Intímny manželský život v kresťanskej rodine
Ahojte, uvedomujem si, ze toto je velmi osobna otazka a mozno aj nie vhodna na MK, ale ak by ste s tym nemali problem...chcela by som sa opytat {predovsetkym veriacich zien} ako realizujete intimny zivot so svojim manzelom {myslim tym, ci s nejakou formou ochrany alebo ?} ....viete ja moc neverim billingsovej metode.....dakujem
@kamilkka no neviem, aj krestanske manzelky chodili uz s monoklami od krestanskych manzelov, takze nemyslim, ze len krestanske manzelstva mozu byt stastne... to moze povedat asi iba krestan 🙂
@gebeente77 asi pouzivali HAK
celkom nerozumiem,preco sa tato tema zase zvrhla na boj veriacich a neveriacich,ked uz v nazve je jasne,ze sa autorka pyta veriacich mamiciek 😒
@gebeente77 mrzí ma, že vyberáš z kontextu, ja som naozaj nenapísala že LEN....
chcela som tým povedať, že ľudia, čo takto žijú sú šťastní, ale nie je to jediný spôsob na správne manželstvo, každý nech si vyberie čo chce....
k tomu "hádzanie perál pred svine" - je to obrazné prirovnanie, tak ma tu láskavo neosočujte!
@gebeente77 celibat je z jednoduchého dôvodu...peniaze, majetky, dedicstvo...nie kvoli vydrzi....to si zaviedla cirkev - nie Jezis....mnozenie majetku
@kamilkka paci sa mi tvoj prispevok a mas obrovsku pavdu v tom, ze takto rozbehnuta diskusia viac ublizuje nez pomaha. Napriek tomu sa ako "nekatolicka" citim potrebu zapojit, pretoze moje hodnoty vychadzaju z krestanskeho zakladu a na niektore veci mam podobny nazor. Predovsetkym mam respekt k zivotu, pokladam ho za dar a taktiez sa snazim vo vsetkom, co ma postretlo vidiet "zmysel". Zaroven vsak citim obrovsku vdaku za rozum a slobodnu volu, vdaka ktorym sa mozme rozhodovat o vlastnej ceste. Mozno prave preto som skepricka voci nariadeniam velmi hierarchickej institucie, ktora uz v minulosti neraz v honbe za mocou, vplyvom a bohatstvom sklzla ku konaniu, ktore malo od Bozieho zameru velmi daleko. Bolo to mozne aj vdaka tomu, ze svoje ovecky udrziavala v co najvacsej nevedomosti a poslusnosti. Preto som velmi ostrazita, zvlast ked sa pri presadzovani hodnot, ktore pre mna naozaj dolezite (ano verim v to, ze kazda ludska bytost dokaze dat svojmu zivotu zmysel, verim v to, ze ludsky zivot je darom a je nim od zaciatku) cirkev a jej predstavitelia popieraju objektivnu skutocnost. Jednoducho nehovoria ludom, ktori sa na nich obracaju s doverou celu pravdu. Fer by bolo povedat: "Prirodzene metody pomohli mnohym zenam planovat rodinu, viest naplneny intimny zivot a zachovat si zdravie, ale NEFUNGUJU u vsetkych parov. Musite pocitat s tym, ze u vas fungovat mozno nebudu a byt pripraveni,sa s tou sitaciou vysporiadat". Bolo by fer povedat, ze pary, ktorym to nefunguje su mozno naozaj "odsudene" na to prijat desat deti. Oni tymi predpismi zasahuju do konkretneho, praktickeho zivota, nielen duchovneho, ale prakticke nasledky svojich "rad" neriesia. Opat ponuknu len duchovnu podporu, neplanovane pocate dieta nevynosia, ani nevychovaju. Tato tema je pre mna velmi citliva, pretoze pre nas ako par bolo velmi tazke najst sposob, ako ostat pri styroch detoch, neohrozit vlastne zdravie, zachovat si nejaku radost z intimneho zivota a neurobit v mladom veku definitivne rozhodnutie, ktore o par rokov trpko olutujeme. A s tym sposobom, ktory sme zvolili (IUD) stale nie som stotoznena, aj ked sa ako nekrestanka pekla nebojim. Nikomu sa nespovedam, napriek tomu sa popri tom ako tak drzim aj prirodzenych metod, lebo mi to nie je jedno. Ale ja uz sa po 3 neplanovanych pocatiach naozaj nemam voci nim doveru. Teraz naozaj velmi intenzivne prezivame tehotenstvo mojej silne veriacej kamaratky, ktora neplanovane caka dvojcata - a ma doma tri malinke deti. Chapem jej obavy, chapem jej strach, chapem jej zmatok, unavu, vyhorenie. Ona v sebe este nazbiera sily na 5 deti, ale len v pripade, ze sa bude moct spolahnut na ze ich nebude 8. Je krasne mat aj 10 deti, ale vtedy, ked su prijate s radostou, nie so sebaobetovanim. Nikto by nemal nikoho nutit sa obetovat. Ani Jezis to nerobil. Sebaobeta by mala ostat vlastnym rozhodnutim.
@billam ja to mam utriedene - mozno na nejakych 75% verim, ze je Boh, alebo nieco ..., ale cirkev pre mna je a aj bude jednou z najvacsich mafii na tomto svete - cest vyminkam, samozrejme -napr. momentalny papez sa mi prevelice pozdava 😀
@sissmiss mne nikto nemusi nastavovat ziadne zrkadlo. Snad som natolko svojpravna a mam pravo zit podla svojho svedomia a vedomia a nikomu nenutit moje chapanie a zmyslanie a nic z toho co ja zijem...nic take som ani nerobila v ziadnej inej teme,tak si si asi vybrala nespravnu osobu.Mne je srdecne jedno ako si ty ci ine vysvetluju STM (svoj postoj k mojej situacii a STM som napisala ) a je mi srdecne jedno akou inou polopastickou formou mi ju chces ty ci jolinka obzrejmit a je mi srdecne jedno aku formu antikoncepcie pouzivaju v inych krestanskych rodinach ( ja nemam pravo nikoho konanie komentovat) .V medziach normy som ochotna sa bavit o hocicom,ale jedno co neznasam,ked ma niekto vykresluje ako chudinku,ktora vlastne nevie co robi a musime jej dat osvetu...resp mi niet pomoci lebo v tom zijem cely svoj dospely zivot.
@rutie hej, je to tak... rozhodnúť sa musí každý sám, ako počatie, či nepočatie bude riešiť....
ja poznám páry čo im to funguje a naozaj praktizujú iba sex naostro, ale poznám aj také, čo im to nefunguje, ale ja som sa naozaj nestretla s tým, žeby sa niekde tvrdilo, že to bude na 100% fungovať... lebo podľa mňa to tiež nefunguje, a tí, čo praktizujú sex naostro rátajú s tým, že môžu počať... lebo väčšinou aj počnú 😅
ale musela som sa zapojiť, lebo sa mi zdá, že sa to tu zbytočne zvrhlo do vypravdovania sa a mali by sa vyjadriť skôr tí, čo s tým majú skúsenosti... ako tí, ktorých trápi to, ako to robia či nerobia kňazi... mňa to totiž vôbec netrápi...
@cmulinko ja neviem, podla mna vsetky tie vypoctove antikoncepcne metody musia strasne zatazovat psychiku, sex nie je len o pocati ale aj o radosti, laske a vzajomnej pritazlivosti a aby som bola stale v strese ci naaahodou metoda vyjde alebo nie, tak mi to celu tuto "zabavu" nanajvys znechuti... a ako sa aj povedalo, jasne, nie kazda metoda funguje na kazdej zene... a prave to, ze kedze katolicke maminky su proti potratom mi pride este vacsia zataz, to fakt by ste rodili kludne aj 5-10 deti, len aby ste nemuseli pouzit kondom alebo HAK? lebo z niektorych prispevkov mi to tak pripada....
@gebeente77 ja som užívala STM, ale skôr preto, že sme počať nevedeli... tak som sa snažila nejak spoznať tie moje cykly, potom som vďaka tomu prišla na to, že nemávam ovuláciu a že mám krátku progesteronovu fazu a nízky progesteron, tak som sa vybrala ku gyndošovi, on ma povyšetroval a potvrdil moje podozrenia, dala som sa na liečbu a počali sme 🙂
chcem tým povedať, že na začiatku som pár cyklov bola z toho jeleň, ale rýchlo som sa to naučila, nie je to nič komplikované, dokonca som po porode rozoznala prvu ovulaciu a vedela som že o 2 týždne tu bude prvý menzes a naozaj to tak bolo.
mne sa skor zdá zbytočné užívať HAK cely mesiac, ked mi stačí dať si pár dní pozor, príde mi to také zdravšie - ja mam velmi rada estrogenovu fazu cyklu, na to som sa po dojčení velmi tešila, nechcela by som si to pokaziť nejakými tabletkami.... čiže to cele vobec nezaťažuje psychiku, je to rovnako náročné ako denne si spraviť kávu
kazda z nas ma svoju slobodnu volu...clovek je bud veriaci alebo nie je veriaci...neda sa byt "akoze"...v to,co mi vyhovuje verim,co mi nevyhovuje neverim...jasne,clovek si rad veci zlahcuje,ale viera nie je o zlahcovani si "pravidiel"....ale tiez nie je o zufalstve a tryzneni...kazdy,co ma dostatok informacii a venuje sa aj otazam sexualneho zivota v manzelstve pozna moznosti...krestan nemusi mat 10 deti a dokonca sa aj moze tesit z milovania a na milovanie 🙂
nerozumiem,preco sa navzajom urazate...a baby,kt. "neverite"....preco ta ironia pri veriach?
preco vysmech z veci,kt.su pre nich dolezite?nerozumiem...nakoniec sa tu vsetci dourazate a hadate.
MK zacina byt strasne tolerantny a otvoreny pre vsetky nazory....
kazdy z nas zodpoveda za svoj zivot sam,nazor treba napisat....ale bez urazania a zaroven si vazit aj nazor druheho...
@kamilkka ja som HAK brala roky, potom som prestala, lebo moju prestali vyrabat a vsetky ostatne mi robili zle, takze u nas su ine formy ochrany, lebo na cyklus sa ja spoliehat nemozem, vzdy je iny 🙂 a vzhladom na to, ze obe deti boli na prvy sup, tak si davam velky pozor, lebo viac deti nechcem 🙂
no ked chces pocat tak je jasne, ze skusas, merias, planujes 🙂 ale ked uz nechces a metoda zlyha, tak je to horsi pripad 😀
@kamilkka Ale ano, niekolko krat v tejto diskusii odznelo, ze ked sa dosledne dodziavaju tie sofistikovanejsie metody (nie kalendarna), tak su takmer 100%. A ze jedine pripady ked zlyhali boli vtedy, ked to par "riskol". Asi ma tu kolegyne agnosticky a ateistky ukamenuju ale ja si celkovo myslim, ze ten, kto v ziadnom pripade nemoze prijat dieta, by nemal mat sex. Ale vdaka tomu uzasnemu rozumu sme vyvinuli statisticke metody. Som schopna sa zmierit so situaciu ze sa nam este niekedy narodi piate dieta, ale pri predstave 10 deti ku ktorym by sme sa dopracovali ak by sme to nechali cisto na prirodzene metody, by si manzel musel pristavit vlastnu spalnu. Aj ked nepatrim k ziadnej cirkvi, pritomnost Boha vnimam. A citim, ze je tu na nieco ine, nez nato, aby x milionom parom prideloval, kolko budu mat deti. Dal nam rozum, vdaka ktoremu toto rozhodnutie delegoval na nas, aj ked v niektorych pripadoch mal asi osobite plany. A dal nam aj srdce, aby sme citili, co je dobre, co je zive, co je pozehnane. Je skoda, ze niektori ludia pred srdcom a rozumom uprednostnuju usi, ktorymi nacuvaju mase a masmediam, co je cool in a normalne (normalne je mat 2 deti) alebo slepo pocuvaju nejaky clanok v mocenskej hierarchii.
@gebeente77 hej, sama neviem, čo bude potom, o pár rokov... dufam, že to zvládneme nejak prirodzene 😉
zatial je to tak, že sexujeme iba naostro, skušali sme to niekedy prerušovane ale bolo to dosť o ničom, kondomy sme nemali nikdy lebo mm ich nechce, preed prvým tehu sme počítali tie dni a vychádzalo to, ale kto vie prečo, kedže potom sme na tehu čakali, teraz chceme druhe a potom asi aj tretie, a potom už asi budem mať 40 😀 😀 😀 😀 takže sa stanem prirodzene neplodnou 😀
@rutie nemyslim, ze kto nechce prijat dieta, nema mat sex, mam dve - tretie nechcem a sex si urcite odopierat nebudem 🙂 som preto zly clovek, myslim, ze nie... a este na margo tohoto - co je cool in a normalne (normalne je mat 2 deti) - mam dve deti a urcite som sa neprisposobovala nejakym standardom, ale tomu ako to vnutorne citim, a nie som ovca ovplyvnena masami a masmediami, ale clovek s vlastnou hlavou a nejakou zivotnou predstavou...
@gebeente77 prosim ta precitaj si moje prispevky tak 2-3 strany dozadu...ja som toho uz popisala naozaj dost a nechce sa mi pisat znova a znova o tom istom.nepouzivam kondom ani HAk a nemam 10 deti a to uz povazujem z tvojej strany troska za prahananie a viem velmi dobre o com je sex a vzajomna laska a pritazlovost a nikdy som nebola kvoli moznemu tehotenstvu v strese...bola som 5 krat tehotna a zakazdym to bolo planovane na prvu supu aj vdaka STM metode....tie co sa stresuju maju vlastny nevysporiadany problem a ja mozem pisat len o sebe ....ja s tym problem nemam a dokonca uz nepouzivame ani STM metodu,lebo nemam dovod.
@cmulinko trosku si nepochopila ten moj prispevok, to ze prehanam si tam dosadila ty sama, ja som to konstatovala, ze z mojej pozicie by mi to prislo psychicky narocne, vzhladom na to, ze moje deti boli na prvy sup a viem, ze keby som chcela 3tie tak je tiez na prvy sup a preto by som takymto metodam neverila - a je tam aj napisane, ze nie na kazdu zenu ucinkuju... a pokial si bola 5-krat tehu a chcela si ich, ok, na mna je to uz moc, mne stacia dve 😀
@gebeente77 ja si nemyslim, ze si zla, ked mas sex a nechces deti. Ani ja uz nechcem. Ale jednoducho sex je od prapociatku s rozmnozovanim spojeny. Nic, absolutne nic nie je 100%. Mam kamaratku, ktora mataku geneticku poruchu, ze bolo vylucene (resp. sanca 1:17 000 000) ze otehotnie. Ma adoptovane a vlastne dieta a geneticka o nej pise dizertacnu pracu. Pre mna samu je ludsky neprijatelne (bez akychkolvek nabozenskych dovodov) ist na interupciu, preto ak by bolo pre mna absolutne nakceptovatelne mat dalsie dieta, tak sa vzdam sexu. Mam daleko od svatice a mala som celkom pestre "mladi", ale so sexom som zacala az vtedy, ked som si bola ista, ze pri maximalnej skromnosti a usili dokazem vychovat dieta hoci aj ako slobodna matka. Vidim rozdiel v tom, "uz ziadne dieta neplanovat" a "uz v ziadnom pripade nemat dieta".
@rutie no ja by som tym tretim iba ulahodila manzelovi, ale necitim sa na to, takze ho ani neplanujem 😀 ale poznam sa, keby prislo, tak uz by bolo, ale potom by som asi sla na podviazanie vajecnikov, lebo naozaj to by bol strop - a teraz ma kamenujte 😀
@gebeente77 nechapem, preco by ta mal niekto kamenovat. Riesime podobne veci. Ja som nad sterilizaciou tiez rozmyslala (hoci ani ta nie je ista, moja sestra je toho dokaz - hold mame v rodine extremnu plodnost). Odradilo ma to, ze som relativne mlada a mam respekt, voci tomu, co bude napr. o 10 rokov. To, ze riesiteci mat tretie, alebo nie, hovori o tom, ze mas srdce otvorene. Ale vsak citaj tie diskusie tu, kolko zien tu riesi to, ci najst odvahu na tretie v zmysle stat sa "exotom", velkou rodionou, "mat vela deti v dnesnej dobe" (akoby niekedy bola lepsia). Proste srce ich taha, ale boja sa vystupit zo siku. Mam taku skusenost, ze ked v nejakej komunite - susedskej, kamaratskej - mali 2-3 pary tretie dieta, odrazu sa to s tretimi detmi len tak zacalo hemzit. Jednoducho aj ini nasli odvahu naplnit svoju tuzbu, ked to videli okolo seba, ked sa to stavalo "beznym". Ja som naozaj posledna, kto by sa citil porucat druhym, kolko maju mat deti. Poznam stastne pary, ktore sa slobodne rozhodli, bez zdravotnych dovodov, nemat ziadne a su stastne a ziju zivot naplneny inym zmyslom. Uplne to respektujem a schvalujem.

@kamilkka a nikto sa tu nebavi o manzelstvach kde sa nepouziva antikoncepcia. Bavime sa o formach antikoncepcie. Lebo aj to sledovanie vlastneho tela je antikoncepcia.