Antikoncepcia pre 15-ročnú: Je Mistra vhodná?
Dobrý deň, rada by som vedela váš názor, poprípade skúsenosti s ant. pre tak mladé dievča. Dcéra má staršieho priateľa (21), mám obavy...a radila som sa s mojím gynekológom, vzal jej krv a predpísal jej Mistru..ale stále sa neviem rozhodnúť či má začať s tou ant. alebo nie..predsa má len 15( o mesiac 16)..ďakujem za každý názor
tak ma 16(nie 15, ten mesiac je ozaj nic). a je na tebe, ci by si zvladla byt teraz babka a vychovat male dieta, alebo schopna ju poslat na potrat. ja osobne by som v takom mladom veku dcery neverila, ze chalan sa bude zodpovedne chranit. pri pocati su vzdy dvaja a podla mna obaja by sa mali chranit. a moze ju sem tam ukecat na sex bez ochrany...
Necitala som diskusiu, ale ja tu vidim viac "problemov na rozhodnutie", ze ano antikoncepcia je lepsia ako nechcene tehotenstvo. Ale tiez, ze ak bude mat slecna antikoncepciu, este viac ju to motivuje do sexu, ak ho teda este nemaju... a potom uz je to len o tom, ako vies doverovat, kedy s tym sexom zacnu. A nejde len o doveru, ze sa budu inak chranit, zlihanie ostatnych technik je vyssie ako antikoncepcie..
Brali dievcata antikoncepciu aj pred 25rokmi na strednej a teda neviem.. vsetky rovesnicky spoliuziacky maju rodiny a neviem o tom ze by mali problem (tie o ktorych viem, ze iste brali tu antiku ).. za mna je to bezpecnejsie ako ine hokusy pokusy a kazdomesacne stresy. Ale teda, najlepsia antikoncepcia je nemat sex :D A dnes su zase ine lieky a pripravky. Kazdy den do seba pchame aj vacsi humus ako jedna tabletka...
Ja mam chlapcov 13 rocnych..Este sa aj s legom zahraju😉kazdy den maju trening, sportuju, maju zaujmy...Nikoho neodsudzujem..ale dievca ma čas..Ako hore pisala mamina, kino, cukraren,spoznavanie sa..atd...To uz musia sexovat? Ako sorryy ..nepochopim toto..
@poleva Dnes je trochu blbá doba.Rovesníci randiť nechcú lebo sa ešte hrajú ako deti, starší chlapci už nechcú mať vzťah bez sexu.
Dievčatá sú tiež buď hravé alebo ich priťahuje druhé pohlavie a časom ich začnú lákať aj intímnosti, hlavne ak partner už niekoho mal.
A hlavne táto doba veľmi nepraje tomu, že v 15 niekoho stretnem a budeme spolu 30 rokov.
Takže dcéram už netreba rozprávať romantické príbehy ako to vám s ockom vyšlo lebo dnes sú chlapci poväcšine nastavení tak, že časom si chcú užívať alebo neostať len pri jednej.Tiež som bola taká naivná, že prvý vzťah a láska do konca života.Nakoniec som zistila, že nájsť seriózneho, sympatického muža je ako hľadať ihlu v kope sena a medzi rovesníkmi by som ani to seno nenašla.
Takže ich treba skôr varovať, že v tomto veku asi žiadny ten pravý neexistuje a, že ak ju chlapec ľúbi tak počká.Inak bude len ďalšia v poradí.Čo sa môže ľahko stať ak dievča priťahujú len starší.
@poleva chlapci su vzdy pozadsie ako dievcata. keby sa opytame na menstruaciu, tak mozno zistime ze ju ma uz 3-4 roky. pubertu ma uz asi skoncenu, je z nej v podstate "dospela" zena. vekovo sa nam to nemusi zdat, ale ohladne hormonov uz prebieha asi vsetko. a ma 16 v podstate.
@mamka44 nie, na hormony ma cas, ak uz...predstav si, ze ich bude brat do 30, potom vysadi a bude chciet otehotniet...a co, ak tabletku vynecha? alebo ako dobra mama, budes dohliadat na to, ci ich berie? inak v 15tich je podla mna este dieta, aj ked nad zakonom, prilis mlada na to, aby to robila...co tak jej vysvetlit, ze ma na frajera este cas...jej priatel by si mal tiez davat pozor...ale ked sme uz pri tom, aka pravdepodobnost je ze by otehotnela? ja si myslim, ze take normalizovanie vsetkeho v tak skorom veku, lebo vsak doba sa zmenila ju moze poznacit emocionalne a tvoj super zodpovedny pristup v style dam jej predpisat hak, ved jej to nemoze do buducna uskodit tiez...
Keď je starší nech počká alebo už má natoľko vek aby kupoval ochranu gumenú, antika ak tak neskôr troska a drahšia su aj za 15 eur mesačne čo je pekný hnoj....co nezavodňuje čiže nech jej ju aj on platí.. neviem podla mňa je 15 málo. Ale to je môj názor len ja by som to riešila aj inou ochranou aj nech ešte aj tak dáva pozor. Čiže dvojnásobne chalan. Veľa šťastia...
@madeline1 a preco by ich mala brat do 30-tky? ja som brala hak kym som bola na strednej. na vyske by sa uz s dietatom nejako dalo, popripade by som prezila aj bez vysokej skoly alebo by som si ju dorobila potom keby velmi chcem.
Radšej jesť antikoncepciu ako mať dieťa v 16... Pretože náuka o sexe a prednášky ju neochránia pred tehotenstvom. Mladí-sprostí neuvedomujú si následky 😊
@mamka44 to by sa mi nepacilo, keby 15 rocna dcera ma 21 rocneho frajera..a este aby kvoli nemu brala HAK?.. ak si vazi samu seba, tak to robit nebude..ja sama som to nikdy nebrala a som tu..sex je zodpovednost oboch..nie aby si ona nicila telo este predtym ako zacne normalne fungovat a on si bude iba uzivat? O com je taky vztah? Ona je zranitelna v kazdom smere..aj fyzicky aj psychicky a on? Ziadna zodpovednost??? Hodila by som s nou pekne dlhu rec, zapojila aj jej otca..zakazy nic nevyriesia, ale vhodná komunikácia urcite ano..vela nou ovplyvnis a aj vlastnym prikladom, ako ty zijes svoj.zivot ako žena
@melany444 rozprávky starej matere
Antikoncepcia je svinstvo,ktoré by som dcére nikdy nedala. Keby dom neprešla peklom,ktoré mi spôsobila,tak tiež si možno myslím,že to je neškodná vec..
@chillibubble ved to nie je take lahke otehotniet...ale hlavne, na strednej v prvych rocnikoch, to fakt?
@mamka44 to ako keby o mne píšeš. Presne som mala 16 a môj terajší manžel bol o 4 roky starší. Začali sme vtedy spolu chodiť. Už sme spolu 20 rokov tiež som začala brat antikoncepciu. Nerobila mi dobre vysadila som ju ale partner si dával velikánsky pozor netúžil čakať dieta so 16-17 ročnou. Ale rozumiem ti mám dcéru a rovnako by som to prežívala
@madeline1 nie je lahke otehotniet kedy?
Ja by som to svojej dcére nedala a uz vobec nie v tak mladom veku.
Osobná skúsenosť a to doslova. Mala som necelých 15r,keď som začala chodiť s chalanom o 8r starším. Ako 16r som tiež začala užívať antikoncepciu triregol. Obaja sme boli svoji prví partneri. Ja som mala školu pred sebou a rodicia to pochopili. Mamina sama navrhla,že aby som šla ku gynekológovi a poradili sa. Boli sme maximálne zodpovední ľudia. Priateľ u nás o pár rokov aj býval. Boli sme spolu 8r. Som vďačná za to,ako sa k tomu moji rodicia postavili. Môj ex ich dodnes navštevuje keď majú sviatok alebo je pred sviatkami. Proste sme mali dobre vzťahy. Podľa mňa je to úplne normálne a nevadí mi to. Rozišli sme sa v dobrom,nakoľko vzťah bol potom už len stereotyp a bolo lepšie,aby každý šiel svojou cestou. Niekedy ie lepšie vyjsť si v dobrom,než si stavať hlavu ako rodič a dieťa sa o to viac môže len burit a aj tak by sa potajme stretávali a možno by skôr došlo k niečomu nezelanemu.
@medda_beda prosím o čítanie s porozumením. Do CAR som bola odoslaná,ale nikdy som tam nešla. Napriek tomu som mamou. Nikomu svoj názor nevnucujem, napísala som svoje skúsenosti a názor. Tvoj ti neberiem.
Antiku určite nie. Každopádne, všetko čo tu mudrujete ze do 18 zakázať sex, budete také zlaté a povedzte, v koľkých ste ho mali prvý krát vy? 🤦♀️
@poleva neviem ci je ina doba ako kedysi. mne 2 kamosky otehotneli v 15-tich, v 16-tich jedna z nich porodila a druha svojim pricinenim o dieta prisla.

@melany444
V 16 majú bežne intímny vzťah ľudia ktorí sa na to cítia a sú na to fyzicky pripravení a bolo to tak aj 30 rokov dozadu.Niektoré 16 ročné vyzerali ako 20 ročné a to nemuseli byť zmachlené.Jasné, že keď má niekto ešte detské chovanie tak na také veci nemyslí.
Nedá sa ovplyvniť kedy ťa bude priťahovať druhé pohlavie a aká veková kategória.
Môžeš len dohovárať.