konik_testuje
    6. júl 2022    Čítané 1390x

    Povinná výbava (nielen) na letné prázdniny

    Možno ste si všimli, že počas letných mesiacov sa veľmi často skloňuje téma dovolenkových lekárničiek. Čo si vziať so sebou, ak bude mať dieťa teplotu, bolesti bruška alebo sa zraní,... Prax ma naučila, že vybavenú lekárničku je dôležité mať doma po celý rok. Pretože, podľa vždy platiaceho zákonu schválnosti, sa to najhoršie udeje vo chvíli, keď pediatrovi skončia ordinačné hodiny či zatvoria aj posledné nákupné centrum, kde je najdlhšie otvorená lekáreň. Neviem, ako u vás, no v našej rodine sa priamo úmerne so zvyšujúcou sa teplotou, zvyšuje aj spotreba leukoplastov. Odreniny, škrabance, cestné lišaje,... Sme čoraz viac vonku, premiestňujeme sa na kolobežkách, bicykloch, deti lozia po stromoch, hojdajú sa či hrajú naháňačku. Aby som však nepoukazovala len na deti, práce okolo domu či v záhrade privodia nejakú tú boliestku aj nám dospelým.

    Do redakcie Modrého koníka sme dostali na testovanie rôzne druhy náplastí Leukoplast®. Nie len tak hocijaký leukoplast, ale ten ozajstný, pravý. Neviem či aj u vás, no nech sme mali doma akúkoľvek značku náplastí, spontánne sme pre ne vždy používali „pracovný“ názov Leukoplast®.   Táto nostalgická značka má až 120 rokov. Niet sa čo čudovať, že jej názov doslova zľudovel.

    Všetky druhy náplastí Leukoplast® majú výrazne červený obal. Jednoducho ich rozpoznáte nielen v lekárni, ale aj v domácej lekárničke. Obal pohodlne otvoríte aj jednou rukou, kým druhou môžete utešovať plačúce dieťatko. Na obale sa vždy nachádza aj informácia, pre koho a na aký účel je náplasť vhodná. My sme testovali Leukoplast® kids, Leukoplast® elastic a Leukoplast® aqua pro.

    Leukoplast® kids1 na prvý pohľad zaujme svojim veselým a hravým dizajnom. Ja osobne nosím vždy náplasti v peňaženke. Pre každý prípad. Spolu s pofúkaním boliestky je veselý motív priam zázračným liekom na takmer každé drobné poranenie. Leukoplast® kids vydržal aj detský záťažový test. Je vodoodolný, odpudzuje nečistoty a výborne priľne na pokožku, no vďaka príjemnému materiálu vysokosavého vankúšika sa na ranu neprilepí. Je priedušný a odpudzuje nečistoty. Dve veľkosti, ktoré sa v balení nachádzajú, umožňujú si vybrať tú vhodnejšiu, podľa poranenia.

    Počas leta sa moje deti menia na malých obojživelníkov, ktorí trávia viac času vo vode, ako na súši. V takom prípade je vhodnejšie siahnuť po Leukoplaste® aqua pro1. Táto tenká a priehľadná náplasť chráni ranu pred vodou a nečistotami, a zároveň zostáva priedušná. Skutočne vydrží celodenné plávanie a potápanie. Trošku horšie je to zo stŕhaním. Treba rýchlo a rázne 🙂  Ale nemôžeme mať všetko. Aj bezbolestné odlepenie, aj dokonalú priľnavosť a odolnosť voči vode. Náplasť sa aplikuje jednoducho. Po nalepení stačí  dobre pritlačiť na pokožku a stiahnuť vrchnú vrstvu.

    Posledným testovaným kúskom boli náplasti Leukoplast® elastic.1 Letné večery rada trávim v záhradke, hrabkaním sa v skalkách a záhonoch. Priznám sa, že veľmi nerada pracujem v rukaviciach a tak sa snažím dbať na to, aby som mala prípadné poranenia, aspoň kým sú čerstvé, dôkladne prelepené náplasťou. Leukoplast® elastic sú veľmi dobre priľnavé a vysoko elastické. Vďaka tomu držia aj na takých miestach na tele, ktoré sa často ohýbajú. Odporúčam siahnuť po nich aj pri deťoch, v prípade, že je rana na ohybnej časti tela. Vydržia dlhšie. Viem, viem, chýba na nich veselý motív, no niekedy je to nevyhnutné. V jednom balení Leukoplastu® elastic sa ukrýva až meter elastickej náplasti. Odstrihnete si dĺžku, akú potrebujete, či už ide o prst cvaknutý záhradníckymi nožnicami alebo rozbité koleno z bicykla.

    Za redakciu Modrého koníka môžeme náplasti Leukoplast® odporučiť. Sú kvalitné a z rôznych druhov si môžete vybrať pre koho a na aký účel sú určené.  Je to overená klasika, ktorá podľa nás nesmie chýbať v poriadnej domácej lekárničke.