Ako vaše telo reaguje na hormonálnu antikoncepciu?
Ahoj. Neviem nájsť aktuálnu diskusiu na túto tému. S priateľom pouzivam pharmatex. No popravde už ma to nebavi ako stále musím riešiť to vytekanie a zložitú aplikáciu. Gynekológ mi vnucuje hak, tak o tom začínam rozmýšľať. Priateľ by bol tiež za lebo si to robenie do vnútra vraj celkom obľúbil :D (A aj ja :D) Takže zaujímali by má vaše skúsenosti. Ako vaše telo reaguje na hormonálnu antikoncepciu? Od akého veku ju užívate, užívali ste? Strieka partner do vás pravidelne? Vytečie to von pomerne rýchlo oproti Pharme? Poznáte niekoho kto aj napriek poctivemu braniu otehotnel?Je hak v poriadku pre 17 ročnú? Ďakujem vopred.
@pallacinka áno, je to jedna z najúčinnejších foriem. Ale ako všetky, ani táto nie je 100%-ná. A každý zodpovedný lekár upozorní aj na riziká a teda aj na riziko toho, že hak nie je 100%-ná aj pri správnom používaní. Ak žena nechce otehotnieť, tak sa chráni aj inak. A hlavne vo veku 17 rokov, kedy je namieste chrániť sa nielen hak. A chváliš ju za zodpovedný prístup? Čo je zodpovedné na tom, že 17 ročné dievča sexuje naplno? Nič.
@ninka99865 Presne tak vždy som sa riadila tým že plodne neplodne hlavne podľa hlienu až sa mi plodne posunuli a povedala som priateľovi že môžeš sa do mňa urobiť nič sa nestane... Na 19 deň cyklu som mala práve ovuláciu a na prvú šupu sa nám podarilo bábo :D
@lenka1454 nikdy presne nevies, kedy mas neplodne dni. Ovulacia sa moze posunut, spermie dokazu prezit aj viac dni. Ak mas na to nejaku apku, tak by som sa na nu nespoliehala vobec. Su zeny, ktore si meraju teplotu kazde rano, sleduju hlien, aj tak sa obcas zadari. Nezatracovala by som ten prezervativ
@pallacinka je tu na MK zena, ktora ma styri deti a otehotnela pocas uzivania HA dva krat, nezabudla, nezvracala, nemala hnacku, ani nebrala ine lieky. Pisala tu, ked v soku zistila, ze je tehotna stvrty krat. Mozno sem prispeje. Ziadna antikoncepcia nie je 100%, to povie kazdy normalny lekar
@lenka1454 Nič si z toho nerob. Tu robí ženám problém už samotné čítanie s porozumením, viď reakcie na môj príspevok. Ja som začala s HAK ešte skôr ako ty, dôvody som mala síce iné, ale žiadne negatívne účinky som nemala, podobne ako ich nemá väčšina žien.
@pallacinka ani ja som nemala pri braní HAK žiadne ťažkosti, začala som ju brať v 20 a brala som ju skoro 10 rokov. Ale až po jej vysadení prišli problémy, ako brutálne akné, mastné vlasy či nepravidelný menzes, ktorý som musela nakoniec riešiť braním progesterónu, aby sa znovu môjmu telu chcelo to, čo roky umelo zabezpečovala antika. Vyše roka som sa z toho všetkého dostávala, a to si myslím, že ešte patrím k tým šťastným. Nehovoriac o tom, že až po vysadení som sama na sebe pozorovala a potvrdil mi to aj partner, že som zrazu bola menej náladová a nervózna a nejako sa mi brutálne zvýšila chuť na sex. Takže možno autorke prídu niektoré komenty prehnané či urážlivé, ale ono len ženy napísali pravdu. A mimochodom za celých 10 rokov som partnerovi aj tak nedovolila, aby sa domňa len tak urobil, lebo HAK fakt nie je 100 %. Momentálne som tehotná, no už teraz viem, že sa k HAK po pôrode a celkovo už v živote nevrátim. Ale chápem aj autorku, ja v jej veku by som tiež nerada čítala tieto komenty a ktovie, či by ma pri rozhodovaní nejako ovplyvnili. Proste asi zariskuje a povie si, že bude jednou z tých šťastných, ktoré branie HAK nejako negatívne neovplyvní. V jej veku by som to asi tiež riskla 🤷🏼♀️
Je milé, že sa ti páči, keď sa do teba frajer urobí, ale páči sa ti aj predstava výchovy dieťaťa v 17? Ak odpoveď znie nie, prestaň byť v tomto nezodpovedná. Žiadna antikoncepcia nie je 100% a týmto to ešte zhoršíš
@pallacinka po 50tke možno skôr prichádzaju diagnozy,ktoré nik oficiálne nespája s hak,farmabiznis nijaké podobné výskumy nepodporuje...problémy s ciavami,pankreasom,pečeňou...to mám od gynekologa,nie môj vymysel....tiež "nevysvetliteľné" umrtia mladých žien z plného zdravia príp. náhle cievne príhody v tomto veku sa medzi lekármi spájaju s hak,nik to však nedokazuje...takže tvrdenie o bezpečnosti hak by som nepodporovala ...
Brala som hák 6 rokov,ale vystriedala som asi tri,no nikdy to nebolo bezproblémové užívanie. Najprv spinenie,takže sex bol dosť problémový,potom nálady a nechuť na sex a pri tej poslednej časté mykozy a zápaly. A keď som si čo to prečítala o hák tak som aj ľutovala,že som ju niekedy začala brať. Je to podľa mňa dosť bezpečné,ale určite nie 100%, a určite nie zdravé. To ti je pravdepodobne v tvojom veku fuk. Ale ak ti ide len o to ako neotehotniet,je to vždy účinnejšie ako pharmatex.
@lenka1454 ja som ju brala od 17 rokoch priateľ terajší už muž za domna robil stále a aj robí cca 8 rokov vkuse😀 a nikdy sa nič neprihodilo co by sme neočakávali.

@pallacinka jasné.lekari a farmafirmy nič " lepšie" nepoznajú.nastastie nie všetci.moj gynekológ má pred hak doslova varoval..a nie.nie je bigotný katolík.ktori tu autorke tak vadia