Antikoncepcia pre 15-ročnú: Je Mistra vhodná?
Dobrý deň, rada by som vedela váš názor, poprípade skúsenosti s ant. pre tak mladé dievča. Dcéra má staršieho priateľa (21), mám obavy...a radila som sa s mojím gynekológom, vzal jej krv a predpísal jej Mistru..ale stále sa neviem rozhodnúť či má začať s tou ant. alebo nie..predsa má len 15( o mesiac 16)..ďakujem za každý názor
@belllinka ja som menštruáciu mávala doslova raz za pol roka. Ani vyvolávačka nepomohla. Až antikoncepcia. Brala som ju roky, keď som ju vysadila, cyklus mi to vôbec nerozhádzalo a otehotnela som do pol roka (odkedy sme si "prestali dávať pozor "). Netvrdím, že každý má s HAK len pozitívne skúsenosti (aj u nás v rodine sú negatívne), ale nie je to o nič väčšie svinstvo ako do seba pcháme v iných formách pomaly každý deň.
@poleva toto vôbec nieje o dobe. Ja mám 30 rokov a v 15stich som mala tiež chalana o 5 rokov staršieho. To ,že váš syn sa v 13tich hrá s legom je v poriadku ale porovnávať chalana a dievča s troj ročným rozdielom je už dosť. Chalani vždy dospievajú neskôr
@poleva Šialená doba.
Moja krstná v 16
Moja babka v 16 porodila môjho otca ktorý má dnes 2 vysoké školy.
Polovica spolužiačiek v 15/16 to už mali za sebou.Jedna kamarátka sa aj za prvého vydala bol o 6 rokov starší.
Moja kolegyňa v 14, má pomaly 35 rokov.
Kolega v 13.
A väčšinov to bolo tak 15/16/17
Aká doba? Keď niektoré príbehy sú 30 rokov staré?
Antikoncepciu nikdy, nech sa chránia inak, veď kopa možností.. ja som to v jej veku vedela, chalan jej to vie určite tiež , mne nikto nemusel dávať prednášky 😀
@mamka44 Bola tu ina debata o tom v ktorom veku deti maju prvy sex a priemer je 16 rokov. To znamena ze je vela 14, 15 rocnych deciek co maju sex. Ja som bola velmi prekvapena a teda na zaklade toho by som veru s tou antikoncepciou zacala.
@mamka44 ach ťažko radiť. 15r má svoju hlavu.urcite je zamilovaná a poblaznena doňho
Ja som mala 18r keď som stretla môjho muža. Treba jej vysvetliť že nech si radšej užíva život ako študentka na chlapov má kopu času.. a ešte na sex..
O nič nepríde.
Tabletky by som do nej nepchala.
@august2015 jasne ze dospievaju dievcata skor..Asi som chcela poukazat na to, ze si treba najst nejaku zalubu, niecomu sa venovat,,,vsak nech ma priatela, nech robia co chcu😁mne to pride i tak skoro..ten sex myslim..A ked chce mlady sexovat..nech sa chrani on..a nie do dievcata pchat lieky uz odteraz
Urcite by som jej tu antikoncepciu dala. Lepsie ako sa kazdy mesiac stresovat ci je alebo neni tehotna a nebodaj riesit tehotenstvo a dieťa. Sama som od 16 rokov antikoncepciu brala par rokov. Veď nemusí ju brať 10 rokov. Skôr prekonať také to krízové obdobie 16-18. Potom nech sa rozhodne sama ako dalej.
@namornicka Nesúhlasím. Skoro 16 tka ma hlavi niekde inde ,keďže stredná klope na dvere ak teda dievča nechodí na osemročné. Súdiac podľa mojej dcéry sú dievčatá veľmi individuálne čo sa týka vzťahu k sexu a vzťahom v takom veku. Pokiaľ má chlapec v hlave upratané bude rešpektovať akékoľvek rozhodnutie dievčaťa. A samozrejme aj rodičov. Zostáva dôverovať deťom. Mne sa to osvedčilo. A prizvukujem,že zákazy absolútne nepomôžu skôr zhorsia vzťahy.
@andreatytler Presne tak. Moja dcéra má 27 ,ale bola som šokovaná keď na strednej mali debaty medzi sebou tak ona ako 16tka bola jediná panna . Takže nerobím si ilúzie že dnes to je inak.
@1ryba a kde sa pise, ze on nema pouzivat kondom? ja osobne som za dvojitu ochranu. ona sa nema spoliehat na chlapa a on sa nema spoliehat na babu, ze napr. schvalne vysadi tabletky, pripadne ani tak hak nie je 100%-tna. ale ja osobne keby mam 16 rocnu co si nasla 21 rocneho priatela(co je tiez zaujimave ze kde) sa nebudem spoliehat na jeho dobre slovo, ze ano jasne vzdy bude kondom alebo ze este maju na sex cas a este dlho nebude... mozu mat vypite, moze kondom prasknut alebo ju len sprosto ukeca, ze dnes bez lebo on si to s kondomom tak neuzije. "len tento jeden krat, co sa moze stat za jeden raz..."
a potom kto bude mat starosti s malym dietatom alebo potratom? panko bude maximalne nejake minimalne vyzivne platit a tam moze jeho zodpovednost skoncit.
Inak žasnem nad jednou vecou. Ako škaredo sa vyjadrujete o chlapcovi tohondeivcata,štýlom Panko,mladý,prečo len ona...áno ok,ja rozumiem rohorcenym mamám ale čo ak je ten chalan naozaj zodpovedný,naozaj ju má rád. Mňa mala mamka v 18tke🙈z katolíckej rodiny,v maturitnom ročníku🙈premýšľam aké to muselo byť. Dokončila so mnou aj VS dokonca dva ročníky súbežne čo sa vtedy dalo. Mne je ich ľúto z mojej strany pohľadu. Obaja zamilovaný, a tu sa ženy vyjadrujú jak keby to bolo fuj. Čo keď chcú ozaj len randiť,a keď k tomu dôjde,možno o rok možno o dva tak budú úplne ok.
@veronicka88 co je skarede na slove panko? keby nebolo tolko slobodnych mamiciek alebo opustenych zien samoziviteliek, tak by som mozno aj verila ze raz priatel mojej dcery bude zodpovedny. a ze aj prevezme zodpovednost keby sa take nieco stane. ale je aj tundost vela prikladov, kedy zeny ostavaju same a dostavaju nizke vyzivne o ktore sa s chlapom musia este aj natahovat. ano, moze byt tento v tych vynimkach, ale ja ako matka(a potencialna buduca osoba na materskej) by som bola velmi opatrna.
@chillibubble nič len sa mi nepáči vyjadrovanie posmešne,aj urážlivé na človeka ktorého ani jedna z nás nepozná. Ale rozumiem ja som takisto mama. Každá z nás je opatrná....len sa snažím na vec pozrieť aj z pohľadu zamilovanej pubertiacly
@veronicka88 z pohladu zamilovanej pubertiacky by som ja taky vztah nezakazovala, ani "nezakazovala" sex, lebo tym padom ich to bude lakat a prilezitost si najdu. aj ked by som sa poriadne porozpravala s dcerou. ale mne osobne je zvlastne, ze si 21 rocny nasiel 16 rocnu, s ktorou nebude naplnat svoje zivocisne, pudove potreby a dobrovolne sa toho na dva-tri roky vzda...
@mamka44 napíšem ti môj prípad. Mala do 15,5 a frajer 21. Naši boli zo začiatku proti. Ale keď ho spoznali už bolo dobre. Prešla som pri ňom celú SŠ. Aj maturitu a dokonca sme sa už manželia. Obaja sme vedeli aké následky ma nechránený sex . Ja na SŠ a on na VŠ . Ja som nikfy nebrala anti, chranili sme sa inak. Takže keď sú obaja rozumní, tak veľmi dobre vedieť ze to ,,nieje sopeľ, nepotiahneš naspäť,,😀 sama vieš akú máš dcéru a keď poznáš jej priateľa tak je len na tebe ako sa rozhodneš ohľadne antikoncepcie.
Som veľmi prekvapená, ako sa tu sex v 15 ci 16 normuje ako niečo úplne bežné. Asi som žila a žijem v inom prostredí, ale moje spolužiačky v takom veku nesexovali. Frajerov mali, ale to bolo také vodenia za ručičky, do kina, sedenia v parku. V takom veku som poznala len romky, ktoré sexovali. A jedno dievca zo sociálne slabších pomerov, ktoré to robilo pre svoje benefity. Asi je to okrem tej vyzretosti, aj o výchove, záľubach a hlavne vážení si samej seba. Nevidím jedine pozitívum na to začínať so sexom tak skoro. Mam 16 ročnú sestru a sex ešte nemala. Frajera ma spolužiaka, tiež ešte nemal sex a ona ma na to taky názor, ze ten sex si chlapec musí zaslúžiť a nie ze mu hneď dá. Pri 21rocnom, ktorý už má toho odsexovane možno viac ako hociktora žena na MK asi dievča veľmi nebude mať na výber, lebo kino mu stačiť nebude. A v takom veku je pre dievča istou formou prestíže mat o toľko staršieho frajera, tak urobí všetko, aby si ho udržala. Žiaľ.
@belllinka tak mne výrazne pomohla. Aj v tak mladom veku. Ja som ju primárne začala brať kvôli upraveniu cyklu, nie kvôli priateľovi. Od 10tich rokov som mala menzes a teda nikdy nie pravidelný a vždy silný a boľavý. Nie raz som aj v škole mala nehodu. A práve HAK mi v tomto neskutočne pomohla, že mi to chodilo pravidelne, bezbolestne a hlavne nikdy nie také silné. A po vysadení sa mi chvalabohu ten cyklus aj zachoval.

@bibyke Aké ustálenie cyklu, keď žiaddn nie je? Nedochádza k dozrievaniu vajíčka, ani k ovulácii a aj menštruácia je iba taká pseudomenštruácia.