#stanovacka v plnom prúde.... Stan skontrolovaný, vraj môže byť, ale teraz už šup šup do vody..... #leto

    redakcia
    28. jún 2017    Čítané 4714x

    Stanovačka s deťmi: Na čo nezabudnúť?

    Chcete si tohtoročnú dovolenku užiť inak, než na pláži? Máte pekné spomienky z detstva na stanovanie s rodičmi a rozhodli ste sa pripraviť podobný zážitok aj svojim deťom? Alebo to bude vaša stanovacia premiéra? Nech je tak alebo onak, na stanovačku s deťmi sa treba poriadne pripraviť.

    Výber lokality a kempu

    Asi každý už vie, že stan si nemôžete postaviť, kde sa vám zachce, ale len so súhlasom majiteľa pozemku. Preto je najlepším riešením na stanovačku kemping alebo vyhradené miesto – táborisko. Výber najvhodnejšieho miesta závisí od vášho program. Ak si vyberiete kemp v blízkosti kultúrnych alebo prírodných pamiatok, odkiaľ budete podnikať výlety do okolia, počítajte s vyššou cenou a tiež vysokou obsadenosťou.

    V mnohých kempoch sú už detské ihriská, malé bazény, dokonca aj detské kútiky, kde vaše ratolesti zabavia animátori. Spravidla sú tu aj možnosti na kúpanie, cyklistiku a ďalšie turistické atrakcie.
    Dôležité je zistiť stav sociálnych zariadení a možnosti stravovania. Počet bufetov v areáli ešte nie je zárukou, že sa najete.

    Pokiaľ chcete deckám dopriať pravé zálesácke dobrodružstvo, nájdite si osamelé miesto na stanovanie. Takýto adrenalínový zážitok však odporúčame len zdatnejším trampom.

    Naplánovanie trasy

    Cestu si naplánujte s viacerými prestávkami. Po príjazde do cieľa budete potrebovať ešte sily na stavbu stanu, vybalenie, nafúknutie nafukovačiek, rozloženie matracov… Častejšie zastavenia prospejú vodičovi aj spolucestujúcim.

    Výbava

    Stan je samozrejmosťou, spacák povinnosťou a karimatka alebo nafukovací matrac neodmysliteľnou súčasťou vášho výletu. Skontrolujte si včas, či sa vaša trampská výbava časom neprederavila, alebo ju nebodaj nenačali mole, či si z nej nespravili hniezdo myši. Stan aj spacák rozprestrite a nechajte voľne presušiť, vyvetrať, nafukovačky nechajte nafúknuté cez noc, aby ste videli, či náhodou pomaly nefučia.
    Dobrý tip: Každý člen výpravy si zaslúži vlastný spacák. 

    Oblečenie

    Pri pobytoch v prírode platí – radšej viac, ako menej. Tak proviantu, ako aj oblečenia. Pripravte sa na to, že aj pri priaznivej predpovedi počasia vás môže zastihnúť nečakaná búrka a vy  zmoknete do nitky a budete sa musieť prezliecť do suchého. Pri dlhšie trvajúcom daždi sa vám veci zas nebudú mať kde vysušiť, okrem toho v kempe aj tak nie je veľa možností, ako si oblečenie vyprať. Takže si zbaľte dostatok ponožiek, tričiek aj s dlhým rukávom, a myslite na to, že noci bývajú chladnejšie, zvlášť pri zemi, na ktorej spite. K plavkám a šiltovkám pribaľte pršiplášte a aspoň deťom gumáky. 
     

    Jedlo

    Ak sa rozhodnete pre kempingovú stravu, nezabúdajte, že zdravá strava sa v tu veľmi nenosí.  Možno niekde dostanete šalát z dvoch – troch zložiek, ale vrcholom zeleninovej ponuky aj tak býva spravidla len varená kukurica.
    Variť si môžete aj sami, či už na ohni, alebo vlastnom variči. V oboch prípadoch sa vám však zíde nôž, doska na krájanie, príbory, misa, taniere a poháre. Zbaľte si aj utierku, hubku na riad a saponát.
    Zistite si možnosti stravovania a nakupovania v blízkom okolí, aby ste neboli prekvapení, že po chlieb budete musieť jazdiť niekoľko kilometrov.
    POZOR! V niektorých kempoch je zakázané konzumovať vlastné dovezené potraviny!

    Osobná hygiena

    Okrem obligátneho mydla, zubnej pasty, šampónu a uterákov nezabudnite na toaletný papier, repelent a opaľovacie krémy.  Pri malých deťoch aj na dostatočnú zásobu plienok. Zídu sa vám aj zápalky a baterka, vezmite si do nej aj náhradné batérie. V spoločných sprchách uvítate  gumené žabky na nohy.

    Bez základnej lekárničky ani neodchádzajte z domu. Prečítajte si, čo všetko by mala obsahovať, aby ste si dokázali pomôcť v každej situácii

    Zábava

    Vo vode a na preliezkach je fajn, vaše deti však určite uvítajú, ak sa s nimi zahráte aj vy. Vezmite si lietajúci tanier, lopty, hračky do piesku, knihy, karty… Na dovolenke nie je nič horšie, ako nuda!

    Boli ste s deťmi na stanovačke? Podeľte sa o svoje zážitky!
    Zážitky so stanom na streche auta vás pobavia v článku Dobrodružstvo menom Slimák od @kmk11

    #cestovanie #stanovacka #stanovanie 
    Foto: pexels.com, pixabay.som, archív kmk11