baska_zet
    Správa bola zmenená    22. mar 2021    

    #test_hipp_natural #zlozenie

    Takže, pozrieme sa trošku bližšie na zloženie uvádzané na obaloch vlhčených obrúskov HiPP natural aqua a Natural s bio mandľovým extraktom. Oboje majú niektoré zložky rovnaké, tak si najskôr dáme pár základných info o nich.

    Základná zložka v oboch prípadoch je Aqua-voda.
    Druhú spoločnú zložku majú Citric acid - kyselina citrónová. V kozmetickom priemysle sa používa na úpravu pH produktu aj pokožky. Pokožku čistí, spevňuje a bojuje proti pigmentovým škvrnám. Je antibakteriálna a antimykotická .
    Ďalej tu máme Sodium citrate - citrát sodný . Používa sa z dôvodu znižovania pH emulzií a maskuje pôvodné arómy. Pôsobí ako antioxidant a taktiež ako mierny konzervant. V bežne používaných koncentráciách nepôsobí nepriaznivo na organizmus, takže sa smie používať aj v detskej kozmetike.
    Sodium benzoate - Benzoát sódny je sódna soľ kyseliny benzoovej. Vyskytuje sa prirodzene v ovocí (jablká, marhule, brusnice), hubách, škorici, čaji atd. Jeho hlavnou funkciou v kozmetike aj potravinárstve je konzervovanie hotových výrobkov. Zabraňuje množeniu baktérií, ale nezabíja ich, chráni pred hubami, plesňami a kvasinkami. Nepatrí medzi alergény.

    Tak to boli spoločné zložky v zložení, teraz si trošku povieme o zložkách v konkrétnych obrúskoch. Čo sa týka HiPP natural aqua, tak nám tu ostal Caprylyl/ Capryl glucoside.
    Kaprylyl/kapryl glukozid je jemná, neiónová povrchovo aktívna látka ,(laicky je to micelarka, viaže na seba špinu a mastnotu), získaná z obnoviteľných surovín , väčšinou mastných alkoholov a glukózy rastlinného pôvodu. Nevysušuje pokožku a je vhodný pre detskú kozmetiku. Má výborné čistiace schopnosti a patrí medzi jeden z najjemnejších čistiacich prostriedkov, je určený pre krehkú a citlivú pleť, navyše je plne biologicky odbúrateľný z vodných zdrojov. Je to certifikovaná látka pre použitie v prírodnej kozmetike.

    Teraz mám ostávajú zvyšné zložky v HiPP natural s bio mandľovým extraktom.
    Glycerín - má 2 základné úlohy. Zvlhčuje pokožku a viaže voľnú vodu v prípravku , čo znižuje pravdepodobnosť množenia mikroorganizmov v produkte.
    Prunus amygdalus dulcis seed extract - tu máme spomínaný mandľový extrakt z mandle , obsahuje veľa vitamínov ( A,E,F), minerálov, vlákninu, kyselinu olejovú a linolovú. Má silné upokojujúce a regeneračné účinky. Celkovo mandľový olej je výborný v každom ohľade, to by bolo písania do rána 🙂
    Dipropylene glycol - viaže na seba vodu, podobne ako glycerín. Tým pokožku hydratuje a zvlhčuje. Napomáha vstrebávaniu ďalších látok hlbšie do pokožky. Má mierne dezinfekčný účinok. Je to jediná zložka, ktorá nemá prírodný pôvod, ale nie je pre ľudský organizmus škodlivá , v tele sa neukladá.
    Cocamidopropyl betaine - buď sa získava z kokosového oleja, čo teda v tomto prípade dúfam že áno, alebo sa syntetizuje v labáku.
    Má výbornú čistiacu a peniacu vlastnosť, takže sa v obľube používa v mnohých výrobkoch. Je mimoriadne účinný pri použití v prípravkoch na suchú, citlivú a problematickú pokožku. Je schválený ECOCERTom a môže sa používať pri výrobe prírodnej kozmetiky.
    A posledná zložka, parfum. Nepíše sa konkrétne aký, aká koncentrácia, podľa popisu sú napustené mandľovým telovým mliečkom, tak rátam ( dúfam) že uvádzajú parfum kvôli tomu, ak je mlieko s prídavkom mandľovej esencie.

    Čo sa týka samotnej vreckovky, uvádzajú že je rozložiteľná z jemných prírodných vlákien. Za mňa dobré zloženie, ktoré obsahuje skoro každý kozmetický prípravok. 🙂