maslo
    Postup
    1. Zľahka pokvapkápe panvicu kokosovým olejom na miernej teplote.
    2. Ukladáme nakrájané banány a vyprážame ich 1 – 2 min. z každej strany.
    3. Do medu pridáme pol deci vody – miešame a pridávame k banánu na panvici.
    4. Po vybratí polejeme mandľovým maslom a posypeme škoricou.
    5. Konzumujeme sa usmievame sa pri tom 🙂

    Dobrú chuť!

    #inspiracia #postup #recept #navod #snack #sladke #zdrave #chut #banan

    (3 fotky)

    Ako dať nechceným hovorom červenú?
    Veľmi prehľadný #navod - #o2_soda :

    https://i.modrykonik.sk/soda_magazin

    #blokovanie_hovorov
    #blokovanie_sms

    fem1
    9. mar 2016    

    #navod#inspiracia na vreckár z netu...

    (7 fotiek)

    #navod #vankus #podsedak. V sobotu na STV Postav dom zasad strom. 🙂 Zatial si pripravte latky, vatelin, zips, nite, sijaci stroj a noznice. Bude to postup na vytvorenie sedaka, takze si mozte pripravit vrchnu cast a vyuzit fantaziu na zdobenie.

    igorstancik
    24. apr 2015    Čítané 0x

    Návod: Ako fotiť deti v prírode?

    Dnes je každý fotografom. Postačí smartfón vo vrecku, veľa megapixlov, šikovná aplikácia na vylepšenie nacvakaných obrázkov a môžeme zdieľať na facebook.

    Mnohým to stačí a tešia sa z pekných fotiek svojich ratolestí na pieskovisku, hojdačke, ihrisku alebo na prechádzke v parku. Občas pri zabíjaní času natrafíme na profesionálne fotografie alebo na fotografie kamarátov, ktoré vyzerajú lepšie. Vačšinou si povieme, že to bude určite kvôli drahému fotoaparátu, ktorým to bolo odfotené.

    Je to pravda aj nie je. Drahý a kvalitný fotoaparát je skutočne nástrojom, ktorý má veľký vplyv na obrazovú kvalitu, no má jednu veľkú nevýhodu – urobí iba to, čo mu poviete vy. Vy ste tými, kto musí nájsť vhodný motív, kto umiestni postavy do rámčeka, kto nájde správny uhol, aby to všetko vyzeralo dobre a vy ste tými, kto v správny okamih stlačí spúšť. Ak toto nespravíte tak ako treba, môžete držať v ruke najdrahší fotoaparát na svete, ale lepší výsledok ako s mobilom nedosiahnete.

    Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa dá jednoducho a iba s malou zmenou vo vašich doterajšich fotografických návykoch, dosiahnuť lepší výsledok.

    Nebudem sa venovať nastaveniam fotoaparátu, tento článok nie je o technike. Účelom bolo ukázať vám, na čo si dať pozor a aké rozdiely môžu byť medzi fotografiami z toho istého miesta, pri rôznom uvažovaní fotografa. Výsledok bude taký, že vaše fotografie možno nebudú vyzerať profesionálne, ale určite sa budú odlišovať od fotografií vašich kamarátok.

    Zobral som na prechádzku Barborku a Rebeku, dcéry mojich kamarátok a asi pol hodinku som ich fotografoval. Bol slnečný deň a konečne nefúkal silný vietor. Schyľovalo sa k večeru, slnko pomaly zapadalo a jeho lúče začínali mäknúť. S výnimkou prvých ranných zábleskov svetla sú tieto svetelné podmienky tými najideálnejšími pre fotografovanie. Slnko svieti zo strany, na rozdiel od poludnajšieho svetla, ktoré je veľmi intenzívne a vytvára nežiadúce tiene.

    Našli sme rozkvitnutú čerešňu a začali sme. Fotografoval som proti slnku, pretože osobne takýto spôsob mám rád a výsledok sa mi vždy páči. Pozrite sa, ako sa mení charakter fotografie, ak neurobíte nič iné, iba zmeníte vzdialenosť od detí. Dievky som posadil pod čerešňu a nechal som ich rozprávať sa.

    Krok po kroku

    • Vzdialenosť niekoľko desiatok metrov od stromu. Slnko svieti priamo do objektívu, vidíme celú scénu, dievčatá aj strom, v popredí kus plota, v pozadí krajinu, ktorá nás nezaujíma. A všetko je to veľmi presvetlené.
    • Podišiel som bližšie, stratil sa nám rušivý plot a taktiež rozptyľujúce pozadie krajiny. Dievčatá vidíme iba o málo lepšie, no stále máme veľa svetla, pretože slnko nám svieti do objektívu.
    • Tu už nastáva rozdiel. Keď som sa posunul ešte viac k dievčatám, dostal som sa do tieňa čerešne, ktorý vďaka zapadajúcemu slnku už bol dlhý. Zároveň som sa zbavil priamych lúčov slnka a pozrite, aký rozdiel to urobilo na fotografii.
    • Ak podídem ešte kúsok bližšie, zbavím sa presvetleného vrchu koruny čerešne a fotografia bude kontrastnejšia, dievčatá jasne viditeľné a celé to dostane príjemnú atmosféru.
    • Kto by chcel väčší detail, môže prísť úplne blízko.

    Poznámka: všetkých 5 fotografií bolo zhotovených s rovnakým nastavením fotoaparátu.

    • Väčšina z vás robí fotografie postojačky, vezme mobil, postaví sa nad dieťa, zamieri a cvakne. Tak bola spravená aj táto fotografia.
    • Skúste nabudúce zmeniť uhol (nemusíte si hneď ľahnúť na zem ako to často robievam ja), postačí, ak urobíte snímok z podrepu. Vidíte rozdiel?
    • Rovnaká situácia, záber postojačky, záber z podrepu.
    • Ako sa ešte pri tej čerešni odfotografujeme? Ak sa dá (a tu sa to dalo ľahko), skúste vyliezť na strom a zamieriť odtiaľ. Alebo pošlite na strom deti 🙂 Tieto dve fotografie berte iba ako inšpiráciu, nemusíte loziť po stromoch ak sa vám nechce 🙂

    Pod čerešňou sme mali slnko ešte trochu silné a svetlo v tvári bolo intenzívne, no keď sme končili a presúvali sa domov, podmienky začali byť úplne ideálne a mohli sme urobiť aj niekoľko fotografií s priamymi lúčmi v tvári.

    • Sami vidíte, že lúče vytvorili pekné teplé svetlo a ideálne osvetlili dievčatá aj okolie. No má to jednu chybu, ktorú často robíme. Necháme na fotografii svoj tieň. Takmer vždy si to všimneme až doma pri pozeraní fotiek, ale už tam ten nežiadúci tieň je. Čo s tým, veď slnko mi svieti do chrbta a tieň tam predsa bude vždy?
    • Posunieme sa do strany a zmeníme uhol. Dievčatá sú stále pekné, aj príroda je pekná, no my tam viacej nevyrušujeme.

    A na záver sme chceli ešte fotografiu s tými peknými rozkvitnutými výhonkami. Aj to sa dá urobiť rôzne.

    • Jedna možnosť je tá, že deti postavíme vedľa seba, povieme im, aby sa nehýbali a pozerali na nás, zamierime a cvakneme. A budeme mať fotografiu, akých máme milión, len pozadie bude odlišné.
    • Druhá možnosť je, že využijeme svetlo, ktoré nám slnko poskytuje, presunieme sa, dievčatá sa otočia k nám a urobíme iný typ portrétu.
    • A ešte jeden posledný záber so slnkom oproti. A máme dve fotografie s rozkvitnutými výhonkami, ktoré sa odlišujú od davu.

    Verím, že som vám poskytol niekoľko námetov ako zmeniť svoje uvažovanie pri fotografovaní detí na krátkej prechádzke a teším sa, že v diskusii k článku pripojíte niektoré zo svojich jarných výtvorov.

    Všetky fotografie, ktoré ste videli, sú neupravované. Iba teraz na záver vyberám z celého fotografovania dve posledné, ktoré úpravou prešli. 

    Teším sa na vás pri ďalšom pokračovaní tohto seriálu.

    Článok bol vytvorený v spolupráci s fotograf Igorom Stančíkom www.igorstancik.ephoto.sk

    martinjasen
    7. júl 2014    Čítané 0x

    Ako si na iPhone pridať koníka na plochu

    1. Otvor si aplikáciu Safari.

    2. Zadaj adresu: m.modrykonik.sk.

    3. Prihlás sa so svojím loginom.

    4. Klikni na ikonku. (viď obrázok)

    5. Klikni na ikonku. (viď obrázok)

    6. Klikni na Add to Home Screen.

    7. Zadaj názov, pod ktorým sa ti ikonka bude zobrazovať. Potom klikni Add.

    8. Ikonku máš na ploche. 🙂

    mary_enka
    2. jún 2014    Čítané 0x

    Návod: Handmade kocka

    Podrobný návod, ako vyrobiť látkovú kocku pre deti.

    Nový album od Coldplay hrá.

    Fotky nahraté v počítači.

    Muž i dieťa spia.

    Môžeme sa začať hrať.

    Môj dnešný článok mal byť napísaný už nejaký ten mesiac, ale držim sa jedného citátu z Biblie: Všetko má svoj čas. Kaz 3/3

    Keďže som vyučená krajčírka, povedala som si, že sa budem držať toho, čomu rozumiem. Môj prvý kreatívny nápad pre môjho syna prišiel pri prezeraní hračiek. Mála kocečka, šňúrky okolo, sem-tam šuští a milá mamička, vytiahni 15 eur? Tak to teda nie. Výrobná cena je omnoho menšia a ušiť to zvládne každá mamička. A že ako ľahko to ide, to vám ukážem 🙂

    Čo budeme potrebovať:

    Potrebovať budeme hlavne to, čo nájdeme doma. Ja som našla 6 odlišných látok, ktoré boli iné nielen farebnosťou, ale aj zložením. Je tam lesklá, matná šušťavá, no proste všetko, čo by mohlo chlapca/dievča zabaviť 🙂 Dôležitú súčasť tvoria stuhy, špagátiky, hrubšie gumy a rôzne iné veci, ktoré nájdete vo vašej domácnosti. Gombíky, nožnice, výplň, (ja som použila také tie guličky, čo sa dávajú do sedacích vakov), nite a šijací stroj. A skoro som zabudla - lepivá výstuž. Tá vám veľmi pomôže, pokiaľ budete mať neposlušné látky.

    Krok prvý:

    Vystrihneme si štvorcovú šablonu, podľa ktorej vystrihneme 6 štvorcov látky a 6 kúskov lepivej vystuže. Vystuž nažehlime na rubnú stranu látky. Tu píšem jedno veľké POZOR... Dôkladne sa pozrite či ste správne priložili vystuž k látke. Nie že si zalepíte žehličku. Vrúbkovaním priložte k látke, to je ten lep, ktorý sa pod teplom roztopí a tak nám spevní celú kocku.

    Krok druhý:

    Nastrihajte si pásiky zo stúh  Zapojte predstavivosť... rozpočítajte, strihajte a myslite na to, že cca centimeter z každej strany musíte všiť do kocky, tak nech si ich nespravíte moc krátke.

    Krok tretí:

    Keď už teda máme základ pripravený, možeme sa pustiť do šitia. Ja som si vybrala iba dve strany kociek, na ktoré som naukladala všetký stuhy. Vy si to môžete rozložiť samozrejme podľa vašich predstáv. Dôležité je však si to prešiť tak polcentimetrovým stehom, aby sa vám to neposúvalo. Nerobte si steh väčší, aby vám to potom nerobilo šarapatu pri zošívaní strán kocky.

    Krok štvrtý: 

    Už skoro finišujeme 🙂 Ja som si najskôr spravila pás zo štyroch zvyšných látok, ktoré som zošila dohromady. A potom len prišpendlila k zvyšným dvom látkam a opatrne zošila. Samozrejme si nezabudnite nachať otvor na vloženie výplne.

    Krok piaty:

    Kocku pretočíme, poriadne povytláčame nožnicami rožky, nech z toho nemáme loptu 🙂 Skontrolujeme švy a celkovo či je všetko ok a môžeme začať dávať výplň. Keď už sa do nej nič nezmestí, otvor zašijeme a môžeme si gratulovať 🙂

    Krok šiesty: 

    Tento krok je už len a len na vás. Či gombíky, či uzlíky, či ani jedno, či niečo iné 🙂

    Krok siedmy: 

    Odovzdať 🙂

    Hotovo. Moja večerná púť písania je už pri konci. Strávila som pri tom písaní hádam aj viac času ako pri vyrábaní tej kocky, ale aspoň s čistým svedomím môžem ísť spať a v mojom pomyselnom diari zaškrtnúť ďalšiu splnenú záležitosť. Prajem vám príjemný zvyšok dňa a dokoníkovania priatelia 🙂

    roka17
    24. mar 2014    Čítané 0x

    Ako zvýšiť predaj v bazáriku?

    Milé maminky, rozhodla som sa, že napíšem pár svojich postrehov, ako zvýšiť predajnosť vecičiek po vašich deťoch.

    Predaju sa venujem už viac rokov a za tú dobu som sa toho dosť naučila. Ak pomôže niektorá rada práve Vám zvýšiť predaj vecičiek po svojich deťoch, budem veľmi rada.


    1. FOTKA - na internete predáva! Toto je zásada č.1 a je najdôležitejšia zo všetkých! Preto venujte kvalitnej fotografii značnú pozornosť, ja to robím takto:
        A. Mám biely podklad- najlepšia je biela deka (na svetlé oblečenie používam tmavý podklad, vyhovuje tmavomodrá, alebo tmavo sivá)
        B. Fotím vždy za denného svetla
        C. Okno mám pred sebou, fotím z výšky
        D. Kvalitný foťák so zrkadlovkou je strááášna výhoda
        E. Fotky upravím v bežnom programe MS offis- orezanie, zvýraznenie jasu, kontrastu
    2. TOVAR - predávajte kvalitný tovar, známych značiek. Aj ked je o niečo drahší ako napr. F&F či iné, no vždy ho viete predať lepšie ako neznačkové oblečenie a kvalita je nepopieratelná. Veci majú stále farby, nevyžmolkujú sa.
    3. NEZAVÁDZAJTE - vždy opíšte pravý stav tovaru (i ked je to dosť individuálna záležitosť) a keď je kaz, tak to tam napíšte. Nespokojná zákazníčka sa k vám znovu nevráti...
    4. CENA - nemusíte predávať veci pod cenu, aby sa vám len predali. Vzbudzuje to dojem, že niečo na nich nie je v poriadku. Ja sa držím zásady, že ak je tovar kvalitný, absolútne v tip top stave, tak cenu dám polovičnú za akú som kúpila ja.
    5. DÔVERA - zo skúsenosti som sa poučila, že so zákazníčkou sa nehádam a každú jednu si vážim. Ak je s tovarom nespokojná, bezproblémov jej ponúknem možnosť vrátenia (väčšinou hladajú chyby len vtedy, ked tovar nesadne a je to len spôsob ako ho vrátiť). O chvílu sa vám ohlasi iná, ktorej to sadne a podakuje vám. Dôležité je, aby mala zákazníčka dobrý pocit z kúpy.
    6. POĎAKOVANIE - snažte sa každej zákazníčke dobre poradiť, aby bola spokojná, nie za cenu bezpodmienečne predať (nie každá vec zodpovedná pridelenej veľkosti veku). Navrhnite napr. kombináciu oblečenia, poprípade doplnky. Za každý, aj ten najmenší nákup poďakujem a ocením každú jednu objednávku nejakou drobnosťou.

    Nemusíte so mnou súhlasiť, ale ak tieto rady pomôžu čo len jednej z vás, budem veľmi rada. Ja to robím s veľkou radosťou a skutočne ma to baví. Z času načas sa nájde niekto, kto vám túto "činnosť", "zábavu" bude chcieť znechutiť, ale nenechajte sa odradiť. Tak držím palce, nech sa darí i vám, každej jednej. 

    PS: foto ako ukážka (nie sú na predaj, už som ich dávno predala)

    mariosmykal
    23. apr 2013    Čítané 0x

    Jednoduché pridanie diakritiky

    Týždenne pribúda do #magazin množstvo článkov, ktoré nepíšeme my, ale vy, mamičky. Občas sa stane, že text nemá diakritiku, a preto je horšie čitateľný a podľa pravidiel prispievania nepoužiteľný. 

    Je tu však riešenie 🙂

    Ak napíšete akýkoľvek text bez diakritiky a nechce sa vám ju dodatočne pridávať, môžete využiť nástroj, ktorý je na to vytvorený. Je jednoduchý a text doň stačí skopírovať.

    Vyskúšať si to môžete tu: www.p.brm.sk/diakritika

    Prajem pekný deň a zábavu so samopribúdajúcimi mäkčeňmi a dĺžňami 🙂

    mariosmykal
    21. nov 2012    Čítané 0x

    Ako napísať dobrý článok?

    Nadpis:

    SPRÁVNE: Ako napísať dobrý článok?
    NESPRÁVNE: Píš dobre (príliš krátke)
    NESPRÁVNE: Pre napísanie dobrého článku platí viacero rád, ktoré nájdete v tomto návode (príliš dlhé)

    Perex:

    SPRÁVNE: Máš rada písanie a chcela by si sa v ňom zlepšiť? Ak začneš používať niekoľko základných pravidiel, tvoje príspevky sa stanú obľúbenejšie a čitateľnejšie. Tentokrát prinášam trojicu rád, ktoré sa týkajú úvodu článkov.

    NESPRÁVNE: Jedno zo základných pravidiel písania sa týka názvu, perexu a medzititulku. Názov by mal charakterizovať to, o čom je článok. Dôležitá je aj jeho dĺžka, nevytváraj preto jednoslovné alebo príliš dlhé nadpisy... (vynechaný úvod/perex)

    Začiatok článku:

    Písanie je ako akýkoľvek šport či aktivita. Najlepšia dokážeš byť vtedy, ak do svojej práce vložíš seba a vytvoríš si vlastný štýl, no stále sa budeš držať základných pravidiel. V písaní je ich viacero, začínajú sa pri názve, perexe a medzititulku.

    Medzititulky:

    Názov

    Nadpis sa má týkať toho, o čom je článok. Jeho úlohou je zaujať a charakterizovať tému, o ktorú sa zaujímaš. Dôležitá je aj jeho dĺžka, nevytváraj preto jednoslovné alebo príliš dlhé nadpisy. Čitateľ totiž potrebuje pár úderných slov, ktoré v ňom vyvolajú pozitívny alebo negatívny pocit. Vtedy je pravdepodobné, že si na článok klikne a bude sa chcieť dozvedieť viac. Ak po prečítaní nadpisu nevznikne žiadna otázka, zrejme nebol nadpis dobre formulovaný. Nenechávaj však čitateľa zvedavého úmyselne tým, že nadpis nedokončíš a necháš ho domievať sa, čo ho asi čaká.

    Perex

    Úvod článku (perex) má čitateľa informovať a vtiahnuť “do deja”. Napíš krátke zhrnutie celého článku hneď v úvode. Perex je však samostatná časť, čitateľ musí článok pochopiť aj v prípade, že by perex s nadpisom preskočil. Najlepšie je písať ho ako posledný, ľahšie sa ti celá téma zhrnie. Jeho dĺžka je optimálna medzi dvomi až štyrmi vetami.

    Medzititulok

    Každý článok má svoju štruktúru a vyvíja sa od začiatku do konca, preto ak cítiš, že sa ti obsah mení, použi medzititulok, ktorý uvedie novú myšlienku a takto si bude môcť čitateľ oddýchnuť a hlavne mu budeš “hádzať návnady”, ktoré ho prilákajú čítať ďalej, vďaka čomu si dočíta článok až do konca. (dlhá veta, píš kratšie)

    Nauč sa tieto pravidlá používať, avšak nenechaj sa nimi zväzovať, pretože najdôležitejšia si ty. Ak začne byť tvoj text príliš technický, čitateľa prestane baviť. Zo zreteľu vhodnosti textu pre vybranú spoločenskú skupinu krajiny a ich spôsob vyjadrovania sa osožnosť písania musí prejaviť na použitom jazyku. (odborný text, píš jednoduchšie)

    Prajem ti veľa nápadov a dobrú pamäť, aby sa ti žiadne myšlienky nestratili.

    Kľučové slová článku: #pisanie #navod #magazin

    Mário Šmýkal

    Asmira Team