misinka0611
    10. apr 2024    Čítané 1161x

    Botanická záhrada vo Viedni 🌷

    Botanická záhrada vo Viedni ( Blumengärten Hirschstetten ) je ideálne miesto pre rodiny s deťmi. Takže ak vás zaujíma príroda, ste vášnivým pestovateľom určite tu budete mať čo robiť 🙂

    My sme sa do tejto záhrady vybrali cez Veľkú Noc v čase, keď sa príroda ešte len zobúdza. Verím tomu, že v lete alebo neskoro na jar je to tam ešte krajšie. Príjemným zistením bolo, že do záhrady sa neplatí vstupné.

    V botanickej záhrade nájdete množstvo tématických záhrad z rôznych kútov sveta: anglickú, čínsku, mexickú, svadobnú, indickú, kvetinovú, levanduľovú, bylinkovú a podobne. O tom, ako každá vznikala si môžete prečítať na ich oficiálnej stránke. V romantickej záhrade sa koná niekoľko desiatok svadieb ročne.

    Deti si tu tiež prídu na svoje. Nájdete tu ihriská s rôznymi preliezkami, šmyklavkami, alebo trampolínou, ktoré svojím výzorom nepôsobia rušivo a krásne zapadli medzi záhrady. Je tu dostatočné množstvo  tieňa, lavičiek alebo húpačiek na ktorých zrelaxujete. Oddýchnuť si môžete aj pri veľkom jazierku s rybičkami a fontánou. Za jazierkom je aj reštaurácia s občerstvením. V lete by mali pridať aj slnečníky.

    Deti určite potešia okrem ihriska aj zvieratká, ktoré tu nájdete. Majú tu malé zajačiky, ovečky, sliepky, alebo kozy. Časť so zvieratkami je síce menšia, ale veľmi pekne upravená. Sledovať môžete aj bocianov, rôzne vtáky. Ak budete mať šťastie, v mexickej záhrade uvidíte aj pobehujúcich sysľov. Sysle majú aj svoj priestor pri bocianoch. Majú tam aj včeličky s úľami, ktoré sú ale dostatočne ďaleko, takže sa nemusíte báť. Dominantou je aj veľký hmyzí domček ktorý poskytuje domov pre veľké množstvo hmyzu.

    V skleníkoch nájdete rôzne rastliny a množstvo vtáčikov vám pobyt v nich bude spríjemňovať.

    Botanická záhrada pravidelne usporadúva rôzne podujatia. My sme boli cez Veľkú Noc a deti si vyskúšali chôdzu s vajíčkom, vyrobili si veľkonočný obraz a zahrali si pexeso. Počas roka sa tu konajú rôzne workshopy, trhy.

    Dostupnosť autom je veľmi dobrá. Výhodou je, že nemusíte ísť priamo cez mesto ale po okrajovej časti. Parkovanie je priamo pri záhrade a je tiež zadarmo.

    My sme sa rovno zastavili aj v MotorikParku, ktorý je od záhrady pár minút autom.

    misinka0611
    29. jan 2024    Čítané 843x

    Unikátny korčuliarsky zážitok vo Viedni ( Wiener Eistraum )⛸

    Priamo v centre mesta Viedne medzi viedenskou radnicou ( Rathaus ) a divadlom Burgtheater sa nachádza jedinečné klzisko s rozlohou 8.500 m². Nie je to len také obyčajné klzisko, ale skôr ľadová krajina.

    📍19.1. 2024 - 3.3. 2024

    ( 10:00 - 22:00 hod. )

    Táto ľadová krajina sa skladá z viacerých prepojených ľadových plôch. Najväčšia je priamo pred radnicou z ktorej vedie ľadový koridor na terasu SKY RINK. Táto terasa bola prvýkrát postavená v roku 2019 a tento rok sa rozrástla na pôsobivých 1150 m². Korčuľuje sa po ľadových chodníkoch, ktoré sú značené ako jednosmerky, takže sa nemusíte báť o svoju bezpečnosť. Vstup na ľad je cez turnikety. Po zotmení je všetko krásne vysvietené a sprevádzané hudbou.

    Pre deti je pripravené klzisko s množstvom pomôcok na korčuľovanie, ako sú napríkad tučniaky, medvede alebo veľryby. Rodič môže na detské klzisko vstúpiť bez korčúľ a pomáhať deťom pri učení sa základov korčuľovania. Pri detskom klzisku je k dispozícii dostatok miest na sedenie, kde si môžu deti oddýchnuť, alebo sa najesť. Vstup na klzisko je zadarmo a aj na tomto klzisku je k dispozícii pracovník, ktorý dohliada na poriadok.

    V areáli sú pre návštevníkov pripravené stánky s občerstvením, úložné skrinky za malý poplatok a toalety. K dispozícii je záchranná služba, bankomaty, požičovňa korčúľ, alebo informácie. Na zemi sú položené drevené dosky, ktoré umožňujú bezproblémový pohyb na ľadových korčuliach medzi jednotlivými ľadovými plochami.

    Samozrejmosťou je požičovňa korčúľ a prilieb. K požičaniu je 2000 párov vzduchom predhriatych ľadových korčúľ všetkých veľkostí za poplatok 4,90-8€ v závislosti od veľkosti. Korčule najmenším deťom tzv. kačičky, do veľkosti 25 požičajú zadarmo. Pri požičaní je nutné dať vratnú zálohu v hodnote 50€, alebo OP. V prípade, že máte vlastné korčule je možnosť si ich nechať nabrúsiť za poplatok 9€.

    Vstupné mimo detských klzísk je pre dospelú osobu 9€ a pre deti 6,30€ cez internet. Na ľadovú plochu sa vchádza s použitím QR kódu. Lístky sa dajú zakúpiť aj priamo na pokladni, ale cez internet je to lacnejšie a odpadá vám čakanie v rade. Lístky sú platné od prvého pípnutia sa turniketom 4 hodiny. 

    Pre lepšiu orientáciu prikladám aj mapku, ktorá nám veľmi pomohla v zorientovaní sa.