katarinka26
    30. jan 2017    Čítané 181x

    Kam nechodí slniečko, tam chodí lekár ! ...alebo keď nám chýba D

    ... hovorievala mi moja mamina.

    ... postupne prichádzam nato, koľko pravdy , je v tejto ľudovej múdrosti....

    Doteraz odborníci predpokladali, že vitamín D ovplyvňuje najmä zdravie kostí a zubov, avšak neustále pribúdajú nové vedecké poznatky o podiele vitamínu D na základných pochodoch v organizme. Tie upozorňujú na súvis medzi nedostatkom vitamínu D a celým radom civilizačných ochorení, vrátane kardiovaskulárnych, osteoporózy, cukrovky, ochorení horných a dolných dýchacích ciest či riziko vzniku nádorových ochorení. Rovnako posilňujú teóriu, že dostatok vitamínu D pozitívne ovplyvňuje stratu telesného tuku.

    Vitamín D je „pohonná” jednotka nášho organizmu. Lekári však čoraz viac upozorňujú na jeho rapídny pokles v organizme detí i dospelých. Je to daň za zmenu životného štýlu, každodenný dlhodobý pobyt v interiéri a často aj vyhýbanie sa pobytu na slnku vplyvom nie najšťastnejšej osvety. Všeobecne sme zabudli, že človeku je vlastný prirodzený pohyb vonku, na vzduchu, na slnku, nie posedávanie doma pri televízii či počítači.

    Aktivátor imunity
    V poslednom čase čoraz viac vystupujú do popredia účinky vitamínu D v súvislosti s jeho úlohou v boji proti vírusom. Zistenie, že vitamín D „vyzbrojuje” imunitný systém, bolo publikované v Nature Imunology. Výskum potvrdil, že bez vitamínu D je imunitný systém neaktívny a poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami. S vitamínom D v krvnom riečisku sa T bunky, najdôležitejší článok imunitného systému, „ozbroja” a začnú vyhľadávať votrelcov, ktorých zničia a z tela vylúčia. Imunitná reakcia vyžaduje teda prítomnosť vitamínu D! Výskum zároveň priniesol nové poznatky o účasti vitamínu D pri mnohých autoimunitných ochoreniach (reumatoidná artritída, zápalové choroby čreva, skleróza multiplex, psoriáza).
    Vitamín D teda účinkuje tak trochu ako kľúč k „zapaľovaniu” nášho auta, ktoré nepôjde, pokým neotočíme kľúčom a nenaštartujeme motor. Podobne ani náš imunitný systém nebude pracovať, pokým nebude chemicky aktivovaný vitamínom D. Ak sa stretneme s chrípkou v stave nedostatku vitamínu D, náš imunitný systém bude voči nej v podstate bezbrannejší. Chrípka preto najčastejšie napáda ľudí ovplyvnených moderným životným štýlom, často vyčerpaných, ktorí žijú a pracujú v uzatvorených miestnostiach.

    Alarmujúce fakty
    Odhaduje sa, že nedostatok vitamínu D v jesenných a zimných mesiacoch sa vyskytuje celosvetovo najmenej u 1 miliardy ľudí. Údaje z Európy poukazujú na fakt, že koncentrácie déčka v krvi sú na konci zimy u 2/3 obyvateľov podstatne nižšie ako v lete. Na nízke koncentrácie vitamínu D u slovenských detí a adolescentov vo všetkých vekových skupinách poukázala štúdia z roku 2010 uskutočnená klinikou pre deti a dorast A. Getlíka SZU. Veľmi nepriaznivý je fakt, že jeho nedostatok má až 77,7 % detí, najmä v jesennom a zimnom období.

    Dostupnejší ako lieky
    Letné mesiace, keď je dostatok slnka, využime na zahájenie svojej vlastnej preventívnej liečby. Získajme vitamín D bez návštevy lekára, bez lekárskeho predpisu, úplne zdarma – iba za asistencie slnečného svetla. V mesiacoch chudobných na slnečné lúče si doplňme vitamín D výživovými doplnkami, najlepšie z prírodných zdrojov.V lekárňach sú dostupné prírodné výživové doplnky s vitamínom D, už aj vo forme vitamínu D3, ktorý je pre organizmus biologicky dostupný a za prirodzených okolností sa v ňom dokáže syntetizovať len s pomocou UV žiarenia. Zabrániť ochoreniam dodaním prírodného vitamínu D je veľmi nenáročná investícia do zdravia, ktorá sa nám niekoľkonásobne vráti na ušetrených nákladoch za zdravotnú starostlivosť. Zaktivizujme svoj imunitný systém slnkom či v prípade jeho nedostatočného príjmu doplnkami výživy a umožnime mu, aby fungoval agresívnejšie pri obrane proti napadnutiu vírusmi. Vynikajúci spôsob ako zvýšiť hladinu vitamínu D v krvi, je dnes podľa lekárov príjem 2000 IU vitamínu D3 denne a pri vysokom deficite vitamínu D i niekoľkonásobne viac.

    Dnes je Svetový deň psoriázy, ochorenia, ktoré patrí spolu s ekzémami medzi najčastejšie kožné choroby. Týmto ochorením trpí 125 miliónov ľudí na svete. Aj keď ide primárne o kožné ochorenie, často ho sprevádzajú postihnutia iných orgánov a predstavuje pre každého pacienta aj značnú psychosociálnu záťaž. Mnoho pacientov trpí aj preto, že nemajú dostatočné znalosti o ochorení a nemajú adekvátny prístup k liečbe.
    Začiatok tohto autoimunitného ochorenia, resp. stav jeho zhoršenia je úzko spätý s obdobím zimných mesiacov, kedy je nedostatok slnečného žiarenia. Zlepšenie stavu ochorenia je spájané so signifikantným vzostupom hladiny vitamínu D. Až 75% chorých so psoriázou vykazuje deficiencie vitamínu D. (Podľa publ. Doc. Furkovej Pandémia nedostatku vitamínu D)
    #vitamin_d #psoriaza

    katarinka26
    26. okt 2016    Čítané 123x

    Nedostatok horčíka a vitamínu D versus vysoký tlak

    Vysoký krvný tlak je ochorenie, ktorým trpí veľké množstvo populácie a stále v nižšom veku. Je to ochorenie, ktoré spôsobuje vysoký tlak krvi na steny tepien, ktorý môže spôsobiť život-ohrozujúce ochorenia ako srdcový infarkt, mozgová porážka atď.

    Vysoký tlak je stanovený množstvom krvi, ktoré srdce pumpuje a množstvom odolnosti ku krvnému toku v tepnách. Čím viacej krvi srdce pumpuje, a čím sú tepny užšie, tým je krvný tlak vyšší.

    Príznaky vysokého krvného tlaku

    Mnohí trpia na vysoký krvný tlak roky bez toho, aby to postrehli. Dokonca bez symptómov a príznakov vznikajú poškodenia ciev, alebo srdca. Niektorí majú bolesti hlavy, zadýchavanie, krvácanie z nosa, avšak tieto symptómy už prichádzajú v neskôrších štádiách hypertenzie.

    Príčiny vysokého krvného tlaku

    Príčin je niekoľko, ale väčšinou je spôsobená nezdravým životným štýlom.

    • Vek
    • Nadváha a obezita
    • Nedostatok pohybu
    • Nadmerné požívanie alkoholu
    • Fajčenie
    • Nadmerná konzumácia solí
    • Nedostatočná konzumácia draslíka
    • Nedostatok vitamínu D
    • Stres
    • Dedičnosť

    Nedostatok horčíka a vitamínu D je veľmi rozšíreným problémom, ktorý môže prispievať ku vzniku arteriálnej hypertenzie. Antihypertenzívny efekt magnézia a vitamínu D zahŕňa renoprotektívne a vaskuloprotektívne vlastnosti a antagonistické pôsobenie na vápnik. Nízka úroveň 25-OH-D a horčíka v krvi sú nezávislým rizikovým faktorom pre výskyt arteriálnej hypertenzie. Klinické dáta naznačujú, že horčík a vitamín D by mohli byť prospešné pri liečbe arteriálnej hypertenzie, ako aj iných kardiovaskulárnych ochorení. Vzhľadom na relatívne bezpečný a finančne nenáročný spôsob dopĺňania horčíka a vitamínu D, by mala byť pacientom s hypertenziou predpísaná ich suplementácia.1, 3, 4

    Horčík a krvný tlak

    Horčík je aktivátorom viac ako 300 enzýmových systémov a zúčastňuje sa na všetkých procesoch závislých na ATP.

    Deficiencia horčíka (Mg, sérum: < 0,8 mmol/L) je nezávislým rizikovým faktorom hypertenzie a metabolického syndrómu (Schéma č. 1). Každá modifikácia úrovne endogénneho horčíka vedie k zmenám cievneho tonusu a následným zmenám arteriálneho krvného tlaku. Výsledky metaanalýzy naznačujú, že vplyv orálne podávaného horčíka na zníženie krvného tlaku závisí od dávky. Vždy, keď sa zvýšila denná dávka horčíka o 10 mmol, systolický krvný tlak sa znížil o 4,3 mm Hg a diastolický krvný tlak o 2,3 mm Hg. Iné štúdie preukázali, že u pacientov s hypertenziou, ktorí boli liečení antihypertenzívami (napr. diuretiká, ACE inhibítory alebo betablokátory), bola vyššia pravdepodobnosť deficiencie horčíka ako u kontrolných osôb.2, 3, 4

    Vitamín D a krvný tlak

    Deficiencia vitamínu D je spájaná so svalovou slabosťou a vysokým výskytom rôznych chronických ochorení ako rakovina, kardiovaskulárne ochorenia, skleróza multiplex a diabetes 1. a 2. typu.5 – 7 Nedostatok vitamínu D (25(OH) D, sérum < 20 ng/ml) je nezávislým rizikovým faktorom hypertenzie. 5, 6, 8
    Epidemiologické a klinické štúdie dlhodobo naznačovali súvislosť medzi nedostatočným vystavením slnečnému žiareniu, defi cienciou vitamínu D a hypertenziou alebo zvýšením plazmatickej renínovej aktivity. U pacientov s nedostatkom vitamínu D je trikrát vyššie riziko vzniku hypertenzie ako u osôb so zdravou úrovňou vitamínu D (25(OH) D: 40 – 60 ng/ml). Mechanizmus antihypertenzívneho efektu „slnečného“ vitamínu zahŕňa priamy efekt jeho hormonálne aktívnej formy 1,25(OH)2D na renín-angiotenzínový systém, endotheliálnu funkciu, vylučovanie paratyroidného hormónu a inzulínovú senzitivitu (Schéma č. 2). Na základe nedávno publikovaného systematického prehľadu a metaanalýzy sa zistilo, že vitamín D u pacientov s hypertenziou spôsobuje zníženie systolického krvného tlaku (− 6,18 mm Hg) a nepatrné zníženie diastolického krvného tlaku (− 2,56 mm Hg).5

    Horčík a vitamín D majú vzájomne sa posilňujúci efekt na endotheliálnu funkciu, cievnu reaktivitu a mnohé metabolické procesy (napr. metabolizmus inzulínu). Podľa sledovania uskutočneného WHO podávanie vitamínu D a horčíka pacientom s hypertenziou môže podporiť účinky antihypertenzívnych liekov. Z výsledkov monitorovania suplementácie horčíka a vitamínu D laboratórno-diagnostickými testami vyplynulo, že ich pravidelné dopĺňanie formou výživových doplnkov by mohlo priaznivo ovplyvniť zníženie predpísaných dávok antihypertenzívnych substancií (napr. diuretiká, ACE inhibítory). Nepochybne by to mohlo zredukovať mnohé nežiaduce účinky používaných antihypertenzívnych liekov (napr. porucha glukózovej tolerancie).

    Autori

    Gröber U. 1,  Kisters K. 2

    1 Uwe Gröber, Academy for Micronutrient Medicine, Germany,

    2 Prof. Dr. med. Klaus Kisters, St. Anna Hospital, Medizinische Klinik I, Herne and Academy of micronutrient medicine, Germany

    Literatúra

    1 Gröber U., Kisters K.; Infl uence of drugs on vitamin D and calcium metabolism; Dermatoendocrinology 2012 Apr; 4(2): 158–166.

    2 Classen H. G., Gröber U., Kisters K.; Drug-induced magnesium defi ciency; Med Monatsschr Pharm. 2012 Aug; 35(8): 274–80.

    3 Kisters K.; Oral magnesium supplementation improves borderline hypertension; Magnes Res. 2011 Mar; 24(1): 17

    4 Gröber U., Kisters K., Holick M.F.; Magnesium und Vitamin D bei Hypertonie, Nieren- und Hochdruckkrankheiten 2011, 40: 1–3

    5 Gröber U., Holick M. F.; Vitamin D – Die Heilkraft des Sonnenvitamins, 302 S, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH, Stuttgart, 2012

    6 Holick M. F.; Vitamin D Defi ciency; N Engl J Med 2007 July; 357 (3): 266–281

    7 Holick M. F.; Sunlight “D”ilemma: risk of skin cancer or bone disease and muscle weakness; Lancet 2001 Jan, 357 (9249): 4–6

    8 Holick M. F.; DeLuca H. F.; Avioli L. V.; Isolation and Identifi cation of 25-Hydroxycholecalciferol From Human Plasma; Arch Intern Med. 1972; 129(1): 56–61

    katarinka26
    5. okt 2016    Čítané 237x

    Vitamín D a tehotenstvo

    Tehotné ženy si každodenne predstavujú okamih, keď po prvý raz uzrú svoje dieťatko. Neustále si kladú otázku, ako sa postarať o jeho úspešný štart do života, čo mu dopriať, aby mu zabezpečili dobré zdravie. Lekári radia, slnečný vitamín D!

    Nízky príjem vitamínu D v perinatálnom období (v čase od predtehotenstva do ukončenia 24. mesiaca veku dieťaťa) sa tradične spája s poruchami kostného systému. Hromadia sa však dôkazy, že dlhodobá porucha kostného systému (rachitída, osteomalácia) tvorí len zlomok dôsledkov nedostatočného príjmu vitamínu D. V skutočnosti je jeho absencia rizikovým faktorom vzniku mnohých chronických chorôb – srdcových a onkologických ochorení, schizofrénie, cukrovky, psoriázy, reumatoidnej artritídy i ďalších autoimunitných ochorení.

    Zlepšuje kvalitu vnútromaternicového prostredia

    Vitamín D sa zaraďuje k látkam, ktoré modulujú dlhodobé programovanie ľudského zdravia. Podľa záverov pozorovaní uskutočnených komisiou OSN pre výživu (FAO), výžive matky a dieťaťa je potrebné venovať osobitnú pozornosť najmä v čase od predtehotenstva až do ukončenia 24. mesiaca veku dieťaťa! Práve vtedy je výživa schopná obzvlášť ovplyvniť štruktúrny a funkčný vývoj organizmu! Potvrdilo sa, že práve tieto štruktúrne a funkčné zmeny môžu mať dlhodobé následky pre ľudské zdravie. Biologické mechanizmy si môžu nadlho zapamätať metabolické účinky raného výživového prostredia plodu a novorodenca. Nedostatočný príjem vitamínu D počas perinatálneho obdobia môže takto vytvoriť základ dlhodobého neskorého poškodenia zdravia.

    Absenciu vitamínu D v tehotenstve si odnáša nielen kostný systém detí – majú nižší obsah minerálov v lumbálnych stavcoch a plochých kostiach, čo zvyšuje riziko osteoporózy v ich neskoršom veku. Výskum uskutočnený na základe pozorovaní FAO ukázal, že nedostatok vitamínu D u tehotných žien vyvoláva poruchu transportu vápnika v placente. A nielen. Práve kvalita vnútromaternicového prostredia môže niesť zodpovednosť za vznik mnohých ďalších chronických ochorení v neskoršom živote dieťaťa.

    Chráni pred preeklampsiou a predčasným pôrodom

    Zistilo sa tiež, že vitamín D reguluje sekréciu placentových hormónov estradiolu a progesterónu a bráni tvorbe protizápalových cytokínov, ktoré spúšťajú preeklampsiu a predčasný pôrod. Najnovšie poznatky poukazujú na fakt, že riziko preeklampsie a predčasného pôrodu u žien s jeho nedostatkom je až 5-násobne vyššie.

    Podporuje rovnováhu imunitného systému

    Nové poznatky potvrdili dôležitú úlohu vitamínu D pri budovaní imunity dieťaťa. Vitamín D podporuje v imunitných bunkách tvorbu vlastných antibiotických bielkovín a zvyšuje schopnosť imunitného systému zabíjať choroboplodné zárodky. Udáva sa napríklad, že deti matiek s deficitom vitamínu D v gravidite majú väčší sklon k infekciám horných dýchacích ciest počas prvého roka života. Dlhodobo normálne hladiny vitamínu D prispievajú pozitívne na priebeh infekcií (aj chrípky) tak, že podporujú regulačné mechanizmy imunitného systému a tým zabezpečujú jeho rovnováhu. Znižuje sa tak riziko poškodenia orgánov zápalom a prechodov akútnych ochorení do chronického štádia.

    Niektoré poruchy učenia u detí by mohli súvisieť s hladinou vitamínu D počas tehotenstva...

    Na základe štúdie uskutočnenej nedávno výskumníkmi Univerzity of Glasgow, sa poruchy učenia častejšie vyskytujú u detí, ktoré boli počaté medzi januárom a marcom – v ročnom období chudobnom na slnečné žiarenie potrebné na produkciu vitamínu D.

    Štúdia preukázala, že poruchami učenia trpelo 8,5 % detí, ktoré boli počaté v januári až marci a len 7,6 % detí počatých medzi júlom a septembrom. Sezónne výkyvy sa týkali porúch súvisiacich s autizmom, ale aj ďalších intelektuálnych problémov s učením, ako sú napríklad dyslexia či ADHD, chyba pozornosti spojená s hyperaktivitou. Podľa výskumníkov tento jav súvisí s hladinou vitamínu D. Prvé tri mesiace tehotenstva sú dôležité pre vývoj mozgu dieťaťa – môže ho negatívne ovplyvniť nedostatok vitamínu D v tele matky. Z výsledkov štúdie vyplynulo, že odstránenie sezónnych rozdielov by mohlo zabrániť až 11% prípadov porúch učenia.

    Podľa výskumníkov je v záujme zdravia dieťaťa, aby tehotné ženy začali s dopĺňaním vitamínu D čo najskôr, ideálne ešte v čase, kedy sa pokúšajú otehotnieť a užívali ho podľa odporúčania. V dôsledku toho môžu predísť možným vývojovým problémom dieťaťa.

    Odkiaľ vitamín D načerpať?

    Zdrojom vitamínu D je olej z rybej pečene (treska, sleď, sardinka, losos). Menšie množstvo sa nachádza v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku a v mliečnych výrobkoch, hubách sušených na slnku, kvasniciach, kakau, kokose, datliach. Najväčší podiel aktívneho vitamínu D sa ale získava prirodzenou cestou z účinkov slnečného žiarenia na kožu. Avšak kvôli zníženej expozícii slnečného žiarenia na našu pokožku – pre vyhýbanie sa pobytu na slnku vplyvom nie najšťastnejšej osvety, došlo v uplynulých 20 rokoch k epidémii, ba až pandémii nedostatku vitamínu D. Jeho schodok sa vyskytuje celosvetovo, patrí k mimoriadne frekventovaným poruchám zdravia. Lekári čoraz častejšie upozorňujú na jeho fatálny nedostatok v organizme tehotných žien a detí. Vzhľadom na dôležitosť vitamínu D a na problémy s jeho dostupnosťou si jeho adekvátny príjem vyžaduje doplnenie, najlepšie formou prírodných doplnkov výživy. 

    katarinka26
    6. jún 2016    Čítané 33x

    Vznikla Skupina pre detskú osteológiu, prvá na Slovensku

    Pediatri upozorňujú, že osteoporóza je problém, ktorý sa dotýka aj malých pacientov.

    V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) Bratislava ako v prvej na Slovensku vznikla preto Skupina pre detskú osteológiu (Osteoped). Zaoberá sa poruchou metabolizmu kostí a  kostnými ochoreniami.

    Nájdeme v  nej odborníkov, ktorí sa v  rámci svojej špecializácie zaoberajú poruchou metabolizmu kostí a kostnými ochoreniami.

    Veľký benefit

    Ako uviedol riaditeľ DFNsP Bratislava doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc., cieľom tejto skupiny je nielen liečiť deti, ktoré už týmto ochorením trpia, ale aj aktívne sledovať tie, ktoré sú v dôsledku svojho primárneho ochorenia vystavené riziku vzniku osteoporózy.

    „Ide o veľký benefit pre našich pacientov, keď v mnohých prípadoch dokážeme predísť závažnému poškodeniu zdravia a našim pacientom poskytnúť komplexnú pomoc všetkých špecialistov na jednom mieste. Našich odborníkov už vyhľadávajú aj samotní rodičia, ktorí si u detí všimnú opakované zlomeniny,“ dodal L. Kužela. Detským pacientom pomáhajú takto už takmer rok.

    Pozor na lieky

    Zvláštnou skupinou v  detskej osteológii sú predčasne narodené deti. „Majú veľmi nízky fosfor a nezrelosť sa u nich môže negatívne prejaviť aj na kostnom metabolizme. S  porušenou mineralizáciou a štruktúrou kostí sa môžeme stretnúť už v  predškolskom veku,“ povedala prednostka I. Detskej kliniky (DK) LF UK a DFNsP Bratislava prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc.

    Ako ďalej dodala, osteoporóza v detskom veku vzniká najčastejšie v dôsledku liečby niektorými liekmi, ktoré sú síce v liečbe účinné, zároveň však musia sledovať ich vplyv na metabolizmus kostí.

    „Počet detských pacientov s chronickými zápalovými a imunitnými ochoreniami narastá, a tým aj počet detí, ktoré môžu byť ohrozené osteoporózou,“ vysvetlila Ľ. Podracká.

    Lieky, ktoré môžu mať podľa nej vplyv na metabolizmus kostí užívajú aj pacienti s chronickými obličkovými ochoreniami, zápalovými ochoreniami čreva, a taktiež lieky používané v onkológii, pneumológii či po transplantáciách.

    Ďalšími príčinami osteoporózy u detí sú i výživa a nedostatok pohybu pri normálnom vývoji kostného metabolizmu. Podľa Ľ. Podrackej deti, ktoré majú nižší príjem vápnika sú vystavené omnoho vyššiemu riziku poškodenia štruktúry kostí.

    Diagnostika

    Ako ďalej zdôraznila Ľ. Podracká, v diagnostike osteoporózy je dôležité poznať metabolizmus kalcia a fosforu nielen v krvi, ale i v moči. „Aj obličky sa totiž významne zapájajú do metabolizmu kalcia a fosforu.

    Musíme tiež sledovať sériovú koncentráciu vitamínu D #vitamin_d , ktorý udržiava homeostázu vápnika a fosforu a napomáha budovanie kalcia do kostí. Potom sú ešte ďalšie endokrinné systémy, a to najmä parathormón,“ ozrejmila.

    Zlatým štandardom pre potvrdenie diagnostiky je podľa Ľ. Podrackej kostná denzitometria. „Osteoporóza by mala byť potvrdená denzitometrickým vyšetrením. Týždenne nechávame vyšetriť 4 až 5 pacientov,“ dodala.

    Dôležitou súčasťou prevencie a liečby osteoporózy je pohyb. „Kosť musí byť vždy v interakcii so svalom. Kosť má svoju endokrinnú aktivitu, pri ktorej vitamíny a hormóny zabudovávajú minerálne látky do kostí. Pri nedostatku pohybu môže dochádzať k narušeniu výživy kostí, kalcium sa z nich vyplachuje a zostávajú krehké,“ zhrnula Ľ. Podracká.

    zdroj: 

    http://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/vznikla-skupina-pre-detsku-osteologiu-prva-na-slovensku

    katarinka26
    8. apr 2016    Čítané 1079x

    Vitamín D a autizmus

    Nedá mi nezdieľať tento článok, o vitamíne D #vitamin_d a jeho pozitívych účinkoch v rôznych oblastiach ľudského zdravia som tu toho popísla už dosť, dnes som natrafila na tento článok :

    Že nedostatok vitamínu D môže prispieť ku vzniku autizmu sa predpokladalo už v roku 2007.(1) Ďalej v roku 2013 bolo navrhnuté podávanie vysokých dávok vitamínu D s tým, že môže mať značný liečebný účinok na základné symptómy autizmu a to na princípe mechanizmu vplyvu vitamínu D najmä na protizápalové procesy v mozgu. (2)

    Možný mechanizmus vplyvu vitamínu D pri ASD sa vzťahuje na to, že vitamín D nie je vitamín (je to pro-hormón) a v poslednej dobe sa jeho štatút a vplyv prehodnocujú. (3,4)

    Okrem zníženia rizika vzniku a závažnosti vzniknutého ochorenia vďaka vlastnosti prírodného steroidného-hormonálnemu protizápalovému účinku na mozog, vitamín D zároveň reguluje opravný mechanizmus DNA, taktiež reguluje autoimunitu, zvyšuje prah záchvatov pri epilepsii, zvyšuje T-regulačné bunky, chráni neurálne mitochondrie (často poškodené antibiotikami, Pozn. prekl.), a zvyšuje dostupnosť glutatiónu, hlavného antioxidantu, ktorý zneškodňuje vedľajšie toxické produkty v tele. (5)

    Protizápalový a autoiminitný účinok vitamínu D v súvislosti s autizmom bol dokázaný Mostafom et al. na 50 deťoch s ASD, vo veku 5-12 rokov, kde štúdia zistila vysokú koreláciu medzi hladinou vitamínu D (6) a prítomnosťou neurálnych protilátok a taktiež vzťah medzi hladinou vitamínu D a závažnosti symptómov autizmu. (6)

    Ďalším steroindo-hormonálnym mechanizmom vitamínu D je jeho vplyv na serotinín pomocou priamej genetickej regulácie enzývov, ktoré limitujú produkciu serotonínu. Tu sa ponúka vysvetlenie serotonínového paradoxu pri ASD, kde je periférny serotonín zvyšený, ale centrálny znížený. (7)

    Meta-analýza 11 štúdii z roku 2015 zistila, že nedostatok vitamínu D u deti s autizmom je omnoho vyšší, ako u zdravých detí. (8)

    Štúdia z Faerských ostrovov, ktoré sa nachádzaju vo výsokej nadmorskej výške s vysokou oblačnosťou zistila, že 40 deti s ASD mali omnoho nižšiu hladinu vitamínu D (v priemere 10 ng/ml) oproti 139-tim zdravým deťom. (9)

    Ďalšia štúdia na 58-mych novorodencoch, ktorí boli neskôr postihnutí autizmom, zistila že tí, u ktorých sa neskôr vyskytol autizmus, mali hneď po pôrode nízku hladinu vitamínu D. (10) (Kampaň za pravdu v medicíne roky odporúča čakajúcim mamičkám užívať adekvátne dávky vitamínu D, pozn prekl.)

    V roku 2013 bol skúmaným myšiam umelo vyvolaný autizmus, pričom im boli podávané podľa terajšíeho merítka „vysoké dávky“ vitamínu D. Tie sa preukázali byť jednak ochrannými, a mali zároveň aj liečebný účinok. (12)

    Ekologická študia z USA tiež zistila až trojnásobný výskyt autizmu v oblastiach s nizkou hladínou ultrafialového svetla, ktoré je potrebné pri tvorbe vitamínu D. (13)

    V januári 2016 bola v odbornom časopise Issue of Pediatrics prezentovaná prípadová štúdia 32 mesačného autistického dieťaťa s vynikajúcími výsledkami zlepšenia stavu po podávaní 150,000 IU vitamínu D mesačne vnútrožilovo a 400 IU vitamínu D denne, teda celkom viac ako 5000 IU denne. (14)

    Trojmesačná egyptská štúdia publikovaná v r 2015 v Nutritional Neurosciences na 122 deťoch s autizmom taktiež dala nízke hladiny vitamínu D do súvisu s výskytom ASD. (15) S tým spojený výskum na 83 zo 122 spomínaných detí zistil výrazne zlepšenie autizmu pri podávaní 300 IU vitamínu D na kilo hmotnosti denne, maximálne 5000 IU denne. (16)

    Iná štúdia na 11 deťoch s ASD skúmala zmeny v neurotropných faktoroch ako aj zmeny v správaní po podávaní vitamínu D. Aj keď boli podávané relatívne malé dávky, u všetkých detí bolo pozorované výrazné zlepšenie stavu. (17)

    Prvá a jediná RCT štúdia na 109 deťoch od 3 do 10 rokov bola len nedávno (marec 2016) odovzdaná na publikáciu do Journal of Child Psychology and Psychiatry. Deti s hladinou vitamínu D nižšou ako 20 ng/ml boli zo štúdie výňaté z etických dôvodov a urýchlene liečené na jeho akútny nedostatok. 109 deťom (s hladinou v priemere 27 ng/ml) bolo potom rozdelených do dvoch skupín, pričom po štyroch mesiacoch podávania vysokých dávok sa hladina zvýšila v priemere na 47 ng/ml, s výrazným zlepšením stavu za žiadnych príznakov predávkovania vitamínom D. Mladšie deti (vek okolo 5 r.) reagovali na liečbu vitamínom D lepšie ako staršie. (18)

    Zaujímavá je štúdia taktiež z roku 2016, ktorá skúmala novoronedencov matiek, ktoré už predtým mali jedno dieťa postihnuté ASD. Matkám počas tehotenstva podávali 5000 IU vitamínu D denne a novorodencom následne 1000 IU denne.Týmto znížili výskyt autizmu z 20 na 5 percent, teda o tri štvrtiny! (19)(Kampaň za pravdu v medicíne pritom odporúča tehotným ženám vyššie dávky vitamínu D a okrem toho aj iné dôležité výživové komponenty, ako najmä vitamín C. Pozn. prekl.)

    Menšie množstvo štúdií rôznej kvality potvrtili, že „vysoké dávky“ vitamínu D majú v súvislosti s autizmom preventatívny a liečebný účinok, pravdepodobne vďačiac jeho steroidnému účinku na centrálnu nervovú sústavu. (20,21,22,23)

    Bez ohľadu na príčinu autoimunitnej zápalovej patogenézy autizmu môže vitamín D pomôcť, keďže reguluje gén, ktorý produkuje dendritické lymfocity znižujúce intenzitu autoimunitnej reakcie. (24)

    S ohľadom na vyššie uvedené štúdie odporúčame tehotným a kojacím ženám užívať aspoň 4000 IU vitamínu D denne, (25), alebo 6000 IU denne. (26)

    V istej štúdii etická komisia z nej po jej začatí vylúčila kojacie ženy prijímajúce 2000 IU vitamínu D denne a to z dôvodu, že ani takáto dávka nedokázala zvýšiť hladinu vitamínu D v krvi na adekvátnu. (27) U kojacích žien prijímajúcich 4000 IU denne sa vitamín D ukázal byť úplne bezpečným a zabránil komplikáciám počas tehotenstva. (28) Dieťaťu sa pritom z mlieka dostáva asi len 77 IU. (29) (To však záleží aj od doho, či hladina vitamínu D u matky dosiahla hodnotu adekvátnu jej momentálnym fyziologickým potrebám. Pozn. prekl.) Až dávka 6000 IU podávana matke dokázala zvýšiť hladinu vitamínu D u kojenca na minimálnupotrebnú hodnotu. (30)

    Nedávne prehodnotenie viacerých štúdii dospelo k záveru, že ženy, u ktorých sa dosiahla hladina v krvi aspoň 40 ng/ml, mali výrazne znížený výskyt predčasných pôrodov. (31) Na udržanie takejto hladiny je potrebná denná dávka 6000 IU. (32,33)

    Celý článok - zdroj nájdete : http://vedomec.com/2016/03/30/nechcete-mat-dieta-s-autizmom-citajte-nasledujuce-riadky-velmi-pozorne/

    Prevalencia nedostatku vitamínu D u tehotných žien je vykazovaná od 18% až na 84% ! Štúdie poukazujú, že v prípade dostatočnej suplementácie vitamínom D3 počas tehotenstva dochádza k zníženie výskytu predčasných pôrodov a aj k zníženie počtu možných infekcií počas gravidity. V súčasnosti svetové pediatrické spoločnosti odporúčajú zvýšiť príjem vitamínu D počas tehotenstva až na 2000 IUE / 24 H. Dojčiaca matka, ktorá prijímala v minulosti zvyčajnú odporúčanú dávku vitamínu D 200 – 400 IU/24 h, bude mať vo svojom materskom mlieku asi 20 – 70 IU/L vitamínu D, čo, samozrejme, nestačí na fyziologický vývoj dojčaťa a udržanie optimálneho stavu celkového zdravotného stavu.” Výber z Knihy Pandémia nedostatku vitamínu D.
    #vitamin_d

    Nedávna štúdia Maternal Vitamin D Osteoporosis Study (MAVIDOS) realizovaná na University of Southampton potvrdzuje dôležitosť dopĺňania vitamínu D do výživy tehotných žien. Zameraním sa na kvalitu kostnej hmoty u detí narodených v zimných mesiacoch bolo porovnaním zistené, že bábätká matiek suplementovaných vitamínom D mali výrazne kvalitnejšiu stavbu kostnej hmoty už po narodení, čo vytvára dôležitý základ pre neskoršie obdobie dospievania a dospelosti. Užívanie vitamínu D v zimných mesiacoch, kedy sa nám nedostáva slnečného žiarenia potrebného pre tvorbu tohto vitamínu, je mimoriadne dôležité pre zdravie každého z nás – od bábätiek až po dospelých.
    #jamieson #vitamin_d #baby_d

    katarinka26
    2. mar 2016    Čítané 44x

    Pociťujete vnútorný smútok a neviete sa dočkať slniečka? Porazte svoje "zimné blues " !

    Všimli ste si, že v období týchto zimných mesiacov sa občas cítite trochu smutne až depresívne? Pociťujete nedostatok energie, menej radosti, alebo dokonca zvýšenú chuť na sladké? Ak ste odpovedali na niektorú alebo na všetky tieto otázky „áno", možno ste sa dostali pod vplyv blue devils, démonov smútku a trpíte takzvaným zimným blues.

    Vysvetlenie zimného blues (smutnej nálady)
    Zimné blues je druhom sezónnej melanchólie, ktorú zažíva mnoho ľudí počas jesenných a zimných mesiacov. Zimné Blues je miernejšou formou sezónnej depresie a zmizne, keď sa zima skončí. Sezónna afektívna porucha je na druhej strane vážnejšou formou sezónnej depresie, zvyčajne klinicky diagnostikovanou. Predpokladá sa, že zimné blues je spôsobené kombináciou krátkych dní, chladnejšieho počasia a stresov z prázdnin (sviatkov), pričom pokles slnečného žiarenia môže viesť k nerovnováhe chemických látok v mozgu zodpovedných za zlepšenie nálady, serotonínu (ktorý ovláda našu chuť k jedlu a náladu) a dopamínu (ktorý reguluje našu motiváciu, náladu a pozornosť).

    Našťastie je možné zmierniť účinky chladného ponurého počasia a jedením poraziť zimné blues.

    Zbavte sa zimného blues
    Komplexné sacharidy (karbohydráty)
    Štúdie* ukazujú, že nedostatok serotonínu môže zvýšiť chuť na jednoduché sacharidy (napr. biely chlieb, bielu ryžu a sladkosti). Konzumácia jednoduchých sacharidov môže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo má za následok dočasný pocit šťastia, avšak po ňom často nasleduje „náraz", ktorý spôsobuje únavu a podráždenosť. Komplexné sacharidy, ako sú strukoviny, zelenina, hnedá ryža a quinoa pomáhajú stabilizovať tieto chute a nezvyšujú rýchlo hladinu cukru v krvi ako jednoduché sacharidy, pričom zároveň udržujú pocit nasýtenia vášho hladu a chutí.
    *Wurtman RJ, et al. (1995). Obes Res, 3 Suppl 4: 477S-480S

    Bielkoviny
    Bielkoviny sú vysoko odporúčané s každým jedlom (hlavne chudé bielkoviny), keďže pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a pomáhajú vyvážiť chuť na sladké, jednoduché sacharidy. Bielkoviny tiež obsahujú tyrozín, aminokyselinu, ktorá pomáha zvýšiť dopamín (spomeňte si, že ten reguluje našu náladu a motiváciu). Veľkým zdrojom bielkovín sú napr. kura, moriak, losos, žĺtky a strukoviny.

    Omega-3 mastné kyseliny
    Štúdie* ukazujú, že ľudia s nízkou hladinou omega-3 mastných kyselín sú náchylnejší k poruchám nálady. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie mozgu a pomáhajú udržiavať správnu hladinu chemických látok na zlepšenie nálady. Potravinové zdroje omega-3 mastných kyselín sú napr. ľanové semená, losos, orechy a sardinky. Ak sa vám zdá ťažké zahrnúť omega-3 mastné kyseliny do Vašej stravy, skúste si ich doplniť doplnkom stravy Jamieson Omega-3.
    *Gordon Parker, et al. (2006). Am J Psychiatry, 163 (6): 969-78.

    Vitamín D
    Jednou z teórií v pozadí zimného blues je tvrdenie, že je spôsobené nedostatkom slnečného svetla. Štúdie* ukazujú, že tí, ktorí trpia sezónnou afektívnou poruchou, majú nízku hladinu vitamínu D, čo naznačuje, že vitamín D zohráva veľkú úlohu v regulácii nálady. Medzi potravinové zdroje vitamínu D patrí mlieko, žĺtky a rybie konzervy s ich kosťami. Ak si chcete prečítať viac o dôležitosti vitamínu D na pomoc pri odvrátení účinkov sezónnej afektívnej poruchy, kliknite sem.
    *www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141202111148.htm

    Tryptofán
    Napadlo vás niekedy, prečo sa cítime tak ospalí po jedení moriaka? Moriak obsahuje mozgovú chemickú látku nazývanú tryptofán, ktorá pomáha zvyšovať hladinu serotonínu v tele, vďaka čomu sa cítime uvoľnene so zníženou úzkosťou. A rovnako ako moriak, aj banány, morské plody a strukoviny obsahujú tryptofán a sú významným zdrojom živín, ktoré pomáhajú „natankovať“ váš mozog, keď máte pocit, že to najviac potrebujete.

    Horká čokoláda
    Áno, čokoláda! Horká čokoláda nielen výborne chutí a je plná antioxidantov, ale tiež bolo preukázané, že zvyšuje hladinu endorfínov a zmierňuje stres. Takže keď budete mať nabudúce chuť na niečo malé, čo by vám zlepšilo náladu, dajte si malý kúsok horkej čokolády. Navyše, trochu čokolády nikdy nikomu neublíži.

    katarinka26
    26. feb 2016    Čítané 349x

    Ďakujem Vám, moje ambasádorovanie končí

        Je neuveriteľné, ako rýchlo preletelo takmer 12 mesiacov. Asi je to tým, že pekné veci plynú akosi rýchlejšie. Takto pred rokom som zažívala motýliky šťastia a napätia z toho čo ma čaká, lebo už bolo isté , že Ja som Ambasádorka pre Jamieson.

    Nebudem sa tajiť, že ambasádorovanie mi niečo vzalo, ale veľmi veľa aj dalo. Bolo to krásnych  12 mesiacov, plných nespočetne krásnych reakcií, povzbudení, ale aj naplnených silných príbehov, uzdravení, zlepšení a pomoci mamičkám a ich deťom. Vďaka súťažiam a krásnym cenám od Jamieson som mohla potešiť veľmi veľa mamičiek ...  a bolo ich viac ako 100 ... rozdala som cez 1500 srdiečok. Verím, že Vás potešili, zohriali vaše srdiečka , vyčarili úsmev na tvári a v neposlednom rade aj pomohli.

    Verím, že som do Vášho povedomia dostala aspoň to, aký veľmi dôležitý je vitamín D v každom veku ! #vitamin_d

    Zaujímavé na tejto práci bolo (je), že som pôsobila v modrom meste ako súčasť modrého a aj zeleného teamu, a v každom teame som bola kolegyňou.

    Modrý team – modré kolegyne

    Vďaka ambasádorovaniu som spoznala nové žienky - „modré kolegyne“ – iné ambasádorky – modré kamarátky, nie neboli sme „konkurencia“, ale kamarátky.

    Moje veľké ďakujem patrí @1mirka1 , lebo je to mama, žena, modrá kolegyňa a kamarátka s veľkým srdcom , Miri ďakujem ti za tvoju podporu a za všetko  .... si úžasná ...

    Samozrejme bez myšlienky @martinjasen  a jej realizácie v modrom mestečku, by som Vám tu nikdy nepísala. Martin aj tebe patrí ďakujem, aj keď nie vždy sme súhlasili jeden s druhým, predsa to fungovalo a šlapalo ako má.

    Vivi @gradan ďakujem ti za podporu a pomoc, si tiež super modrý kolega 🙂 . Dievčatá, odporúčam Vám si dať like na blog tohto záhadne sa usmievajúceho fešáka 🙂 , určite sa to oplatí a nielen tým, ktoré chcete byť ambasádorkou.

    Všetky ambásadorky sú super žienky ....

    @1mirka1, @tinka.binka, @barbs24, @kapokapo, @zumik27, @minimidimaxi, @vivian27, @jajkakk, @tinka_14, @minuskad, @xarra246, @lilivka, @katkamario, @imartie, @mgfox, @5draci, @mickazebra, @dominika_c

    Zelený team – zelené kolegyne

    Ambasádorovanie mi umožnilo stretnúť ľudí, ktorí stoja za zelenou značkou Jamieson na Slovensku. Je to skvelá slovenská firma, z ktorej mi najviac prirástli k srdcu Zuzka a Katka  ... boli naozaj moje zelené kolegyne pripravené poradiť, pomôcť, vypočuť ...

    Po nahliadnutí do „zákulisia“ zelenej značky majú Jamieson vitamíny u mňa ešte väčšiu dôveru ako pred rokom a bolo mi cťou reprezentovať zelenú značku v modrom mestečku „Modrý koník“.

    Ak by ste si chceli zasúťažiť a mať pravidelné informácie  o Jamieson, tak ich sledujte  na Facebooku :

    http://i.modrykonik.sk/jamieson_facebook

    Modré mestečko – žienky „kobylky“

    Nečakala som, že mi toto moje pôsobenie prinesie toľko nových priateľstiev – aj keď len virtuálnych. Bolo úžasné si dať s Vami každé ráno kávičku, dozvedieť ako sa máte a aké počasie je v mnohých kútoch Slovenska. Poohadzovať sa s vami s modrými srdiečkami... Lebo podľa mňa život sa skladá z krásnych maličkostí, ktoré nám robia krásny deň a krásne dni nám robia krásny a plnohodnotný život.

    Dievčatá ďakujem Vám za podporu, krásne reakcie, milé správy a prejavenú dôveru s ktorou ste sa na mňa obracali.

    8. marec je posledný deň kedy som zelená ambasádorka v modrom meste, ale to nič nemení na tom, že sa môžete na mňa kedykoľvek obrátiť. Odpadnú mi mnohé povinnosti a ja budem mať viacej času sa venovať svojej rodine a svojej skvelej zelenej skupine. Nasledujúce týždne to bude téma „vitamíny a ich vplyv na plodnosť ženy“, všetky ste v skupine Jamieson vítané a ja sa na Vás už teraz teším :

    http://i.modrykonik.sk/jamieson_skupina

    Prajem Vám krásny piatok a ešte krajší víkend

    Katka 

    #akcia Do konca februara je v akcii na e_shope prirodny vitamin D pre najmensich od Jamieson - Baby D. Ale kupite ich aj v kazdeb dobrej lekarni. http://www.pharmshop.sk/jamieson-baby-d-vitamin...
    #jamieson #baby_d #vitamin_d

    Vitamín D3 pre dojčatá a deti do 12 rokov, je potrebný pre správny rast a vývoj kostí, zubov a k správnej činnosti imunitného systému a svalov.
    Tento mesiac v akcii s 10% zľavou tu: http://www.pharmshop.sk/jamieson-baby-d-vitamin...
    #jamieson #vitamin_d #e_shop #akcia

    #vitamin_d U nás obľúbené obidva, mm čoko a ja pomaranč 🙂. Nezabudnite, že aj mi dospeláci potrebujeme vitamín D rovnako ako deti. Celé dni sme zatvorený v práci a na slniečku a čerstvom vzduchu sme veľmi málo.
    #jamieson

    #akcia Celý mesiac február sú v akciovej cene na www.pharmshop.sk skvelé produkty od kvalitných výrobcov Jamieson, France Lait, Elmex, Microlife, Lanaform - celú akciovú ponuku nájdete na : http://www.pharmshop.sk/akciove-produkty Členky skupiny Jamieson, cesta k zdraviu majú 5% zľavu na nákup, stačí mi napísať IP a pošlem Vám kód. Cestu do skupiny nájdete, keď si kliknete na moje ambásadorské logo. #jamieson #france_lait #microlife #cla #vitamin_d #vitamin_c

    (4 fotky)

    katarinka26
    #akcia Celý mesiac február sú v akciovej cene na www.pharmshop.sk skvelé produkty od kvalitných výrobcov Jamieson, France Lait, Elmex, Microlife, Lanaform - celú akciovú ponuku nájdete na : http://www.pharmshop.sk/akciove-produkty Členky skupiny Jamieson, cesta k zdraviu majú 5% zľavu na nákup, stačí mi napísať IP a pošlem Vám kód. cestu do skupiny nájdete, keď si kliknete na moje ambásadorské logo. #jamieson #france_lait #microlife #cla #vitamin_d

    (4 fotky)

    #akcia Celý mesiac február sú v akciovej cene na www.pharmshop.sk skvelé produkty od kvalitných výrobcov Jamieson, France Lait, Elmex, Microlife, Lanaform - celú akciovú ponuku nájdete na : http://www.pharmshop.sk/akciove-produkty Členky skupiny Jamieson, cesta k zdraviu majú 5% zľavu na nákup, stačí mi napísať IP a pošlem Vám kód. cestu do skupiny nájdete, keď si kliknete na moje ambásadorské logo.
    #jamieson #france_lait #microlife #cla #vitamin_d

    (6 fotiek)

    Vysoký krvný tlak nebolí. Tento tichý zabijak však môže spôsobiť infarkt myokardu, mozgovú porážku, ochorenie srdca a obličiek. #srdce #vitamin_d

    #vitamin_d Vitamín D pre našich najmenších . Jednoduché dávkovanie - v kvapkách. Kvapnúťe priamo na cumlík, jazyk dojčaťa alebo pridajte do jedla alebo nápoja. Celý mesiac ho nájdete v akcii na http://www.pharmshop.sk/jamieson-baby-d-vitamin... za akciovú cenu 7,74 €
    #jamieson #baby_d #vitamin_d

    #akcia Nový mesiac - nová akcia . Od dnes si môžete objednať na www.pharmshop.sk Baby-D - prírodný vitamín D3 pre deti v akciovej cene 7,74 €.
    #jamieson #baba_d #vitamin_d #e_shop

    #akcia Ešte do nedele sú v akciovej cene na www.pharmshop.sk skvelé produkty , od vitamínov na imunitu, prípravkov na podporu chudnutia,či skvelý detský teplomer microlife , elmex sensitive rada , Bubchen kozmetika , ale aj úžasné dojčenské mlieko France Lait .. Členky skupiny Jamieson, cesta k zdraviu majú 5% zľavu na nákup, stačí mi napísať IP a pošlem Vám kód. cestu do skupiny nájdete, keď si kliknete na moje ambásadorské logo. #jamieson #bubchen #france_lait #microlife #cla #vitamin_d

    (4 fotky)

    #akcia V januári sú v akciovej cene na www.pharmshop.sk skvelé produkty , od vitamínov na imunitu, či prípravkov na podporu chudnutia, skvelý detský teplomer microlife , elmex sensitive rada , bubchen kozmetika , ale aj úžasné dojčenské mlieko France Lait .. Členky skupiny Jamieson, cesta k zdraviu majú 5% zľavu na nákup, stačí mi napísať IP a pošlem Vám kód. cestu do skupiny nájdete, keď si kliknete na moje ambásadorské logo. #jamieson #bubchen #france_lait #microlife #cla #vitamin_d

    (4 fotky)

    #akcia V januári sú v akciovej cene na www.pharmshop.sk skvelé produkty , od vitamínov na imunitu, či prípravkov na podporu chudnutia, skvelý detský teplomer microlife , elmex sensitive rada , bubchen kozmetika , ale aj úžasné dojčenské mlieko France Lait .. Členky skupiny Jamieson, cesta k zdraviu majú 5% zľavu na nákup, stačí mi napísať IP a pošlem Vám kód. cestu do skupiny nájdete, keď si kliknete na moje ambásadorské logo. #jamieson #bubchen #france_lait #microlife #cla #vitamin_d

    (4 fotky)

    #vitamin_d Jamieson vitamín D v ľahko prehĺtateľných kapsuliach je vhodný pre ľudí, ktorí majú problém s prehĺtaním tabliet. Vitamín D prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu, k zdravému rastu a udržaniu zdravých kostí a zubov a k správnej činnosti imunitného systému a svalov. Vitamín D zohráva úlohu v procese delenia buniek. #imunita #jamieson

    Výskum ukázal, že vitamín D pomáha regulovať tvorbu serotonínu a dopamínu, čo môže hrať dôležitú úlohu v boji proti depresii. Obe látky pôsobia ako neurotransmitery a ich hlavnou úlohou je sprostredkovávať prenos nervových vzruchov. Regulujú nervové funkcie vrátane emočných reakcií, naše pocity bolesti a radosti, presýtenie, spánok, trávenie, libido, dychovú frekvenciu a mnoho ďalších.
    #vitamin_d #depresia #jamieson