Gynekológ podľa obvodu nepredpisuje antikoncepciu
Ahojte, je normalne, ze gynekolog, ku ktoremu patrim podla obvodu, nepredpisuje antikoncepciu (iba pri zdravotnej indikacii), takisto nevypise "ziadanku" na UPT? Momentalne chodim do sukromneho centra, kde vsak rocne platim vysoku sumu, preto chcem odtial odist. Obvolala som kopec lekarov (ktorych som nasla s dobrymi recenziami), ale ziadny ma nezoberie. Tak som si povedala, ze ved ten ku ktoremu patrim, ma musi zobrat, no ale on je prolife. Ja antikoncepciu neberiem, ale co ak sa v buducnosti rozhodnem, to aby som potom znova zmenila lekara. Podla mna, ked je raz niekto rajonny lekar, tak ma poskytovat vsetku starostlivost, este tie potraty ok, ale ani antikoncepciu? Nie je to odmietnutie poskytnut zdravotnu starostlivost?
Ja som napísala len to, čo môže antikoncepcia spôsobiť, ako pôsobia abortivne antikoncepcie, čo sa pri tom môže udiať. Tu najhoršiu možnosť som napísala. Neznamená to, že keď ľudia pred tým zatvárajú oči, že sa to nedeje. Neklamem, ani netvrdím ze iba ja mam pravdu. Keď tak skus pogooglit viac do hĺbky, alebo si precitaj štúdie....
mne sa zas paci tento lekar, lebo najst takeho co nelieci vsetko len predpisanim antikoncepcie je vzacnost… ved sa ho spytaj ako sa mas chranit, ti vysvetli ako to funguje a ani antikoncepciu potrebivat nebudes ;)
@vuvu163 https://normalnyboh.webnode.sk/antikoncepcia/
Nech sa páči, toto je skopírované z kresťanskej stránky. Moderná novodobá hormonálna antikoncepcia (čiže tá, ktorá sa teraz predpisuje), je podľa nej považovaná za neabortívnu. Tak keď to už aj na takejto stránke je napísané, tak už neviem, aké argumenty chceš použiť na podporu tvojho tvrdenia.
@barborinka neviem, prečo lekár nepredpisal tabletky na udržanie tehotenstva. Podľa mňa mal.
@h2 rozumiem, že chceš iba vyvrátiť komentár, že každá antikoncepcia je abortivna.
Len podotknem k tomu, že pre veriaceho by akákoľvek antikoncepcia nepripadala do úvahy. Užívaním antiky vysiela Bohu signál - chcem si užívať sex bez následkov, chcem použiť Boží dar - sexualitu, ale len to dobré, čo mi pasuje, ta možnosť dieťaťa, čo k tomu patrí, to nechcem. Je to akoby znevazovanie Božieho daru.
Nechcem tu zbytočne rozoberať nadlho pohľad veriaceho, skúsila som iba v stručnosti.
A ani v cirkvi nikto nikoho nenúti mat 10 deti, nie je to vôbec povinné, aj veriaci majú možnosť ovplyvniť svoj počet, plodnými a neplodnymi dnami. A taktiež pokiaľ ide o vážne dôvody, aj veriace ženy majú za určitých okolností "povolenú" antiku, pokiaľ ide o zdravie, napr že žena naozaj nemôže otehotnieť, inak by ju to ohrozilo na živote. V tom prípade je na to ta neabortivna antikoncepcia. Ale to nie je len tak, že si ktokolvek zmysli sam od seba.
@mamatroch 🤦♀️
@h2 no tak toto je vec, ktorú pravidelne rieši skupina veriacich žien. Neexistuje jednoznačná odpoveď, alebo teda skôr neviem to presne vystihnúť. Ale skúsim. Dôležité sú v tomto prípade okolnosti. Je rozdiel, či žena, ktorá chodí 2xrocne na dovolenky a ma jedno dieťa, spáva s mužom len v neplodné dní, aby neprišla o svoje pohodlie, alebo ci ide o ženu, ktorá má deti 3, len tak tak vychádzajú s financiami, aby všetko po platili, a spáva s mužom v neplodné dní, lebo čakajú, kedy mužovi alebo jej dvihnut plat. Dôležitý je úmysel, dôvod, kvôli comu odmietam prijať ďalšie deti. Ak už majú 3,4 deti, je to automaticky iné ako u bezdetneho páru, lebo neodmietli Bozi dar. Len už majú zodpovednosť aj za narodené deti.
Takisto treba zobrať do úvahy, že sex do manželstva patrí. Utvára intimitu, posilňuje manželstvo. Aj veriaci chlap je stále "len" chlap a sex potrebuje. Majú sa navzájom vzdialiť a rozbiť manželstvo, lebo nemajú na ďalšie dieťa vhodné podmienky? Byt bez sexu vystavuje manželov pokušeniu, v samotnej Biblii je napísané, že sa nemajú pokušeniu vystavovať. Je rozdiel nechciet dieťa teraz - za daných okolnosti, keď majú manželia 3 deti za 5 rokov. Alebo ci deti nechcú vôbec. Véd Boh je vsevediaci a vie, či manželia nechcú deti "teraz", v daných podmienkach, ale vo všeobecnosti sú životu otvorení, alebo ci nechcú dieťa vôbec. A ak nechcú, či je to z vlastnej pohodlnosti, aby neprišli o dovolenky, alebo ci sa boja o zdravie. Tých okolností je veľa. Ci ma im kto s deťmi pomôcť, lebo nemyslím, že Boh chce, aby sa časom manželstvo rozbilo kvôli hádkam, lebo nezvládajú kolotoc okolo 5 deti. Nad tým všetkým je ale to, že ani neplodné dní nie sú stopercentne, ľudské telo je nevyspytateľné. Keď Boh chce aj Panna počne a porodí Syna. Takže v tomto prípade veriaci ide do toho s myšlienkou, že teraz nie sú vhodné podmienky, ale ak ty Bože uznáš, že chceš nám dieťa pozehnat, nebudeme sa mu brániť.
A zdôrazňujem, že toto je môj pohľad, aj pohľad niekoľkých veriacich žien, samozrejme ze sa môžem mýliť a nikomu to nenútim. Každý má svoje svedomie.
@h2 nie je, lebo v tom prípade, ktorý opisuješ, nerobím sex neplodným. Len využijem prirodzenosť, ktorú Boh stvoril - teda že sex v tomto čase je neplodný. Inak výhrada vo svedomí o antikoncepcii nie je o tom, že tá žena má za každú cenu mať deti, teda výhrada nie je voči tomu, ak sa pár rozhodne zneplodnit sex. Výhrada je preto, že každá jedna antikoncepcia na predpis (hormonálna od tabletiek po náplaste, teliesko akékoľvek,...) má poistný potratovy účinok - zmenou sliznice maternice zabrániť embryu uhniezdit sa. Kedysi na začiatku hormonálna antikoncepcia mala oveľa silnejší účinok proti ovulácii. Ale priveľa nepríjemných nežiadúcich účinkov. Preto ju zjemnili, čiže nezabráni ovulácii na 100%, ale pridal sa poistný efekt zahustenia hlienu a zmeny výstrelky maternice. Rovnako teliesko - spôsobuje sterilný zápal, ktorý bráni kvalitnému
uhnieznedniu. Cize výhrada predpisovať antikoncepciu je vo svojej podstate tá istá než nerobiť potraty - že teda doktor si váži každý ľudský život, aj ten maličký a skrytý, dokonca aj ten 2 týždne po počatí, takže odmieta mať účasť na zmene prostredia tak, aby následkom toho drobec zomrel.
Ja mam tiež takého lekára,ale je to odbornik,ma dobry pristup,akceptovala som to.Myslím,že riesit,čo ak raz budem potrebovat antikoncepciu,by som teraz nechala bokom. Ved teraz potrebujes lekára,nie antikoncepciu. 🙂
@stevvvka A naopak to neplatí? Ak si veriaci, buď, ale rešpektuj neveriacich. Ak neveriaca žena chce antikoncepciu, na ktorú má nárok, ktorú si sama zaplatí, ako jej ju môže lekár odmietnuť? Žena má hľadať iného lekára, lebo tomuto bráni viera vykonávať svoju profesiu v plnom rozsahu? Medicína je veda.
Aj ten argument, že v špeci prípadoch, keď žena nemôže mať deti, lebo by ju to ohrozilo na živote, môže použiť antikoncepciu - vtedy už akože neverí, že Boh jej to dieťa nepožehná, aby ju nezabil? (asi kruto povedané, ale nie ke to pokrytecké? Verím, že Boh pre mňa chce to najlepšie, ale poistím sa.)
* “ Verím, že Boh pre mňa chce to najlepšie, ale poistím sa.)”
@mandzula aha, takze, ked sa tak rozhodne chirurg pred tvojou operaciou, tak je to vlastne v pohode...ved preco by nemohol mat aj chirurg vyhradu svedomia?
@stevvvka vierovyznanie je osobna vec, kt.nema ziasny lekar miesat do svojho pobolania...
@zltalienka ano, moze zlyhat, napr.pri poziti urcitych bylin, plodov...liekov, kt.znizuju ucinom a pod....zial malo sa o tom hovori...
Ani tie potraty nie su ok. Je to lekar a ma sa spravat ako lekar a nie ako vyssia bytost, ktora rozhoduje o zivote inych.
@bolarazjedna antikoncepcia je prevencia. Aj preventivna prehliadka je prevencia - podla tvojej logiky by sme teda nemali chodit ani na preventivky, ved to nie je liecba. 🤦🏻♀️
@vanilkovazmrzka preventívna prehliadka je dôležitá, na predchádzanie a včasné odhalenie CHOROBY. Tehotenstvo nie je choroba.
@vanilkovazmrzka . "Je to lekar a ma sa spravat ako lekar a nie ako vyssia bytost, ktora rozhoduje o zivote inych."
Vieš čo, je to veľmi diskutabilna téma a ide o uhol pohľadu. Napr žena, keď ide na potrat, tak tiež sa rozhoduje o živote iných - svojho dieťaťa. Má na to právo. Lekár má zase právo na výhradu v svedomí. Nie len gynekológ. Rovnako aj anestéziológ môže odmietnuť uspať ženu pred UPT bez zdravotnej indikácie, a aj to právo využívajú. Keby legalizovali u nás eutanáziu, rovnako by mali všetci kompetentní lekári možnosť výhrady vo svedomí, teda odmietnuť vykonať eutanáziu.
Veľakrát počujem, že prečo ten gynekológ si nevybral iný odbor, keď odmieta robiť potraty.... Ale však tie potraty robia iba nepodstatnú časť jeho činnosti, rieši milión iných chorobných stavov a vedenie tehotenstva, pôrody. Prisahal liečiť a zachraňovať život a to aj robí.
Ja napr z kresťanského hľadiska antikoncepciu tiež neberiem ako "hriech", aj keď viem, že viera to tak definuje. Som to povedala raz aj farárovi na spovedi, že sa z toho vyspovedať, aj keď to nepovažujem za hriech (pri spytovani svedomia sa to uvádza pod staťou "nezabiješ", a tiež som názoru, že užívaním antikoncepcie nikoho nezabije, však iba bránim dozretiu vajíčka, aby ani nemohlo dôjsť k otehotneniu nezabije s tým ani zygotu a pred spojením vajíčka a spermie žiadne tehotenstvo neexistuje.
Napriek tomu akceptujem, že niekto má iný názor a antikoncepciu nechce predpísať. Ako som písala vyššie, nie je to prevencia choroby.
@bolarazjedna a co ti na to povedal?
Ja osobne respektujem vyhradu vo svedomi, ale sama beriem HAK uz dlhsie, cize by som hladala dalej. Ten sukromnik ti nevyhovuje? Chapem otazku financii, ale zas najst dobreho lekara nie je len tak. Ja som u mojho uz aj 15 rokov a tiez platim, ale som spokojna.
@bolarazjedna presne..ani ja to to nepovazujem za hriech... ale ja Hak som nikdy v zivote nebrala a ani nebudem, nie kvoli presvedceniu ze zabijam.deti, ale.kvoli tomu jake to je svinstvo, ktore zena dobrovolne do seba dava...preco zeny sa tak obetuju ? Nech mi niekto ukaze chlapa kt.by dobrovolne toto do seba pchal🙄a preco ked som na preventivke prsnikov ako prve s apytaju ci mame v rodine rakovinu prsnikov a ako druhe ci berem hak? Zas taka pohoda tbl to nebudu... zas cirkev nezakazuje len hak ale aj prerusovanu suloz🙄poznam jednu krestansku rodinu kt.sa tohto pridrziava ..praktizuje bilingsovu metodu maju 8 deti a na deti s prepacenim seru...totalny samorast..deti si robia co chcu..nemaju ani peniaze...povedzte mi co je vacsi hriech? Naplanovat si deti podla svojich schopnosti a financii alebo nezvladat to na ukor toho ze deti trpia? Kamoska sa jedna raz spovedala ze mali kondom🙄a tam farar jej povedal ze take ho nezaujima takze p.farar jediny asi normlany
@ropucha6 nič, asi sa to stratilo medzi ostatnými hriechmi... Bola som po 20 rokoch.

@zltalienka Hormonálna antikoncepcia má veľmi vysokú účinnosť, myslím, že v priemere sa uvádza 99,7%. Ale 100% to nie je, takže vždy je možnosť, nejaká malá šanca, že sa to stane. Niekedy si za to môžu tie ženy sami, že napríklad vynechajú tabletku, alebo berú iné lieky, ktoré môžu znižovať účinok antikoncepcie a nevedia o tom. Aj tu na koníku som nie raz videla príspevok, že žena otehotnela napriek užívaniu HAK. Takže možné to je.