icon

Ako zvláduť nespavosť bez užívania liekov?

dana243
23. jún 2026

Poraďte mi čo mám robiť ..až mi zviera v krku keď si predstavím že zas mám ísť dnes vecer spať. Bojím sa že sa zas zobudím a že nebudem môcť spať ..ja som hotová ..chcem už aby tento kolotoč skončil !!!a lieky nechcem mala som minulú noc ..poraďte ako mám prežiť ..dakujem

Strana
z2
stellarstar
23. jún 2026
@dana243

@maya_hi na obed ..ja som už asi všetko skúsila ..proste sa točím stále v tom kole a som už z toho na dne..

@dana243 tak smer psych

maya_hi
23. jún 2026
@dana243

@maya_hi na obed ..ja som už asi všetko skúsila ..proste sa točím stále v tom kole a som už z toho na dne..

@dana243 máš nejaké problémy, alebo v poslednom období si niečo prekonala? Či ti to nešrotuje v podvedomí 🫤 U mňa sa to v minulosti objavilo po úzkostných epizódach. Ale to bol iný príbeh. To už som si musela dať aj Neurol občas. Ale inak čaj z Valeriány lekárskej je tiež riadny ozembuch. Neskúšala si? Mne stačila aj malá šálka, a malá lyžička čajoviny (koreň).

anonym_1c956d
23. jún 2026
@maya_hi

@dana243 máš nejaké problémy, alebo v poslednom období si niečo prekonala? Či ti to nešrotuje v podvedomí 🫤 U mňa sa to v minulosti objavilo po úzkostných epizódach. Ale to bol iný príbeh. To už som si musela dať aj Neurol občas. Ale inak čaj z Valeriány lekárskej je tiež riadny ozembuch. Neskúšala si? Mne stačila aj malá šálka, a malá lyžička čajoviny (koreň).

@maya_hi to si kupovala v lekárni?

kiki13
23. jún 2026

@dana243 vrelo doporučujem persen good night. Je to prírodné, pol hodinu pred spaním a spím ako batoľa. Mám podobný problém so spaním a lieky nemôžem.

maya_hi
23. jún 2026
@anonym_1c956d

@maya_hi to si kupovala v lekárni?

@anonym_1c956d môžu mať aj v lekárni aj v hocijakej predajni s čajíkmi. Koreň Valeriány lekárskej. Kedysi v minulosti sa valeriánske kvapky bežne používali na "liečbu hystérie" 😁 Jednoducho človeka spacifikujú, upokoja. Takže aj na úzkostné stavy, nespavosť, nepokoj, neurózy...

dana243
autor
23. jún 2026
@kiki13

@dana243 vrelo doporučujem persen good night. Je to prírodné, pol hodinu pred spaním a spím ako batoľa. Mám podobný problém so spaním a lieky nemôžem.

@kiki13 skúsim

anonym_1c956d
23. jún 2026

s nespavosťou mám problémy už roky. Pomáhajú Ad, ale nie vždy je možné Ad predpísať.
užívam lieky na spanie - 1/4 popr. 1/2 . Sanval, zopiclon... Lieky treba striedať, inak si organizmus navykne a už nezaberajú.
Ešte vyskúšaj večer magnézium Magnerot + melatoním 5 mg. do hodiny by si mala spať. Ak nie, tak vyhľadaj odborníka.

anonym_1c956d
23. jún 2026
@maya_hi

@anonym_1c956d môžu mať aj v lekárni aj v hocijakej predajni s čajíkmi. Koreň Valeriány lekárskej. Kedysi v minulosti sa valeriánske kvapky bežne používali na "liečbu hystérie" 😁 Jednoducho človeka spacifikujú, upokoja. Takže aj na úzkostné stavy, nespavosť, nepokoj, neurózy...

@maya_hi ďakujem

anonym_47e6fe
23. jún 2026
@dana243

@anonym_47e6fe to je sila to fakt ti toto poradili ???

@dana243 nie pomôže zaspať trošku to tak utlmí alebo ako to povedať

nikaeli
23. jún 2026

Na spanie a upokojenie pomáha medovka, ľubovník, levanduľa, lipa, valeriána, prvosienka. Valeriána tablety nájdeš aj v DM. Lipa práve kvitne, ľubovník a levanduľa tiež. Skús zmes medovka-ľubovník-levanduľa (2:1:1). Ak si dáš ľubovník, nedávaj si neurol. Pri lipe pozor, ak máš nízky tlak (ale to mám aj ja a lipa mi nevadí). Len pre istotu upozorňujem, odsleduj si.
Prípadne skús zlaté mlieko - do teplého mlieka kurkuma, štipka čierneho korenia, zázvor, med a trošku masla.

ivicatolic
23. jún 2026

@dana243 to isté môj muž, spí max.2x do týždňa, iba s tabletkou!!!

akvi
23. jún 2026

Tiez mam obcas tento problem, mne pomaha magnezium a tiez mi pomaha nastavit si na obrazovkach oranzove svetlo. Na citacke mam nastavenu tu najvacsiu intenzitu toho oranzoveho svetla a uz sa mi stalo, ze som citala okolo 18-tej a zabudla som si ju zmenit a v momente sa mi driemalo.. Takto mi to funguje aj vecer, pred spanim si citam, ale teda fakt len citacku a oranzove svetlo, niekedy nie som schopna ani kapitolu docitat, na mna to fakt riadne posobi.. Ale su dni, ked tiez nespim, u mna to zacalo v perimenopauze a to sa bohuzial tomu clovek asi nevyhne a neda sa to dost dobre ani ovplyvnit nejakymi prirodnymi prostriedkami a rezimom..

anonym_9b7793
23. jún 2026

ja velmi zle spavam, vela noci som mala prebdetych kym som chodila do prace, bola som v spankovom laboratoriu a nasli mi 36 prebudeni za 2 hodiny, viac sa mi nepodarilo pospat, v cudzom prostredi konecna, nemavam vobec hlboke fazy spanku, pomoct mi nevedia, beriem lieky na spanie

anonym_7e8542
24. jún 2026
@anonym_9b7793

ja velmi zle spavam, vela noci som mala prebdetych kym som chodila do prace, bola som v spankovom laboratoriu a nasli mi 36 prebudeni za 2 hodiny, viac sa mi nepodarilo pospat, v cudzom prostredi konecna, nemavam vobec hlboke fazy spanku, pomoct mi nevedia, beriem lieky na spanie

@anonym_9b7793
Ja mam digitalne hodinky a kazde rano mi nadavaju ked spravia analyzu spanku

anonym_7b8bde
24. jún 2026
@dana243

@dana243 štvrtka lieku je nič.Ty potrebuješ ukľudniť nervový systém, takže lieky na ukludnenie Lexaurin, Xanax aspoň týždeň pravidelne.Neexperimentuj veď vidíš aká si nervózna až to kričí z toho príspevku.Nespavost zvyšuje uzkost a stres, tak je logické, že nezaspis a budiš sa.Ty potrebuješ viac lieky na ukludnenie ako na spánok.

anika
24. jún 2026

@dana243 skus lavekan, mg, becko vecer, pridaj v priebehu dna omegace

zita61341
24. jún 2026

@dana243 pozeraj nudne filmy, mozno Ta uspia. https://www.stvr.sk/novinky/tipy-z-programu/450...

anonym_edf1f7
24. jún 2026

Pravidelne cvičenie a, sice to nikto neodporúča, ale mne pomáha zaspávať pri serialoch - ktore som už milionkrat videla a počula, ale tym, že mozog sa sústreduje na to čo rozpravajú herci, nezačnem rozmýšľať nad tým z čoho mám stres. Mam na telefóne nainštalovanú app s netflixom a pustim si nejaký seriál s timerom na 20min a zvyčajne zaspím do tych 20min, telefón sa vypne a ja spím. Využívam to typické - sadneš si k telke a do 10minút spíš.

anonym_8e21ec
24. jún 2026

Ja keď nemôžem zaspať, tak si poviem (ale nie len poviem, ale aj to tak naozaj cítim), že nevadí, že nič sa nestane keď raz nebudem spať. Ale že si len zavriem oči, nech si oči oddýchnu. Toto mi dlho pomáhalo. potom akosi prestalo. Asi preto, lebo už som si to hovorila s myšlienkou, že takto zaspím ako vždy, ale vnútorne som nebola presvedčená o tom, že nevadí keď nezaspím - teda ten stres neopadol zo mňa. No alebo potom mi pomáha sústrediť sa na dýchanie. Alebo si predstavujem a preciťujem ako si najprv uvoľním jednu nohu, druhú nohu, panvu, atď. Už som si aj pozerala cez Chat GPT nejaké uspávacie techniky. Ale toto čo som popísala na mňa funguje najlepšie.

anonym_8e21ec
24. jún 2026
@anonym_9b7793

@anonym_9b7793 kokos 😲

anonym_78868d
24. jún 2026

@dana243 prvy krok mas za sebou - rozhodla si sa, ze s tym chces nieco spravit. Psycholog by mohol pomoct, ak nechces ist rovno k psychiatrovi a naviac ak vies z coho to zacalo.

domkakvet
24. jún 2026
@dana243

@domkakvet to asi nepomôže ..proste tá hlava musí sa zaujímať aj o niečo iné ako spanok ..dokonca zajtra mám jedno hrozne vyšetrenie prsníka vôbec sa mi to nepáči a dokonca ani to ma tak nedesí ako táto noc!to je už čo povedať ako veľmi trpim v noci

@dana243 tak uz si vela nespala, tak si skus povedat, ze aj ked sa nevyspis, tak vydrzis, ved si uz vydrzala a potom nebudes v takom strese, co by mohlo pomoct.

dana243
autor
25. jún 2026
@domkakvet

@dana243 tak uz si vela nespala, tak si skus povedat, ze aj ked sa nevyspis, tak vydrzis, ved si uz vydrzala a potom nebudes v takom strese, co by mohlo pomoct.

@domkakvet koľko ešte vydržím ?? Čo ak nebudem spať roky ?

domkakvet
25. jún 2026
@dana243

@dana243 ked nespis, tak potom dospis, ci ani potom?

anonym_756c23
25. jún 2026
@dana243

@dana243 nemusis sa takto tryznit, chod so po lieky a bude to ok

anonym_78868d
26. jún 2026
@dana243

@dana243 vyhľadať pomoc, pokiaľ nebude neskoro. Nič iné ti v tomto stave asi nepomôže. Hlavne v tom neostávať sama, poprosiť o pomoc rodinu, kamarátov.
Mám blízkeho, ktorý skončil v nemocnici na pár týždňov kvôli problémom so spánkom. Vystupňovalo sa to tak, že nespal tri noci, dostal sa do stavu, kedy už nevedel ako ďalej, nechcel žiť.
Pomohli lieky a psychoterapia.
Pýtala som sa ho, čo by spravil ináč a jednoznačne povedal, že by išiel k lekárovi skôr, nie až v akútnom stave na urgent.

dana243
autor
26. jún 2026
@anonym_756c23

@dana243 nemusis sa takto tryznit, chod so po lieky a bude to ok

@anonym_756c23 áno a čo z toho ? Závislosť ako vyšitá ..mám už 4 den stilnox a cítim sa ešte horšie aj tak som po 3 hodinách hore

dana243
autor
26. jún 2026
@anonym_78868d

@dana243 vyhľadať pomoc, pokiaľ nebude neskoro. Nič iné ti v tomto stave asi nepomôže. Hlavne v tom neostávať sama, poprosiť o pomoc rodinu, kamarátov.
Mám blízkeho, ktorý skončil v nemocnici na pár týždňov kvôli problémom so spánkom. Vystupňovalo sa to tak, že nespal tri noci, dostal sa do stavu, kedy už nevedel ako ďalej, nechcel žiť.
Pomohli lieky a psychoterapia.
Pýtala som sa ho, čo by spravil ináč a jednoznačne povedal, že by išiel k lekárovi skôr, nie až v akútnom stave na urgent.

@anonym_78868d super že to tu píšeš a že som si to prečítala ešte horšie pre mňa !! Teraz sa budem báť ! ja už ale nevladzem len plačem

anonym_756c23
Včera o 05:13
@dana243

@anonym_756c23 áno a čo z toho ? Závislosť ako vyšitá ..mám už 4 den stilnox a cítim sa ešte horšie aj tak som po 3 hodinách hore

@dana243 3 hodiny nie je najhorsie, aspon nieco
4 dni na stilnoxe nie je zavislost
Na liecbu a upravu spanku su vhodne ine indikacne skupiny,navstiv lekara, poradi
Nejaky ritual pre spanim, myslienky upriamit na nieco prijemne( mne ppmaha si predstavit nejake oblubene jedlo;)

anonym_78868d
Včera o 06:13

@dana243 napísala som to kvôli tomu, že pomoc existuje. Pýtaš sa ako máš prežiť - jediná rozumná rada je vyhľadať pomoc. Trápiš sa s tým podľa toho čo píšeš pol roka a nezlepšuje sa to. To je už naozaj dlho.
Chalan sa z toho dostal, lieky na spanie mal len na začiatku, žiadna závislosť nevznikla.

Strana
z2