Strach z cvičenia v tehotenstve
Ahojte, riešim dilemu – všade sa píše, že pohyb v tehotenstve je dôležitý, ale mám strach, aby som pri cvičení niečo nepokazila.
Bývam v Novom Meste a už nemám energiu cestovať po celej Bratislave, preto hľadám cvičenie pre tehotné, kde máte pocit bezpečia a kde vás berú individuálne, nie len „odcvičia hodinu“.
Máte niektorá osobnú skúsenosť?
možno troška mimo tvojej otázky, ja som cvičila doma aerobic. Prehnala som to a na druhý deň ráno ma zaliala krv. Takmer som potratila . Lekári ma dávali dokopy nasledujúce 3 mesiace.
ak cvičiť tak s citom. nič nepreháňať a isto nie nasilu.
SNOP má cvičenie pre tehotné a plavko
Minule som obidvovala tehulku v gyme. Pekne sa gulala od nastroja k nastroju a pekne si odcvicila svoju zostavu a domov 💪vsak ak si pred tym cvicila tak pokracujes v miernejsom rytme po konzultacii s mudr. Ak si pred tym nic nerobila tak zacat behavat maratony ako tehotna asi nie je ten najlepsi napad
Minule som obidvovala tehulku v gyme. Pekne sa gulala od nastroja k nastroju a pekne si odcvicila svoju zostavu a domov 💪vsak ak si pred tym cvicila tak pokracujes v miernejsom rytme po konzultacii s mudr. Ak si pred tym nic nerobila tak zacat behavat maratony ako tehotna asi nie je ten najlepsi napad
@prasiatko30 To je pravda, tiež si myslím, že keď je človek zvyknutý na pohyb, telo mu veľa napovie 🙂
U mňa je asi práve ten problém, že si nie som istá, kde je tá hranica „ešte v poho“ a kde už nie a preto mám z cvičenia trochu rešpekt.
Nechcem to hrotiť ani podceniť.
@prasiatko30 To je pravda, tiež si myslím, že keď je človek zvyknutý na pohyb, telo mu veľa napovie 🙂
U mňa je asi práve ten problém, že si nie som istá, kde je tá hranica „ešte v poho“ a kde už nie a preto mám z cvičenia trochu rešpekt.
Nechcem to hrotiť ani podceniť.
@stanley98 Udržuj sa proste teraz zdravo fit. Choď akoby na50percent vykonu. Cviky s vlastnou vahou, pilates a kludne činky. Ale vravim rob 50perc. Tvojich maxim. A tiež použivaj sedliacky rozum samozejme. To je zaklad hihi 💚💪
@stanley98 Udržuj sa proste teraz zdravo fit. Choď akoby na50percent vykonu. Cviky s vlastnou vahou, pilates a kludne činky. Ale vravim rob 50perc. Tvojich maxim. A tiež použivaj sedliacky rozum samozejme. To je zaklad hihi 💚💪
@kavasaki370 Ďakujem 🙂
Ja mám teraz pocit, že telo reaguje inak než predtým, tak sa v tom ešte trochu hľadám.
Možno by mi pomohlo cvičenie, kde je pri tom tréner, ktorý vie povedať, čo je ešte v poriadku a čo už nie – aby som bola hlavne v pokoji. 💚
Plavanie pre tehotne, gravidjoga, ja by som sla do tohto asi len.. nech chrbat sa trochu pouvolnuje
@kavasaki370 Ďakujem 🙂
Ja mám teraz pocit, že telo reaguje inak než predtým, tak sa v tom ešte trochu hľadám.
Možno by mi pomohlo cvičenie, kde je pri tom tréner, ktorý vie povedať, čo je ešte v poriadku a čo už nie – aby som bola hlavne v pokoji. 💚
@stanley98 Ide o to či si aj pred tym cvičila. Hovorim o reálnom aktivnom a teda pravidelnom cvičení. Či si robievala silové tréningy a podobne. Tehotenstvo nie je choroba, takže pohoda jahoda.
Proste vnimaš, ze ci uz si moc zadychaná, spotená a tieto veci. Takze aj podla toho sa orientuj. Plus voliť vhodné cviky podĺa stadia tehotenstva. 🧡
Rozumiem, ďakujem 🙂
Predtým som mala nejaký pohyb, ale teraz mám pocit, že telo reaguje trochu inak, tak sa v tom ešte učím orientovať.
Pre mňa hrá veľkú rolu aj dostupnosť, keďže bývam v Novom Meste, a skôr hľadám niečo pohybové pre tehotné, kde sa ide jemne a človek má pocit istoty, nie vyslovene výkon.
Ja som pred tehotenstvom cvičila veľmi aktívne, 3x týždenne silovo a 2x beh, dlhšie vzdialenosti. O bábätko sme sa snažili niekoľko rokov. Keď som zistila, že som tehotná, tak som hneď prestala s behom a pri silovom tréningu som znížila váhy. Stále som sa však bála, aby som bábu neublížila. Asi vo 4. mesiaci má počas cvičenia poriadne pichlo v bruchu, netuším čo to bolo. Odvtedy som necvicila vôbec, mala som taký vnútorný pocit, že sa niečo môže stať a nestojí mi to za to. Vymenila som to za každodenné prechádzky, každý deň minimálne 10K krokov a do nejakého 33. týždňa už iba tehotenská jóga.
@stanley98 ja 2 razy do týždňa čím s fitshaker 20 minútové cvičenia pre tehotné a cítim sa potom lepšie 🙂 ale viac ako 2 razy nevládzem alebo sa najem predtým ako sa naskytne voľná chvíľa na cvičenie a mám reflux tak nemôžem cvičiť skôr ako 2 hodiny po jedle
Pred otehotnením som intenzívne cvicila pod dozorom trenera silové treningy pár mesiacov. Dovodom boli chronicke bolesti chrbtice. Ked som zistila, ze som tehotna, velmi som sa obavala ako zvladnem tehotenstvo s bolestami( 17r chron.bolesti z vysunutych platniciek). Moj gynekolog mi odobril cvicenie s trenerom a aktualne som v 32tt a raz do týždňa si mojmu stavu prispôsobený trening doprajem. Trener sleduje moje tepy aj celkovy stav a tomu prispôsobuje cvicenie. Mne osobne cvičenie veľmi pomaha, ako fyzicky tak aj psychicky, a to užívam od zaciatku doteraz utrogestan na tlmenie kontrakcnej cinnosti a bolesti.(min.tehotenstvo som mala skrateny krcok). Ak by som vsak mala pocit, ze mi cvicenie akokolvek uskodilo, prestanem s tym okamzite.

Osobnú nie, ale poznám babu ktorá do pôrodu behávala po horách (myslím beh do kopca a z kopca), len posledný týždeň chodila s kamarátom keby ju to chytilo v kopci. Dnes má krásnu zdravú dcérku a behá s ňou v šatke 😄