Profesionálne rodičovstvo

domca002
16. sep 2018

Dievčatá ste tu niektoré čo ste sa stali profi rodičmi? Hľadám a hľadám a nemôžem nič nájsť, chcela by som vedieť aká bola vaša cesta

momoika
17. sep 2018

@domca002 znama to robi... čo viem, tal tušim sa ide na urad prace socialnych veci a rodiny, a robi sa kurz aj. Treba byt tušim aj na urade prace zaevidovana ako nezamestnana. Treba ist na informacie sa spytat..

bosorkabb
17. sep 2018

@domca002 je tu skupina srdce na dlani skus nájsť.

juliet86
17. sep 2018

znama to robi. je ako zamestnanec detskeho domova. doma ma dvoch malych surodencov a plat je smiesny nejakych cca 500 eur za opateru 24/7 samozrejme to robi z lasky

katarinka289
17. sep 2018

@juliet86 24hodin? Deti su pol dna v skolke, alebo v skole. Je doma. Nic neprecestuje. Ja sa v praci staram o 18deti.a plat mam rovnaky

juliet86
17. sep 2018

@katarinka289 tieto deticky nemaju este skolkovy vek ani jedno. a stara sa o ne ano ako mama 24hodin 7 dni v tyzdni. ty robis v skolke 8hod denne 5dni v tyzdni tipujem. ak sa ti to zda ako lepsi deal bez robit profi rodicovstvo a maj jedno dve deti doma. pripadne v BA rodiny platia pestunkam od 800eur vyssie skus to ;)

bosorkabb
17. sep 2018

@katarinka289 veľa z tých detí má rôzne formy postihnutia, nieje to také jednoduché.

katarinka289
17. sep 2018

@juliet86
@bosorkabb pisem zo skusenosti v mojom okoli. Mam v triede chlapca z pestunskej rodiny. Od 7:30 do 15:30 je v skolke

bosorkabb
17. sep 2018

@katarinka289 ale pestúnska a profesionálna rodina je veľký rozdiel. Profesionálny rodič je zamestnanec detského domova a má u seba deti o ktoré sa stará a berie za to plat. Vadsinou sú to deti do 6 rokov (podľa zákona majú byť v profesionálnej rodine) a deti s postihnutím ktoré nik nechce na osvojenie.
Pestun nieje nikoho zamestnanec, dieťa si vyberá a od štátu dostáva len príspevok cca 180 mesačne, má iné vlastne zamestnanie.
Takže netreba miešať jablká s hruškami lebo tieto formy starostlivosti sú úplne rozdielne. Každé má svoje úskalia ktoré človek z vonku nepochopí.

juliet86
17. sep 2018

@bosorkabb dik za podporu. ano presne tak. zakladatelka sa pytala na profi rodicovstvo. su to narocne a namahave veci vdaka bohu ze sa najdu ludia ktori to beru ako poslanie

bosorkabb
17. sep 2018

@juliet86 ja som pestun ale viem rozdiely a po pravde by som profi rodiča robiť nechcela. Nemám na to.

katarinka289
17. sep 2018

@juliet86 nepletiem nic. Zakladatelka sa pytala na profi rodicovstvo a k tomu som sa aj vyjadrila

loginexistuje
17. sep 2018

@katarinka289 pleties dve uplne odlisne formy starostlivosti deti v profesionalnej rodine maju sudom nariadenu ustavnu starostlivost a profi rodic je domacky zamestnanec ktory svoju pracu vykonava v domacom prostredi ma narok na dovolenku su za neho platene odvody atd
Pestun je clovek ktory ma dieta zverene do nahradnej starostlivosti za nu nepobera plat nema statut zamestnanca a ma narok na odmenu pestuna

Ale teda formy starostlivosti su z mnohych hladisk uplne odlisne preto netreba zavadzat ludi svojimi dojmami bez odbornej znalosti

bosorkabb
17. sep 2018

@katarinka289 ale pleties. Tvrdíš že máš v triede žiaka s pestúnskej rodiny. Ale zakladateľka sa pýta na profesionálnu rodinu a to je sakra rozdiel.

ukulela
17. sep 2018

@katarinka289 ano, tie deti su v skolke, a co teraz? yj tu skolku im musi niekto "vybavit", doma zatial poprat, obriadit (mozno dalsich surodencov), vecer ich uspavat, v noci kontrolovat, riesit doktorov ... chces za to cast ich platu, ze sa dieta socializuje v skolke?

katarinka289
17. sep 2018

@ukulela nie nechcem a nepotrebujem. Len hovorim, ze su doma a nemusia nikam cestovat za pracou. Kym su deti v skole a skolke, maju cas na domacnost

katarinka289
17. sep 2018

@bosorkabb tak to som sa pomylila. Pardon. Je u profi rodicov

ukulela
17. sep 2018

@katarinka289 no a mimo tych 8 hodin v skolke maju na starost cudzie deti, casto s traumami, diagnozami ... mozno k tomu aj dake svoje deti. ty si v zamestnani 8 hodin, oni (podla tvojho vypoctu) 16. kedykolvek moze prist kontrola z domova. ja im tie prachy nezavidim, platila by som za to aj viac. neznevazujem ziadnu pracu z detmi, okem toho naozaj su to casto deti mensie, nie skolkove, ale do 3 rokov, z nepodnetneho prostredia, zaostale ... k tebe sa ani nedostanu.

bosorkabb
17. sep 2018

@katarinka289 profi majú denne úkony ktoré musia urobiť. Ono si to treba skúsiť a potom súdiť a závidieť. Mala som možnosť a poviem že ďakujem neprosím.

katarinka289
17. sep 2018

@bosorkabb nikomu nic nezavidim. Na to si ako prisla? Kazda druha zena musi rano vstat cestovat do prace a zarobi 500€.Len to som podotkla. Kazdy mame pravo vyberu. Ak je niekomu malo, nech to nerobi

ukulela
17. sep 2018

@katarinka289 vies, ale ty sa k profi rodicobstvu stavias tak, ako mnohi ini k ucitelstvu ... ze oduci pol dna a potom hajde domov a leharo kemping ... ja ked pridem rano s malym do skolky pred osmou (otvorene od pol 7) tak p. ucotelka s p. skolnickou piju kavu este stale a sedia za stolikom a kecaju - ale nikdy podla toho neposudzujem ich pracovny vykon ani vseobecne ucitelov. mnoho ludi robi z domu, aj ja mam pracu, ktoru casto robim z domu, je to normalne, a nastastie zarobim viac, ako 500. ano, predavacky/upratovacky/... robia aj za menej, ale tie si domov pracu nenosia - ako ucitelia zosity v taske, alebo ja pracovne emy a problemy v hlave (mne sa od prace neda odstrihnut) - a zrejme aj ty premyslas po praci nad detmi, ktroe mas na starosti, tak ani ten profi rodic nevypne na tych par hodin, co ma profi deti mimo domu. okrem toho praca z domu je pre niekoho to najhorsie - nemas oddelenu pracu od sukromia, nemas sukromny zivot, si stale k dispozicii/online/hlavou v robote. ja ich obdivujem, ze sa na to dali.

bosorkabb
17. sep 2018

@katarinka289 podľa tvojich slov.
Každá druhá ide do práce a príde domov. Ale profi je v práci nonstop ma na starosti viac detí mnohé z nich majú za sebou traumy na celý život. Mnohé nedobre spavaju, treba s nimi cvičiť a mnoho iného. O byrokracii ani nejdem písať. Preto to robiť nechcem, ja by som to nedala. A tie peniaze (plat) za to rozhodne nestojí. Štát stojí oveľa viac chod detského domova ako profi rodič.
A dieťaťu dá profi do života oveľa viac ako štát samotný. Deti môžu namiesto skupín žiť v rodinnom prostredí, majú možnosť sa pripútať k jednej osobe, vedia čo je láska a neha a toto je viac ako všetky peniaze sveta. Ten kto také dieťa nezažil nepochopí. Tie deti si prešli peklom, boli opustené. Škoda písať, stačí si naštudovať alebo ešte lepšie zažiť. Detské domovy profi stále hľadajú je ich nedostatok.

juliet86
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juliet86
18. sep 2018

@bosorkabb podla mna je na profi rodicovstve najtazsie to ze ti prirastu k srdcu chtiac nechtiac a potom idu prec. casto neista buducnost. je to velmi tazke.

lacibo
18. sep 2018

@domca002 musíš mať predovšetkým absolvované pravdepodobne platené vzdelávanie ( kurz), robia úrady práce alebo aj Úsmev ako dar..potom si musíš nájsť miesto v nejakom konkrétnom detskom domove a keď ťa prijmú, budeš fungovat ako normálny ( nenormálny😉) zamestnanec , iba s netradičným povolaním, máš nárok na všetky zamestnanecké benefity vrátane dovolenky..musia súhlasiť všetci členovia rodiny, lebo sa ich to týka tiež..plat asi na úrovni začínajúceho pg. zamestnanca + extra hradené výdavky na dieťa .. max. tri deti môžu dať do jednej rodiny..priprav sa na to, že budeš fungovať iba ako "štátny sluha" v tomto smere, nebudeš " hovoriť" do ničoho, čo sa týka dieťaťa..to nie každý zvládne..veľa šťastia..

weeronik
21. nov 2018

Moja mamina bola profi rodic 3 roky, mali sme doma 3 deti,surodencov.. Mali bielu mamu, ale jednoduchsiu, otcov rozdielnych. Tieto deti boli este celkom OK, najstarsi mal ADHD ale iba mierne(podla mna bol zive dieta kt.sa tazsie ucilo a dnes na to uz vymysleli diagnozu) a dvaja mladsi boli v pohode. Skolenie a skusky robila cez OZ Usmev ako dar, chodila do TT par tyzdnov na skolenia. Plat zavisi od poctu deti/ ich veku/ diagnoz. Nieco z penazi musela podlozit blockami, nieco nie. Velmi zalezi od toho ake deti dostane profirodic. Jej kolegyna mala dve male Romky, strasne sidla neposedne- nezvladala ich. U nas sa im mamina venovala cely den a boli zvladnutelne. Ale mamina ma SS pedagogicku takze to bolo velke plus pre nu.

h_petra
21. nov 2018

@katarinka289 profi rodičovstvo a pestúnska starostlivosť je niečo celkom iné. Do profi rodín idú obvykle novorodenci, často s rozličným druhom a stupňom postihnutia, s abstinenčnými príznakmi a pod. Treba s tými deťmi chodiť po lekároch, fyzioterapeutoch, spolupracovať s kopou odborníkov, dieťa je súčasť celej rodiny, atď.

Argument, že sú doma a nemusia cestovať je trocha chabý. Ty prídeš domov z práce a máš čas pre seba. Profi mama je v práci stále. Aj v noci, aj cez deň 🙂.

A nepredpokladám, že školopovinný chlapec, ktorého spomínaš je u profi mamy. Zrejme je toto tak ako si písala na začiatku, s najväčšou pravdepodobnosťou bude v pestúnskej starostlivosti 🙂

katarinka289
21. nov 2018

@h_petra je v profirodine a je skolkar. A ja veru nemam cas na seba, ked pridem domov. Cakaju ma dve deti a domace prace, ktore profi mama robi v case, ked jej profi dieta je do 16tej v skolke. Som mama dvoch deti 7 a 4.Tiez som v praci cely den. Aj v praci aj doma. Ci podla teba je rozdiel starat sa o vlastne, alebo o profi? Podla mna ziadny

bosorkabb
21. nov 2018

@katarinka289 profi mama robí výkazy a zúčastňuje sa sedení ktoré sú povinné. O papierovackach a kontrolách radšej pomlcim. Neviem či by sa ti páčilo ak by k tebe niekto takto chodil a kontroloval všetko, plus musíš predkladať vyúčtovanie a bločky k tomu. A ako som písala kľudne sa staň profi mamou je ich nedostatok. Kým to však neskusis, nezistis o čom to je.

h_petra
21. nov 2018

@katarinka289 profi mamina má najčastejšie bábätká, ktoré nechodia do školy, deti sa jej často striedajú, jedno odíde do adoptívnej alebo pestúnskej rodiny, ďalšie pribudne. Tieto deti sú často s rôznym druhom a stupňom postihnutia, s abstinenčnými príznakmi (deti narkomaniek).
Áno, určite je rozdiel starať sa o takéto bábätká a starať sa o vlastné deti 🙂

h_petra
21. nov 2018

@katarinka289 ak ťa to zaujíma, prečítaj si toto: https://dennikn.sk/blog/434111/profesionalni-ro...

Zdá sa ale, že Teba to profi rodičovstvo akosi škrie. Zaujímavé... prečo?