icon

Poraďte prírodné alternatívy na zvýšenie estrogénu a kolagén

7. máj 2026

Ahojte, žiaľ nemôžem vôbec hormóny, v žiadnej forme, čiže iba fytoestrogény. Ktoré by ste mi odporúčali? Ja som skúšala vitex obyčajný, gynex a PMX. Nejaké nápady iné na zvýšenie estrogénu? Ktorý kolagén vám najviac sadol, aj chuťou? Rozpustný vo vode- Ďakujem.

simsalabim
7. máj 2026

Odporucaju sa sojove izoflavony. Neviem, ake mas priznaky, ale lokalny estrogen na sliznice moze v podstate kazda, lebo posobi iba lokalne, nevstrebava sa do krvi.

anonym_2ee3bc
7. máj 2026

@anonym_autor kolagén z akého dôvodu?

autor
7. máj 2026
@anonym_2ee3bc

@anonym_autor kolagén z akého dôvodu?

@anonym_2ee3bc kolagén na pleť, po 35tke ubúda, čiže ho dopĺňam. Preto chcem vedieť, kto je s čím spokojný.

simsalabim
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_2ee3bc kolagén na pleť, po 35tke ubúda, čiže ho dopĺňam. Preto chcem vedieť, kto je s čím spokojný.

@anonym_autor v 35ke je este asi skoro na zvysovanie estrogenu....

anonym_2ee3bc
7. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
Kolagén z doplnku sa v trávení rozloží na:

aminokyseliny
malé peptidy

Tieto sa potom vstrebajú do krvi a telo ich použije tam, kde práve potrebuje:

koža
šľachy
kĺby
svaly
vnútorné tkanivá

Telo si „neoznačuje“, že toto má ísť presne do pleti. Rozhoduje aktuálna potreba organizmu.

Prečo sa potom kolagén spája s pleťou:

niektoré kolagénové peptidy môžu signalizovať fibroblastom (bunky v koži), aby zvýšili tvorbu vlastného kolagénu
efekt je však mierny a individuálny
funguje len ak má telo dosť stavebných látok celkovo

Zhrnutie:

kolagén sa „neposiela priamo do pleti“
je to surovina, ktorú si telo rozdelí podľa potreby
účinok na pleť je nepriamy a obmedzený

Ak niekto čaká „výplň vrások z prášku“, to takto nefunguje.
Nie je to zaručené riešenie.
Účinok kolagénu je individuálny – u niekoho sa môže prejaviť mierne zlepšenie hydratácie alebo elasticity pokožky, u iných sa nezmení nič viditeľné.
Aj v štúdiách, kde sa efekt preukázal, išlo skôr o jemné zlepšenia, nie o výraznú zmenu vzhľadu pleti. Neexistuje dôkaz, že by kolagén „fungoval všetkým“ alebo že by vedel výrazne zvrátiť starnutie kože.
Ak sa účinok objaví, býva skôr slabý a závisí od celkového stavu organizmu (strava, spánok, bielkoviny, UV ochrana).

autor
7. máj 2026
@simsalabim

@anonym_autor v 35ke je este asi skoro na zvysovanie estrogenu....

@simsalabim kde píšem, že mám 35r?

simsalabim
7. máj 2026
@anonym_autor

@simsalabim kde píšem, že mám 35r?

@anonym_autor vyznelo mi to tak z toho, co si pisala 🤷‍♀️

autor
7. máj 2026
@simsalabim

@anonym_autor vyznelo mi to tak z toho, co si pisala 🤷‍♀️

@simsalabim tak vyznelo? Veď píšem, že od 35r rokov sa pomaly vytráca z tela látka. Nepíšem koľko mám rokov. Mám o 10r viac. Tvoja odpoveď na moju otázku je aká vlastne?

simsalabim
7. máj 2026
@anonym_autor

@simsalabim tak vyznelo? Veď píšem, že od 35r rokov sa pomaly vytráca z tela látka. Nepíšem koľko mám rokov. Mám o 10r viac. Tvoja odpoveď na moju otázku je aká vlastne?

@anonym_autor takato

autor
7. máj 2026
@simsalabim

@anonym_autor takato

@simsalabim nepotrebujem nič lokálne, potrebujem systémové riešenie.

simsalabim
7. máj 2026
@anonym_autor

@simsalabim nepotrebujem nič lokálne, potrebujem systémové riešenie.

@anonym_autor a sojove izoflavony nie su prirodne systemove riesenie? Ak teda nechces HSL, ale tu asi aj tak este nepotrebujes.

autor
7. máj 2026
@simsalabim

@anonym_autor a sojove izoflavony nie su prirodne systemove riesenie? Ak teda nechces HSL, ale tu asi aj tak este nepotrebujes.

@simsalabim ja by som chcela HSL, ale nemôžem. A fyto estrogény mám - vitex obyčajný, aj PMX, pupalka a alchemilka k tomu.

simsalabim
7. máj 2026
@anonym_autor

@simsalabim ja by som chcela HSL, ale nemôžem. A fyto estrogény mám - vitex obyčajný, aj PMX, pupalka a alchemilka k tomu.

@anonym_autor ved ja viem, ale ty si sa pytala, ktore by sme ti odporucali. Tak som ti odpovedala 🤷‍♀️

autor
7. máj 2026
@simsalabim

@anonym_autor ved ja viem, ale ty si sa pytala, ktore by sme ti odporucali. Tak som ti odpovedala 🤷‍♀️

@simsalabim a teda ktoré konkrétne riešenie a produkt máš vyskúšaný a funguje ti?

simsalabim
8. máj 2026
@anonym_autor

@simsalabim a teda ktoré konkrétne riešenie a produkt máš vyskúšaný a funguje ti?

@anonym_autor ja nemam nejake extremne priznaky v premenopauze, co by mi vadili, citala som ale, ze najlepsie zaberaju sojove izoflavonidy (ze vdaka tomu azijske zeny preplavaju premenopauzou ani nevedia ako, lebo jedia vela soje). Mam doma od Weber Naturals, pred tym som mala Jim Beam a tusim aj Jamieson? Sem tam si ich dam, aby sa nepovedalo, neuzivam ich na dennej baze.