Gynekológ podľa obvodu nepredpisuje antikoncepciu
Ahojte, je normalne, ze gynekolog, ku ktoremu patrim podla obvodu, nepredpisuje antikoncepciu (iba pri zdravotnej indikacii), takisto nevypise "ziadanku" na UPT? Momentalne chodim do sukromneho centra, kde vsak rocne platim vysoku sumu, preto chcem odtial odist. Obvolala som kopec lekarov (ktorych som nasla s dobrymi recenziami), ale ziadny ma nezoberie. Tak som si povedala, ze ved ten ku ktoremu patrim, ma musi zobrat, no ale on je prolife. Ja antikoncepciu neberiem, ale co ak sa v buducnosti rozhodnem, to aby som potom znova zmenila lekara. Podla mna, ked je raz niekto rajonny lekar, tak ma poskytovat vsetku starostlivost, este tie potraty ok, ale ani antikoncepciu? Nie je to odmietnutie poskytnut zdravotnu starostlivost?
u nas je to tak, ze prolife doktorka posle da neprolife dooktorom po recept
@kaktusik007 Toto sa pytas? "mna toto vytaca, ja nerozumiem uz ani ked potraty nevykonavaju - naco sa hrabali toto studovat????? a antikoncepcia je uz totalny strop!!!!"
...hrabali sa to studovat, aby chranili a zachranovali zivot zeny a nenarodenych deti. Tym, ze zenu poslu / umoznia jej ist na potrat, zivot znicia - nielen tomu dietatku, ale casto aj zene (ano, na zaciatku sa moze zdat ok, ale vacsinou to tie zeny dobehne - fyzicky, ci psychicky)
Alebo podla Teba niekto ide studovat medicinu preto, aby mohol legalne zabijat nenarodeny zivot?
To by potom sli za lekarov rovno nejaki uchylni vrahovia... lebo s nazormi ako Tvoj, ak sa budu dalej sirit, bude o chvilu legalna aj eutanazia. A Ty potom napises, ako to, ze mi rajonny neschvalil a odmietol vykonat eutanaziu? To naco potom studoval za lekara, ked odmieta zabijat ludi na poziadanie?
Nie, nie je to odmienutie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Uplatnuje si vyhradu vo svedomi, na co ma plne moralny, eticky, aj pravny narok. Ak ti nevyhovuje, najdi si ineho. Dnes uz rajonizacia neplati, v zmysle, ze mozes ist aj k inemu. Nejakeho si isto najdes.
@vler podlamna vyhrada vo svedomi je nieco co treba zrusit.
Podľa teba to treba zrušiť.... Podľa mňa nie. Keď si neveriaca, bud. Ale rešpektuj prosím ta veriacich. To, že tebe sa niečo nepozdáva, neznamená, že životy iných ludi a ich kvalita by mali byť obmedzené, lebo tebe sa niečo nepáči. Lekárov je habadej, treba hľadať iného.
Ten kto nie je ochotny vykonavat povolanie so vsetkym co k tomu patri nech si potom radsej vyberie ine povolanie.
Povolanie lekára je liečiť a zachraňovať životy. Od počatia. Nie?
AUtorka - chápem ta, ale pre veriaceho je toto zásadná otázka, podľa jeho viery sa predpísaním antikoncepcie pripraví o večný život. Ty tomu veriť nemusíš, kľudne si aj zatukaj na čelo, ale on ma pravo na svoje vierovyznanie. Bud pôjdeš k nemu, kým nebudeš potrebovať antiku, alebo si rovno Hľadaj iného. Veľa šťastia
Upt vykona diskretna aj sukromna klinika takisto aj nalozenie telieska.. a na umele oplodnenie su specializovane centra asistovanej reprodukcue. Chod zatial k nemu zoberie ta lebo musi a zadarmo nikdy nevies aky problem bude treba riesit.a popritom hladaj dalej.urcite sa casom najde iny lekar ktory ta vezme.
Ked budes v buducnosti riesit antikoncepciu tak zmenis potom lekara. Ak ti teraz vyhovuje ineho nemas tak neries co este nie je
Je to jeho rozhodnutie,jeho svedomie. Ak ti nevyhovuje,co zrejme nie,tak hladaj ineho
@kaktusik007 "ja nerozumiem uz ani ked potraty nevykonavaju - naco sa hrabali toto studovat????? " asi aby sa starali o deti pred narodením a robili všetko pre to, aby všetko prebehlo v poriadku? Na to sa študuje medicína, nie pre opak...
a ja som sa k takemuto gynekologovi prave vedome a schvalne prehlasila 😀 mozno hovorime o tom istom.
Wau, to kde je taky? Ja som mala bývalú Dr ktorá ma doslova nútila užívať AK. Aj mi ju vkuse predpisovala a to som si ju ani raz vybrala z lekárne. A vkuse ze dve deti mi budu stačiť ze nepotrebujem viac..
Zo skusenosti - ten lekar, co si uplatnuje vyhradu vo svedomi, a teda dieta je prenho na prvom mieste, ma tendenciu kaslat na pacientku. Moja gynekologicka taka bola - stopat ma hormonmi, doplnkami, nepocuvat o predporodnej depresii... smutne, citila som sa ako inkubator
@mimi3008 asi si si to neprecitala spravne. Mne rajoniziacia mala v tomto pripade praveze pomoct, aby som si nemusela hladat lekara mesiac a nakoniec cestovat hodinu na druhy koniec mesta. Mozno tam kde zijes ty, je jednoduche najst dobreho lekara, ktory si za vsetko nepyta poplatky a necestujes k nemu hodinu. Ten doktor ma v ambulancii dalsich minimalne dvoch kolegov, keby chcel, tak si to zariadi tak, ze aspon jeden z tych lekarov, by antikoncepciu predpisoval.
@julish to mi pripomenulo niektore laktacne poradkyne - nech matka aj zosalie, ale dieta treba dojcit
Mudry lekar...vie co robi...taky sajrajt jest 🙄
Vďaka Bohu za takýchto lekárov. Normálne ten lekár je perfektný. Takých by trebalo viac a rozum sa mi pozastavuje, že v tom vidíš problém. Hovoríš, dobre, potrat nie, ale antikoncepciu áno? Antikoncepcia je abortivna, takže potratova. Len keď ju berieš, nemáš prehlad, koľko svojich detí si zabila. Ten lekár má vysokú morálnu úroveň. Skôr by som nechcela ísť k takému, čo tieto veci podporuje. Alebo, takých by som radšej zrušila, kvôli takým zomierajú denne milióny deti. Celkovo antikoncepcia by sa nemala užívať. Koľko životov by sa zachránilo. To len dnešný narušený svet to vidí ze je to úplne ôk.
@vuvu163 nie všetky druhy antikoncepcie sú "potratové", tak tu prosím ťa nerob zo žien, ktoré ju berú vrahyne...
@stevvvka "zachraňovať životy od počatia". Prečo potom takýto typ lekára odmietne predpísať lieky na udržanie tehotenstva? Vraj je to "v božích rukách". Reálne sa s tým stretla kamarátka, keď začala v 1. Trimestri krvácať.
Ty sa musíš sama rozhodnúť, čo je pre Teba dôležitejšie. Či radšej dať 150€ za súkromného lekára, alebo chodiť k dobrému obvodnému, ktorý je síce blízko, ale neposkytuje komplet všetko alebo taký čo síce poskytuje komplet všetko ale je ďaleko.
Lekárov a konkrétne dobrých lekárov je vo všeobecnosti veľmi málo, takže si môžu úplne s prehľadom "diktovať" podmienky starostlivosti. Ak má dobré recenzie, tak núdzu o pacientky nebude mať. Bez ohľadu na to ako sa Ty rozhodneš.
Štát a ani nikto iný (zdravotné poisťovne napr.) ich nebude nútiť ísť proti ich výhrade vo svedomí (alebo aj iným podmienkam), pokiaľ je v krajine nedostatok lekárov.
Je to jednoduchá trhová ekonomika... ponuka a dopyt. Kým je dopyt po "službe" dobrý gynekológ vyšší ako je ponuka, tak ten čo ponúka presne takú "službu" je vo výhode a áno, môže si diktovať podmienky.
@vuvu163 Máš ty vôbec elementárnu vedomosť o tom, ako hormonálna antikoncepcia funguje? Jej antikoncepčný účinok spočíva v tom, že nedozrievajú vajíčka, nemá sa čo oplodniť a teda sa nemá čo potratiť! Ľudia, ako ty (rozumej fanatici bez vedomostí, ako to funguje), hlásajú, že hormonálna antikoncepcia stenčuje výstelku maternice, takže sa oplodnené vajíčko nemôže uchytiť a teda odumiera. Áno, je pravda, že ako dôsledok toho, že nedozrievajú vajíčka, sa ani výstelka maternice nepripravuje na príchod oplodneného vajíčka a teda nemá vytvorené podmienky na jeho uchytenie. Ale ani sa tam nemá čo uchytiť, keďže vajíčka sa netvoria! A ak náhodou hormonálna antikoncepcia zlyhá v tom, že sa predsa len nejaké vajíčko vytvorí a dôjde k jeho oplodneniu, tak zlyhá aj vo veci výstelky maternice, lebo tieto veci sú ovládané tým istým hormónom!
@h2 prečítala si si svoj posledný príspevok sama za sebou? Veď na konci si napísala presne to, čo si na začiatku označila že "fanatici bez vedomosti hlásajú".....tak ako to vlastne podľa Teba je?
@vuvu163, narušení sú ľudia čo sa starajú do toho kto koľko detí chce mať, koľko ich bude mať a diktujú ostatným akoby sa pred nechceným počatím mali chrániť. Určite je lepšia akákoľvek antikoncepcia ako nechcené bábätko či bábätko, o ktoré sa rodičia nedokážu postarať..
A to odhliadnuc od vyššie uvedeného, bolo by potrebné sa doučiť ako hormonálna antikoncepcia funguje.
@zltalienka Neviem, čo myslíš. Možno som to napísala nejasne, v tom závere. Bolo to myslené tak, že ak antikoncepcia zlyhá vo veci vajíčka, čiže to sa vytvorí a oplodní, zlyhá aj vo veci výstelky maternice, čiže tá zhrubne, prekrví sa a je schopná prijať to oplodnené vajíčko. Áno, dá sa povedať, že z toho, čo som napísala, že "zlyhá aj vo veci výstelky maternice", to vyzerá skôr opačne, než som to myslela. Ale bolo to myslené tak, že zlyhá v tom, že tá maternica to vajíčko v tom prípade bude schopná prijať. Dúfam, že teraz už je to jasné. (Tuším to je teraz ešte krkolomnejšie napísané 🤪, ale dúfam, že sa chápeme.)
@vuvu163 prosim ta neklam a nepis tu tieto nezmysli. Bud nevies ako hormonalna antikoncepcia funguje, alebo vedome klames. Kazdy si vie za 3 sekundy otvorit google a dat si vyhladat ako funguje horm. antikoncepcia. Alebo budes teraz tvrdit, ze vsetci ostatni klamu len ty mas pravdu?
@h2 aha. A teraz to vyznieva tak, že antikoncepcia môže "zlyhať" a oplodnené vajíčko môže prežiť....čo teda nie je to, na čo sa všetky užívateľky antikoncepcie spoliehajú.....

@meluela Ako je potom možné, že si výhradu vo svedomí na Slovensku uplatňuje na predpisovanie antikoncepcie ak veľa prolife lekárov?