pehe
    30. aug 2017    Čítané 2221x

    Keď štvorročné dieťa odmieta spolupracovať u zubára

    Nie všetkým deťom daroval osud do vienka zdravé a bezproblémové zúbky. Boľavý zub a dieťa, ktoré má panický strach zo zubára je pre rodičov ťažká skúška. Dnešná stomatológia je k deťom omnoho priateľskejšia a rodičia majú viacero možností ako zvládnuť aj s bojazlivým dieťaťom ošetrenie u zubára.

    Štvorročné dieťa s napuchnutým lícom od boľavého zuba, ktoré nechce spolupracovať s lekárom-zubárom je nočná mora pre všetkých rodičov.  Hoci sú dostupné rôzne spôsoby ako možno takýmto deťom ošetriť zubné kazy, niekedy jednoducho nie je čas na hľadanie menej agresívných riešení. 

    "Dcéra mala štyri roky, keď sme sa prvýkrát pasovali s boľavým zúbkom. Je zaujímavé, že boľavý zúbok najskôr pred nami tajila, hoci nemohla vedieť čo ju u zubára čaká, keďže u žiadneho  nikdy nebola. Keď sme prišli na to, že ju veľmi bolí ľavá dolná stolička, vzali ju sme ju najbližšiu zubnú pohotovosť do susedného mesta. keďže bol víkend. U zubára, ale nechcela otvoriť ústa a tak sme sa bez ošetrenia a s obavami vrátili domov. Nejako sme prečkali nedeľu a v pondelok sme sa vybrali k zubárke ku ktorej sme podľa obvodu patrili.

    Žiaľ, mala dovolenku a tak sme to skúsili u zubárky, ktorá ju zastupovala. Neúspešne, dieťa ústa neotvorilo a zubárka nás poslala domov, s tým, že ona ju neošetrí, pretože nemá k tomu prostriedky. V zúfalstve sme prečkali ešte dva dni, teda kým našej destkej zubárke skončí dovolenka a s malou dušičkou sme sa ráno posadili do čakárne, všetci traja, ja, manžel aj dcéra. Keď zubárka zistila o čo ide, prednostne nás vzala dovnútra.

    Obávala som sa, že vyšetrenie skončí rovanko a my budeme musieť vyhľadať iný spôsob ošetrenia, napríklad pod narkózou, z čoho som mala strach. Našťastie nič také nás nečakalo.  Viem, že niekomu sa takéto ošetrenie nebude páčiť, ale bolo to naozaj nutné, pretože malá už mala zápal okostnice. Skúsená zubárka ma aj s dcérou posadila na stoličku, malú som rukami zovrela ako vo zveráku, sestrička jej pridržiavala hlavu.

    Viem pôsobí to desivo, ale vôbec to také nebolo. Obe dve ženy sa jej milo prihovárali, pani zubárka si na prsty navliekla nejaké chrániče, aby ju dcéra nepohrýzla a potom ju nejakým zázrakom donútila otvoriť ústa, aby mohla urobiť nevyhnutný zásah. Akonáhle začal hnis vytekať, bolo to ako explózia, dieťaťu sa výrazne uľavilo.

    Ešte chvíľu sa jej zubárka pohrala so zúbkom, na záver ju povozila v kresle, poukazovala jej všetko svoje zubárske náradie, darovala jej omaľovavánku a tiež zubnú kefku a malú zubnú pastu. Samozrejme, na rad prišli aj antibiotiká. Po troch dňoch sme sa k zubárke museli vrátiť opäť, keďže zúbok sa upchal a hnis prestal vytekať, ale počas tohto ošetrenia už dcéra sedela v kresle sama a pekne spolupracovala.

    Zápal okostnice sme prekonali a našťastie aj strach z ošetrenia u zubára. Ale prežili sme naozaj ťažké chvíle, pretože to zúfalstvo, keď nás dvaja zubári odmietli ošetriť bolo obrovské. Viem, že to nebol práve najjemnejší spôsob ošetrenia, ale chodiť sa prosiaci kade-tade po iných zubároch, hľadať iné riešenia a menej invazívne spôsoby ošetrenia je záležitosť aj na niekoľko dní, možno týždňov a my sme ten čas naozaj nemali," podelila sa s nami so skúsenosťami u zubárov mamička zo stredného Slovenska.

    Podobnú skúsenosť, s ktorou sa podelila na Fóre, má aj iná mamička. "Tento problém som riešila so synom aj ja. Dolné stoličky mal úplne čierne a nechcel ísť k zubárovi. Až keď už mal také bolesti, že sa k zubárovi pýtal sám. To už  mal, ale také bolesti, že do rána opuchol, tak ako keby som mu do úst strčila veľké jablko. Hneď ráno pekne išiel k zubárovi. Samozrejme, že som mu sľúbila, že ak bude statočný, tak mu kúpim rytierov. Súhlasil. Zubárka, keď ho videla hneď ho zobrala na ošetrenie a vyvŕtala mu dva zúbky, dve stoličky, mal už zápal okostnice (otvorila mu zuby nech mu výjde hnis a hneď sme leteli aj k jeho doktorovi po antibiotiká). Takéto boľačky netreba odkladať." 

    Ošetrenie zúbkov v analgosedácii

    Pri menej akútných prípadoch, mamičky hľadajú pre svoje ratolesti aj iné, menej stresujúce spôsoby ošetrenia boľavých zubov, za ktoré si vo väčšine prípadov treba priplatiť.

    Jednou z takýchto možností  je aj sedácia. Používa sa pri jednoduchších stomatologických zákrokoch. Pri takomto ošetrení sa dieťaťu orálne podá liek s krátkodobým účinkom, ktorý  spôsobí, že pacient bude omámený, ospalý a po zákroku si nebude nič pamätať, čiže v jeho pamäti sa neuchová negatívny zážitok na bolestivé alebo stresujúce ošetrenie.

    "Našla som zubárku, ktorá ošetruje zuby deťom v sedácii. Pol hodinu pred zákrokom dcérka vypila oblbovák s troškou džúsiku, čo som jej doniesla. Potom, keď už bola veselá a nevládala chodiť, išli sme na ošetrenie. Dokonca jej zubárka počas zákroku púšťala Mášu a medveďa. Dcéra si z toho nič nepamätá, ale veľmi rada k nej chodí a teší sa. Len keby to nešlo tak do peňazí. Ale stojí to za to, nemám problém tam s ňou ísť," napísala vo Fóre svoju skúsenosť jedna z mamičiek.

    Ošetrenie zúbkov inhaláciou "rajského plynu" 

    Ďalším riešením pre dieťa, ktoré si nechce dať ošetriť boľavé zuby, je takzvaný rajský plyn. Jeho vdychovanie pomáha zmierňovať bolesť, pôsobí uvoľňujúco a upokojujúco. Inhalácia má rýchly účinok a používa sa pri stomatologických zákrokoch pre tlmenie mierných až stredných bolestí.

    "Rajský plyn situáciu zľahčí (niekde sa platí na čas, je to asi najlacnejšia alternatíva), dieťaťu navodí príjemný pocit, no nezaručí, že sa dieťa pri zákroku nebude brániť. Pri sedácii sa podá medikament, po ktorom je dieťa síce tiež ako nadrogované a môže sa brániť, ale plusom je, že po zákroku si nič nepamätá, čo rajský plyn neposkytuje (závisí to aj od toho čo konkrétne treba robiť). Po zákroku ostávaš v čakárni kým liek podaný pri sedácii nezmetabolizuje a dieťa je opäť vo svojej koži čo trvá cca 1-1,5 hod," porovnala zubné ošetrenie pomocou analgosedácie a inhalácie rajského plynu mamička z Fóra.

    Ošetrenie zubkov pri lokálnej anestézii

    Lokálna anastézia sa dnes používa v každej zubnej ambulancii. Je viacero spôsobov akými ju možno aplikovať, záleží to od toho o aký zub sa jedná, aké ošetrenie je potrebné vykonať a ako dlho bude trvať.  Aj u detí sa dá používať lokálna anestézia, všetko záleží od povahy dieťaťa a zváženia lekára.

    "Naša dcéra si narazila zub a odumrel jej, bol čierny. Chceli jej ho vytrhnúť, aby sa predišlo "budúcim prípadným komplikáciam", mala byť uspatá. Našli jej aj kazy. Nakoniec sme to odložili. Po roku sme to skúšali s lokálnym umrtvením a ona si kazy pekne dala urobiť, to bola takmer už stvorročná. Ten mŕtvy zúbok, ale ešte stále má, len tie kazy jej s lokálkou urobili," podelila sa so svojou skúsenosťou na Fóre jedna z diskutujúcich mamičiek.

    Ošetrenie zúbkov v celkovej anestézii

    Táto forma ošetrenia je najnáročnejšia a používa sa pri ťažších stavoch, kedy  je potrebné urobiť pacientovi viacero stomatologických zákrokov, dieťa je pritom mimoriadne ustráchané a nechce sa dať ošetriť. Pri celkovej anestézií musí byť prítomný špecialista anesteziológ, ktorý sa vysoko odborným spôsobom postará o znecitlivenie celého organizmu formou riadenej straty vedomia. Názory na celkovú anestéziu sú medzi rodičmi rôzne a túto  možnosť  mnohí z nich odporúčajú iba v krajnom prípade, keď zlyhali všetky formy jednoduchšieho ošetrenia. Dnes už ošetrenie v celkovej anestézii poskytujú okrem stomatochirurgických oddelení aj viaceré profesionálne dentálne centrá na Slovensku. 

    "My sme absolvovali opravu ôsmych zubov v celkovej narkóze teraz  na jar s tri a polročným synom, robili mu aj endodonciu, koreňové výplne na piatich zuboch. Sme spokojní, lebo to mal naraz všetko za sebou," napísala svoju skúsenosť s ošetrením v celkovej narkóze mamička na Fóre.

    Dieťa by sa malo zo zubárom zoznámiť aj keď má zúbky v poriadku

    Veľmi vhodnou prevenciou, ktorá pomáha predchádzať strachu dieťaťa zo zubára je navštíviť zubnú ambulanciu ešte pred tým ako sa zúbky pokazia. Ak je zubár naozaj dobrým odborníkom, určite mu nebude prekážaž krátka návšteva jeho ordinácie počas, ktorej sa dieťaťu nenútené predstaví a posnaží sa získať si jeho dôveru. Aj jedna takáto návšteva dokáže robiť zázraky.

    "Deti je dobré priviesť k zubárovi ešte keď sú malé, nech si len v čakárni kreslia, spoznajú nového uja kamoša, časom ich treba posadiť do kresla so zrkadielkom s tým, že sa budú počítať zúbky a tak ďalej. Také deti u nás problém nemali a nemajú," napísala svoju radu na Fóre, mladá žena, ktorá pracuje ako zdravotná sestrička u zubára. 

    Foto: pixabay