Rešpektujú blízki vaše stravovacie obmedzenia?
Ahojte, ako to mate? Ked mate intoleranciu napr. mlieka, kupuju Vam Vasi najblizsi napr.dezert k sviatku bez mlieka/vegan? Ide mi o najblizsich-muz, rodicia, svokra, svagrina. Alebo upecu kolac, aby ste aj vy mohli jest, teda napr.bez mlieka?
Dakujem. 🤍
@anonym_f607cf ona zije v zahranici… cize uplne normalne, ze sa jej to miesa… nerozumiem, akoze nemam problem-vyrobim si?
Autorka: mojmu muzovi pred cca rokom zistili celiakiu. Moja svokra, jeho mama, to nie a nie akceptovat (argumenty-to si lekari len vymyslaju, odkial by to mal, u nas nikto nic take v rodine nema; to ma z ockovania na kovid-po oznameni, ze ockovany nebol, prislo vyhlasanie-tak to ma z toho tetovania co si dal 😃) a na narodky mu kupuje beznu cokoladu, naposledy s keksikmi…
Ale ona je taka zvlastna. Ja neznasam tvaroh, fakt ma z neho natahuje. Vie to, ved som s muzom 16 rokov a minule mi urobila smotanovo-tvarohovu tortu. Este aj z hrudkoveho tvarohu 😂
Cize niektorym ludom mozem vysvetlovat do aleluja
@elanor nie nenapadlo mi🙂 ja nehovorím o spisovnej slovenčine, to mi je úprimne jedno. No vidieť text, kde sa miešajú dva jazyky, je fakt otrasné.
@anonym_f607cf je to take otrasne alebo take slovenske? Lebo prave na Slovensku ludia pozabudli svoj vlastny jazyk a vsade v telke anglicke vyrazy a este k tomu aj nespravne vyslovene. 😆
@anonym_autor rozumie svokra, ze v tvojom pripade nejde len o mlieko, ale o vsetky mliecne vyrobky? tvaroh, jogurt, syry .... lebo nie vsetci sa dokazu v tom orientovat. niekto nemoze len mlieko, ale kyslomliecne vyrobky uz hej a pod. Ma toioi svokra cele jasne vysvetlene? ze po mlieku mam take a take problemy a to by ste nechceli ....
No takto. Cez dve dekady zijem v UK a ked nieco napisem po anglicky, tak je to bud z dovodu, ze v anglictine rozmyslam a v rychlosti SA mi to lepsie napise v angline, alebo mi to autocorrect automatically opravi.
Ja tie anglicky vyrazy aspon pouzivam v originalnej angline a gramaticky spravne
Na druhej strane, ked pocuvam slovakov, ako do slovenciny davaju anglicke slova, Este ich aj zle vyslovia a daju tam koncovku, tak to uz vobec , ale ze vobec nerozumiem.
Ale , tak aspn si si zdvyhla ego. Ono vies ako sa hovori, si takym velkym clovekom, ake velke su tvoje problemy. Bodaj by si v zivote musela riesit iba jazykove zdatnosti druhych ludi.
@oslo1 žijem v zahraničí tak isto a tiež väčšinou rozmýšľam v inom jazyku. No viem si dať pozor, aby som písala po slovensky, aj keď niekedy nie gramaticky správne. Fakt je to otrasné 😄
@anonym_f607cf ona zije v zahranici… cize uplne normalne, ze sa jej to miesa… nerozumiem, akoze nemam problem-vyrobim si?
Autorka: mojmu muzovi pred cca rokom zistili celiakiu. Moja svokra, jeho mama, to nie a nie akceptovat (argumenty-to si lekari len vymyslaju, odkial by to mal, u nas nikto nic take v rodine nema; to ma z ockovania na kovid-po oznameni, ze ockovany nebol, prislo vyhlasanie-tak to ma z toho tetovania co si dal 😃) a na narodky mu kupuje beznu cokoladu, naposledy s keksikmi…
Ale ona je taka zvlastna. Ja neznasam tvaroh, fakt ma z neho natahuje. Vie to, ved som s muzom 16 rokov a minule mi urobila smotanovo-tvarohovu tortu. Este aj z hrudkoveho tvarohu 😂
Cize niektorym ludom mozem vysvetlovat do aleluja
@anonym_15b961 tiež žijem v zahraničí a viem si dať pozor na to akým jazykom píšem. 🤷🏻♀️ jednoduché
@anonym_autor Ahoj, no ja mam intoleranciu na mlieko, ale mliečne výrobky iné mi vadia iba vo väčšom množstve. V rodine to brali vselijak, brat sa z toho vysmieval, otec rešpektuje normalme doteraz a matka mi nechcela veľmi dlho veriť, až po rokoch, doslova asi 15 rokov to trvalo kým došla k tomu, že asi si to nevymyslam. Takže nie, u mňa jediní kto rešpektovali z blízkej rodiny že mám nejaký takýto problém boli starí rodicia a otec, takže mňa vôbec neprekvapuje ak niekoho blízky človek si povie ze tomuto neverí 🙃
@anonym_f607cf 3r nemozem mlieko a ona ma pozvala na zajtra na tvarohovy kolac. 😏😞😞😞
@anonym_autor Bezlaktózový tvaroh nepoznáš? Možno tvoja svokra áno
@anonym_autor áno.robim tak keď viem že niekto má obmedzenie tak áno kupujem čokoládu alebo niečo tak aby to aj mohol jesť aj pečiem tak nevidím dôvod prečo nie dávam pozor aj keď pečiem a viem že to bude jesť bratraneca ktorý má cukrovku alebo teraz čerstvo kamarátka ma dcéru z cukrovkou tiež dávame pozor a tak aby mala nebola obmedzená
Ja síce nemám, ale v rodine máme všetko možné (lepok, laktóza, histamin, orechy,...). Stále sa urobí buď vhodné pre každého alebo pre človeka s alergiou sa urobí niečo samostatne, aby mal aj on/ona. A skúšam veľa receptov s náhradami, aby som vedela spraviť chutne, keď príde niekto s takým niečím.
Sestra si našla frajera s celiakiou a vďaka tomu 80% jedál sme začali gluten free (ešte aj skoro 75 ročná babka si nakúpila špeciálne múky, aby mu mohla vypekať vyvárať, keď prídu). Sesterka má dlhý zoznam, vždy jej predtým píšem, či dané suroviny môže. Bratrancov malý syn postupne objavuje nové a nové, takže vždy pred návštevou sa ubezpečujem, čo môžu. Pre svokru mám vždy odložené niečo, keby prišla a bola by hladná.
@anonym_239581 ako mojej😏😞
@anonym_autor bohuzial, alergia je tvoj problem (ja mám zas intoleranciu na vajcia, ale riesim to liekmi, nie obmedzovanim ostatnych, aj keď pri mlieku to take ľahké nie je). Tiež viem robit len dezerty s použitím mliečnych produktov (mascarpone, smotana). A sú fantasticke, tak dobre chutovo, že si take ešte v zivote nejedla. Raz som sa prisposobovala takto účastníkovi oslavy. Okrem toho, že som musela navstivit v Bratislave 4 potraviny, kým som nasla vegansku smotanu, vegansky syrokrem, musela som robit zvlast pre neho a zvlast pre ostatnych, čo bolo 2x toľko roboty. Z tej vegánskej smotany to vôbec nebolo dobre. Ďalšiu oslavu som ho nepozyvala, lebo popri torte a robeni dalších veci to bola 1,5 hodina záťaž pečenia navyse a 2 hodiny behania po obchodoch a zhony pred oslavou aj hlavne jedlo robit separé. Podľa mna, kto ma intoleranciu, mal by si to jedlo zabezpecit sám (ma nakupene potraviny, vie, čo môže jest,atd), nemal by mat ocakavania od inych.
Stara matka sa urazala, ze nejem kolace vo vsetkych boli vlašské orechy lebo vsetci chlapci v rodine ich mali radi ja som sa len dusila s nich a puchla len pri voni.
Mám laktozovu intoleranciu a nemôžem nič sladké. Od nikoho nevyžadujem špeciálny prístup, len ma zarážaju moji vlastní rodičia, ktorí tým 'trpia', lebo očividne človek môže dostať k sviatku len sladký dezert, iný variant neexistuje.
@anonym_autor ja to mam uz skoro 10 rokov a nemozem mliecne vyrobky vobec, jedine znesiem obcas kusok syra. v rodine si na to zvykali dlho lebo nie kazdemu doslo pri vareni, ze nie nemozem si dat tie vyborne popucene zemiaky lebo je tam maslo a nie nedam si keksik ani tycinky lebo je v tom mlieko. predtym ani neboli dostupne nahrady, tak ako su teraz. ale rokmi sa to podarilo odladit. uz kazdy vie, co z coho mi treba navarit, aby ma nezabili. ze vsetko, co je vegan alebo tam nie je 7cka je pre mna. moja najdrahsia svokra mi dokonca vsetky kolaciky, ktore milujem vratane torty na narodeniny robi bezmliecne 🩷 ked vari nieco z mlieka vzdy mi urobi aj verziu pre mna, ale casom si uz tiez zvykli a ked som tam, tak nam vsetkym robi segedin s vegan smotanou. ale obcas sa aj tak niekomu z rodiny zadari mi ponuknut nieco, co nemozem takze ostrazitost a kontrolne otazky davam pri kazdom jedle 😅 a muz si kupuje stale nejake smakociny, co nemozem. to potom nanho zazeram, ze ma zakaz nosit domov fajnoty, ktore nemozem jest. po rokoch skusenosti ale mozem povedat, ze kazde jedlo a dezert sa da pripravit v bezmliecnej verzii tak, aby chutilo rovnako dobre, vsetky suroviny su bezne dostupne a vsetko ostatne su len vyhovorky, ktore ale vela vypovedaju o vztahu tych druhych k nam.
@anonym_efc93b intoleranciu na mliecnu bielkovinu nepoznas? mozno tvoje crevo este nevytlacilo zo seba vsetok zivot po takom fajnom kolaciku.
@anonym_autor rozumie svokra, ze v tvojom pripade nejde len o mlieko, ale o vsetky mliecne vyrobky? tvaroh, jogurt, syry .... lebo nie vsetci sa dokazu v tom orientovat. niekto nemoze len mlieko, ale kyslomliecne vyrobky uz hej a pod. Ma toioi svokra cele jasne vysvetlene? ze po mlieku mam take a take problemy a to by ste nechceli ....
@ukulela ano, 3roky to omielam..
@anonym_efc93b urcite nekupila taky.. 60r zena, internet ovlada a nevie si vygooglit? Nechce.. ked to moja 70r mamina dokaze.. svokra nechce..
@anonym_autor ja to mam uz skoro 10 rokov a nemozem mliecne vyrobky vobec, jedine znesiem obcas kusok syra. v rodine si na to zvykali dlho lebo nie kazdemu doslo pri vareni, ze nie nemozem si dat tie vyborne popucene zemiaky lebo je tam maslo a nie nedam si keksik ani tycinky lebo je v tom mlieko. predtym ani neboli dostupne nahrady, tak ako su teraz. ale rokmi sa to podarilo odladit. uz kazdy vie, co z coho mi treba navarit, aby ma nezabili. ze vsetko, co je vegan alebo tam nie je 7cka je pre mna. moja najdrahsia svokra mi dokonca vsetky kolaciky, ktore milujem vratane torty na narodeniny robi bezmliecne 🩷 ked vari nieco z mlieka vzdy mi urobi aj verziu pre mna, ale casom si uz tiez zvykli a ked som tam, tak nam vsetkym robi segedin s vegan smotanou. ale obcas sa aj tak niekomu z rodiny zadari mi ponuknut nieco, co nemozem takze ostrazitost a kontrolne otazky davam pri kazdom jedle 😅 a muz si kupuje stale nejake smakociny, co nemozem. to potom nanho zazeram, ze ma zakaz nosit domov fajnoty, ktore nemozem jest. po rokoch skusenosti ale mozem povedat, ze kazde jedlo a dezert sa da pripravit v bezmliecnej verzii tak, aby chutilo rovnako dobre, vsetky suroviny su bezne dostupne a vsetko ostatne su len vyhovorky, ktore ale vela vypovedaju o vztahu tych druhych k nam.
@anonym_5aa920 krasne. 🙏🤍
@anonym_autor bohuzial, alergia je tvoj problem (ja mám zas intoleranciu na vajcia, ale riesim to liekmi, nie obmedzovanim ostatnych, aj keď pri mlieku to take ľahké nie je). Tiež viem robit len dezerty s použitím mliečnych produktov (mascarpone, smotana). A sú fantasticke, tak dobre chutovo, že si take ešte v zivote nejedla. Raz som sa prisposobovala takto účastníkovi oslavy. Okrem toho, že som musela navstivit v Bratislave 4 potraviny, kým som nasla vegansku smotanu, vegansky syrokrem, musela som robit zvlast pre neho a zvlast pre ostatnych, čo bolo 2x toľko roboty. Z tej vegánskej smotany to vôbec nebolo dobre. Ďalšiu oslavu som ho nepozyvala, lebo popri torte a robeni dalších veci to bola 1,5 hodina záťaž pečenia navyse a 2 hodiny behania po obchodoch a zhony pred oslavou aj hlavne jedlo robit separé. Podľa mna, kto ma intoleranciu, mal by si to jedlo zabezpecit sám (ma nakupene potraviny, vie, čo môže jest,atd), nemal by mat ocakavania od inych.
@anonym_9b5a68 ona ma pozvala na tvarohovy kolac.🙈🤣😅🙈
Typické slovenské. Ste sa do Oslo1 pustili. Dala svoj pohľad aj s anglickými výrazmi... No a? Niektorí akí hrdí Slováci, ale keď napíšu, pozerám niekedy ako puk. Tvrdky, vety bez zmyslu, vyjadrovanie ako kočiš. Hanba svet.
Typické slovenské. Ste sa do Oslo1 pustili. Dala svoj pohľad aj s anglickými výrazmi... No a? Niektorí akí hrdí Slováci, ale keď napíšu, pozerám niekedy ako puk. Tvrdky, vety bez zmyslu, vyjadrovanie ako kočiš. Hanba svet.
@kocuris do Oslo sa pustila 1 zena.. typicke slovenske, posudzovat narod podla jednej 🐒
Ja mam intoleranciu laktózy a alergiu na mliečnu bielkovinu. Okrem toho alergiu na arašidy a mandle. V rodine mi to najprv nikto neveril, iba mama a manžel (tiež má ľahkú alergiu na mlieko) . Vždy ma niekto niečím "priotrávil" (dokonca aj v reštike atď.) a keď som už toho mala dosť, dala som sa na vegánsku stravu. Manžel je tiež vegán, rodičia, najmä otec, sem tam utrúsi nejakú poznámku, ale už to neberiem nejak vážne, v zásade to všetci rešpektujú. Mama nám vždy navarí tak, aby sme mohli aj my jesť. A ak nevie čo, tak aspoň nakúpi (vždy odkonzultuje keď si nie je istá) , a ja potom navarím a aj ona si pochutnava ☺️
Navyše mam jednu známu, ktorej alergia na mlieko spôsobovala také problémy, že si prešla cez niekoľko potratov. Vždy keď bola tehotná zjedla niečo mliečne tak telo sa bránilo. Až neskôr zistila že je to z alergie na mlieko. Doktor jej odporučil 3 roky detox predtým než sa znovu pokúsia o bábo. Fungovalo, dávala si obrovský pozor a dnes má zdravé dieťa 🙂 Minimálne z takéhoto pohľadu by to mali najbližší rešpektovať- snáď chcú mať vnúčatá 🙂
@kocuris do Oslo sa pustila 1 zena.. typicke slovenske, posudzovat narod podla jednej 🐒
@anonym_b07617 typické slovenské, prekrútiť fakty... Ja som tam zachytil na Oslo1 viac narážok, ale OK. Neposudzujem národ ako taký, ale indivíduá, čo sa bijú do pŕs, akí sú oni Slováci (hejslováci). A nevie to pravopis, interpukcia zbytočná a hovorí nejakým typickým nárečím, ktoré považuje za neklamný znak svojej pravdy. Stačí si tu prečítať zopár komentárov alebo tém a si v obraze. A určite, keď niekto žije 20 rokov v cudzine, myslí mu ti inak, čo aj vysvetlila... Skôr budem tolerovať anglikanizmy, ako hlúposť niektorých hejslovákov. Toľko k tomu.
@anonym_9b5a68 ona ma pozvala na tvarohovy kolac.🙈🤣😅🙈
@anonym_autor pozri, ja by som to neriesila, zbytocne sa zatazujes a riesis .... mozno jej to ozaj nedopina. tak co ..... mala si jej rovno pri pozvani povedat, ze mami/starka/Vierka, ved ale ja tvaroh nemozem, mam alergiu na mlieko a mleicne vyrobky, co si zabudla?
a bolo by vyriesene ... mozno by sa zahanbila a bolo by hotovo. takto riesis, fabulujes, konstruujes v hlave .... su 2 moznosti, Bude je to jednoducha zena, co jej to nedopina ano po 3 rokoch, alebo mrcha, co ti to robi naschval, To snad vies ty skor, ako my.

No takto. Cez dve dekady zijem v UK a ked nieco napisem po anglicky, tak je to bud z dovodu, ze v anglictine rozmyslam a v rychlosti SA mi to lepsie napise v angline, alebo mi to autocorrect automatically opravi.
Ja tie anglicky vyrazy aspon pouzivam v originalnej angline a gramaticky spravne
Na druhej strane, ked pocuvam slovakov, ako do slovenciny davaju anglicke slova, Este ich aj zle vyslovia a daju tam koncovku, tak to uz vobec , ale ze vobec nerozumiem.
Ale , tak aspn si si zdvyhla ego. Ono vies ako sa hovori, si takym velkym clovekom, ake velke su tvoje problemy. Bodaj by si v zivote musela riesit iba jazykove zdatnosti druhych ludi.